Nadal smetl Federera a počtvrté v řadě vyhrál French Open

8. 6. 2008, 17:33
Aktuality 14
Aktualizováno 08.06. 18:55 - Španělský tenista Rafael Nadal počtvrté za sebou vyhrál Roland Garros. Ve finále dnes porazil světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska suverénně 6-1 6-3 6-0 a i po osmadvacátém zápase si na pařížském grandslamu udržel neporazitelnost.
Profily hráčů
Rafael Nadal počtvrté v řadě vyhrál French Open

Nadal napodobil Björna Borga, který dosud jako jediný dokázal v Paříži zvítězit čtyřikrát za sebou. "Vyhrát čtyřikrát v řadě je něco neuvěřitelného," hledal po zápase slova vítěz. K rekordním šest triumfům legendárního Švéda dvaadvacetiletému Španělovi, který získal prémii rovný milion eur, ještě dva tituly schází. "Dominoval tomuhle turnaji jako nikdy předtím, byl jako Björn," uznal po zápase na hlavu poražený Federer.

Švýcar se v boji o jediný grandslamový titul, který mu chybí ve sbírce úspěchů, snažil hrát aktivně, ale na Nadala nenašel recept. V prvním setu nezvykle často kazil a nedařily se mu ani náběhy na síť, kterými chtěl tradičního rivala zatlačit do defenzivy. Nadal byl u všeho včas a vůbec soupeře nepustil do hry.

Díky tomu v úvodní sadě dovolil Švýcarovi jediný game a rychle vedl 2:0 ve druhé sadě. Pak se na chvíli zdálo, že by Federer mohl zápas otočit, když se mu díky několika vítězným úderům za sebou podařil brejk a srovnal krok. Aby hrál s bezchybným Nadalem vyrovnanou partii, musel však hrát údery až za hranicí rizika, což se mu v osmé hře nevyplatilo. Po dlouhém gamu ztratil podání a Španěl, který za celý zápas udělal jen sedm nevynucených chyb, dotáhl sadu do vítězného konce.

V úvodu třetího setu se mu pak podařilo několikrát za sebou posadit liftovaný forhend přímo do růžku a Federer se znovu jen bezmocně ohlížel za jeho údery. Nadal ho z kurtu vyprovodil s "kanárem". Finále trvalo jen hodinu a 48 minut.

"Rogere, promiň za tohle finále," omluvil se při ceremoniálu na kurtu Nadal, jenž svému velkému soupeři uštědřil nejtěžší porážku ze 173 zápasů, které Federer na grandslamových turnajích odehrál. "Doufal jsem, že se mi dnes bude dařit víc než na čtyři vyhrané gamy. Prohrát ve finále nikdy není moc velká zábava, ale Rafael byl letos zase nejsilnější," uvedl dvanáctinásobný grandslamový vítěz.

Navzdory debaklu se nevzdává naděje na pařížský triumf. "Pořád věřím, že při správném psychickém rozpoložení a tvrdé práci jsem schopen tady vyhrát," prohlásil. Nyní se bude chystat na Wimbledon, kde prohrál naposledy v roce 2002. Loni mu Nadal vzdoroval v pěti setech, ale Federer si nepřipouští myšlenky na další porážku. "Cítím se velmi silný a na trávě budu velký favorit. Antuka a tráva jsou tak odlišné, že si nemyslím, že by mě dnešní prohra nějak psychicky poznamenala," dodal pětinásobný wimbledonský šampion.

Bilanci vzájemných utkání s dlouhodobou světovou jedničkou si Nadal vylepšil na 11:6. Těží především z toho, že desetkrát hrál s Federerem na antuce a prohrál jen loni v Hamburku.

FRENCH OPEN - finálový výsledek mužů:

Dvouhra - finále:
Nadal (2-Špa) - Federer (1-Švý) 6-1 6-3 6-0

délka zápasu: 1 hodina 48 minut
úspěšnost 1. podání: 75% - 69%
esa: 0-2
dvojchyby: 0-0
vítězné údery: 46-31
nevynucené chyby: 7-35
využité brejkboly: 8/17 - 1/4
vyhrané body: 92-52

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Rafa je fo forme,momentalne nema na antuke supera to je bez debat.antukova sezona konci,no s Novakom sa na trave potrapi,Federer je rad,ze dosiel do finale-dobrym losom
Reagovat
smazaný uživatel
na trávě smete Rafu i Berdych...
Reagovat
smazaný uživatel
ty asi tenis moc nesleduješ.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak loni ve Wimbledonu to bylo přesně naopak:-) Chudák Berdych se po porážce od Rafy vymlouval na vítr.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger už v semifinále proti Monfilsovi dělal školácké hrubky na síti a to co předváděl dneska proti Nadalovi odpovídalo kvalitám hry hráče někde kolem 150. místa ATP !! Tak mizerně jsem ho ještě hrát neviděl. V podstatě se porazil sám a Rafovi stačilo hrát lehký nadstandard a držet si své podání. Z očekávané "bitvy titánů" se tak stal Paganiniho propadák...
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to neskutečný, ten "blázen" hraje líp a líp, Wimbledon ukáže jestli Roger udrží post světové jedničky. To bude silný tlak na něho, no bude to zajímavý
Reagovat
smazaný uživatel
rafa vyhraje wimbledon pokud mu forma vydží tak se máme na co těšít dneska hral jak nadopovany neskutečne
Reagovat
smazaný uživatel
Hrál uplně bombasticky !!! Je to borec
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Rafa!
Hraje jako blazen:) chtěl bych aby vyhral Wimbledon a stal se světovou jedničkou!
Reagovat
smazaný uživatel
To já ne.
Reagovat
smazaný uživatel
To já taky, dnes hrál jako bůh:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Nadal hraje bombasticky! Ale porad je pro me jeho hra neatraktivni! Hraje straslive lifty a nuti soupere k chybam! A i kdyz jeho kvality hodnotim hodne, hodne vysoko, ...tak me nebavi sledovat tenis, kde vetsina vymen konci chybou nektereho z hracu....
Reagovat
smazaný uživatel
Tot věc jina,mě se třeba libi klasicky antukovy tenis,třeba Coria vs Gaudio anebo Agassi vs Sampras na US.
Muj nejoblibenějši zapas Nadala je finale FO 2005 proti Mariano Puerta. Nebral sem atraktivitu,ale jen dojem kterej na mě Nadal udělal tedka na Rolland Garros. ikdyž je to možna ne uplně lahoda pro oči,ale masakr,je jak naspeedovanej zajic a bejk v jednom:)
Takhle na zadek Rogera dostat sem dlouho neviděl............!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvic to dostal Almagro,prostě total no chance,toho mě bylo lito.
Jaxe řika neudělaš nic,vůbec nic:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist