Nadal: Roger je mým vzorem. Chci se zlepšovat jako on

14. 9. 2010, 18:00
Rozhovory 28
Rafael Nadal je právem nejlepším tenistou současnosti. Na US Open získal už 9. grandslamový titul a v pouhých 24 letech tak zkompletoval kariérní Grand Slam. Dokázal to o tři roky dříve, než Federer. Že by však v budoucnu vyrovnal rekordních šestnáct triumfů Švýcara, nevěří. Ale chci se neustále zlepšovat jako Roger, říká rodák z Mallorky.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Gratuluji. Předvedl jste dnes neuvěřitelný výkon. Váš styl a hra byla úchvatná. Nyní jste získal kariérní grandslam. Co pro vás vyhraná trofej znamená?
Moc vám děkuji. Ano, je to úžasný pocit. Vyhrát nad Novakem je vždycky velice obtížné. To můžete vyčíst i z výsledků, dost zápasů jsem s ním prohrál. Myslím, že poprvé v kariéře jsem na tomto turnaji hrál opravdu velice dobrý tenis. Hrál jsem svůj nejlepší zápas na US Open v tom nejdůležitějším okamžiku. Jsem hrozně šťastný.  

Je mi teprve 24 let. Získat kariérní grandslam je pro mě jako sen, ale mnohem větším snem je to, že jsem dokázal vyhrát US Open. Ty pocity jsou neuvěřitelné. Celý život jsem tvrdě pracoval, ale nikdy jsem si nedokázal představit, že bych mohl vyhrát všechny čtyři grandslamy.

Jak jste zlepšil svou hru na tvrdém povrchu? Začínal jste na antuce a pak jste udělal velký pokrok ve hře na trávě. Co jste udělal pro to, abyste se stal šampiónem i na kurtech s tvrdým povrchem?
Ale já už jsem přece na tomto povrchu vyhrál, v roce 2009 v Austrálii.

Dále čtěte:

Nadal: Nejsem génius

Nadal ve 24 letech zkompletoval sbírku grandslamových titulů

Federer: Rafa má šanci získat kariérní grandslam dříve než já

Ale teď jste lepší.
Možná a možná taky ne. Nevím (smích). Pokud hrajete dobře a ve správnou chvíli máte velké sebevědomí, tak to pak vypadá, jako kdybyste se zlepšil. Ale jsou i momenty, kdy hrajete hrozně, ztrácíte sebevědomí, prohráváte zápasy a vypadá to, jako kdybyste zapomněl hrát tenis. Určitě jsem se zlepšil, ale žádná radikální změna to nebyla. Hrát na US Open je pro mě vždy těžší. Jsou tu obtížnější podmínky a musím tomu přizpůsobit i svou hru. V Austrálii, když je horko, mají míče vyšší odskok. Na Wimbledonu je pravda, že svou hru musím trochu přizpůsobovat povrchu. Ale podle mého názoru jsem nikdy neměl žádný Wimbledon špatný. Protože jednou z nejdůležitějších věcí na Wimbledonu je správný pohyb a můj pohyb je pro hru na trávě podle mě dobrý. Hrát na tvrdém povrchu pro mě bylo vždycky obtížnější.

Jste psychicky velice silný. Jak si udržujete mentální sílu?
Nevím. Pracuji na tom už dlouho. Jsem teď psychicky silný, protože jsem na tom pracoval už jako malý. Takže teď je to pro mě snazší.

Co říkáte na to, že jste kariérní Grand Slam získal dříve než Roger? Vypadá to, že jste lepší.
Podívejte se kolik má Roger titulů. Není pochyb o tom, kdo je lepší. Já jsem víc než šťastný, že jsem získal titul. Myslím, že je hloupé mluvit o tom, zda jsem lepší nebo horší než Roger, protože počet získaných titulů ukazuje na to, že je mnohem lepší. V tenhle moment to tak prostě je. A myslím, že už to tak zůstane navždy. Ale pro mě byl Roger vždycky vzorem, hlavně proto, jak dokáže během celé své kariéry zlepšovat svůj tenis. Takže tohle se budu snažit napodobit.

Finále muselo být kvůli dešti přerušeno. Co jste během té doby dělal?
Ano, déšť nepřišel v ten správný moment. Šel jsem do šatny, dal jsem si sprchu a vyměnil jsem si tejpy.

Co jste si před zápasem říkal?
Nic speciálního. Věděl jsem, že vyhrát tento zápas bude těžké, protože Novakův styl hry mi moc nevyhovuje. Hraje agresivně, velice dobře hraje od základní čáry. Snažil jsem se hrát ve vysoké intenzitě a hrát delší výměny. Věděl jsem, že bude unavenější než já. Věděl jsem, že pokud bude zápas delší, budu v určité výhodě. Ale pokud hraje Novak svůj nejlepší tenis, je těžké ho zastavit.

Omlouvám se, porušili jsme tradici. Normálně, když přijde vítěz grandslamu na tiskovku, všichni tleskají. Dnes večer jsme to neudělali. (potlesk) V celém turnaji jste ztratil pětkrát svůj servis a prohrál jediný set. Rád bych věděl, co bude vaším dalším cíle. Protože jste už vyhrál prakticky všechno: Davis Cup, Olympijské hry i všechny grandslamy. Budete se snažit dohnat Rogera v počtu vítězných grandslamů nebo něco podobného?
To je příliš, příliš daleko. Šestnáct titulů, to je hodně. Nad tím zatím nepřemýšlím.

Tak co ještě?
Můj cíl je celý život stejný - neustále se zlepšovat a každým rokem se cítil lepším a lepším hráčem. Ale jediným větším turnajem, který jsem nevyhrál, zůstává Masters Cup. Je pro mě těžké tam vyhrát, protože se hraje v hale a tam jsou mnohem rychlejší povrchy. Takže vyhrát Masters Cup je to, o co se letos ještě pokusím. Dalším cílem je zakončit sezonu lépe než v předchozích letech. Konec sezony pro mě bývá vždy obtížnější. I když výsledek na US Open už jsem zlepšil. Pokud to bude možné, chci sezonu zakončit s dobrým pocitem.

Mluvil jsem s Matsem Wilanderem a on říkal, že letos jste hráčem, který se nejvíce zlepšil. Na grandslamech jste vyhrál 21 zápasů v řadě. Myslíte si, že se ještě můžete zlepšovat?
Pro mě je teď nejdůležitější, abych servíroval takovým způsobem, jakým jsem servíroval během celého US Open. Učím se hrát agresivněji. Snažím se hrát s větším klidem, když jsem na returnu. Je toho ještě hodně na zlepšování. Během posledního roku jsem toho zlepšil hodně, ale stále ještě ne všechno. Nejsem perfektní hráč, každý se může zlepšovat.

Čekal jste od Novaka ve druhém setu tak dobrou hru?
Čekal jsem od Novaka cokoli. Je to druhý hráč na světě a jeho hra je na vysoké úrovni. Jsem si jistý, že tento turnaj velice brzy vyhraje. Protože jeho hra je neuvěřitelná a má šanci tady vyhrát. Má šanci vyhrát i další grandslamy. Přeji mu hodně štěstí, protože je to skvělý atlet a hlavně je to skvělý chlap. Když prohrál, dělal věci, které po prohraných zápasech nejsou jednoduché. On se s prohrou výborně vyrovnal a to si myslím, že je pro sport pozitivní. A je to skvělý příklad pro ostatní hráče.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jedna věc mě ale zaráží:
Když se Federer blížil ke všem svým rekordům, hlavně teda k titulům z velké čtyřky a k vysněnému FO 2009, spousta laiků i expertů polemizovalo nad tím, jestli je nebo není nejlepší v historii. Dokud neměl těch 14 kousků, stále si mnoho lidí myslelo, že Sampras byl prostě lepší. Když Fedex získal čtrnáctku, navíc z antukového RG, který se velkému Petovi obloukem vyhýbal, bylo v této otázce poměrně jasno. Stále však z historie "strašilo" jméno Roda Lavera, jenž ze známých důvodů nedosáhl takového obřího počtu titulů, ale zato získal kalendářní GS. Ve chvíli, kdy se Federerova sbírka rozšířila na celkem 16 trofejí, ustaly i tyto diskuze...

Nyní se zdá, že po velkém Rafově úspěchu někteří lidé (hlavně teda laikové, od bývalých tenistů a jiných expertů jsem zatím nic moc takového nečetl) okamžitě pasovali Nadala do role nejlepšího tenisty všech dob:). Vím, že mnozí z těch, kteří takto mluví, jsou mladí nadšenci a zapálení fanoušci, proti čemuž nemám vůbec nic (jsem taky mladý a zapálený, jen mám jiného favorita), ovšem připadá mi podivné, že takto rychle zapomněli na osobnosti jako právě Rod Laver, Pete Sampras, anebo Emerson, Borg.

Kariérní GS je monstrózní úspěch, ale Rafa musí ještě pokračovat, aby se mohlo jeho jméno skloňovat v souvislosti s "titulem" nejlepšího tenisty všech dob... proto se můžeme jenom těšit na další sezony...
Reagovat
QPR_Draxter14
Výborně napsané, k tomu není co dodat
...musel jsem to napsat xD
Reagovat
a.magerova
Výstižné a bez známek zloby... to se mi líbí.
Reagovat
Matti
Ano, Rafa potřebuje hodně turnajů ještě vyhrát, ale to jakým stylem přesněji řečeno jakou vzajemnou bilanci má s Rogerem to taky ukazuje hodně. Nemusí mít ani 16 grandslamů a stejně nebude moc argumentů proti tomu, že by byl lepší než Roger pokud by se dostal dejme tomu na číslo 12-13 a proč? Protože ať třeba Sampras nebo Borg ve své době, tak měli se svými úhlavními konkurenty bilanci plus minus kdežto Roger od Rafy opravdu dostává na frak. A nemyslím to jako provokaci teď, nýbrž porovnání.
Reagovat
smazaný uživatel
V pohodě, nechápu to jako provokaci... Problematika vzájemných bilancí je prostě složitější, než jen na základě toho čísla prohlásit, kdo je CELKOVĚ lepším hráčem. Kdyby to bylo jinak, pak by vlastně stačilo, aby se hrály turnaje o dvou třech top hráčích, kteří jasně vyčnívají nad "ty ostatní". Kdybys měl brát v potaz hlavně tuto jednu statistiku (head to head), pak bys přece podle stejné logiky musel tvrdit, že je Murray lepší než Federer, že je Nalbandian stejně dobrý jako Nadal a Federer a že je Delpo lepší než Federer (protože na toho "nejlepšího" (čistě dle matematické logiky vzájemných zápasů) Nadala má průměrně vyšší úspěšnost, než Fedex). Vzájemná bilance je jenom jeden z aspketů, které definují úspěšnost a kvalitu hráče/týmu. Je spousta týmů/hráčů různých sportů, kteří/které mají s určitým týmem/hráčem špatnou bilanci, přičemž jsou všeobencně považováni experty i veřejnosti za "kvalitnější"...

Proč se vůbec pořádají turnaje, mistrovství, soutěže? Protože, jakkoliv je to nejisté, je to asi jediný možný způsob, jak určit, kdo je "lepší":). To je přece původní a hlavní smysl sportovních akcí - a proto počet a typ titulů z těchto akcí je všeobecně brán za podstatný. Jednoduše, ta diskutabilní kvalita týmu/hráče je podle mě určena spoustou faktorů: stabilitou výkonů v průběhu sezón, počtem a prestiží jednotlivých titulů, ano, taky statistikou head-to-head proti hlavním rivalům, počtem týdnů na 1. místě světového žebříčku, počtem poražených hráčů první desítky a bůhví čím vším ještě... Proto je pro mě Federer stále (zatím) celkově lepším hráčem, než je Rafa. A stále o HODNĚ lepším, než je Andy Murray, třebaže čistě podle principu vzájemné bilance bych přece nutně musel říct, že je lepší Brit, ne?

Doufám, že jsi postřehl, že nejsem nějaký fanatický odpůrce Rafy. Já se naopak těším na příští sezony a co přinesou. A kdyby měl Nadal Federera nakonec překonat, pak mi nezbyde, než "smeknout". Do té doby se však můžu jeho snažením (a snažením Federera) jenom dobře bavit.
Reagovat
smazaný uživatel
A Davyděnko je patrně lepší, než Rafa... já to nechci snižovat, ano, je to i pro mě jedna ze zásadních statistik, jeden z hlavních parametrů, jak určit "kvalitu" hráče. Ale je zřejmé, že to není berná mince...
Reagovat
Matti
dávám ti za pravdu samozřejmě, jen mě prostě nesedí nebose mi nelíbí - 16 grandslamů tak jsem lepší ikdyby měl někdo 15. Přesně jak píšeš, je tam více kritérii a Rafa je zatím pozadu, to je jasné a Roger toho vyhrál neskutečně moc a na jeho hru se krásně dívá- přesněji řečeno, on krásně hraje. Každopádně, jak píšeš, další sezony ukážou.
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle, já nemám moc pochybnosti o tom, že pokud Rafovi vydrží delší dobu zdraví, pokud se Roger, Murray a Novak trochu nezvednout (hlavně Andy) - nevyrovnají, nebo pokud se zázračně neobjeví nějací nemesisové Nadala, pak by ho (Fedexe) časem měl Rafa překonat... jo a ještě Delpo, ale ten se z té operace taky nemusí už nikdy na 100% dostat, což je ohromná škoda. Já mu hrozně fandím!
Reagovat
Matti
Ty víš, jak jsem to myslel s tou bilanci. Davydenko s Rafou má třeba právě tu plus minus, kde je to vyrovnané a absolutně ztrácí zase v Grandslamech, kdežto Rafa už ty Grandslamy má( ano je jich zatím méně než Roger), ale ta vzájemná bilance je hodně hodně v jeho prospěch. A navíc aniž bych chtěl rozpoutávat nějaké hádky, takový náklep jaký třeba Roger dostal od Rafy ve finále French Open, to taky není nejlepší vizitka pro Federera.
Reagovat
Matti
zrovna třeba Del Potro opravdu moc chybí. On dal loni Federera a ještě ve finále Grandslamu, kde si skoro každý sedne na zadek.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak o Rafovi na FO se nemá vůbec cenu bavit... to je naprosto šílená mašina. Já bych se (jakkoliv je to utopie) přimlouval k přesunu tohoto grandslamu do Španělska. A pojmenoval ho podle Rafy:)
Reagovat
Matti
no a třeba v tomhle- tak jak říkáš, že Rafa je na French Open mašina- ve Wimbledonu byl na tom Roger stejně, a přesto ho Rafa získal - přes panujícího krále, to samé Australian Open.:-) Ale už dost. Nechci provokovat. Rafa musí ještě vyhrát hodně Grandslamu, aby se mohl vyrovnat Rogerovi. To je jasné. Jestli to je v jeho silách(zdraví) uvidíme. Každopádně jejich bitvy jsou nejen, stejně jako Becker-Edberg v nedávne době nebo Sampras - Agassi.
Reagovat
Matti
vypadlo mi tam - jejich bitvy jsou kořením tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně... uvidíme... ale já se s tebou nehádám o tom, kdo má ve vzájemných soubojích navrch. Je to 1:2, 33% - 66% pro Rafu. I když, vyjmu-li antuku, jsou jejich zápasy vždycky dost vyrovnané a hlavně parádní!! No nic, ještě bude halová seznona.
Reagovat
smazaný uživatel
1:2, samozřejmě myslím pokrácený poměr, vím, že je to "krát sedm" = 7:14
Reagovat
Matti
ja vím :-))
Reagovat
Matti
jinak díky za rozbor a pokec. Těším se na AO. Teď jdu do hajan. Přece jen ty prokoukané noci se projevují.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky díky, každá diskuze téma RR, kdy si aktéři nezačnou nadávat (sobě nebo svým favoritům), je ok:)
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud Rafovi vydrží zdraví, tak se má určitě velkou šanci Rogera časem překonat.. obzvlášť pokud se Delpo nevyhrabe z těžké operace zápěstí, Murray bude na grandslamech i nadále odpadávat a další supertop hráči se neobjeví.

Jediné nebezpečné soupeře pro Nadala na grandslamech vidím v Novakovi, Federerovi a v jeho vlastním zdraví. A i v případě těch dvou hráčů bude podle současné formy Rafa favoritem... Nevěřím, že se kdesi ze tmy a hloubek žebříčku vynoří někdo nový. Na menších turnajích je jasné, že může Rafa zaváhat i s dalšími: Soda, Nalba (pokud vypiluje kondičku), možná Berdych a pokud úplně nevytuhne, tak i Roddick.

Mám pocit, že to bude (další) Nadalův rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Není žádný pochyb o tom, že je Rafa skvělý tenista. Dokázal to hrozně moc, ale kdybych s ním měl hrát, tak bych ho přímo nenáviděl! Ne proto, že by mě určitě porazil, ale protože u toho vzdychá jak nevím co...:D:D pro hráče musí být těžké si zvyknout na neustálé "Aaaah!":D jinak gratuluji k výhře a k 9 GS... magická šestnáctka je však ještě (díky Bohu) daleko:)
Reagovat
smazaný uživatel
při současné formě dva roky :D
Reagovat
Matti
zrovna ve finále více vzdychal Djoko. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
bys to maximálně devětačtyřicet výměn, kdyby se hrálo na dva sety, vydržel :-) Já to hekání taky nemusím, ale když jsem byl loni v létě v Menacoru (a věděl jsem z novin, že tam Nadal je), tak jsem hodně bojoval s pokušením "zazvonit u dveří" a požádat ho, jestli by si se mnou nezapinkal...
Reagovat
smazaný uživatel
si jsem jist, že v zápase s někým jako ty (nebo já), by určitě nehekal...
Reagovat
smazaný uživatel
asi tak no:D měl si to alespoň zkusit, třeba by si s tebou chvilku zahrál a nebo by tě zmlátila jeho ochranka kdyby sis nedal říct:D ...možná by "zahekal", kdyby jsme proti němu stáli oba :D
Reagovat
smazaný uživatel
No, racionálně jsem zhodnotil, jaká je asi pravděpodobnost, že příjde otevřít právě on, a vzdal to. Ale věřím tomu, že kdyby přišel a netrefil bych se do nějakého extra nevhodnýho momentu, tak by si se mnou i pinknul...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyz vse zhodnotim, tak bych si pinknul klidne i s Dolgopolovem (priklad) nebo hracem 50+rankingu. :-) Zazitek by byl i tak velky! :-) Samozrejme, ze Nadal je Nadal a myslim, ze prave on je takovy, ze by te nevyhodil. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
já bych si raději zahrál s Rogerem, to by byl pro mě největší zážitek... hrát s Mr. Perfect to by byla prostě nádhera!:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist