Nadal: Vybojované vítězství je sladší

6. 6. 2011, 10:06
Aktuality 19
Před třemi lety prošel grandslamovým Roland Garros jako nůž máslem a na konci měl dojem, že ani nevyhrál. Letos zažil Rafael Nadal těžší časy. Poprvé musel hrát pět setů, sám sebe během turnaje kritizoval, ale nakonec svůj šestý titul v Paříži vybojoval. O to víc si toho vážím, tvrdí Nadal.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© rolandgarros.com)

"Když se vyhrabete z těžké situace a vyhrajete, tak má vítězství sladší nádech a víc si ho možná vážíte," řekl Nadal po finálové výhře nad Rogerem Federerem.

V roce 2008 neztratil Nadal na French Open ani set a prohrál jen 41 her. Tentokrát musel hned v prvním kole přežít pětisetově drama s americkým obrem Johnem Isnerem. A ve finále porazil Federera po skoro čtyřech hodinách a až v poslední sadě na milované antuce dominoval.

"V roce 2008 jsem hrál lépe než kdy jindy, ale když to skončilo, tak jsem neměl pocit, že jsem Roland Garros vyhrál. Teď jsem musel bojovat, změnit se a snažit se zlepšit, což se mi povedlo," řekl Nadal.

Dále čtěte:

Pětadvacetiletý rodák z Mallorky nevstupoval do turnaje sebevědomě jak bývalo zvykem. Vyhrál dva antukové turnaje, ale dvakrát prohrál se Srbem Novakem Djokovičem. "Byl před startem nervózní," řekl tenistův strýc Toni Nadal.

Nadal postupem času nabíral v turnaji na obrátkách a od čtvrtfinále už opět ukázal svoji sílu. "Skutečný Rafa je ten, který umí vyhrávat a hraje dobře, ale je to i Rafa, který se trápí a nehraje nejlépe," řekl o sobě Nadal. "Pozitivní je, že jsem byl schopen, když se Rafa trápil, situaci dobře vyhodnotit a změnit směr a podat dobrý výkon. Důležité momenty jsem zvládl skvěle," uvedl.

Za dva týdny začne Wimbledon a Nadal se může pokusit stejně jako loni a v roce 2008 vyhrát po Paříži i na londýnské trávě. "Po takovém titulu, který jsem získal na Roland Garros, se mi bude teď hrát s větším klidem a jistotou," usmál se.

Nadal vyhrál deset grandslamových titulů a tohoto milníku dosáhl o šest měsíců mladší než Federer, vítěz rekordních šestnácti grandslamů. Nadal by nyní rád přidal do své sbírky úspěchy na Australian Open a US Open, kde vyhrál jen jednou.

I kdyby ale už vyšel naprázdno, pro mnohé je nejlepším hráčem historie, což minimálně na antuce platí. "Já ale nejsem nejlepším hráčem historii," odmítl Nadal nálepku nejlepšího z nejlepších. "Ale mezi nejlepší patřím, to jo," dodal.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
ReadyTeddy
Federer je nejlepším hráčem historie. A nějaký pátek jím ještě bude, než ho dožene Rafa, popř. Djoker, ale ten to podle mě už nestihne, panč má na kontě jen 2 GS
Reagovat
smazaný uživatel
Přečetl jsem si diskuze z doby, kdy jsem tady nebyl (týden zpátky až dnešek) a ujistil jsem se, že některým hlupákům prostě už není pomoci. Většině retardovaných blábolíků z řad fanatických nadalovců minulý víkend pěkně ruply nervy. :D Federerovi k účasti do finále a ke skvělým výkonům pogratuloval jen Broz. Zatímco místní kašpaři Frantz či 99.9 se zmohli pouze na urážky. Nejvíc mě však pobavilo, jak si třídevítka skvěle rozuměl s MaGoRem Lančíkem. Tohle mu připomenu, až si tady zase bude stěžovat na pokles úrovně diskuzí na portálu. :D Hlavně, že se tady bude navážet do lidí, kteří rozumně píší o hráčích a analyzují zápasy. Vážně blbec. Tolik k dění na portálu, nyní se již ve svých komentářích budu soustředit zase hlavně na dění na kurtech.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu směšné bylo navážení se do Matěje, který byl jeden z mála, co zde minulý týden psal úvahy. Divím se, že opakovanými reakcemi na ty pablby ztrácel čas.
Reagovat
smazaný uživatel
A ja myslel, ze tě sekta Nadalova dohonila a zastřelila. Nahodou, ja sem tvoje postřehy přece ocenil. Vítej zpatky ( Roland Garros dopadlo na jedana_mínus
Reagovat
smazaný uživatel
Včera jsem to možná asi s tou charakteristikou tvé osoby přehnal... . Svým způsobem "obdivuji, jak dokážeš házet pohotové analýzy a písemnou rétoriku. Ale přecejenom jak se říká - čeho je moc, tak toho je příliš. Člověk to kolikrát nemá ani sílu číst...a jak jedna pisatelka popsala -je tady zkrátka přeMatějováno !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Fajn, jen jedna poznámka: byl to pisatel Pes. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, neřekl bych, že píšu (ve vláknech týkajících se Federera, Nadala nebo Djokoviče) zas o tolik více příspěvků než ty.
Reagovat
smazaný uživatel
: )) maš to prostě pod kontrolou
Reagovat
taffer
proč pořád Nadal kouše do pohárů, když vyhraje turnaj? To mu strýček neřekl, že 1-2x to je ještě vtipný, ale podvacátý už by to opakovalo jen malé děcko? Nebo je to stejná úchylka jako to hrabání se v zadeli? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
oni to od neho ocekavaj, nekde rikal, ze by to sam od sebe uz nedelal :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nevšiml jsem si, že by teď do poháru kousal, když mu jej předali. Akorát ho zvedl nad hlavu.
Reagovat
taffer
Viděl jsem to na vlastní oči a i na http://www.atpworldtour.com/ je to jako úvodní foto ...
Reagovat
Stan_Borowitz
a pravdivá poznámka na závěr. Ovšem dokážu si představit, jakou smršť by tady spustili Federerobijci, kdyby něco podobného řekl Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Federer řekl: "Já ale nejsem nejlepším hráčem historii, ale mezi nejlepší patřím, to jo!"

Tak by to byl naprosto pravdivý výrok, s nímž by nešlo nesouhlasit. :-) To samé platí pro Nadala. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vsadim se s tebou o cokoli chceš, že kdyby tady bylo napsáno totéž od Federera, tak je tu ohromná diskuze jak zase Federer je arogantní a moc si o sobě myslí atd., atd. :-D Matěji, nelži sám sobě proboha... Jako v obou táborech, nebo v každém táboru se najdou hlupáci ale to co předvádějí někteří Nadalovci, popř. antifedererovci to je prostě k smíchu, to se na mě nezlob!
Reagovat
smazaný uživatel
Vyloučeno to není, ale objektivně vzato by to byl ze strany Federera překvapivě střízlivý / pokorný výrok. Zatímco lze diskutovat o tom, zda je oipravdu tím "nejlepším hráčem historie", není sporu o tom, že mezi nejlepší hráče historie patří. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně nevadí ani u Federera, když si věří. Čte se mi to líp než neustále naučené a 1000x opakované fráze "Nesmím ho podcenit, bude to složitý zápas, protihráč může překvapit, musím si dát pozor na jeho servis", které většinou hráči řeknou jen aby nepůsobili arogantně před fanoušky, ale o jejich pocitech a sebevědomí to nic neřekne...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak.... !
Reagovat
smazaný uživatel
Takze my nadalovci jsme opravdu ti nejhorsi vid ? U fanouska "toho Nadala" muze bejt pochopitelne jen ta luza co ? Vidis a ja mam zrovna opacnej nazor na hodne fanousku Federera, kterymu vetsina fandi jen proto, ze byl dlouhou dobu neprekonatelnej a jako jedinyho si jeho jmeno zapamatovali a tim myslim ty, kteri sledujou maximalne GS a sem tam mozna nakej mastr a jinak jim je to vlastne putna. :)

Obecne jsou naprosto vsude kre..ni vicemene ve stejnym pomeru a je nutno rozlisovat anti-federerovce a nadalovce, protoze ja sem nadalovec a naprosto respektuju a uznavam Federera.

Kdyby ste spis vic hodnotili a rozebirali hru samotnou, nez porad vymejsleli, kdo ma z koho komplex a jak vy presne vite proc prohral a proc ne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist