Nadal ukončil Federerovo panování na žebříčku i ve Wimbledonu

2. 8. 2008, 15:34
Aktuality 37
Španělský tenista Rafael Nadal prožívá mimořádně úspěšné měsíce. Na začátku června počtvrté za sebou vyhrál Roland Garros, v červenci ukončil pětileté panování Švýcara Rogera Federera na slavném Wimbledonu a po pátečním čtvrtfinálovém vítězství na turnaji série Masters v Cincinnati vystřídá Federera po čtyřech a půl letech i na prvním místě žebříčku ATP.
Profily hráčů
Nadal Rafael

Výrazný krok k sesazení svého švýcarského soka z pozice světové jedničky učinil dvaadvacetiletý mladík již v červenci, kdy Federera porazil a získal svůj první wimbledonský titul.

Nadal se sice nálepky antukového specialisty zbavil už dávno, ale teprve wimbledonské vítězství z něj učinilo absolutně komplexního tenistu, který světu dokázal, že může zvítězit na jakémkoliv povrchu. V rozletu jej snad může zbrzdit jediné - stále se vracející zranění kolen, která si před zápasy musí nechat podvazovat.

Kvůli problémům s koleny se Nadal musel odhlašovat z některých turnajů v sezonách 2005 i 2006. Před US Open 2007 to vypadalo podobně, naštěstí pro něj zasáhl "laserový doktor" Pier Francesco Parra, jehož Španěl několikrát navštívil v jednom z hotelů na Manhattanu. Italský odborník jej dokázal dát dohromady alespoň natolik, že Nadal došel až do čtvrtého kola, ve kterém nestačil na krajana Ferrera.

Také při letošním Wimbledonu fanouškům svalnatého mladíka zatrnulo - v zápase s Južným jej v koleně píchlo tak nepříjemně, až se skácel k zemi. Po ošetření ale jako buldozer pokračoval ve válcování svého soupeře, kterému nakonec ve třech setech povolil vyhrát jen sedm her. První set na turnaji mu dokázal sebrat až Federer ve finále.

Rafael Nadal se z vítězství na turnaji na okruhu ATP poprvé radoval v srpnu 2004 v Sopotech, ještě výrazněji na sebe upozornil výkony v Davisově poháru. Svými body přispěl k postupu přes Českou republiku i Francii, ve finále s USA zdolal tehdejší světovou dvojku Andyho Roddicka a stal se nejmladším tenistou, který kdy zvedl nad hlavu "salátovou mísu".

V roce 2005 se díky 11 turnajovým primátům stal nejúspěšnějším teenagerem tenisové historie a sezonu zakončil na druhém místě žebříčku ATP. V témže roce se váha uváděná u jeho vizitky zvedla ze 75 kg na 85 kg. Deset kilogramů svalové hmoty nabraných za jediný rok nebylo možno přehlédnout a Nadal si vysloužil obvinění z užívání kreatinu a dalších podpůrných látek, jež nebylo nikdy prokázáno.

Rodák z Monakoru, druhého největšího města Mallorky, začal hrát tenis jako čtyřletý pod dohledem strýce Toniho Nadala, jenž je dodnes jeho trenérem. Další Nadalův strýc Miguel Angel je bývalým fotbalovým obráncem FC Barcelona a španělské reprezentace.

ČTK

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
stejne tento rok svetova jednicka bude rafa a myslim si ze hodne dlouho......vamos rafa
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to si nemyslim :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa před zápasem prohlásil,že teď chce vyhrát olympiádu a US open,že chce vyhrát v Cincinnati,to jsem neslyšel!Aspoň na OH čeká Rogera už ve čtvrfinále těžký soupeř-Andy Murray,Rafa bude mít v semifinále
Novaka Djokoviče!Dnešní finále vyhraje Andy!Ve finále OH her budou Rafael Nadal a Andy Murray,vyhraje Rafa!Rafo,šťastnou cestu do Pekingu,dobře,že získals jeden den navíc na aklimatizaci proti Andymu a Novakovi!P.S.Před Paříží,kterou chtěl Rafa vyhrát vypustil stejnou hrou Řím!VAMOS RAFA!
Reagovat
smazaný uživatel
jj ale v rime mel ty puchejre tze nemoh hrat a ty ces rict ze dneska to vypustil????nerekla bych........tyhlee chytry reci me fakt serou
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska rozhodl první set,který Rafovi vůbec nevyšel a hlavně Novakovi tam spadlo vše.Druhej set už byl více než vyrovnanej,ale rozhodli nepatrné detaili.Novak vyhrál zaslouženě!!!Na jednu stranu je to dobře nemusí Rafa příští rok obhajovat tolik bodů a jedničkou bude stejně.A pak taky nebude tolik unavenej.
Reagovat
smazaný uživatel
Správný názor!!!!!Teď je nejdůležitější olympijské zlato!!!!!VAMOS RAFA!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
A tys ty puchýře viděl na vlastní oči?Večer před porážkou v Římě měl debatu s Carlosem Moyou a ještě s jedním
španělským hráčem,všichni víme s kým a druhý den se ěpanělským tenistou prohrál,nemýlím-li se!
Reagovat
smazaný uživatel
Hele Mario,olympoška je taky na betonu...:))A Nole je na něj vážně sqwělej:))))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak a je konec!!!!!!!!!!! Djoker ho smetl jak malého synka 1.set a druhý byl super tenis na obou stranách , nicméně Novak byl dneska lepší!!!!!!!!!! takže zabedněnci mariovi vzkazuji váš princ padl a dostal na frak.Konečně hrál proti němu rovnocenný soupeř a hle hned dostal výprask.Takže vzkazuji trochu pokory by neškodilo a né pořád říkat jak je rafa neporazitelný tohle bych nevykřikoval ani , když měl Roger formu , jelikož každý je porazitelný tak jsi to zapamatujte Rafovci!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ty konkrétně nám máš co vzkazovat :D:D:D:D:D!
Reagovat
smazaný uživatel
všichni buzíci tu najednou fandí nadalovi jak Roger kraloval tak to byl Roger... ste zmrdi beztak všeci spíte a ani nevíte že ted Váš španělský kokotek hraje a na postu světové jedničky nevydrží ani 2 měsíce...pak se zas vrátíte k Rogerovi co?? blbečci.. nemyslím tím ty co Fandí Rogerovi.. čus jdu se dívat doufám , že Djokovič vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
jj 5:0 zatím se Rafa trápí hraje úplně jako světová Jednička
Reagovat
smazaný uživatel
teda boleli si je pletu s belluccim
Reagovat
smazaný uživatel
aby peking nevyhral nejakej outsider treba neco ve stylu gulbis,bellucci
Reagovat
smazaný uživatel
ale monolukleozu mel na zacatku roku a ne ted skoro na koncu ........to sjou vymluvi...proste uz to neni ten buh..ale pro me byl vzdycky buh rafa a andy....ale rafa vic....
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu co má Rafa společného z bohem maximálně , že se kněmu modlí.Nemyslíš!!!!!!!!!!?Bůh je jen jeden a to je ROGER FEDERER TO JSI ZAPAMATUJ FOREVER.
Reagovat
smazaný uživatel
A JESTLI TO NEVÍŠ TAK ANČIČ TAKTÉŽ PRODĚLAL MONONUKLEÓZU A NEHRÁL VŮBEC PŮL ROKU , ČILI SE VZPAMATUJ TROCHU A BUĎ V OBRAZE , ŽE VŮBER ROGER TOHLE PODSTUPOVAL TY TĚŽKÉ ZÁPASY STOU NEMOCÍ A JAK SE SNÍ CELKEM DOBŘE VYPOŘÁDAL.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím se Supermariem!!!
Reagovat
smazaný uživatel
at pise kdo chce co chce ale proste rafa je uz skoro 2 roky nejlepsi a tento rok na neho nema vubec nikdo rogerovi dava kanary na antuce kdykoliv:D jednoduse VAMOOOS RAFA.....doufam ze nebude zranenej
Reagovat
smazaný uživatel
no s těma kanárama si to trochu přehnal, takže si zjisti fakta a nemel blbosti.
Reagovat
smazaný uživatel
konecne je to doma, RAFO, letosni rok na tebe nikdo nema, ted jeste vyhraj dnes zapas proti Djokovicovi a jsi buh (ten jsi ale uz i ted :-) ) Letos na nej nikdo nemel, co udelal s Fedexem na Rollandu, tomu jsem se jen smal, Rogerovi se honily ten vecer asi nocni mury, takhle si s nim (_I_) uz asi dlouho nikdo nevytrel :-D o wimbledonu nemluvim, tam byl prvni dva sety na rucnik a jen neskutecne vymeny ho vracely stale do zapasu, kteremu podle meho Nadal kraloval
Reagovat
smazaný uživatel
Bohuzel je to tak,ja jako fanda Rogera to priznavam, momentalne predvadi nejlepsi tenis Nadal a zaslouzene jde do cela ATP ale nemyslim ze se tam udrzi dlouho.Je mlady ma jeste cas na to aby udelal rekord jako Roger. Feder je z formy nebot prodelal mononukleozu na zacatku roku a to ho poznamenalo na vysledcich. Bohuzel,ale verim ze se v dalsi sezone nebo jeste koncem teto dostane do formy kterou ztratil s bude s Nadalem bojovat o krale.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě bude bojovat v to věřim!!!! Go Roger!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jj bude bojovat.........:Dverim ti! go roger!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jak dlouho se bude vse svadet na mononukleozu? Nerikam, ze je to neco, co by bylo hned pryc jako ryma nebo kasel, ale nejde se vymlouvat pul roku na nejakou nemoc. Vymlouva se snad Rafa na problemy s koleny, ktere uz ma jak dlouho? :-/ Sice verim, ze diky tomu Roger prisel o dost sil a treninku, ale probuh, nemuze se na to vymlouvat jeste v roce 2010...proberte se.

A jsem jen rad, ze nekteri, byt fandove Rogera, dokazou ocenit to, ze momentalnim kralem tohoto roku je RAFA!!! Aspon jde videt, ze ne vsichni maji mozek v trenkach a dokazi ocenit kvalitu soupere.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s Papeenem!!!VAMOS RAFA!VAMOS ESPAŇA!
Reagovat
smazaný uživatel
vomas nadal.vamos espana
Reagovat
smazaný uživatel
kdo pise fuj nadal tak mu zavidi vsechno ......vamooos nadal proste nej tenista sveta nikdo toho tolik nevrati jak on je nej
Reagovat
smazaný uživatel
Fuuuj Nadal
Reagovat
smazaný uživatel
Asi chtěls napsat BUH Nadal,tak posiluj a tvrdě trenuj,svaly,které mu závidíš ti taky vyrostou!
Reagovat
smazaný uživatel
Že by někdo záviděl ty jeho svaly vyhnané kreatinem? Nevím, nevím.. Krom toho, u sportu jako je tenis, je nadměrná svalová hmota vlastně zbytečná. Vlastně je spíš na škodu, neb zvyšuje hmotnost a tím se snižuje pohyblivost, víc trpí klouby atd.. I Nadal to zjistil, je možné si všimnout, že na jeho rukou už tolik svalové hmoty není, respektive objem je o něco menší.
Reagovat
smazaný uživatel
KRÁSNÝ článek!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem byl dojat!
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně jsi se zaslouženě posunul tam kam jsi v tomto roce patřil,tento rok je tvůj!
VAMOS!
Reagovat
smazaný uživatel
Jedna věc je stát se jedničkou a druhá je ji obhájit a jsem strašně zvědav jak na tom bude třeba příští rok. A ještě bych chtěl ragovat na jednoho bláznivého pisatele , který psal , že Roger kraloval a neměl žádnou konkurenci v té době . Tak bych velmi oponoval špíše právě teď je slabá konkurence.Roger porážel Roddicka ve své nej formě a tu kdyby měl tak by nevím jak by si sním poradil , jelikož jeho servis je skvělí a pak tam byly další jako Hewitt , Safin všechno světové jedničky a nebo Nalbaldian ten má smůlu na nevyrovnanost a loni ho v Paříži úplně smetl jak malého synka.Až Bude kralovat Rafa třeba 3 roky ale to se nestane tak si řeknu Rafo jsi frajer, nicméně je tu Novak a ten se bude zlepšovat takže to bude mít težké a určitě Roger neřekl poslední slovo jinak moc hráčů nevidím co by mu mohli konkurovat.Takže příznivci toho co se pořád hrabe v tom předěli mezi zády a a nohou jen čas ukáže co vše může dokázat.Akonečně přestaňte stěmi nabubřelími povídačkami Vamos a jiné nesmysly ale asi jste ještě v pubertě tak to vás trochu omlouvá.
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS RAFA!!!NUMBER ONE!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No konečně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist