Nadal porazil i Almagra a je opět ve finále. Vyzve trojnásobného obhájce Ferrera

2. 3. 2013, 12:43
Aktuality 18
ATP ACAPULCO - Rafael Nadal se i na třetím turnaji po návratu k tenisu po vleklém zranění kolena dostal do finále. Na antuce v mexickém Acapulku zdolal v semifinále krajana Nicoláse Almagra 7-5 6-4 a jeho soupeřem v boji o titul bude opět krajan David Ferrer. Vítěz předchozích tří ročníků nasazený jako číslo jedna měl více práce s Italem Fabiem Fogninim, kterého porazil 6-3 6-7 6-1.
Rafael Nadal

Rafael Nadal, jenž po osmiměsíční pauze postoupil do finále v chilském Viňa del Mar a následně vyhrál turnaj v Sao Paulu, zvítězil nad Nicolásem Almagrem i v devátém vzájemném utkání v kariéře. Pátý hráč žebříčku ATP vzal světové dvanáctce v každém setu jednou podání a za hodinu a 49 minut se radoval z postupu. Almagro tak přišel o možnost navázat na triumfy z let 2008 a 2009 a předloňskou finálovou účast.

"Nemůžu říct, že by mě koleno netrápilo, protože mě bolí, ale na to jsem si už zvykl," řekl Nadal. "Důležité je, že mě nijak neomezuje," dodal.

David Ferrer turnajem procházel bez ztráty setu, ten mu vzal až v semifinále Ital Fabio Fognini. Favorizovaný Španěl ale postup kontroloval a v Acapulku tak vyhrál už 19 zápasů v řadě.

Třicetiletý Ferrer může této sezoně obhájit už třetí titul, které letos dokázal zopakovat také v Aucklandu a Buenos Aires. S Nadalem má výrazně pasivní bilanci 4-16, naposledy vítěze jedenácti grandslamů porazil předloni na Australian Open. Na antuce se mu to povedlo pouze jednou v roce 2004 ve Stuttgartu.

"Rozhodně nejsem v takové pozici, abych o sobě tvrdil, že jsem favorit. Vždyť budu hrát proti nejlépe připravenému hráči na okruhu," uvedl Nadal. "Abych zítra vyhrál, budu muset odehrát dokonalý zápas, jinak budu bez šance. Určitě ještě nejsem na stejné úrovni jako on, ale chci to zkusit," přidal.

- ATP 500 ACAPULCO -
(Mexiko, antuka, 1.212.750 dolarů)
páteční výsledky (01. 03. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Fognini (It.) 6-3 6-7(5) 6-1
Nadal (2-Šp.) - Almagro (3-Šp.) 7-5 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Amputace
Rafův dnešní výkon byl nadpozemský. Skvěle se pohyboval, jeho backhand silnější než kdy předtím, forehand netřeba komentovat, úžasný return. V jeho hře nebylo slabého místa. Obrovská agresivita byla cítit z každého míčku. Pokud takto bude pokračovat, nepochybuji o tom, že ještě letos sklidí velké úspěchy.
Reagovat
Elrondin
tak ten kluk je zpět, mám takový pocit, že poslední zápasy ještě nehrál úplně naplno, ale dnes konečně ukázal svou sílu. Nole už si nemůže po tomto zápasu být ničím jistý, i kdyz v Americe asi vyhraje. Ale v RG Rafa podle mne bude více než soupeřem
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Mayo
vamos Rafa, proti Nicovi odohral výborný zápas...teraz treba to potvrdiť vo finále proti ďalšiemu náročnému súperovi :)
Reagovat
smazaný uživatel
zítřejšího finále, nebudu se tu kasat, nicméně ještě jednou připomenu loňské RG, kde Rafu potrápil v čf Almagro, naopak Ferrer ho v sf vůbec neohrozil. Almagro je pro něj na antuce nepříjemnějším soupeřem, má na něj páky v podobě tvrdého backhandu jednoruč a vynikajícího podání..Ferrer takové zbraně nemá. Ano má výborný pohyb, to ale dle mého názoru nakonec nerozhodne, protože zaprvé Rafa už je i co se týče pohybu ok, pokud v zápasech se slabšími koleno pošetří a zadruhé Rafova agresivita a útočnost je jak už jsem napsal mnohem větší než kdy předtím před zraněním. Pokud tedy bude přesný a brutálně agresivní jako s Almagrem, měl by vyhrát, i když to samozřejmě bude těžký a možná i dlouhý zápas jako koneckonců všechny jejich předešlé. Kurzy, které mírně favorizují Rafu tedy nijak přehnané nejsou a nejsou takhle stanovené jen z důvodu jejich vzájemné zápasové bilance..netvrdím, že Ferrer nemůže vyhrát, to v žádném případě, loni v Barceloně byl Rafovi zcela vyrovnaným soupeřem, nicméně více šancí dávám Rafovi, pokud předvede takový výkon jako dnes ráno. Ten se totiž jeho výkonům před zraněním nejen vyrovnal, ale i překonal, takže uvidíme, stát se samozřejmě může cokoli, protože Ferrer má v posledním půlroce skutečně životní formu..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, tak..Almagro bol vzdy Rafovi na pohlad vyrovnaným súperom..Aj v case najlepsej formy sa s ním ťahal cez TB a podobne..Akurát RG08 bolo výnimkou..Kazdopádne, suhlasím s tým, ze David by mal byt v určitom zmysle lahsim protivnikom, pretoze vsetky zbrane ktorymi David disponuje vlastní aj Rafa, avsak vo vylepšenej upgrade verzii..Osobne vsak cakám trojsetový match s otvoreným koncom..V hre bude inak okrem iného aj vyhodnejsie stvrté miesto v rebricku pred RG..Ak RaFa vyhrá stiahne Davida na dohlad..

Mimochodom, zapas si nahrávam a pozriem ráno, ked sa zobudím..Takže mi nehovorte výsledok..haha :)
Reagovat
smazaný uživatel
jak s tebou takřka ve všem co napíšeš souhlasím, tady s tebou ne nesouhlasím, ale doplním tě..samozřejmě i já bych vyzdvihl Rafův pohyb a z něj vyplývající dokonalou obranu, který byl v dnešním zápase úžasný a už na 99 procent odpovídal tomu před zraněním. Současně je velmi pravděpodobné, že se Rafa v zápasech se slabšími soupeři co se týče pohybu šetří, protože proti nim mu stačí úderová preciznost..a tak je to správně, pošetří síly na ty zápasy, ve kterých ze sebe musí vydat maximum a to byl případ duelu s Almagrem a zítra s Ferrerem. Krom výborného pohybu a tím pádem i skvostné defenzivy je ale nutné stejně tak vyzdvihnout i ofenzivní part jeho hry. Tak vynikající returny a koncové vítězné forehandy jsem od něj snad ještě nikdy neviděl. Returny nejen z forehandu, ale i z backandu mají potřebnou délku a právě ta hodně eleminovala Almagrovu ofenzivu nejen při druhém, ale i při prvním servisu..takhle Rafu neznáme, vrátil se úplně jiný hráč, hráč, který chce maximálně útočit a zkracovat hru. Je obrovsky agresivní a tím pádem se dostává do takového tlaku, že může i víc chodit k síti, tedy v minulosti hlavně na antuce nevídané. No a ty forehandové dělovky na baselinu, kterými rozhoduje znenadání spoustu výměn, to je prostě paráda, kterou jsme u něj před zraněním v takovém množství určitě neviděli..takže shrnuto špičkový výkon, hodný šampiona. Musím se smát, jak se někteří snaží jeho zasloužené vítězství umenšovat poukazem na Almagrův kolaps..on ve velkých zápasech v rozhodujících momentech zkolabuje vždycky, nejen s Rafou, takže to je jen jeho problém, hrál stejně dobře jako loni na RG, kdy Rafu taky potrápil, jenže Rafa hrál ještě líp než na loňském RG, proto nakonec hlavně prohrál..
Reagovat
Amputace
Naprostý souhlas co se týče Nadalovy ofenzivy. Nadal se vrátil úplně jiný - ti, kteří dříve kritizovali jeho defenzivní pojetí hry, budou, jak se zdá, nuceni své argumenty poupravit. Současně je však třeba dodat, že zatím to není zcela ideální. Ve snaze agresivně ukončovat výměny přichází také na Nadala nepřirozené množství UE. Těch by ale mělo do budoucna jen ubývat, takže nic závratného. Jsem velice zvědav, jak se Nadal předvede na jiném povrchu. Protože s tímto herním pojetím - až je vypiluje - by to mohlo být třeba na trávě peklo.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasím, samozrejme..Teraz ked citam svoj prispevok je mi jasné, ze v nom prilis velky priestor zaberá Almagro a nie Nadal..Podpisujem sa pod agresíne údery a najma v druhom sete výborný return..A to v zapase Rafa predviedol na moj vkus aj vacsi pocet nevynutenych chýb, dokaze zahrat este lepsie..Kazdopádne, fantastický comeback v podaní Rafu..Len ozajstný šampión sa po 7mesačnej prestávke dokáže vrátiť v takomto svetle, kedy kazdy turnajový start premení min. vo finálovú účasť..Del Potro sa napríklad po dlhsej prestavke vratil prehrou 0:2 na sety s O. Rochusom..A ani jeho dalsie vystúpenia nepriniesli sériu vitaznych zapasov..
Reagovat
carolyn
Tady jsem ještě našla video z Buenos Aires, dělali se nějaké fotky pod vodou:
http://www.youtube.com/watch?v=vGv1mHx0WWg

http://deportes.terra.com.co/tenis/fotos-bajo-el-agua-de-nicolas-almagro-en-el-atp-buenos-aires,7f319e63c3ffc310VgnVCM5000009ccceb0aRCRD.html
Reagovat
Amputace
Zápas jsem bohužel neviděl. Nemohl by mi někdo popsat jeho průběh? Hrál Nadal tak dobře nebo Almagro tak špatně?
Reagovat
smazaný uživatel
Teď běží záznam na Sport1 nebo tito hodil odkaz na záznam pod článek s Berdychem;-)
Reagovat
carolyn
Reagovat
smazaný uživatel
Výborný zápas. V prvom rade je nutné spomenúť, že ma ani tak neteší jeho priebeh, výsledok, ale najmä fakt, že nám Rafael opäť behá. Vidieť ho opäť šprintovať zo strany na stranu, to je pocit hrdého tatka pri prvých krokoch jeho ratolesti :) Trvalo to síce desiatku zápasov, no včera šiel do toho Rafa prvýkrát naplno, so vším všudy.

Zápas ako taký, kvalitný z oboch strán. Almagro ukázal, že má herný potenciál poraziť na antuke kohokoľvek. V prvom sete si celkom jednoznačne držal servis, razantnými údermi nedal Rafovi dýchať, spálil aj jeden setball na príjme. Prvé problémy na servise prišli až v čase 5:6, možno pod vplyvom bájnej Almagrovej psychiky prišli chybičky, ktoré Rafa dokázal využiť. Druhý set bol menšou kopiou toho prvého, rozhodujúci break prišiel za stavu 4:4, no v sete číslo dva bol už Rafa určite lepším hráčom na kurte. Úderovo štandardne výborne, úspešnosť prvého servisu tak okolo 55%, paradoxne však o neho ani raz neprišiel. Ako píšem vyššie, zo zápasu najviac vyčnievala Rafova výborná defenzíva podporená konečne skvelým pohybom.
Reagovat
Amputace
Díky za info. Půjdu se podívat na ten záznam.
Reagovat
hatatytla
Angličtí komentátoři to řekli dobře, Almagro hrál dobře, ale v koncovkách setů vždycky zkolaboval. David se mě v posledních dvou zápasech příliž nelíbil dělal na jeho poměry dost chyb. Hrou by Nadal udělat měl, ty kurzy moc nechápu vidím to obráceně, ale je otázka co udělá hlava podobně jako u Almagra.
Reagovat
tito
Kurzy jsou pravděpodobně ovlivněné hlavně vzájemnou bilancí, vidím to stejně jako ty.
Forehand- průběh i hodnocení pohybu vidím podobně. Nicholas hrál skvěle a uhrát ten SP, mohlo být vše jinak. Každopádně první ostrý test má Rafa za sebou a jak jsi psal dříve, zítra nás čeká maturita :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně bylo Nica teda pořádně líto...hrál fakt suprově, ale pak to prostě nezvládl, zachyboval a bylo to v ....:-(
Na získané míčky 73-78 pro Nadala- maličký rozdíl, těch míčků rozhodlo fakt pár...
Finále bude fajn, na vítěze tipuju Rafu;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist