Nadal: Lítá to tu rychleji. Nevím, proč to změnili

13. 1. 2014, 14:50
Aktuality 21
Zatímco fanoušci útočného tenisu mohou jásat, Rafael Nadal z kurtů na letošním Australian Open takovou radost nemá. Světové jedničce se nelíbí, že dvource jsou rychlejší než v minulých letech. Podle Nadala to uškodí hlavně divákům, kteří budou ochuzeni o špičkové výměny.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Diváci chtějí vidět parádní výměny a taktické bitvy. Na stadion Barcelony se taky nechodí dívat, jak Lionel Messi dává penalty," jmenoval Nadalův strýc a trenér Toni argentinského špílmachra a jednoho z nejlepších fotbalistů na světě. "Prostě je to letos rychlejší, to je i názor můj i Rafův," dodal. Zda je na vině lak povrchu, nebo míčky, nedokázal odpovědět.

"Podmínky jsou jiné než v minulých letech, to je fakt. Míčky lítají rychleji. Moc tomu nerozumím, proč to změnili. V minulých letech byly k vidění špičkové zápasy, které trvaly dlouho a divákům se musely líbit," přitakal lídr žebříčku Nadal, který Australian Open vyhrál jen jednou v roce 2009.

Na povrchu Plexicushion česká Nadala v prvním kole nebezpečný domácí tenista Bernard Tomic. "Nevím, jestli to bylo nejlepší rozhodnutí (změnit kurt), každopádně já jsem jen hráč a pokusím se zůstat v turnaji co nejdéle," dodal lídr žebříčku.

Nadalův dlouholetý rival Roger Federer si naopak na rychlý povrch nestěžoval. "Není rychlý jako blesk. Výměny nemusí být kratší, dá se hrát od základní čáry nebo ještě dál, nevím, v čem je problém," přidal se k diskuzi Švýcar, který po slabší sezoně bude v Melbourne útočit na svoji pátou trofej.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
J.M.
Tady je vidět, že Nadal má ze všech hráčů bezkonkurenčně nejrozhozenější oko na to, jak je kurt rychlý. Ve skutečnosti říkal ještě absurdnější věci, jako že je nejrychlejší, co na AO pamatuje (přitom pamatuje ještě Rebound Ace, který byl rychlejší), výslovně též potvrdil, že to je hodně velké zrychlení oproti minulosti (a o něco později to popřel tím, že to je o trošku rychlejší). I v minulosti on i jeho strýc Toni plácali naprosté nesmysly o rychlosti kurtů (viz loni Montreal nebo třeba Toniho výroky o současných "superrychlých tvrdých kurtech"). Zkrátka, Nadalovy výroky o kurtech je lepší ignorovat.

Povrch i míče na AO jsou přesně stejné jako loni. Řekl to ředitel turnaje, říkají to i ostatní hráči jako Murray, a hlavně je to jasně vidět. Nadal je jediný, který tvrdí něco o zrychlení - samozřejmě, loni na AO nehrál, tak neví, že od loňska se hraje s jinými míči, které se na tom hrubém pomalém povrchu tolik netřepí a časem nezpomalují. Ale to je jediná změna. Jinak je povrch na AO pořád pomalý. Uvažovat o tom, že je nějak rychlý, nebo dokonce o tom, že se na něm nebudou hrát výměny od základní čáry, to je něco tak neskutečně mimo realitu, že se člověk diví, jak něco takového může zaznít od profesionálního hráče. Ostatně vidíme sami v přímém přenosu, jak letos tenis na AO vypadá.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal sa nikdy nechce prezentovat ako favorit,neviem preco,realne zhodnotenie sanci sa mi viac paci ako "kvazi" skromnost,zeby aliby?,Novak mu to predsa len na konci roka natrel
Reagovat
Amputace
Tohle se mi též nelíbí. Hodně tím Rafa sám sebe degraduje a svým odpůrcům dává do ruky zbraň. Zrychlování kurtů je dnešním nepřehlédnutelným trendem, takže namítat něco o domnělém zrychlování je opravdu mimo mísu a nehodno Rafova jména. Nechápu, co se tímto snaží dokázat.

Jinak k tomu, proč se Rafa nepovažuje nikdy za favorita. Ať už to tak opravdu cítí, nebo to předstírá, je to velice chytré a logické. Proč aliby? Kdyby náhodou prohrál? O to vůbec nejde. Jednoduše těmito vyjádřeními minimalizuje tlak, který je na něj ze všech stran vyvíjen. Nadalův přístup k soupeři je zkrátka takový, že nic nechce podcenit. Nikdy jsem ho za tu dobu, co mu fandím, neviděl přijít na kurt nesoustředěného - ať hrál první kolo nebo finále. Ani jedinkrát. Snaží se mezi soupeři nedělat rozdíly a ke každému přistupovat se stejným respektem. Z pohledu profesionálního sportovce mi to připadá jako velice dobrá psychologická strategie - ať už vědomá či intuitivní.
Reagovat
smazaný uživatel
to ze ku kazdemu nastupuje s repektom je velmi dobra vlastnost,ale ak po osmich vyhhratych RG a uspesnej antukovej sezone(dufam),vyhlasi ze sa neciti byt na French Open favoritom tak ma nastve,radsej nech je ticho
Reagovat
babolat.cz
Fedex tomu nasadil korunu,on zrovna mluví o dlouhých výměnách. Najal si Edberga a bude hru maximálně zkracovat,už nic nevydrží.
Reagovat
Stan_Borowitz
To jsou jenom takové taktické Tonyho řečičky. Určitě to není rychlejší než v Cincinnati, které Rafa loni vyhrál. Taky mu mohli na to moudro o Messim opáčit, že se diváci nechodí na Barcelonu koukat, jak tam hrají házenou v půli hřiště...
Reagovat
Mayo
nehádajte sa o blbostiach a radšej si zapnite Ballon d´Or na E1
Reagovat
jackiec
doufám že ten španělský ocas hned vyletí, dlouhé výměny mi stačí na antuce, na jeho impotentní stereotypní pětihodinové zápasy o dvaceti úderech v každé výměně kdy chudák neumí dát winnera nejsem zvědavý + další hodinu se hrabe v prdeli...jen ať to zrychlí, i trávu, stejně budou dlouhé výměny, protože ten magor stejně všechno doběhne, každopádně ufňukánek se zas projevil, snad mu brzy odejdou kolena, bo ty jeho ubečené stěžování už nejde poslouchat, snad ho brzy někdo vyklepe odpinkávače jednoho
Reagovat
TheRoyalBlue
Taaak.. už je lepšie? :)
Reagovat
smazaný uživatel
třeba o to rychleji vyletíš....
Reagovat
Padme
:D ty se holka nezdáš... ;)
Reagovat
Lina
za 1 :D
Reagovat
Rafaeoli25
Takovou radost vám neudělá, on vyletí, ale vstříc k dalšímu titulu..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Hejty, hejty :)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafo, nevím teda jak ostatní, ale mně tvoje 5 hodinové zápasy s Nolem, kdy je jeden úder jak druhej, příliš nebaví.
Reagovat
Rafaeoli25
Co to plácáš? Prej jeden úder jak druhej, to samý bys moh říct i o Samprasovi, pořád dokola servis-volej, herní projev každýho je víceméně stereotypní..
Reagovat
rib
Jj, oba tyto extrémy jsou nuda...a divím se, že má Rafa pořád ty plky okolo povrchu. Fakt to má zapotřebí?
Reagovat
Rafaeoli25
Rychlost kurtu Rafa řeśit nemusí, důležitej je v jeho případě dostatečnej odskok míčku, naopak, rychlost mu může v souboji s Nolem spíš pomoci vzhledem k tomu, jak zofenzivnil svou hru na hardu. Každopádně má pravdu, zrychlení kurtů pomůže hráčům jako Raonič, Isner, Dodig nebo Querrey, takže při jejich servisech uvidíme ještě míň delších výměn než teď..:(
Reagovat
Vojtiik
Ja ti nevim, to je zase debata o hovne, nekomu se proste nelibi pinkacka jakou predvadi Nadal/Djoko/Murray, nekomu se nelibi masivni servismani... idealni je najit nekde ten stred a ten tedka imho neni, protoze povrchy jsou pomale, na tom se shodneme vsichni, jakkoliv muzeme byt zaujati... a hned si stezovat po tom, co se trochu zrychli (navic pokud jsi dneska koukal, neni to nijak markantni) si myslim, ze je trochu pod uroven hrace jakym je Rafa.. osobni nazor, no offence
Reagovat
Mayo
konečne bude hrať dnes/zajtra už Rafa a tá lepšia polovica, vamos...a ináč nepovedal nič hrozné len že tomu nerozumie :D
Reagovat
nitrotaj
Co jsem dneska koukal, tak pomalý je to až až. Beztak si to nějakej novinář vycucal z prstu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist