Nadal: Obdivuju Federerův rekord 23 grandslamových semifinále v řadě

24. 6. 2010, 14:57
Rozhovory 0
Rafael Nadal se v úterý po dvou letech vrátil na wimbledonskou trávu, kde v roce 2008 triumfoval. Na úvod si ve třech setech poradil s Japoncem Nišikorim a byl se svým výkonem spokojený. Po zápase se rozpovídal také o dalších ambicích a svém největším rivalovi Federerovi.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Jaký to byl pocit vrátit se zpět na centrální kurt?
Je to vždy zvláštní pocit hrát na tomto kurtě. Jsem šťastný, že jsem opět na tomto turnaji a že jsem mohl hrát nepochybně na nejkrásnějším a nejsymboličtějším kurtě na světě.

Minulý rok jste tu chyběl, necítil jste se tu dnes jinak?
Ne ne. Jsem šťastný, že jsem zpátky. Ty pocity jsou vždycky úžasné. Celý návrat na Wimbledon je úžasný, především po mém vítězství z roku 2008. Wimbledon je totiž něco extra.

Je tohle začátek obhajoby titulu, který jste loni kvůli zranění obhájit nemohl?
Nic neobhajuji. Všechny okolnosti na tomto turnaji jsou pro mě pozitivní. Dnes to pro mě bylo důležité vítězství, nebyl to snadný soupeř. A další kolo bude velice těžké, bude proti mě stát Robin Haase s nebezpečným servisem.

Máte stejně dobré pocity ze hry, jako z návratu na centrální dvorec?
Ano, hrál jsem dobře. Myslím, že jsem zahrál velice dobrý zápas. Byl to zde první zápas a já jsem šťastný.

Jak dlouho vám trvá, než se zase plně přizpůsobíte z antuky na trávu? Jak daleko myslíte, že už budete v turnaji, až se dostanete zase na vrchol hry na trávě?
Já myslím, že jsem se přizpůsobil už teď, ne? Ze zkušeností, které mám vím, že pokud vyhraji více zápasů, tak na konci mohu hrát lépe než na začátku, protože na konci turnaje už hraji stejně jako na antuce.

Pro mě je první zápas vždycky velmi těžký. Vždy je důležité ho zvládnout. Poté mohu začít hrát lépe. Ale řeknu vám, jsem velice rád za to, jak jsem dnes hrál. Byl to pro mě velice dobrý zápas.

Ve které části hry cítíte největší rozdíl mezi hrou na antuce a na trávě?
Není to jedna část, ale celkově je jiná celá hra. Cesta, jak vyhrát míč, je jiná. To je asi nejdůležitější věc. A také pohyb po kurtě.

To je hodně rozdílů, ne? Není to ve forhendu nebo bekhendu. Je to celkově ve způsobu hry, kterým hrajete.

Máte nějaké zvláštní vzpomínky na tento kurt? Třeba: "Tady jsem získal trofej" nebo "Tady jsem ležel na zádech".
Mám docela problém vzpomenout si dva roky nazpět. Když jdu na kurt, přemýšlím nad soupeřem a nad tím, jak hrát nejlepší tenis. Takže nemám čas přemýšlet nad jinými věcmi.

Díval jste se včera na Rogerův zápas (Federer porazil Fallu až v pěti setech)?
Jen chvíli, ne celý zápas.

A co na něj říkáte?
Jak jsem říkal, první kolo je vždycky obtížné. Pro Rogera je to snazší než pro ostatní hráče, protože on zde na trávě hraje svůj standartní tenis. Nepotřebuje se na změnu povrchu adaptovat tak dlouho jako ostatní.

Ale Falla je skvělý hráč. Měl šanci. Myslím, že Roger nehrál svůj nejlepší tenis, ale k tomu, aby Falla dokázal vyhrát, by musel hrát ještě lépe. Stál pravděpodobně proti nejlepšímu hráči v historii na tomto povrchu a k tomu potřebujete hodně velké sebevědomí.

Který z jeho rekordů si myslíte, že je nejpůsobivější?
Každý, každý je úžasný. Ale pokud mám tedy jeden říct, tak asi 23 grandslamových semifinále v řadě (sérii Federer přerušil letos ve čtvrtfinále French Open, když prohrál se Söderlingem).

Proč?
Protože pět nebo skoro šest let hrál na všech čtyřech grandslamech. Nemůžete mít žádné zranění, žádný špatný den a to je něco úžasného. Takže 23 semifinále v řadě se podle mě už v budoucnu nikdy nikomu nepovede. Je to prostě fantastický výkon. 

John McEnroe řekl, že pokud budete v pořádku, tak že získáte 12, 13 grandslamů, jestli ne i více.
Děkuji Johne. Mám jich 7. V příštím kole budu hrát proti Robiru Hassemu. Uvidím, kdy ukončím kariéru. Jsem velice šťastný, že jsem už získal 7 grandslamů. To je víc, než o čem jsem před pěti lety snil.

Samozřejmě jsem velice rád, že tu příště zase budu moct být. Pokud budu hrát stále dobře a svou hru budu zlepšovat, tak věřím, že budu mít šancí vyhrát.

Ale velmi důležité jsou stále ty samé věci: mít dostatek motivace se zlepšovat a dostatek motivace na to, aby když se každé ráno probudíte, jste šel na kurt a trénoval na 100%. To je ta cesta. To, co dělám celý svůj život. A doufám, že to budu dělat ještě hodně dlouho. Ale vyhrát všechny grandslamy? To je hrozně těžké.

Ve čtvrtek budete hrát před královnou. Cítíte tlak nebo nějakou zvláštní motivaci?
Věřte mi, bude to pro mě potěšení vidět královnu tady na Wimbledonu. Pro sport je to velice dobré. Ale pro mě to nebude nějaký tlak. Bude to pro mě pocta vidět královnu v královském loži. Jen bych byl rád, kdybych měl příležitost ji pozdravit (smích).

Už jste řekl, co si myslíte o Rogerovu nejlepším rekordu, ale teď k vám. Jaký je podle vás váš nejlepší úspěch?
Série 81 vyhraných zápasů na antuce. To je dost.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wimbledon.org

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist