Nadal: Za poslední rok jsem se zlepšil

26. 6. 2008, 05:00
Rozhovory 2
Španělský tenista Rafael Nadal v úterý vstoupil do letošního Wimbledonu třísetovou výhrou nad německým kvalifikantem Andreasem Beckem. Soupeři nenabídl ani jeden brejkbol a nasázel 17 es. "Mým cílem je být stále lepším hráčem a to je také důvod, proč jsem alespoň z části zlepšil svůj servis," vysvětlovala světová dvojka.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Skvělý servis, nečelil jste žádným brejkbolům. Můžeme se trochu bavit o tom, jak se váš servis vylepšil za poslední tři roky? Používáte například nějaké elektronické vybavení pro sledování svého pohybu při servisu, zmrazení obrazu, když máte ruce a nohy v určité situaci, nebo prostě záleží na tréninku?
Pravdou je, že jsem měl dnes opravdu dobrý den, co se týká servisu. Je to můj druhý rekord v počtu es. Před dvěma lety jsem dal 18 es při zápase s Agassim, dnes jich bylo 17, za to jsem opravdu rád.
Zlepšil jsem se, protože jsem mladý a musím se zlepšovat. Cvičím vždy proto, abych byl lepší. Každý den, každý měsíc. Mým cílem je být stále lepším hráčem a to je také důvod, proč jsem alespoň z části zlepšil svůj servis.

Jak je to důležité mít lepší servis na Wimbledonu?
Je to důležité na každém povrchu, na antuce asi trochu méně, ale důležité je to na každém povrchu. A to platí i ve Wimbledonu. Teď jsem rád za svůj servis i za způsob jakým podávám. Ale jak víte, jedná se o první zápas a důležité je, abych v takovémto tempu vytrval i nadále.

Jak moc se cítíte být na trávě lepším hráčem oproti minulému roku?
Nevím, skutečně nevím. Každý se mě ptá na to samé. Za poslední dva roky, co jsem hrál finále na Wimbledonu, je těžké říct, jestli jsem se stal lepším hráčem. Nevím, jestli jsem lepší, obzvláště když jsem na trávě nehrál - vyjma jednoho turnaje. Myslím, že jsem ucelenější hráč, ale nevím, jestli jsem na trávě lepší nebo ne. Všeobecně si myslím, že jsem se určitým způsobem celkově zlepšil.

Nyní tady platí nové pravidlo, že s vámi v šatně smí být pouze jedna osoba, jak se s tím vyrovnáváte? Chodí s vámi do šatny strýc nebo trenér?
Trenér. Toni chodí do šatny. Někdy s tím mám problémy. Nezdá se vám to pravidlo zvláštní? Podle mého názoru by se tohle pravidlo mělo změnit. Protože když cestujeme s jedním fyzioterapeutem, tak ten musí být v šatně ještě před zápasem, aby Vás obvázal atd. Každopádně jsou tu lidé, co se starají o šatny, velmi vstřícní a milí. Když mám problémy, tak ke mně přivolají mého trenéra nebo fyzioterapeuta. Například dnes to bylo perfektní, zajistili mi oba dva. Můžu jim jen poděkovat.

Všiml jsem si, že máte obvázané spodní části kolen. Máte s koleny skutečně problémy, nebo je to jen prevence?
Ne, žádné problémy s koleny nemám, vždycky tak hraju.

S tejpy?
Ano.

Španělský fotbalový tým včera vyhrál na penalty. Byly to pro vás nervy?
Myslím, že jsem to prožíval stejně, jako kdokoli jiný. Byl jsem hodně nervózní. Nakonec jsme všichni skákali radostí. Bylo pro nás velmi důležité, abychom se dostali do semifinále. Teď nesmíme usnout na vavřínech a musíme pokračovat.

Víme, že na trávě hrajete velmi dobře. Jak byste se právě teď vyjádřil o zbytku španělských hráčů a jejich hře na trávě?
Hrají dobře a nejenom teď. Hráli dobře i v minulosti. Ferrero tady hrál loni čtvrtfinále. Ferrer čtvrté kolo ne loni, ale před dvěma lety. To samé Verdasco. Máme dobré šance být ve čtvrtfinále. Podle mě nic nového pod sluncem.

Myslíte si, že hráči, kteří byli vysoko v žebříčku, ale nehráli Wimbledonu, udělali chybu?
V minulosti?

Jako například Corretja, Bruguera, tito hráči často Wimbledon vynechali.
Těžko říci. Nepatřím k těm, kteří by hlásali, že to je velká chyba, protože víte, jen každý sám za sebe je schopen posoudit, jak se cítí, než to posoudí ostatní. Znají sami sebe lépe, než kdokoliv jiný.
Nevím, jak se to dříve bodovalo, když jste se nezúčastnili Wimbledonu. Nevím, jak to přesně funguje. Nikdy jsem tuhle situaci neřešil, prostě tu rád hraju a to je vše.

Cítíte se sebejistý z první kola a na postup do dalších kol a dál?
Mám obtížný los. Budu hrát proti velmi těžkému soupeři, jednomu z nejhorších soupeřů, s kterým můžu hrát. Gulbis je dobrý hráč. Velmi agresivní. Má dobrý servis. Hraje velmi agresivně s užasným forehandem. A navíc je mladý.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil / wimbledon.org

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
jak doma trenujes
Reagovat
smazaný uživatel
Ten preklad je fakt vtipny... :-D
"V minulosti si nejsem jistý, zda klasifikace byla nulová, když jste se nezúčastnili Wimbledonu."
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist