Nadal málem skončil, v semifinále s Andújarem odvracel mečboly

23. 2. 2014, 04:01
Aktuality 41
ATP RIO DE JANEIRO - Rafael Nadal se v Rio de Janeiru na postup do finále nečekaně nadřel. Krajana Pabla Adújara zdolal až po téměř třech hodinách boje 2-6 6-3 7-6 poté, co v rozhodujícím tie-breaku odvrátil dva mečboly. O druhý titul v sezoně se utká s Dolgopolovem.
Rafael Nadal (© rafaelnadalfans.com)

Rafael Nadal se v Rio de Janeiru vrátil na kurty poprvé od porážky ve finále Australian Open, v němž ho výrazně limitovaly bolesti zad. Kvůli nim pak více než dva týdny pouze odpočíval, rehabilitoval a přišel o první kolo Davisova poháru i původně plánovaný turnaj v Buenos Aires.

Premiérový ročník podniku ATP 500 v dějišti letních olympijských her 2016 ale stihnul a i když hraje s tejpy na zádech a stále není zcela bez bolestí, v prvních třech zápasech neztratil ani set. V semifinále s krajanem Pablem Andújarem se však nečekaně trápil, bojoval s těžkými podmínkami a postup vybojoval až po 2 hodinách a 46 minutách boje.

Rafael NadalAndújar na favorizovaného krajana vyrukoval s útočnou hrou, tlačil ho do defenzívy a zaskočený Nadal dlouho nemohl najít odpověď. V prvním setu Andújar potvrdil oba brejky a v třetím vzájemném zápase získal první set. V úvodu druhé sady měl čtvrtfináový přemožitel Tommyho Robreda brejkbol na 2-1, ten však nevyužil a naopak vzápětí si sám poprvé neudržel své podání. Světová jednička už o náskok nepřišla a rozhodnout musel třetí set.

V něm Nadal měl Nadal znovu potíže na servisu, v druhé a čtvrté hře dvracel po dvou brejkbolech. A i když už se mu povedl brejk na 4-3, nedokázal ho potvrdit. O vítězi utkání tak rozhodl až dramatický tie-break. Oba Španělé se střídali na mečbolech a pevnější nervy i více štěstí měl Nadal. Po odvrácení dvou mečbolů proměnil svou celkově čtvrtou příležitost a nakonec tak po velkém boji vyhrál 2-6 6-3 7-6.



"Celý zápas jsem se cítil bez energie. Bylo hrozné dusno, nepříjemné podmínky. Po fyzické stránce jsem se trápil, nemluvím ale o zádech. Prostě to nebyl můj den," komentoval Nadal své trápení. "Bylo to vyrovnané, protože on hrál dobře a já ne. Tie-break byla loterie, ale hrál jsem v něm líp než v celém zápase," dodal k průběhu utkání.

"Odehrál jsem jeden z nejlepších zápasů mé kariéry, možná úplně ten nejlepší. Škoda, chyběl mi jeden míček," řekl osmadvacetiletý Andújar, který usiloval o šesté finále.

Třináctinásobný grandslamový vítěz Nadal postoupil do svého 88. finále a bojovat v něm bude o druhý letošní a celkově 62. titul, z toho 43. z antuky. Na svém nejoblíbenějším povrchu má nyní bilanci 297 výher a jen 21 porážek, tu poslední zažil před deseti měsíci od Novaka Djokoviče v Monte Carlu. Od té doby neprohrál 27 utkání v řadě.

Ve finále na brazilské antuce se Nadal utká s Alexanderem Dolgopolovem, s nímž vyhrál všechny čtyři vzájemné zápasy hladce ve dvou setech. Ukrajinský tenista se však v Riu už jedné výrazně nepříznivé bilanci postavil, neboť si v sobotním semifinále vyšlápl i na Davida Ferrera. Druhého nasazeného Španěla porazil dvakrát 6-4 a v devátém vzájemném střetnutí si připsal teprve druhou výhru.

"Jsem moc spokojený s tím, jak jsem hrál a že jsem se dostal do finále. Můj plán proti Ferrerovi je pokaždé být agresivní. Hrál jsem útočně, agresivně a měl jsem lepší voleje, což dnes asi rozhodlo," komentoval pětadvacetiletý Dolgopolov, který se dostal do finále poprvé od podzimu 2012.

Loni 54. hráč světa Dolgopolov prohrál všech sedm zápasů s hráči Top 20, v Brazílii však porazil hned tři elitní soupeře. Před Ferrerem vyřadil i Nicoláse Almagra a Fabia Fogniniho. "Začít takhle sezonu je dobré pro mé sebevědomí," přiznal Ukrajinec, který postoupil do svého šestého finále. Tituly získal zatím jen v roce 2011 na antuce v Umagu a předloni na tvrdém povrchu ve Washingtonu.

- ATP 500 RIO DE JANEIRO -
(Brazílie, antuka, 1,454.365 dolarů)
sobotní výsledky (22. 02. 2014)
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Andújar (8-Šp.) 2-6 6-3 7-6(10)
Dolgopolov (Ukr.) - Ferrer (2-Šp.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
Mayo
43. titul na antuke...rekord sa otriasa v základoch...vamos RAfa (:
Reagovat
kada.tom
Gratulace Rafovi :-))
Reagovat
Mayo
ale tie slečny tam sú ozaj mega :D
Reagovat
Mayo
už teraz má Rafa viac winnerov ako v prvom sete :)
Reagovat
Sonja
Tak to tolik neřeš:-)
Reagovat
Mayo
čau moja tp kamoška :D a proč to nemám řešit ? (:
Reagovat
Sonja
Lebo si přiděláváš vrásky a nesluší ti to.
Reagovat
Mayo
to néé
Reagovat
Mayo
vyhrať set s 1 winnerom, to dokáže iba El Matador olééééé :)
Reagovat
smazaný uživatel
To bola len štatistika prvého setu..
Reagovat
Sonja
Zajímavý statistiky:-D
http://img401.imageshack.us/img401/7606/ns2k.png
Reagovat
MarcelPersch
tak stačí to, aspoň že dal to eso na závěr :D
Reagovat
spaniel
1:13 :D To je proste Nadal
Reagovat
Mayo
práveže to neni Nadal...1 winner za set som u neho nevidel dávno :P
Reagovat
spaniel
Zatim pekny zapas.
Reagovat
spaniel
Tak jsem to zakrikl, Dog uz kolabuje. Laciné chyby.
Reagovat
J.M.
Zatím je vidět, proč Dolgopolov Nadala nikdy neporazil. Nadalovy údery a rotace dělají problém každému, ale Dolgopolovi čtyřnásob. On vůbec není schopen některé jeho údery usměrnit, vrátit, reagovat na ně, a zdaleka ne jen ty, které jsou nějak míněné jako konečné. Ta jeho technika úderů je hodně vachrlatá a odskoky na antuce to ještě zvýrazňují.
Reagovat
spaniel
Jeho technika, lze li to tak nazvat, je asi nejdivnejsi na okruhu. Jakoby v lese našel raketu a naučil se to sam, aniž by tenis někdy videl.
Reagovat
Amputace
Ano, tak obvykle vznikají nejvíce revoluční počiny - navzdory všemu a všem.
Reagovat
spaniel
Je to možné. Urcite je to jeden z tech zajímavějších hráčů na okruhu. Jsem rad ze omezil ty slajzy, hrál jich strasne moc z obou stran.
Reagovat
Karl
Nevite, za co drzi smutek?
Reagovat
MarcelPersch
za to co se děje na Ukrajině?
Reagovat
spaniel
Presne tak
Reagovat
Karl
To mě taky napadlo a nebo se mu přihodilo něco smutného v rodině. :-(
Reagovat
spaniel
Nene, je to tak. Rikal to komentátor.
Reagovat
Karl
Aha, diky, nezastihl jsem zacatek, tak jsem nevedel. :-)
Reagovat
Mayo
vamos RAFA
Reagovat
martineq
Koukal jsem na to a jeden z nejlepších zápasů co jsem za poslední dobu viděl!!! Pablo hrál neuvěřitelně!!
Reagovat
Fandina
Oba bojovali, byl to super zápas a TB přetahovačka. Výhra byla tentokrát opravdu o ty pověstné dva míčky v řadě.
Reagovat
Roger_Federer
Pokud nema Rafa doleceny ty zada, nerozumim, proc zase pred turnajem prohlaseni..proc se neodhlasil a raci to neda dohronady..Nez aby ho to zase limitovalo v dalsich tydnech a mesicich a pak vznikal prostor pro dalsi diskuze a vymluvi..
Pokud si vzpominam na rozhovor z Tonym po AO, rikal ze to neni nic vazneho, presto se to tahne uz mesic..a Nadala to asi limituje.
Reagovat
Fandina
Možná je to proto, že má pořád problémy s tělem a to by nemohl nastupovat nikdy.
Reagovat
Roger_Federer
Nevsiml jsem si , ze by mel Rafa od lonskeho navratu na kurty az do finale AO 2014 nejake problemi z telem, zdravim..Hral jako "buh" z obrovskym fyzickym nasazenim.A dominoval i povrchu na kterem tomu tak predtim nebylo..
Reagovat
Fandina
Pokud já vím, tak má problémy pořád. Na AO měl ovázané prsty, potom zánět paty, teď záda. O kolenu není třeba mluvit. Při jeho stylu hry není divu, že tělo dostává záhul.
Reagovat
relax1
místo toho, aby si doléčil svá zranění, tak radši riskuje, že si už nikdy nezahraje. Dolgopolov ho v dnešním finále spráská jak psa. Je mu to za potřebí? Zřejmě ano. Nenažranost nezná mezí.
Reagovat
Rafaeoli25
Nenažranost? Kdyby byl nenažranej, neměl by býval pauzu sedm měsíců a nevynechal by turnaj předchozí týden. On prostě nechce zklamat pořadatele, navíc k jižní Americe má vztah a Rio chtěl i vzhledem k olympiádě poznat, píšeš nesmysly..
Reagovat
Hypertac
Byli to fakt nervy. Rafa nehral dobre, ale s odrenyma usima postoupil a to je to nejdulezitejsi. Doufam, ze dnes to bude lepsi. Vamos Rafa!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rafan v Riu postoupil již do svého 88. finále na okruhu ATP, čímž vyrovnal dva tenisové obry - Borga a Samprase a poskočil na 8. příčku historického pořadí ATP Tour (rekord vlastní Connors na čísle 163 - 109 vítězství, 51 porážek a 3 nedohraná finále).
Pokud by porazil Dolgopolova, získal by 62. singlový titul ATP, čímž by v historických tabulkách vyrovnal Vilase a poskočil na 7. místo (prvenství v tomto parametru rovněž vlastní Connors na čísle 109).
Kromě trofejí ve dvouhře Rafan získal i 8 deblových vavřínů, celkově má tedy 69 titulů ATP (stejně jako Laver) a v případě triumfu toto číslo zakulatí na 70.
Reagovat
Sonja
Na zápas jsem koukala, docela masakr na konci:-D
Rafa ještě evidentně není v pořádku, po jedné smeči v zápase, kterou zkazil, se chytnul za záda a celkově mi přišlo, že je pořád ještě v pohybu takový ztuhlejší. Tenhle stav mu stačí na to, aby vyhrál Rio, ale bude se muset dát dokupy, než nastoupí proti nejlepším.
Andujar hrál dobře (až na tu ukvapenost při některých důležitých bodech), ale jakmile se šlo do 3.setu, bylo mi jasný, že to nezvládne. Rafa prostě těsné zápasy neprohrává. Každopádně TB byl suprový, přetahovaná, kdy měli oba hráči mečboly, publikum bylo v tranzu...:-) Pablo se nebál jít si (proti Rafovi!!) na síť pro volej a zahrál snad dva v řadě fakt parádní. Škoda, že mu to na konci bylo prd platné:-(:-D Ale dojem zanechal.
Reagovat
Sonja
Kdo neviděl, mrkněte, stojí to za to:-)
http://www.youtube.com/watch?v=7Y17aB6ohDY
Reagovat
Sonja
V čase 11:00 jsou ty dva Andujarovy parádní body u sítě (hlavně ten halfvolej na Rafův MP byl luxusní)...zajímavý je, že si na ně troufnul i po tom, co ho Rafa minutu před tím ukázkově prohodil:-D
Reagovat
smazaný uživatel
by me.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist