Nadal: Naše rivalita přátelství s Rogerem nezničí

16. 3. 2011, 15:40
Aktuality 20
Souboje Rafaela Nadala s Rogerem Federerem jsou ozdobou mužského tenisu. Na kurtu si nikdy nic nedarují a panuje mezi nimi velká rivalita. V soukromí jsou však velcí přátelé a podle španělského tenisty na tom nic nezmění ani jejich obrovská rivalita.
Profily hráčů
Roger Federer a Rafael Nadal

Nebýt jednoho z nich, neměl by mužský tenis v posledních letech takovou popularitu a jeden, či druhý by měl ve sbírce zřejmě ještě více titulů. Za uplynulých osm sezon spolu odehráli 23 soutežních zápasů a právě jejich rivalita k tenisu přitahuje miliony fanoušků po celé planetě.

Rafael Nadal a Roger Federer. Kdo z nich je nejlepším tenistou světa?

Touto otázkou se tábory tenisových ikon zabývají tak zuřivě, že mezi nimi vzniká až nevraživost a nenávist. Do jisté míry by se méně přátelské vztahy fanoušků daly chápat v érách Johna McEnraoa a Ivana Lendla, či Peta Samprase a Andreho Agassiho. Ti spolu válčili nejen na kurtu, ale slovně se pošťuchovali i mimo něj.

Nic takového však nepřipadá v úvahu mezi fenomény současného tenisu světovou jedničkou Nadalem a šestnáctinásobným grandslamovým vítězem Federerem.

Jakmile se proti sobě postaví na kurtu, neznají bratra. Když je však po zápase, jsou velcí přátelé.

I proto spolu odehráli už nespočet charitatitvních exhibic. Minulý týden se zúčastnili otevírání nové basketbalové arény v Oregonu, před Australian Open pomohli vybrat více jak 1,5 milionu dolarů pro postižené povodněmi v Queenslandu, před rokem zase uspořádali dvě exhibice na pomoc zemětřesím zasaženému Haiti.

Navzájem pomáhájí i svým charitativním fondům - Rafa Nadal Foundation a Roger Federer Foundation. I proto spolu hráli na konci loňského roku v Curychu a posléze v Madridu.

"S Rogerem mám skvělé vztahy a to je důvod, proč spolu hrajeme tolik exhibic. Roger je skvělý člověk a je jedním z mých nejlepších přátel. Jsme si velmi blízcí, vzájemně si velmi dobře rozumíme. Myslím, že když jsme spolu, jsme vždy dobře naladěni a vždy si máme co říct," pochvaloval si Nadal vztah se svým největším rivalem. 

Jeho slova potvrzuje například i 'vysmátá' upoutávka, ve které spolu zvali na loňské exhibice v Curychu a Madridu:


"Ale moje rivalita s Federerem zůstane vždy jen na kurtu," zdůraznil čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky. "Oba milujeme vítězství, ale nepřátelé jsme pouze na dvorci. Jakmile náš zápas skončí, všechna rivalita je pryč. Jsme přátelé a to je ta nejdůležitější věc. Naše přátelství nemohou souboje na dvorci ohrozit," dodal španělský vítěz devíti grandslamů.

Změní snad Nadalova slova alespoň trochu 'vražednou' rivalitu mezi fanoušky?

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
a.magerova
Mám je ráda oba .... i když toho jednoho kapku vííííc :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Žiadnu vražednú rivalitu nevidím. Každý normálny fanúšik tenisu uzná kvality jedného aj druhého - každý ma iné prednosti a sú to šampióni. To len na tomto diskusnom fóre sa vyskytujú ľudia, ktorých ego je také neviditeľné, že si ho potrebujú nahradiť invektívami na adresu tenisových legiend, bez ktorých by ten tenis nemal žiadnu šťavu.
Reagovat
smazaný uživatel
ja jim fandim obema. oba jsou super. kdo ovsem neni super, jsou ti, kteri si mysli, ze jen jejich hrac je super, i kdyz super hracu je mnohem vic, nez si jejich super mozek mysli, kdyz si mysli, ze jen jejich hrac je super, zatimco jsou i jini super, nez jejich super hrac.
(tohle zrejme nepochopi ani superman)
Reagovat
bigosek
super komentář:-D
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
VlS
Myslím, že je to super pochopitelné. Souhlasím
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden můj známý to říká takhle: "Federer a Nadal hrajou tenis, ostatní si myslí, že hrajou tenis". :-) Já fandím Rogerovi, a to jako že hodně, ale právě Nadala si strašně vážím za to, co přináší tenisu, a má můj nehynoucí respekt, i když mu zrovna přímo nefandím. Nebýt těch dvou, byl by tenis úplně o ničem. A přiznejme si, každý zápas Nadal - Federer je nefalšovaný tenisový svátek. Federer jednou řekl, že zápasy s Nadalem nejsou jenom o tom, kdo vyhraje. V těch zápasech se přepisuje historie...
Reagovat
VlS
Víte co budou hrát ostatní, až se na to Nadal a Federer vykašlou? Já myslím že tenis. Jsou to oba vynikající hráči a bude pro kohokoliv těžké se jim vyrovnat, ale jednoho dne se to stane. Mě se blíží šedesátka a pamatuji už zástup legend, u kterých si málokdo dokázal představit, že se jim někdo vyrovná (Stan Smith, Roche, Rosewall, Nastase, Connors, McEnro, Lendl, ........... )
Srovnávat ty doby mezi sebou nemá nejmenší smysl, každá epocha měla, má a bude mít svého krále. Král Federer pomalu odchází (což neznamená, že se nemůže na nějakou dobu vrátit do čela žebříčku) a kraluje Nadal. Oba jsou fenomenální. Fenomén Nadal vyhrál jako poslední turnaj US Open a s výjimkou Masters nebyl jinde ani ve finále. Hodnoceno hlediskem posledního půl roku bychom měli říci, že už hraje špatně? To snad ne. Federerovi se letos daří lépe, ale Djokovič ho porazil na nejdůležitějším turnaji 2011. Co hrál Djokovič? Piškvorky? A co hrál potom Federer? Ani Federer, ani Nadal se nijak nevyvyšují nad ostatní hráče a většinou k nim mají slušné, přátelské komenty a respekt. To musíme někoho snižovat, aby více vynikal ten, kdo vyniká už tak?
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělý komentář, doufám, že na sebe narazí Fedex s Berďou. Ale zápas s Wawrinkou bude hooodně, hoooodně těžký.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoker nehral piskvorky, Djoker byl jednoduse lepsi...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem Stanislase asi trochu přecenil, tak ho Tomáši poraž.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal hrál po US Open finále Turnaje mistrů, kde jen tak btw tihle dva zválcovali zbytek světa rozdílem třídy. Co se týče Djokoviče, ten má aktualně životní formu a proto teď poráží Federera, a to celkem s přehledem. Otázka je, jak dlouho mu to vydrží. Už po AO 2008 se říkalo, že nastane éra "Supersrba" a... No a nic. Trvalo dlóóóuhých 32 měsíců, než si Novak zahrál další grandslamové finále. Za tu dobu třeba Federer hrál těch finále osm. A to je ten rozdíl - krátkodobě Nadala s Federerem někdo předčit může, ale dlouhodobě prostě nemají konkurenci.
Reagovat
smazaný uživatel
No, že by Nadal na Turnaji mistrů někoho drtil se říct nedá. Proti Roddickovi byl slabý, proti Djokovičovi by možná měl problémy, kdyby ten neměl problém s čočkami, pak porazil Berdycha a pak sehrál drama s Murraym, které mohlo skončit jakkoliv.
Reagovat
VlS
No, pane, ale to je tam napsané, že Nadal hrál finále Masters. Teď skončil Djokovič s Troickim 6:0, 6:1 a proste dominoval tak, jak ani Fedex a Nadal s hráči Troického úrovně nedominují. Já absolutně nepopírám, že ti dva jsou superhvězdy. Popírám to, že bez nich tenis není tenis a uvidíme, jak se bude letošní sezóna vyvíjet. Taky si nemyslím, že Djokovičova forma potrvá bez zakolísání do nekonečna, ale nemá smysl nevidět, že teď ji prostě má a z hlediska výsledků si letos vede nejlépe. To přece nic neubírá Federerovi nebo Nadalovi na jejich výjimečnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, tenis se bude hrat i po jejich odchodu, to je jasne, ja jen proste nevidim nikoho, kdo by mel v budoucnu dosahovat takovych vysledku jako oni a hlavne teda drzet se na absolutni spici az do 30 jako treba Roger. Mam strach, aby pak ATP nespadlo na uroven WTA, kde muze prohrat kazda s kazdou a nikdo tomu nesefuje, teda krome Clijsters. Ale jinak mate pravdu, to co ted predvadi Novak, je tenis z jine planety. Ale jak dlouho?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba Harrisonovi je 18 a vypadá velmi slibně.

On už se někdo najde. Málokdo by třeba na začátku roku 2002 řekl, že to bude zrovna Federer, kdo bude příští desetiletí kralovat.
Reagovat
smazaný uživatel
A Nadal minimálně eště dalších 5 let vydrží hrát; do tý doby se může objevit hned několik adeptů na budoucího šampiona.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Harrison? Copak, Raonicovi už nevěříme? :-) A jestli bude Nadal hrát ještě pět let, tak to fakt nevím, tak optimistický bych s jeho koleny teda nebyl.
Reagovat
smazaný uživatel
To si mě zřejmě s někým pleteš, páč já o Raonicovi nikdy jako o budoucí hvězdě nemluvil. Tak maximálně jsem mohl napsat, že se může dostat do první desítky, což může.

Co se týče Harrisona, i teď s Federerem hrál celkem slušně, i když děsně zbrkle. Je to zatím neobroušený diamant, holt. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, Harrison hrál pěkně, ostatně i Federer mu u sítě říkal, že o něm ještě uslyšíme (jako o Harrisonovi :-)) Jinak Roger dost chyboval, ale první set odchodil a zabral až v tom druhém. Jinak ta tři Harrisonova esa v předposledním gamu, to bylo dost dobrý! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist