Nadal zakončuje rok potřetí v čele, Ferrer je poprvé v Top 3

12. 11. 2013, 11:37
Aktuality 37
Rafael Nadal přezimuje potřetí v kariéře na prvním místě světového žebříčku. Španělský tenista si nedostižný náskok na Novaka Djokoviče zajistil minulý týden na Turnaji mistrů, byť se Srbem ve finále prohrál. Česká jednička Tomáš Berdych je sedmý, ale má ještě šanci své umístění vylepšit.

Tomáš Berdych po Turnaji mistrů po týdnu znovu klesl na 7. místo za Rogera Federera. Na Švýcara však ztrácí jen 25 bodů a zanedbatelné manko může smazat už pouhou jednou výhrou ve finále Davis Cupu v Srbsku. V pátek se zřejmě utká s Jankem Tipsarevičem, v neděli pak s Novakem Djokovičem.

Pro Federera by letošní umístění na konci sezony mohlo být nejhorším od roku 2001, kdy jako dvacetiletý skončil třináctý. Sezonu 2002 zakončil na 6. místě, v následujících 10 letech pak nechyběl v Top 3: pětkrát byl světovou jedničkou, čtyřikrát druhý a jednou třetí. 

Na pomyslné 'bedně' letos naopak poprvé sezonu zakončil David Ferrer. Jednatřicetiletý Španěl je světovou trojkou poté, co si v roce 2013 zahrál devětkrát ve finále, včetně svého premiérového na grandslamovém turnaji (na Roland Garros). Tituly ale vybojoval pouze v Aucklandu a Buenos Aires.

Ferrerovi však pomohlo také zranění Andyho Murrayho, který kvůli operaci zad od US Open nehrál. Na čtvrtého Brita má náskok pouhých 10 bodů.

V čele žebříčku sezonu zakončil potřetí v kariéře Rafael Nadal.
Předtím se mu to povedlo v letech 2008 a 2010 a je tak vůbec prvním hráčem v historii, který dokázal skončit na 1. místě třikrát poté, co v předchozím roce kraloval vždy někdo jiný.

S jednou pauzou vládli Ivan Lendl (1985-1987 a 1989) a Roger Federer (2004-2007 a 2009). Nikdo jiný z předchozích 13 bývalých světových jedniček se na trůn po roční pauze už vrátit nedokázal, byť Jimmy Connors kraloval pět sezon po sobě a Pete Sampras dokonce rekordních šest.

"Skončit rok jako světová jednička, to je perfektní scénář, ale je to ohromně těžké, protože na okruhu je nespočet silných soupeřů. Prožívám neuvěřitelný návrat, který bych bez svého týmu nikdy nedokázal," řekl Nadal, který se letos vrátil na kurty po zranění ve skvělé formě. Od února vyhrál deset ze šestnácti turnajů včetně grandslamových Roland Garros a US Open a jen třikrát se nedostal do finále. Rok ukončil s bilancí 75 výher a 7 porážek.

Poslední část sezony však zastihla v nejlepší formě světovou dvojku Novaka Djokoviče, který od US Open vyhrál 22 zápasů v řadě. Včera ve finále Turnaje mistrů přehrál i Nadala, na kterého ztrácí 920 bodů. Srbský tenista může manko stáhnout ještě případnými výhrami ve finále Davisova poháru proti Čechům.

Žebříčky ATP k 11. listopadu 2013:
Dvouhra:
1. (1.) Nadal (Šp.) 13.030
2. (2.) Djokovič (Srb.) 12.110
3. (3.) Ferrer (Šp.) 5800
4. (4.) A. Murray (Brit.) 5790
5. (5.) Del Potro (Arg.) 5255
6. (7.) Federer (Švýc.) 4205
7. (6.) Berdych (ČR) 4180
8. (8.) Wawrinka (Švýc.) 3730
9. (9.) Gasquet 3300
10. (10.) Tsonga (oba Fr.) 3065

11. (11.) Raonic (Kan.) 2860, 12. (12.) Haas (Něm.) 2435, 13. (13.) Almagro (Šp.) 2290, 14. (14.) Isner (USA) 2150, 15. (15.) Južnyj (Rus.) 2145, 16. (16.) Fognini (It.) 1930, 17. (17.) Nišikori (Jap.) 1915, 18. (18.) Robredo (Šp.) 1810, 19. (19.) Simon (Fr.) 1790, 20. (20.) Anderson (JAR) 1685,
...44. (45.) Štěpánek 970, 47. (43.) Rosol 956, 82. (83.) Veselý (všichni ČR) 616.
.
Čtyřhra:
1. (1.) B. Bryan a M. Bryan (oba USA) oba 14.960, 3. (3.) Soares (Braz.) 7380, 4. (4.) Peya (Rak.) 7310, 5. (7.) Marrero (Šp.) 5150, 6. (5.) Melo (Braz.) 5135, 7. (6.) Dodig (Chorv.) 5030, 8. (14.) Verdasco (Šp.) 4580, 9. (8.) Štěpánek (ČR) 4070, 10. (9.) Paes (Indie) 4025,
...45. (42.) Dlouhý 1650, 70. (69.) Čermák 1143, 73. (73.) Rosol (všichni ČR)1063.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
Vojtiik
Rok končí, jaké se vám nejvíce líbily zápasy?
u chlapů jednoznačně 1) AO Stas - Djoko, nic lepšího tento rok nebylo
2) Wimby Delpo - Djoko
3) nejzábavnější zápas roku Brown - Hewitt Wimby
na 2 vítězné sety Dimitrov - Nadal z MC

baby jsem tento rok moc nesledoval, z toho co se mi podařilo vidět asi Sabine Lisicki - Serena Williams na Wimby:))
Reagovat
tito
Mně osobně nejvíce Nadal-Potro IW, s těmi ostatními souhlas
Reagovat
Reti64
Semifinále a finále AO, finále v Monte Carlu a včera v Londýně:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Finále Wimbledonu :-)))

Ne, teď vážně, jednoznačně Stan-Nole z Melbourne.
Reagovat
smazaný uživatel
Finále Halle 250 ;-)
Reagovat
Mayo
Semifinále RG, finále US Open bez debaty (:
Reagovat
Mayo
vamos Rafa, skvelá sezóna, jednotka je bonus...o rok očakávam o nejakú priečku pád ale dôležité sú tituly, s jedným GS budem spoko
Reagovat
smazaný uživatel
Ťažko predpokladať..Rafa moze byt druhý, no rovnako moze prvenstvo obhájiť..Ak zvládne Austráliu a Wimblas aspon na finále a obháji Madrid, Rím, RG tak si dokonca dovolím tvrdiť, že bude prvý..Nole má obhajoby tiež na vagón..

A či bude spokojný s 1GS?..O rok bude mať 28, to je stále dobrý vek..Ja by som bol preto spolojný dajme tomu s 3GS za dva roky :)..Hlavne verím, ze zdravie posluzi..
Reagovat
tito
No má sakra nálož, kterou bude obhajovat, důležité budou body z AO a Miami. Ale čert vem
Reagovat
tito
No1, důležitější jsou GS. Kdyby se podařily příští rok 2, budu velmi rád.
Reagovat
smazaný uživatel
Mne sa zdá 1 málo a 2 vela..:)..Ale holt, sme namlsaní, takže dva :)
Reagovat
gigin
:DDDDD s váma je hrozná sranda někdy..
Reagovat
tito
Však s váma gigine taky :-)
Reagovat
Roger_Federer
Plácat po ramenou jste se meli v pondelí před finále..Ale to ne to byste se zežrali..co?:):),

gigne:to tvoje paktování z Nadalovcama by se Novakoví nelíbilo.:)
Reagovat
Roger_Federer
A Ernestovy už vubec.
Reagovat
gigin
:))) Není Nadalovec jako Nadalovec. Není FFF jako FFF. Ale to zrovna tobě nemusím přece vysvětlovat ;))
Reagovat
Pe3k
Tuž tak dělám to nerad, ale musím sportovně uznat, že si to ten běhavý Rafan tento rok zaslouží. Ovšem nutno podotknout, že po té 7 měsíční pauze byl namotivovaný a odpočatý, kdežto Novak přesně naopak, ale na to se historie ptát nebude.

Příští rok jsem hodně zvědavý jak se vrátí Murray a Tsonga, kam až to dotáhne Del Po, Dimitrov, Raonic a Janowitz. Doufám v žebříčkový úpadek Nadala, Ferrera a Gasqueta (David je sympaták, ale světová trojka?). Taky doufám v trochu lepší atmosféru tady v diskuzích a dokončení kariérního grand slamu Djokovice.
Reagovat
Alois_Mlok
Chyba v článku. Djokovič není Španěl.
Reagovat
smazaný uživatel
Ha a Andy si nakonec pohlífal 4. místo, což je super pro nasazení AO. Snad se tea do té doby stihne dát do pořádku.
Reagovat
smazaný uživatel
uz ted se tesim na CF Berdych-Murray. Tentokrat Mura odvete za USO12 neutece... :-)
Reagovat
Nola
je to správne, že Andy zostal na 4.mieste, semičko na AO s Rafom si určite užijem
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal, Djokovic, Murray, Del Potro..Verilm, ze sa táto štvorica ustáli na dlhšie obdobie..
Reagovat
Mayo
Murray vs Djokovič semi by som bral (:
Reagovat
Sonja
Já taky...s tím, že by Rafa vypadl do 4.kola.
Tak vamos kluci.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja budem úplne spokojný, ak Rafa aj Nole dostanú Murrayho do SF po dva razy..Rafa nech ho dostane do SF na RG a USO, zvyšok nech sa povenuje Nolemu..
Reagovat
Sonja
Tak se tolik nebojte:-)))
Reagovat
Mayo
Sonja tak do 4. kola môže vypadnúť ale tak neviem či je to až tak reálne (:
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nam tenis na nejakou dobu skoncil (Kdyz nepocitam finale DC) :-( Uz aby byl zase leden a slo to cele od znova...Docela rad bych videl pristi rok jak u zen tak i u muzu na GS nejakeho prekvapiveho viteze :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Koncoročná svetová jednotka je velký úspech, je to deň, kedy je tenisový kalendár naplnený, kedy nikto neni zvýhodnený "obdobím"..Rafa má 27 a snáď v tejto štatistike nepovedal posledné slovo..Je to síce vzdialená budúcnosť, ale predpokladám, ze najblizsie dva-tri roky to bude stále len medzi ním a Djokovicom..

A ak popustím uzdu fantázie, bolo by pekné mať po skončení kariéry vsetkých velikánov rovnaké číslo, t. j. , Federer, Nadal, Djokovic - 5krát NO.1..
Reagovat
Pe3k
Fantazírování by ti šlo :)

Btw. Rafa zůstane na 3 a bude hodně rád, Roger zůstane na 5 a je nerad a Novak to dotáhne na 6.
Reagovat
smazaný uživatel
Stav sa :)
Reagovat
Pe3k
Stavím se klidně, kde bydlíš?
Reagovat
jackiec
chyba v článku, federer byl na konci roku 4krát druhý
Reagovat
tommr
at počítám jak počítám tak mi pořád vychází, že Tomáš ztrácí na Federera jen 25 bodů a ne 35 jak je uvedeno v článku. Každopádně je to ztráta minimální a Tomáš jí může umazat a Federera zase předskočit už během finále DC. Potřebuje ale k tomu vyhrát oba singly - jak s Tipsarevicem tak s Djokovicem. Ten první zápas by měl Tomáš zvládnout, vyhrát ten druhej bude při současný formě Djokovice naopak téměř nemožný ...
O body půjde ve finále DC i Djokovicovi. Ten už sice Nadala nemůže předstihnout, ale moh by aspon trochu umazat Nadalův náskok. Za dva vyhraný singly by totiž moh získat do žebříčku 150 bodů ...
Reagovat
Sonja
A Nole by mohl získat i bonus 75 bodů, kdyby Srbsko vyhrálo mísu.
Reagovat
tommr
pokud se nepletu tak nárok na bonus za celkový vítězství má pouze hráč kterej v daným ročníku nevynechal ani jeden zápas a všechny vyhrál. Nevím jestli to Djokovic splnuje, protože ho tak dalece nesleduju ... :)
Reagovat
Sonja
Na bonus 75 bodů má nárok hráč, který v sezoně vyhraje 7 singlových zápasů (tzn. může vynechat jeden- Nole nemusel hrát 2.singl proti Belgii), za plný počet vyhraných singlů (8) je bonus větší:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist