Nadal poprvé v kariéře začal sezonu triumfem

4. 1. 2014, 22:59
Aktuality 43
ATP DAUHÁ - Rafael Nadal poprvé v kariéře zahájil sezonu turnajovým vítězstvím. Španělský tenista premiérově ovládl turnaj v katarském Dauhá, kde v dnešním finále porazil Francouze Gaëla Monfilse a zaznamenal tak už 61. titul.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Před dnešním finále měl Rafael Nadal s Gaëlem Monfilsem bilanci 8 výher a 2 porážek. A právě obě prohry španělský tenista utrpěl v Dauhá, kde se dnes s Francouzem utkal znovu. Dotřetice už ale Monfils favorita nezaskočil.

Nadal na svého soupeře vlétl a ziskem prvních pěti gamů rozhodl o osudu první sady. Ve druhé nezachytil začátek a prohrával 0-3, a i když ztrátu smazal, Monfils si v tie-breaku vynutil pokračování zápasu. Třetí set už znovu patřil Španělovi, který s potížemi potvrdil brejk na 3-1 a nakonec po dvou hodinách hry zvítězil 6-1 6-7 6-2.

Sedmadvacetiletý Nadal soutěží neprošel suverénně, neboť ve třech zápasech ztratil set a nejméně gamů (6-2 7-6) prohrál v úvodním kole s Lukášem Rosolem, nicméně od premiérového zahájení sezony turnajovým vítězstvím ho nikdo 'oddělit' nedokázal.

"Každé vítězství je důležité a dnešní titul pro mě hodně znamená. Tohle je poprvé v kariéře, co jsem začal sezonu vítězstvím. A to je vždy důležité," pochvaloval si Nadal, který vyhrál turnaj ATP už v 17 různých zemích.

"Důležité dnes bylo, že jsem hrál s velkou intenzitou a ve výměnách jsem byl více v kurtu. Proto jsem měl větší kontrolu nad výměnami a mnohem lépe jsem mohl měnit směr forhendů. Myslím, že jsem dnes hrál velmi dobře a z bekhendu jsem udělal minimum chyb," dodala světová jednička.

Nadal dnes získal celkově 61. titul, čímž se odpoutal od legedárního Andrého Aggasiho. Více turnajových vítězství má na kontě už jen sedm tenistů.

Monfils hrál finále v Dauhá potřetí, v roce 2006 podlehl Rogeru Federerovi a předloni nestačil na krajana Jo-Wilfrieda Tsongu. Celkovou bilanci ve finálových duelech má výrazně negativní 4-16.

"Rafa mě od prvních výměn dostával pod tlak. Od začátku byl velmi agresivní a pro mě bylo hodně těžké se přizpůsobit. Ve druhém setu jsem se snažil hrát více silově," komentoval Monfils, který spáchal celkem 43 nevynucených chyb. "Nakonec je to stále Rafa. Je silný a vždy je proti němu složité hrát. Já musím i nadále tvrdě pracovat a budu si více věřit."

- ATP 250 DAUHÁ -
(Katar, tv. povrch, 1,195,500 dolarů)
sobotní výsledky (04. 01. 2014)
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Monfils (Fr.) 6-1 6-7(5) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Uprime si myslim, ze tento rok spise Nadal bude vytvaret konkurenci Djokerovi nez naopak. Nadal se ve spouste zapasech vraci ke sve pasivite z doby pred pauzou a myslim, ze zacne mit i s papirove slabsimi souperi problemy...
Reagovat
Sonja
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1496697_488042937981040_1294272933_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný zápas, Rafa to zvládl výborně. Já jsem rád za Monfilse, potřeboval by hrát s takovými hráči častěji, aby hrál takhle aktivně, sílu na to má, jen by ji ptořeboval používat ne v 90% zápasů pinkat s poléhat an své atletické schopnosti. Snad vydrží zdravý a bude mít kvalitní sezonu.
Reagovat
Jiri
bude vice nez dustojna konkurence, to musi byt kazdemu, kdo sleduje tenis poslednich 5 let jasne. Andy se taky zmatori a neco vyhraje a snad i Roger nacasuje formu na nejaky ten GS, i kdyz u nej si moc jisty nejsem. Kazdopadne neverim tomu, ze to bude sezona jednoho muze.
Reagovat
tito
Na hardu bude Rafa důstojná konkurence Nolemu, který je největším favoritem AO.
Reagovat
Rafaeoli25
Pro mě je největším favoritem AO Rafa, samozřejmě jen mírným..
Reagovat
tito
Ani sázkovky mezi tím nedělají moc velký rozdíl (N 2,35 R 2,7)
A je pravda, že Rafa je rozehraný velmi dobře, tak ti rozumím :-)
Reagovat
Pe3k
Gratulace Nadalovi. Ve finále hrál opravdu dobře, zasloužené vítězství. Sezona 2014 mu bude patřit, protože tam není nikdo kdo by jej mohl zastavit.
Reagovat
Roger_Federer
Konkurence....je aktualne nejslabsi..
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic?..

Kazdopádne ak budú hrať obaja na hranici mozností, tak to mozu byt skvelé zápasy..
Reagovat
Sonja
Djokovič není žádná konkurence, neblázni:-)
Reagovat
Roger_Federer
Djokovic...to je kdo? :)
Reagovat
gigin
Federer?? Nová raketa, stále elegantní, rychlý. RF je tenis. COME ON!!
Reagovat
Nola
ja som netušila, že okrem nemčiny, angličtiny, francúzštiny ovládaš aj český jazyk... nebolo by od veci, keby si sa radšej venoval všetkým fans ? máš nespočetný fanklub na FB, na twitteri...nezanedbávaj ich, osobný kontakt po skvelom turnaji je veľmi dôležitý
Reagovat
Karolko2
No,tak vzhledem k tomu,ze se trápil s hrací typu Kamke nebo Rosol,tak to na sezónu jednoho tenisty fak nevidím.Myslim,ze letos nastane situace,kdy si i ostatní hrací uvědomí,ze Španěl je porazitelny a stane se to,co se stalo třeba Federerovi.No a navíc je tu Djokovic,který ma určitě obrovskou motivaci byt nejlepší.
Reagovat
gigin
Tato sezóna bude jasně Djokovičova. Nechápu zdejší úvahy.
Reagovat
tito
a nebo taky nebude :-)
Reagovat
gigin
Nevidím důvod, aby nebyla. Ani Rafa není důvod ;)
Reagovat
tito
Ježkovy oči, už to začíná :-))) Tak hlavně po prvním prohraném setu vydrž u monitoru a neodcházej :-DDD
Reagovat
gigin
O Noldovi nemám pochyb. Tuch! Sonja by ti mohla vyprávět, co znamená můj tuch :DDD
Spíš se budu nervovat s Lotyšem, ale tak uvidíme.. každopádně se moc těším na AO :))
Nole už tam trénuje a překvapivě i někteří jiní ;))

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=569659126451803&set=np.88723680.100002176306360&type=1&theater&notif_t=notify_me
Reagovat
Rafaeoli25
A zase jsme u tý konkurence, z mýho pohledu zase Roger neměl v letech 2004-06 krom antuky žádnou velkou konkurenci, Hewitt i Roddick byli na ústupu už od dvaadvaceti a Safin a Nalbandian byli náladoví, Nole je větší konkurenci než ti čtyři dohromady..
Reagovat
Rafaeoli25
Ale netrápil se, s Kamkem, Rosolem a Gojowczykem hrál prostě na půl plynu, naplno zapnul až ve finále a hned to bylo znát..
Reagovat
smazaný uživatel
Abyste se nehádali, tak bude sezony Murrayho :-)) Dal se pěkně dokupy, zdravý jako řípa, takže to začne naplno. A to i na antuce!
Reagovat
smazaný uživatel
Jste všichni mimo :D:D:D Delpo ještě zamíchá kartami :D
Reagovat
Pe3k
Djokovic ho samozřejmě může zastavit na kterémkoliv povrchu, ale jak jsme viděli v minulých sezonách, tak rozhodující chvíle nezvládne a prohraje. Nadal má větší vůli a dokud nezíská 18 slam tak bude vyhrávat kde co. Celkový počet titulů Federera i počet grandslamových titulů překoná pravděpodobně v sezoně 2016.

Můra nemá hru ani hlavu na to, aby Nadala porazil na grandlsamu a vyhraje možná tak nějako nedůležité zápasy a bude rád, když si udrží post hráče číslo 3.

Jak to tak sleduju, tak mi Nadal vadí méně a méně, ale jeho zdejší tupí fanoušci více a více.
Reagovat
Karolko2
Na pul plynu??????
Je jasny,ze je začátek sezóny,tak je předčasně dělat závěry,jsou to první zápasy,u některých novy trenér nebo raketa....
Ač nejsem fanoušek Djokovice,myslím,ze on udělá vše,aby dostal Nadala,dokonce tipuji,ze letos bude antukové Paříž patřit jinému tenistovi než je Nadal,ale to je ještě daleko.Ted je tu Austrálie,tak uvidíme,jak na tom kdo opravdu je,těším se.
Reagovat
MarcelPersch
na French open platí, že Rafa je stále o něco lepší na antuce než Nole s tím, že ho Nole může porazit. Stejná situace panuje na AO, ale v opačném gardu.
Reagovat
Mayo
to že hral s Kamkem a Rosolom a neviem s kým 3 sety vlastne s každým tuším to je úplne jedno hlavne, že vyhral...a na GS bude Rafa tradične zase silný toho sa neobávam...vamos Rafos ! ...
Reagovat
Hypertac
Vamos Rafa!! Letos to vidim na nejlepsi sezonu. Uz se tesim na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
Woow..Zápas som pozeral len z nočného záznamu, no zostal som s otvorenými ústami..Je zaciatok roka, no aj v decembri budeme len velmi tazko hladat kvalitnejsi zápas na dva vitazné..Famózny Rafov výkon, dovolím si tvrdiť, že takto dobre nehral počas celého USO..To bol totálny tenis z jeho strany, ktorý by eleganciu zo zápasu s Matoševičom rozdupal a zožral aj s kopytami..Naozaj klobúk dole pred oboma aktérmi, na extra rýchlom povrchu predviedli tenis pre náročnejších..
Reagovat
whales
Doha a extra rychly povrch? Probud se..
Reagovat
smazaný uživatel
V Dohe je rýchly povrch, urcite jeden z rýchlejších..Inak by asi tazko doshaovali na turnaji úspechy hráči ako Brands, D.Brown, ale i Karlovic..
Reagovat
whales
Rychly povrch byla treba lonska Bogota nebo letosni Brisbane.. btw. mrkni na tento link, celkem zajimave.. http://gsmhu.blogspot.cz/p/tabulka-povrchu-atp.html
Reagovat
smazaný uživatel
Jen by mně zajímalo, proč do toho pleteš elegantní tenis? Nerozumím... jaký to má souvis? Kdo podle tebe z těch aktéřů hraje podobním stylem?
Reagovat
Rafaeoli25
No to to trvalo tenisportále, velká gratulace Rafovi k nejlepšímu vstupu do sezony v jeho kariéře, titul jsem nečekal. V prvním a v části třetího setu to byl ten Rafa z loňskýho léta, maximálně agresivní a útočný, náběhy na síť, parádní winnery, silný i na backhandu, tak to má vypadat, s tímhle dnešním výkonem může AO vyhrát, takže jen tak dál matadore, vamos!:)
Reagovat
MarcelPersch
no zbývá ještě hodně práce do AO, ale pro Rafu je důležité, že odehrál maximální počet zápasů a titul mu určitě zvýší sebevědomí.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa bol fantastický vo vsetkých troch, minimalne, čo sa hry v poli týka..Bohuzial Monfils má jednu zo svojich najlepších foriem (vid predchádzajúce výsledky) a Rafovi zdatne sekundoval a servis mu vyhral set a TB..Nemyslím si vsak, ze az na druhý gem druhého setu Rafovi nieco mozeme vytknúť..Oproti prvému zápasu turnaja naozaj nebe a dudy, som rád, že Doha prebudila v Rafovi zabijaka, ktorý má zbalené do Melbourne..Fantastická pozvánka..
Reagovat
Rafaeoli25
Máš pravdu, měl jsem chválit víc, ale to víš, mám na něj vždycky ty nejvyšší nároky :). Jinak Marceli, on si potřebuje neřekl bych zvedat, ale utužovat sebevědomí jen proti jednomu jedinýmu hráči :).
Reagovat
Mayo
no hurrááá už bolo načase :D a ten vták je parádny (: vamos Býk !
Reagovat
MarcelPersch
Gratulace Rafo. Jen tak dál.

Rád bych, aby Rafa a Serena pokračovaly v trendu hodně podobných výsledků z loňska :) U Rafy se mi dnes po dlouhé době pozdával i BH, už se to pomalu blíží vrcholu backhandu na AO 09,náhoda? Snad ne.
Reagovat
a.magerova
Nechápu proč je tu čas 22:59, když hodinu po půlnoci tu ještě nebylo ni Ň :-/
Reagovat
jackiec
no ty krasavec, nezapomeň se zakousnut tomu ptákovi do hlavy
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně článek :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist