Nadal se vrátil na druhé místo, Federer se blíží dalšímu rekordu

17. 5. 2010, 11:57
Aktuality 40
Rafael Nadal se po více než třech měsících vrátil na druhé místo světového žebříčku za Rogera Federera. Švýcar dnes smazal další díl z posledních týdnů, které ho dělí od vyrovnání rekordu v délce setrvání v čele žebříčku. Česká jednička Tomáš Berdycha je sedmnáctý.
Rafael Nadal

Španělský tenista Rafael Nadal v Madridu vyhrál třetí turnaj v řadě a v žebříčku ATP sr vrátil na druhou příčku za poraženého finalistu Rogera Federera. Švýcar sice neobhájil titul, i nadále vládne s náskokem více než tří tisíc bodů.

Zajímavosti týdne 10. - 16. května:

• 16. 05. Nadal oplatil Federerovi loňskou prohru a získal rekordní 18. titul

• 14. 05. Federerovi se proti Gulbisovi odveta za Řím povedla. Nadal dominoval

• 13. 05. Zraněný Verdasco dohrál. Nezaváhal Nadal ani Federer

• 12.05. Berdych odstoupil z Madridu. Bolí ho stehenní sval

• 11.05. Moya v Madridu utrpěl jednu z nejhorších porážek

Osmadvacetiletý Federer je světovou jedničkou už 283. týden a pouhých 21 dní ho dělí od vyrovnání rekordu Ivana Lendla. Legendárního Čechoameričana může dohnat hned ho skončení French Open 7. června. 

K jistotě vyrovnání rekordu potřebuje fenomenální švýcarský tenista v Paříži, kde obhajuje titul, postoupit alespoň do semifinále. Pak by ho neohrozil ani případný pátý triumf Nadala. Federerova účast ve finále Roland Garros by mu zajistila překonání rekordu 14. června.

Už po Wimbledonu se ale pozice na prvních místech mohou reálně měnit. Zatímco Federer bude obhajovat 2000 bodů a polepšit si nemůže, Nadal loni v All England Clubu kvůli zranění nehrál. A před startem grandslamu na trávě je pravděpodobné, že rozdíl mezí švýcarským a španělským tenistou bude maximálně 500 bodů.

Nejlepší Čech Tomáš Berdych, který se kvůli zranění z madridského turnaje odhlásil, si pohoršil o jednu pozici na 17. příčku. V první světové stovce je ještě dvacátý Radek Štěpánek, jenž se začátkem června plánuje vrátit na challenger v Prostějově po únavovém syndromu, a 85. Jan Hájek.

Žebříčky ATP k 17. květnu 2010:

Dvouhra:
1. Federer (Švýc.) 10.030
2. Nadal (Šp.) 6880
3. Djokovič (Srb.) 6405
4. Murray (Brit.) 5565
5. Del Potro (Arg.) 5185, 6. Davyděnko (Rus.) 5145, 7. Söderling (Švéd.) 4770, 8. Roddick (USA) 4600, 9. Verdasco (Šp.) 3645, 10. Tsonga (Fr.) 3185, 11. Ferrer (Šp.) 3010, 12. Čilič (Chorv.) 2945, 13. Južnyj (Rus.) 2420, 14. Gonzalez (Chile) 2385, 15. Monfils (Fr.) 2220, 16. Ljubičič (Chorv.) 2140, 17. Berdych (ČR) 2055, 18. Ferrero (Šp.) 2050, 19. Isner (USA) 1880, 20. Štěpánek 1705, ...85. Hájek (oba ČR) 597.

Čtyřhra:
1. B. Bryan a M. Bryan (oba USA) oba 10.990
3. Nestor (Kan.) a Zimonjič (Srb.) oba 10.880
5. Dlouhý (ČR) 7145, 6. Paes 6520, 7. Bhúpathí (oba Indie) 5380, 8. Knowles (Bah.) 5135, 9. Moodie (JAR) 3975, 10. Norman (Belg.) 3880,
...19. Čermák 3180, 44. Damm 1660, 50. Levinský 1417, 65. Friedl 1130, 69. Škoch (všichni ČR) 1085.

Finanční žebříček roku (v dolarech):
1. Nadal 2,596.880, 2. Federer 2,452.168, 3. Roddick 1,237.226, 4. Murray 1,225.449, 5. Verdasco 1,167.234, 6. Ferrer 1,076.111, 7. Söderling 974.342, 8. Djokovič 933.272, 9. Ljubičič 845.258, 10. Čilič 777.353, ...15. Berdych 547.720, 47. Dlouhý 213.411, 89. Hájek 120.997.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pokud tvrdíš smyšlené citáty, tak se můžeš podívat do archivu zpráv z 2.1. letošního roku kde jsi v 22.09 okomentoval Rafovo vítězství:
"Ráfkovi samozřejmě gratuluju k první výhře v novém roce, VAMOSSSSS a posílám mu sladoučkou pusinečku, muciky muck broučku.)))))" A nechtěj abych vytáhnul tu ještě více kompromitující ty popleto.
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby ti to tvoje demence dovolila pochopit, tak bys věděl, že jsem tam kopíroval příspěvek z tn.cz a idnes.cz, od jistého duševně chorého pisálka, který je rovněž jako ty fanatický uctívač elegouna.

I když teď mě tak napadá, že to bude asi tvoje dílo....
Reagovat
smazaný uživatel
Ani to neumíš přiznát puberťáčku přízemní. Ve tvém věku se občas takovýhle extrémní zakomplexovanci najdou, takže jsi v podstatě duševně nepřítomnej a nezbývá než ti dopřát větší příděl psychické vyzrálosti. Já jsem možná Roger Fanatik, ale nevim jak bych mohl být i Rafa fanatik... Tohle jsi trošku nedomyslel kámo :-D, Vaaamoss se nepokřikuje na Rogera, jenom pro tvou informaci je to Švýcar a mluví se tam Německy a ne Španělsky. Takže bych ti doporučoval otevřít Zeměpis stěrko. Lol
Reagovat
smazaný uživatel
jooo on Rogírek je švýcar a mluví německy, jo? A proč teda ten blbeček pokřikuje COME ON? :DDDD stěrko :DDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Já mluvil o jeho rodném jazyce. Jestli sis nevšiml tak anglicky na okruhu hovoří všichni i Rafa (až poslední dobou teda), až na Coriu, který už nehraje a pár Francouzů. Come on, je hecující hláška, kterou zanesl do tenisu Hewitt. Musím říct, že je s tebou opravdu zábava, akorát mi přijde pod úroveň diskuze ti vysvětlovat základní věci.
Reagovat
smazaný uživatel
a ty taky na hajzlu řveš COME ON, když se ti povede stolice?
Reagovat
smazaný uživatel
Já nevim jak ty ale mě přijde, že Rafa se na kurtu povzbuzuje svým Váámoss a gesty častěji než Federer s "Come on" při dovršení setu. V poslední době už je to lepší, ale před třema lety mi při svých zápasech Rafa trochu připomínal Hewitta za mladých let, viz zápas s Berdychem v Madridu 06, kdy Rafa nebyl úplně fér...
Reagovat
smazaný uživatel
joo jasan, hlavně že ten arogantní vychcanej hajzlík ze švajcu je jeden velkej FÉÉR!

A vy fanatici si už zkuste najít něco jinýho, než pořád dokola trapně omílaný zápas s Berdychem v Madridu, kde se z Rafovy strany vůbec nic nestalo...
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud chceš za každou cenu vytahovat každou ptákovinu, tak proč ne:
Co třeba Dubaj a Řím 06, kde po sobě Tony a Rafa během zápasu pokřikovali (hlavně strýc na Rafu) co má a nemá hrát, běžně se gestikuluje ale používat přitom hlasivky to je už fakt moc. Pokud mluví v rodnym jazyce, tak jeho mluva není až tak krotká a skromná jako když mluví v angličtině, trochu se podobá v tomhle Ronaldovi. Berme to tak, že každýmu někdy něco ujelo, to je jako kdybych já někoho nenáviděl za to že mě poslal někam. To se radši zasměju a jdu dál... Stejný s tenisem.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger už nemusí nic dokazovat! Je prostě nejlepší!(Nadalova kariéra je skvělá, ale stále nemá na RF) Teď už je každá výhra jenom bonus k jeho nezapomenutelné kariéře a fandil bych mu i kdyby byl až ve druhé stovce... tak že GO ROGER GO!!!:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Za prvé bych si nebyl jist jeho zdravotním stavem, včera taky dost kazil a rozhodně to nebyla žádná velká suverenita, jako v Římě...
Za druhé pochybuju i za předpokladu že vyhraje RG, že jeho šňůra výher bude pokračovat i na trávě. To by musel mít fyzických sil za 3 hráče, navíc na trávě bude každej turnaj dobře obsazenej a hráči s dobrým servisem ho klidně můžou v pohodě přehrát. Vzpomeňte na Masters na amerických betonech kde ho proškolil Roddick s Ljubičičem, takže Ráfek bude rád za výhru na RG a navíc má za sebou šňůru vítězství na třech Masters na antuce a to se někde projeví, takže všechno může s Rafou klidně dopadnout jako loni, ale to platí i pro Rogera, který je teď rozhodně k poražení. Ovšem čekám od obou špičkový tenis min od druhé půlky turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Se vším souhlasím.Nelíbí se mi tyhle kalkulace, že Nadal vyhraje RG a Wimbledon a bude jednička.Vzdyt vyhrál jenom tři Masters na svý antuce a hned tyhle řeči.Předtím rok nic, na GS jedno semi,nic víc.Nadal je favoritem RG, ale není vyloučeno, že ho potká to co loni, už včera sem psal, že se mi zdá zápas od zápasu slabší, hlavně servis.
Reagovat
smazaný uživatel
LOL "vždyť vyhrál JENOM 3 masters"

Synku, ty to máš v té fanatické palici dobře vygumovaný.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
V souvislosti s uvažováním, že by měl vystřídat Federera na postu světové jedničky, je to dost málo nemyslíš?
Reagovat
smazaný uživatel
elegoune, Rafa obhajuje 180 bodů, zatímco ten tvůj arogantní tlučhuba 4000!!! Pořád si naivně myslíš, že střídání není reálný? :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně jen 3 Masters...to je přece úplný nic...A pak mi řikej, že nejsi fanatik po tom co tu píšeš.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže teorie střídání stráží připadá pouze za předpokladu že to Rafa urve na RG a Fedex vypadne někde ve třetím kole... Navíc chci vidět Nadala jak uhraje semi nebo finále ve Wimbledonu, po tak dlouhý šňůře vyhraných zápasů. A nevim komu tady nadáváš do fanatiků, když si po výhře Nadala na exhibici v Abu-Dhabi prohlásil, cituji:"Já přiznávám, že bych ho Rafíčkovi nejradši vykouřil" V tom případě mi tu Federera kritizujeme, podle tvých měřítek fanatizmu. DDD:)
Reagovat
smazaný uživatel
jedeš na perníku, nebo tě z elegána už totálně mrdnulo? Je až neskutečný, že fanatikům z elegošových proher už tak jebe v hlavě, že tu zvracejí vymyšlené citáty :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Shodnul bych se na tom, že Fedex nedává do turnajů masters všechno, pokud to skutečně nepotřebuje, i když je to spekulace jako hrom. Pokud vyhrajete 16 GS, tak asi už přemýšlíte trošku jinak, to ví jen on, protože nikdo toho na GS tolik neuhrál jako on, včetně té šňúry SF. Ovšem Rafa jisté 1. místo rozhodně nemá...
Reagovat
smazaný uživatel
Sakra, nekde jsem musela udelat chybu... pocitala jsem si, ze i kdyby se Federer dostal do finale a Rafa vyhral, stejne by byl jednicka Rafa...
Reagovat
smazaný uživatel
to sedí, ale až vo Wimbledone, na RG by to sedelo ak by prehral Federer semifinále teraz v Madride...
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zvědav, jak dopadne RG pro Federera. Ačkoliv letos vyhrál AO, dá se o něm říct, že se mu nedaří, jelikož stále čeká na druhý triumf sezony. Myslím si, že letos celý antukový grandslam vyhraje Nadal a ve finále si zahraje s kolenem(pokud bude zdráv), s Fedexem nebo s někým, kdo působí poslední dobou ve druhé desítce žebříčku. Rozhodně si nezahraje s někým, kdo je třeba na třetí nebo čtvrté pozici(koňská hlava, Djoker).

Avšak pokud Roger nevyhraje RG, a případně i Wimbledon, ztratí fůru bodů a v případě, že by Španěl na obou GS zvítězil, mohl by se mu značně přiblížit, protože obhajuje 4.kolo, respektive nic na Wimbledonu.
Reagovat
skott
Jakoze Federer planoval dopredu vypadnout po mecbolech s Berdou nebo Baggym??? Nebo si snad domluvil trapas s Montanesem minuly rok???Ze honi na posledni chvili body k Samprasovu rekordu???:-))Panove vy fakt mate dost, meli byste na chvilku tenis vysadit, pac vam to leze hodne na mozek a vymyslite uz Vesmirny Odyseey...
Tady je krasne videt, jak vsechno relativni.Pred dvema mesici, kdyby vam nekdo rekl, ze Federer udola ve trech setech Gulbise s Ferrerem na Masters, tak si budete klepat na celo a zadny reci o tom, ze se mu vraci forma, kdyz potrebuje, vest nebudete (a mimochodem, uplne nejradsi pak mam tu ¨manii¨ kolem Gulbise:) Ba naopak, smali byste se az byste se za bricho popadali a psali o tom, jak je Fedex tragickej.Nehlede k tomu, ze vcerejsi finale byl jeden z nejhorsich vzajemnych souboju mezi R+R, ktery spolu odehrali.Ano, byly tam vymeny, ktery spolu odehraji jen oni dva, ale celkove spousta hruznych chyb, absolutne nehodnych jejich predchozich duelu.Jediny duvod proc verim, ze je nejaka moznost, ze si oba finale zopakuji i na FO je ten, ze proste v soucasnosti nikdo jiny (z ruznych duvodu) neni, kdo by je na tri sety porazil.
Reagovat
smazaný uživatel
Palec nahoru... Ale musíš uznat, že občas je docela zábavné to číst:)
Reagovat
smazaný uživatel
Diky, skotte. Clovek je vzdycky rad, kdyz zjisti, ze sem stale pise i nekdo normalni... :)
Reagovat
skott
no, rekl bych spis tragikomicke cteni:)
Reagovat
smazaný uživatel
k tomu není co dodat...
Reagovat
smazaný uživatel
poznámka k:
" Švýcar sice neobhájil titul, i nadále vládne s náskokem více než tří tisíc bodů."

...že Švýcar obhajuje 4000 bodů během 2 turnajů, na rozdíl od svého soupeře, který obhajuje pouhých 180 bodů....
Roger body pod kontrolou nemá ani teď, vím a očekávám minimálně postup do finále na RG, jenomže náhoda je blbec, dobře rozjetej Gulbis a pod. s perfektní fyzičkou,.. může se stát.

Dále nějaké střídání po turnajích kolem betonů neočekávám, protože Roger ještě obhajuje finále US Open a Rafa na podzim prakticky nehrál, Roger teda taky ne, ale Roger se na podzim snaží už snad jen v Basileji.
Reagovat
smazaný uživatel
Očekáváš postup "minimálně do finále RG"???!!!!! Hmm, myslím, že Federera může zastavit spousta hráčů - Gulbis, Verdasco, Ferrer, Berdych...
Reagovat
smazaný uživatel
hehehe ze verdasco.....ten od kdy prohlasil ze je schopnej porazit kohokoli na antuce /vyjmeme nadala/ tak uz nic nehraje frajirek,ze zraneni,to jo hrdina
Reagovat
smazaný uživatel
Rogírek tam má ještě před USO na obhájení malej bonus, v podobě 1000 bodů v Cincinnati .)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ano Stanislasi, očekávám, psal jsem to včera zde, proč:
http://www.tenisportal.cz/zpravy/nadal-oplatil-federerovi-lonskou-prohru-a-ziskal-rekordni-18-titul-5832/pridat-komentar/#add

Myslim si totiž, že Federer s tou formou prostě blafuje, že si 3,5 měsíce hoví, ladí formičku a odpočívá. A že jsem s nim kvůli tomu vlastně skončil, protože nebudu mnohdy stávat v noci kvůli zápasu, když Roger výsledek už zná při vstupu na kurt. Cvičně si uhraje set, jestli to ještě umí a pak prostě normálně pustí zápas. (včera jsme o tom v té diskuzi mluvili) kdyby tohle dělali všichni, tak je po tenise.

Gulbise jsem tady v příspěvku taky zmínil, takže souhlas, ale Roger bude odpočatý ;)..
Reagovat
smazaný uživatel
No jasný, Roger toho obhajuje strašně moc, takže, pokud bude Rafa zdráv a bude nějak hrát, stačí průměr, tak je do podzimu trvalá jednička, protože Roger to nemá kde nahrát. Ostatní hráče jsem nebral v úvahu. Koncem roku, čistě teoreticky, počítám s návratem Del Potra, kerý se vůbec nemusí zlepšit ve hře, může hrát stejně jako před tím, jelikož úroveň výkonů šla letos spíš dolů u špičky a může zahájit koncem roku a začátkem příštího boj o tenisový trůn.
Reagovat
smazaný uživatel
Verdasco bejvá zraněný často, jakmile má nějakou delší úspěšnou šňůru, zakončí ji většinou zraněním, bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Prave som pocital dalsie turnaje dopredu a Federer na 99% by mal ten rekord prekonat, lebo kedze aj Nadal pravdepodobne vyhraje RG a pripise si 1820bodov-180b ma za 4R so Soderlingom z 2009 tak stale Roger to SF da a pravdepobodne da aj Finale kedze budu na opacnych koncoch pavuka a bude mat stale naskok. Teraz je medzi nimi 3150bodov. Ocakavam ze Nadal vyhraje RG cize plus 1820 a Federer ze sa dostane do Finale cize minus 800 potom bude rozdiel 530 bodov. Potom su tam dake travove turnaje 250ky kde nikto neobhajuje nic cize ak by aj Nadal oba vyhral ziska maximalne 500 bodov cize pred Wimbledonom bude Federer urcite svetova 1ka a prekona rekord Samprasa ale po Wimbledone zase na 99% bude Nadal svetova jednotka bez ohladu ci Nadal nazbiera dakey body na trav. turnajoch pred Wimbledonom ak by aj FEderer zase vyhral a obhajil 2000 bodov NAdal asi to SF urcite da cize preskoci Federera po Wimbledone a potom uvidime betonovu sezonu obaja mozu vylepsit bodovo uvidime ci to nebude potom tak ze po kazdom turnaji sa budu striedat:D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se ukazalo, ze ten turnaj v Estoriu byl trochu kalkul od Rogera, takhle mu staci semi na RG, bez tech 90 bodu by potreboval finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer potvrdil účasť v Estorile v listopadu 2009...on je síce geniálny, ale žeby bol až taký jasnovidec, to sa mi nezdá :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Y0hIxgx1tVs
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jo, účast potvrdí, ale vezme startovný a zahraje co potřebuje a balí. Aby se mu zázračně vracela forma 2 utkání před RG, případně až na samotném GS, tomu už jednoduše nevěřím.
Reagovat
smazaný uživatel
To vim, ale myslim, ze tam jel hlavne proto, ze neuspel v rime, kdyby dal v rime aspon dva zapasy tak by se na to podle me vykaslal a setril by sily stejne jako v Monte Carlu. Ale v podstate je to jen teorie, klidne to tak byt nemuselo, kdyby nahodou nebyl no1 ted, tak na hardu by se tam urcite nekdy dostal.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš, s tou jedničkou?
No letos na hardu těžko, obhajuje hodně, jinými slovy, aby byl suverénní jednička, tak se musí Nadal plácat dloudobě ve zraněních, tak to je, jinak by to bylo minimálně napínavý už od roku 2008, 2009 až do dnešních dnů, odpadl mu soupeř. A teď? Odpadl ještě Del Potro, tedy výsledky na betonech a dobrá antuka, na trávu to zatím nevypadá, ale nevadí, tohle stačí. Pokud bude OK Del Potro a Nadal, případně alespoň jeden z nich, tak Fedex už od roku 2008 má problémy udržet pozici jedničky. Takže udělat pár týdnu na betonech v čele už není tak snadné jako to bývalo dřív..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist