Nadal po pěti letech vyhrál exhibici v Abú Dhabí

2. 1. 2016, 17:48
Aktuality 54
EXHIBICE ABÚ DHABÍ - Rafael Nadal potřetí v kariéře vyhrál dobře obsazenou exhibici v Abú Dhabí. V dnešním finále španělský tenista porazil Kanaďana Milose Raonice a navázal tak na své triumfy z let 2010 a 2011. Třetí místo obsadil David Ferrer.
Rafael Nadal

Rafael Nadal má za sebou svou dosud nejslabší sezonu, o to větší motivaci má ale na začátku sezony nové. A začal ji tím nejlepším možným způsobem.

Španěl, jenž v červnu oslaví třicetiny, si zvedl sebevědomí triumfem v Abú Dhabí. Na exhibici, na které se už osmým rokem tradičně schází šest tenistů ze světové špičky. Nadal turnaj ovládl potřetí, když navázal na vítězství z let 2010 a 2011.

Rafael Nadal"Je to skvělý pocit. Jsem moc rád, že jsem v Abú Dhabí znovu získal titul. Každý rok se snažím vyhrát, ale letos jsem cítil, že jsem přiletěl v dobré formě," řekl Nadal. "Doufám, že se sem zase brzy vrátím, protože turnaj je výborně organizovaný a je to perfektní způsob, jak začít novou sezonu."

Ve včerejším semifinále si Nadal poradil po dvou a půlhodinové bitvě s krajanem Davidem Ferrerem a dnes zdolal bez ztráty podání 7-6 6-3 Kanaďana Milose Raonice. Zápas rozhodl ve druhém setu za stavu 2-1, kdy vyhrál desetiminutový game při podání soupeře.



"Vyhrát dva zápasy proti dvěma elitním tenistům je bezpochyby skvělý způsob, jak začít novou sezonu. Navíc jsem tu hrál tenis na vysoké úrovni a za to jsem samozřejmě moc rád," pochvaloval si čtrnáctinásobný grandslamový šampion, který za triumf získal šek na 250.000 dolarů a skleněnou trofej vyrobenou českou firmou Lasvit.


V zápase o 3. místo zvítězil rovněž tenista ze Španělska. David Ferrer v třísetovém duelu udolal 6-7 6-4 10-8 dvojnásobného grandslamového vítěze Švýcara Stana Wawrinku, přestože v závěrečném super tie-breaku prohrával už 1-6.

"Tohle rozhodně není výsledek, který bych si představoval. Ale myslím, že to byl velmi solidní zápas a za výkon se stydět nemusím," řekl nejvýše nasazený Wawrinka. "Je to příjemné začít sezonu právě tady a věřím, že se tu za rok objevím znovu," dodal třicetiletý Švýcar.

"S tímhle vítězstvím musím být samozřejmě spokojený. Vyhrát vyrovnaný zápas proti Stanovi dodá sebevědomí. Ale vždy si tady chci zápasy hlavně užít a o se mi povedlo. Zahrál jsem si tady těžké zápasy a budu rád, když se sem za rok budu moct vrátit," řekl Ferrer.

Nadal a Ferrer se nyní přesunou na turnaj do katarského Dauhá. Raonic bude hrát příští týden v Brisbane a Wawrinka bude obhajovat titul v indické Čennaí.

• EXHIBICE ABÚ DHABÍ 2016 •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch
kompletní výsledky (31. 12. 2015 - 02. 01. 2016)
• Předkolo •
Raonic (Kan.) - Anderson (JAR) 6-3 6-4
Ferrer (Šp.) - Tsonga (Fr.) 6-1 6-1
• Zápas o 5. místo •
F. López (Šp.) - Anderson (JAR) 7-6 7-6 (López nahradil zraněného Tsongu)
• Semifinále •
Nadal (Šp.) - Ferrer (Šp.) 6-3 6-7 6-3
Raonic (Kan.) - Wawrinka (Švýc.) 7-5 7-5
• Zápas o 3. místo •
Ferrer (Šp.) - Wawrinka (Švýc.) 6-7(1) 6-4 10-8
• Finále •
Nadal (Šp.) - Raonic (Kan.) 7-6(2) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nestiham..nedavam...az dnes registruji :-) Super Rafane!!!
Reagovat
spaniel
Nadal nebude soupeřem Novaka. Ten dosáhl úrovně, kde už na něj Nadal nemá. Nemá ho čím porazit. Forehand do backhandu na něj neplatí a ve všem ostatním je Nole lepší.
Reagovat
Amputace
Novak nebude hrát po zbytek kariéry, jako hrál loni... Úplně klidně může začít padat jako Rafa po roce 2013.
Reagovat
spaniel
To je možné, ale když ten Novakův pád nepřijde brzy, tak Nadal už bude v důchodu...
Reagovat
Marduch
Určitě, optikou roku 2015 by to měl mít Rafa letos proti Novakovi těžký. Ale kdoví, stačí nepatrný pokles formy/psychická únava/motivace Novaka,k tomu Rafa vygraduje FH po čáře na úroveň roku 2013 a...kdo ví :)
Reagovat
Roger_Federer
Nepredpokladam to, konstatuji, ze on je ten kdo by to mel být.
Jinak nam hrozi "nuda" lonska.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle nemá absolutně žádnou váhu a Nadal a všichni kolem dělají jak kdyby vyhrál GS...panebože, žádný GS stejně už nikdy nezíská, tak ať si teda užije slávu z exhibicí :D
Reagovat
Amputace
Váhu to nemá, jde spíše o předvedenou hru oproti loňsku.
Reagovat
Mayo
Ved aj tvoj favorit pojde dole a potesi ta hocijaka vyhra
Reagovat
EllNino
Djoko začíná s Dustinem :D
Reagovat
Kozoroh
Super! Už bylo načase střetnout se s Dreddym.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, to bude těžký. Brown má s hráči big 3 celkovou bilanci 2-0.
Reagovat
Denis92
*s Nadalom
Reagovat
Kozoroh
Ale oba zápasy se odehrály na trávě. Na tvrdém to bude jinačí muzika...
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, to mělo být jen rýpnutí do Rafy. Já doufám, že Novak podobné kraviny vyvádět nehodlá. Karlovič tam letos nehraje, takže má Nole reálnou šanci turnaj vyhrát.
Reagovat
Mayo
to je čo za zápas?
Reagovat
Franky
Jezis jaky dobre obsadeny turnaj zo svetovej spicky?! jaky dobry obsadeny turnaj? Wawrinka podava velmi nestabilne vykony Ferrer je v utoku uplne bezzuby a Raonic ma podanie aj z forehandu vie slusne zautocit ale pohyb je slaby...Nebol tam ani Djoker ani Fedex ani Murray dokonca ani Berdych ktoremu by som viac veril na Nadala jak tito sasovia...
Reagovat
Amputace
Nadal hrál velice dobře. Dával údery, kterým se v loňské sezoně ani nepřibližoval. Jeho soupeře můžeš znevažovat, jak chceš.
Reagovat
Roger_Federer
Kdo jiny by mel letos zastavit Novaka.?Nez jeho zivotni souper.
Loni sou jednoho muze..zame at Nadal klidne vyhraje 2 granslemi.Hlavne at to neni kopie sezony 2015.
Reagovat
Amputace
Pokud tohle nebyla náhoda a hru, kterou předváděl na exhibici, bude ještě posouvat dopředu, mohla by to být konečně pro změnu zajímavá sezona.
Reagovat
Kozoroh
Vidím, že by ses spojil i s Ďáblem, jen aby si zabránil opakování sezóny 2015 :D
Reagovat
Amputace
Tak to, myslím, nechce skoro žádný jiný než Djokovičův fanoušek. Byla to sezóna naprosto o ničem. Na rozdíl od Federerových dominantních sezon loni Djokovičovi naprosto chyběl nebezpečný rival (33ti letého Federera nepočítám, protože v těch klíčových zápasech stejně příliš velkou hrozbou pro Novaka nebyl). Chápu, že Djokolandu se to sledovalo pěkně, ale pro nezaujaté nebo fanoušky jiných tenistů to muselo být čiré utrpení a nuda.
Reagovat
Kozoroh
Je obvyklé, že když jeden hráč dominuje, tak fanouškům ostatních tenistů jeho nadvláda není po chuti. Ale zaujalo mě, že uživatel RF by dopřál Nadalovi dva GS triumfy. Jako by zapomněl, že Nadal víc ohrožuje Federerův rekord v počtu GS titulů víc než Djokovič. Že by kvůli současnému tenisovému králi začal fandit i největšímu protivníkovi svého hráče.
Na sezónu, v níž jeden hráč dominuje a přepisuje historické statistiky se bude vzpomínat víc než roky, které neměly jasného vládce. To není sezóna "o ničem". Snad mi nechceš tvrdit, že třeba rok 1969 byl "o ničem", jelikož Laver vyhrál všechny GS. Naopak, fanoušci (nejen jeho) byli svědky unikátního roku, který nemá do dneška v open éře obdoby.
V roce 2015 se Novak nestřetával jen s Rogerem. Musel bojovat o tituly i s Andym a Stanem. Oba Novaka porazili ve finále velkého turnaje. A v těch zápasech, které nad nimi Djoker vyhrál, to s nimi měl většinou těžké. Místo jednoho superrivala (Nadal v roce 2011) měl Djoker několik protivníků, z nichž ani jeden nedosáhl výsledků Nadala v roce 2011, ale i tak představovali pro No1eho ohrožení. Přesto si však s nimi Djoko většinou dokázal poradit.
Reagovat
Amputace
V roce 2011 to měl daleko těžší a já jakožto jeho fanoušek bych si určitě vážil toho roku více než loňska. Nadal v top formě je rozhodně mnohem víc než Murray, Wawrinka či Federer za zenitem. Navíc roce 2011 byl Murray rovněž ve formě, na GS turnajích vypadával právě s někým z dvojice Nadal-Djokovič. Federer hrál také skvěle. Na RG zahrál možná nejlépe v kariéře, dokázal porazit Noleho a ve finále dokonce velmi trápil i Nadala. Takže rozhodně nemůžeš napsat, že v roce 2011 měl Djokovič jen jedno superlativum, zatímco loni jich měl několik. To je naprostá kravina. Je to o tom, že Nadal verze 2O11 byl úplně jinde než všichni Noleho lonští soupeři, takže na oko to vypadá, že v roce 2011 byli na okruhu jen Nole a Rafa, ale takový Murray z roku 2O11 rozhodně nijak nezaostával za tím loňským, to samé Federer.

Z historického hlediska je sezona 2015 pro tenis samozřejmě nebývale významná, já však píšu o tom, že pro jiné než Djokovičovy fanoušky to byla prostě nuda. Djokovič se ani nemusel kolikrát kdovíjak snažit, hrál hluboce pod svými možnostmi, a přesto skoro vždy vyhrál. To diváka nebaví.
Reagovat
Roger_Federer
Otom to pro me neni..
Klidne at Novak vyhraje dalsich 15 granslemu a 30 masters.Bez problemu bude nejlepsim hracem vsech dob.
Ale ja sleduju tenis dost dlouho a i v tech udajne jalovych sezonach 99-2003 kdy se stridaly svetove jednicky a vitezove turnaju, to byly pro me koukatelnejsi a zajimavejsi turnaje z leckdy prekvapivim vitezem.
Ted jsme svedky akorad toho jak se kolikrat polomrtvi a znudeny Nole"doplazi" do finale kazdeho turnaje kde nastoupi a az na vyjimky to nejak vyhraje..
Reagovat
Kozoroh
Co je pro tebe horší scénář - když tenista obhájí sezónu s 3 GS triumfy nebo když jiný hráč vyhraje jeden GS turnaj 9 z 11 účastí? Kterou dominanci jiného hráče / hráčů než toho tvého /tvých považuješ za horší?

A víc se ti líbilo "období nikoho" 2000-2003 nebo éra Federerovy nadvlády 2004-2009?
Reagovat
Roger_Federer
Nejzajimavejsi roky za poslednich 10 let byly 2012 a 2014.
Rozhodne 1998-2005..Pak to zacal byt dost stereotip do tedka
Reagovat
smazaný uživatel
Najzaujímavejší rok bol zrejme 2009, Rafa vyhral prvé AO, Federer RG a Delpo senzačne USO..Historický rok bol aj rok 2008, kedy došlo k pomyselnému zosadeniu Federera z trónu, ktorý potom už nikdy tak pevno neopanoval..
Reagovat
Amputace
Proč jako nejzajímavějšími by měly být 2012 a 2014? To absolutně nechápu... To mně naopak přijdou jako docela slepé roky mezi 2008-2015.
Reagovat
Roger_Federer
V roce 2012 jsme mely 4ruzne viteze Granslemu, v roce 2014 2 prekvapive, ktere nikdo necekal, dokonce finale Us bez big4..
Vybocovalo to aspon trochu ze stereotipu a totalni dominance poslednich sezon.
Souhlasim z Forehendem i sezona 09 byla vlastne vybocujici a udaly se veci.
Reagovat
smazaný uživatel
R_F sa este pred pár mesiacmi vsetkým Nadalovcom vysmieval a posielal Nadala na challengre do južnej Ameriky..Dnes porazil pár solídnych hráčov, R_F spozornel a podľa mňa si trochu pripravuje aj alibi, ak by náhodou ešte Nadal niekedy niečo vyhral...

Áno, herne je to lepšie, ale s Ferrerom by aj tak strácať set nemal, ak to mysli s utokom na Djokovica vazne..Uvidime, sezona je dlhá, po prvých dvoch zápasoch je skoro predvidat, no v Austrálii by sa už patrilo uhrat SF, hoci to bude trocha závislé aj od žrebu v QF..
Reagovat
Roger_Federer
Ty me strasne pripominas to chlupate zviratko co beha kolem kontejneru, vsecko sezere a prezije kazdou pohromu, ani nevim proc..;)
Tak za prve, ja jsem nikdy Nadala na zadne challengeres neposilal, to je lez.
Za druhe, pokud sis nevsiml, debata vubec nebylo o RF (coz samozdrejme pri tvoji posedlosti timto hracem ti opet uniklo):).
Takze potom nejak nechapu k cemu bych si mel pripravovat aliby..."kdyby Rafa jeste neco vyhral"..co neco?
Precti si trubelko co jsem napsal, vynech svuji osobni zast a fixaci na Federera a mozna ti dojde..Ze si jenom myslim, ze Djokovic by mel mit za soupere stejne stareho Nadala, jednoho z nej hracu historie.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak za prve, ja jsem nikdy Nadala na zadne challengeres neposilal, to je lez.

Kakáš si do pusinky, ty Fandino :)

Za druhe, pokud sis nevsiml, debata vubec nebylo o RF (coz samozdrejme pri tvoji posedlosti timto hracem ti opet uniklo):)

Moja obľúbená časť...Ja som si nielen že nevšimol, že debata o Federerovi nebola, ale dokonca som ho tam na rozdiel od teba ani nijakým sposobom nezakomponoval..Takže koho obsesia?...

K tomu zvyšku a tej kvázi urážke sa nevyjadrujem, skor to potvrdzuje, že sa ti o sviatkoch stalo niečo zlé a si zdutý a náladový jak 50-nička, samozrejme single..
Reagovat
Roger_Federer
:), Furt z tebou jeste pratelka nespi jo?, tak si tady uz pul roku chodis upoustet paru, honit ego a trefovat se fo RF.??
Smutne..na 30catnika.;)

"Dnes porazil pár solídnych hráčov, R_F spozornel a podľa mňa si trochu pripravuje aj alibi, ak by náhodou ešte Nadal niekedy niečo vyhral..."

Tak mi tedy vysvetli tvuj myslenkovy pochod, pokud ti neslo o Federera??
Znovu se te tedy ptam proc bych si tedy mel delat aliby..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Aká rozkošná ofenzíva..Si zlatý, síce jednoduchý, ale zlatý :)

"Dnes porazil pár solídnych hráčov, R_F spozornel a podľa mňa si trochu pripravuje aj alibi, ak by náhodou ešte Nadal niekedy niečo vyhral..."

Ty z tých riadkov niekde vidíš Federera?..To neni o Federerovi, ale o tebe..Proste si dopredu robíš alibi, aby si bol v prípade núdze krytý..:)

Ešte pred pár mesiacmi si po Rafových prehrách písal "RIP Nadal", alebo bol pre teba umierajúce zviera a dnes po pár výhrach nad TOP 10 hráčmi ho už vidis ako najvacsieho Noleho súpera..To je proste "Kam vítr, tam plášť stratégia", zásady sú tu-tam, nula bodov :)
Reagovat
Roger_Federer
Jake nuze proboha?uz ti uplne preskocilo.
Ja, ty , kdokoliv tady muze napsat cokoliv o cemkoliv, stejne nedokazeme ovlivnit co jak bude, kdo co vyhraje..kdo prohraje.
Neprijde ti ujete to furt stavet do osobni roviny??
Nevim do ceho se me ted pokousis vmanipulovat, jedina myslenka v mem puvodnim prizpevku ktere by ses mel drzet byla:

Nadal, jako vrstevnik Novaka a jeden z nejlepsich hracu historie by mu mel v roce 2016, byt konkurenci, jinak z nejvetsi pravdepodobnosti mame opakovani sezony 2015..nevidim v tom ani spojovani z dablem (jak psal Kozoroh), ani utok na Nadala..Tak si furt nedokresluj co tam neni.
Reagovat
smazaný uživatel
Raz sa vyjadruješ tak, inokedy onak...holubnik :-)
Reagovat
Cico93
Tak naši schytali poltucet a vaši ešte o jedného viac. A môžu ísť spolu na letisko;-(( ...veľká bieda.
Reagovat
smazaný uživatel
V juniorech máme my i vy malou základnu a asi špatný systém (nevím, do toho nevidím). Musí se sejít mimořádně kvalitní ročník, aby mohli konkurovat špičce. USA, Švédsko a Kanada (až na letošní výpadek) jsou dlouhodobě úplně jiný level, druhá liga jsou Finsko a Rusko. My máme blíž ke Švýcarům, Dánům apod. než k nim.
Reagovat
Cico93
Tak jak pišeš.
Ja som od našich nič extra pred turnajom ani nečakal. To čo spominaš, že sa musí zísť silný ročník to sme si my už vyčerpali min. ms a to na dobrých x rokoch

Ale predsa od vašich som čakal ďaleko viac, veď predsa je to tá 18-ka strieborná spred 2 rokoch.
Reagovat
smazaný uživatel
A víš, kdo tehdy tu osmnáctku ve finále porazil? USA. V podstatě se teď sešly hodně podobné týmy jako tenkrát, jen bohužel v jiné fázi turnaje..
Reagovat
Mayo
sme fackovací panáci, nič prekvapivé
Reagovat
skott
Prošel jsem si los čtyřhry a vidím, že po velmi dlouhé době se na ATP představí Lukáš Dlouhý, který využil protected ranking. A dokonce s Thiemem proti kterému nedávno nastoupil v extralize. Vůbec jsem netušil, že nějaký má.
Reagovat
Fandina
Berďův rozhovor pro rozhlas a také zajímavé info, že může být sedmým mužem, který odehraje v singlu padesát grandslamů v řadě bez jediné přestávky.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/tenis/_zprava/davis-cup-oh-i-individualni-turnaje-bude-to-tezka-dlouha-sezona-priznava-berdych--1569690
Reagovat
Pe3k
Rafa se v této sezoně bude prát o pozici světové dvojky. Dnes hrál dobře. Podobná úroveň jakou předváděl na podzim.

Rafael Nadal vs Milos Raonic FINAL Highlights
https://www.youtube.com/watch?v=q6NGS4c9wqE
Reagovat
smazaný uživatel
Nech to vsetko vyhrá celé..
Reagovat
smazaný uživatel
Muy bien, seňor, muy bien.
Reagovat
D@nny
Viděl jsem bohužel jenom poslední tři hry, takže nemůžu hodnotit Nadaluv nebo Raonicuv výkon, plus je to stále "jen" exhibice, jak by mohl někdo namítnout, ale myslím, že každá výhra s hráči s top10 může do budoucna jen a jen pomoci. Navíc fanoušek Nadala se po loňské sezoně musí zatím radovat i z mála:)

Pokud někdo dnešní zápas viděl a může objektivně zhodnotit, budu vděčný:)
Reagovat
tito
Rafa předvedl konzistentní výkon, nedá se vytknout nějaká slabina, možná ještě trochu přidat na důrazu z FH ve výměnách, ale to už je samožerství. Krásné FH winnery, důrazný bekhend, slušný pohyb, timing, podání nad poměry dobré. Se vstupem do minulé sezony se to snad ani nedá srovnávat. Toto byl zcela jiný level, dávající vzpomenout třeba rok 2013. Uvidíme jak dále, ale připraven je fakt dobře.
Reagovat
D@nny
Tak hlavně zase nezapomenout, když už si vzpomněl:) Díky za report.
Reagovat
Mayo
forehand sa mi páčil, hlavne ich tam bolo dosť po čiare (tie mu musia písať) a zdajú sa mi rozhodne dôraznejšie, len tak ďalej, vamos!
Reagovat
Hypertac
Dneska velice slušný výkon. Hlavně servis. Ale včerejší zápas s Davidem byl jednoznačně tenisově zajímavější.
Reagovat
peggy
Vamos Rafa,jako dnes tak vsechny turnaje a zlato z OH.
Reagovat
Hypertac
Kéž by....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist