Nadal: Na US Open mám problémy hlavně s měkkými míčky

4. 9. 2010, 00:20
Rozhovory 5
Titul z US Open mu jako jediný ve sbírce grandslamových triumfů chybí. Rafael Nadal na newyorském grandslamu dosud nikdy nehrál ani ve finále. Letošní ročník zahájil náročným zápasem, a po vítězství 7-6 7-6 6-3 nad Gabašvilim přiznal, že největší komplikací jsou pro něj měkké míčky.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Začínáte turnaje raději tak jako dnes, tedy dlouhým těžkým zápasem, aby jste se dostal do toho správného rytmu, nebo máte radši odehráno za hodinu a deset minut?
Radši hraji tu hodinu a deset minut. Je to snadnější. Každý chce jednoduchou výhru.

Myslím, že jednoduché to tu nemá nikdo. Snad jen včera Roger. Ale dnes měl hodně těžký zápas Djokovič. včera Söderling. Oba vyhráli až v pěti setech.  

Žádný zápas není jednoduchý, obzvlášť na velkých turnajích. Jste pod určitým tlakem. Hrajete proti soupeřům, kteří nemají co ztratit, hrají agresivně. Je těžké je zastavit.  

Měl jsem těžký zápas, ale myslím, že jsem hrál dobře.

Byl jste tedy spokojený se svou hrou i servisem? Žádná část vaší hry nebyla slabší?
Můj servis byl dnes skvělý. Po celou dobu jsem byl koncentrovaný. Vycházel mi i forhend. Ani bekhend nebyl tak špatný jako v posledních pár týdnech. Takže trošku jsem se zlepšil. Teď jen musím udržet sebevědomí a zlepšit ještě trochu úroveň hry, abych mohl pokračovat dále.

Teď bych jen rád ještě hrál trochu agresivněji a s trochu větším klidem. Ostatní věci zatím jdou tak, jak si přeji.

Říkal jste, že teď je váš servis tak dobrý, že byste tu mohl vyhrát. Pracoval jste na něm v létě hodně?
Celý svůj život pracuji na servisu (smích). Nejen tohle léto, ale celý svůj život. 

Když jste vstupoval do prvního kola proti Gabašvilimu a věděl jste, že může být nebezpečný, říkal jste, že nebudete hrát příliš divoce, protože pak se můžete dostat do špatné situace. Budete tedy hrát trochu opatrněji a pak uvidíte.
Ano, je obtížné v prvním kole hrát nějak úžasně a agresivně, jako kdybyste hrál finále. Protože to sebevědomí potřebujete v průběhu celého turnaje, abyste pak případně ve finále mohl hrát.

Znám Gabašviliho velmi dobře. Věděl jsem, že se chystá hrát agresivně. Proto jsem si před zápasem říkal, že budu hrát svou běžnou hru. Být soustředěný a využívat šance na returnu.

Pokud budu mít dobrý servis, na returnu budu mít určitě nějaké šance. Jenže pak jsem při brejkbolech udělal několik hrozných chyb. Takže se šlo dvakrát do tie-breaku. Oba jsem zahrál dobře, což je pro sebevědomí důležité.  

Podával jste rychlostí 130 mil za hodinu. Změnil jste něco na svém servisu nebo to prostě přišlo samo? 
A počkejte, příště se chystám podávat rychlostí 135 mil za hodinu (smích). 

Ne, snažím se servírovat jako na Wimbledonu, protože míčky jsou zde hodně měkké. Nedáte tomu takový topspin. A proto se snažím podávat rychleji.

Vaším dalším soupeřem bude Istomin. Během posledních pár týdnů hrál skvěle.
Ano, hraje výborně. Hodně se mu vydařil turnaj v New Havenu. Je to určitě těžký soupeř a dobrý hráč. Hrál jsem s ním druhé kolo v Queensu, kde mě hodně potrápil. 

Ale hraje o něco klidněji než Gabašvili. Nejspíš se budu snažit hrát tak, jako dnes. Trochu agresivněji a s větší jistotou.

Cítíte se zde stejně příjemně jako na ostatních grandslamech?
Je to tu pro mě trochu těžší, hlavně kvůli míčkům. Míče jsem tu pro mě asi nejobtížnější věcí. Myslím, že se s nimi hraje lépe tenistům, kteří mají spíše ploché údery. Je to pro ně snazší než pro topspinové hráče. To je asi jediná věc. 

Ale s těmito míči jsem vyhrál předloni Olympiádu v Pekingu nebo v roce 2005 turnaj na tom samém místě.  

Jsou tady deblisté, kteří hrají raketu s dvojitou rukojetí.
Ano, viděl jsem je.

Nezdají se vám to šílené?
Ano, mě jo (smích). Podle mě je to zbytečná komplikace ve hře.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, uspoen.org

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
a když si berdych stěžoval na míče tak na něj všichni nadávali a říkali že NAdal by to nikdy neřekl. A hle on řekl.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal by nikdy nic neřekl přece ..:-)
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodně to není taková uplakaná fňukna jako arogant ze švajcu .))
Reagovat
smazaný uživatel
ty ses fakt nemocnej...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi Švýcar?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist