Nadal: Jsem silný protivník, protože tenis miluju

9. 6. 2013, 23:15
Aktuality 38
Za definitivní potvrzení svého návratu po zranění považuje Rafael Nadal titul z Roland Garros. Španělský tenista od loňského Wimbledonu laboroval s kolenem a pochyboval, jak se mu bude dařit. Od února ale hraje ve velkém stylu a rekordním osmým triumfem v Paříži se navždy zapsal do dějin.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Sport bez cílů je hloupý a já jsem soutěživý. Jsem silným protivníkem, protože tenisu miluju," vyznal se sedmadvacetiletý Nadal po finále, v kterém bez větších problémů porazil krajana Davida Ferrera 6-3 6-2 6-3. 

Rafael Nadal dnes získal rekordní 8. titul z Roland GarrosNadal už má na kontě dvanáct grandslamových titulů a v historické tabulce se posunul na třetí místo k Royi Emersonovi. Dva triumfy ho dělí od druhého Američana Peta Samprase (14), v čele je švýcarský fenomén Roger Federer (17). 

Ve světovém žebříčku Nadal v pondělí paradoxně klesne ze čtvrtého na páté místo, ale pokud bude hrát stejně dobře dál, není vyloučeno, že bude na konci roku zase jedničkou. Od Wimbledonu obhajuje jen 45 bodů, zatímco vedoucí Srb Novak Djokovič 6800 bodů. "To není úplně největší cíl, ale když budu dál vyhrávat, tak šanci mám," řekl. 

Mnohem víc Nadala těší, jak skvěle zvládl návrat na dvorce po zranění kolena. Od února vyhrál sedm turnajů z devíti. "Teď se můžu uvolnit. Jsem pozitivní člověk, že to půjde takhle dobře, to jsem tedy nečekal," konstatoval populární Rafa. 

Nadal: Jsem zpět
V letošním ročníku se zdálo, že dělá více chyb než jindy, v prvních dvou kolech ztratil po setu, ale nic ho nezastavilo. Jeho sílu ukázalo hlavně semifinále proti Djokovičovi, kterého porazil v pěti setech. "Mám radost z toho, že koleno po tak těžkém zápase bylo druhý den stoprocentní, to mě těší nejvíc," řekl. 

Fyzicky vypadá opět výborně. 'Uhonit' Nadala po kurtu je skoro nemožné a nedokázal to ani Ferrer, který k tomu má nejlepší předpoklady. "Ale nedá se říci, že bych byl v nejlepší kondici, co jsem kdy byl," uvedl rodák z Mallorky. 

I takto dnes Nadal dokázal bodovat:


Letošní sezonu považuje Nadal kvůli návratu za jednu z nejdůležitějších v kariéře. "Před pěti měsíci nikdo z našeho týmu o něčem takovém ani nesnil, přišlo nám to nemožné. Proto je titul v Paříži o to emocionálnější a pro mě velmi důležitý. Je to završení mého návratu na kurty. Jsem zpět," usmál se Nadal. 

Nadalova slova potvrdil i jeho strýc a trenér Toni Nadal. "Máme za sebou těžké časy a je to neuvěřitelné. Roland Garros pro něj moc znamená," řekl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
urbi
Miluješ tenis, ale bohužel jsi ho od chvíle, kdy jsi začal na kurtech vítězit, docela zprznil. Zásluhou tvou a jiných (např. druhého finalisty) je to dnes už jiná hra a člověk už si musí opravdu vybírat, aby viděl i něco jiného, než jen dobíhání míčků, bezmyšlenkovitou přetahovanou od základní čáry, utírání si čůrků po každé výměně a jiného zdržování hry. I přesto, že jsi zřejmě fajn člověk, a přesto, že možná jednou pokoříš všechny tenisové rekordy a budeš mít nejvíce fanoušků na facebooku,přesto všechno vždy bude spousta těch, kteří ti kvůli tvému pojetí tenisu nikdy nepřijdou na jméno...
Reagovat
ArcusII
Nesouhlasim. Tenis se mění jak diky hracum, tak diky nove technologii raket. To ze na nadaluv styl neumeji ostatni hrat je jeho velke plus. Nemyslim si ze jeho hra je nezajimava. Kdyz ve skocich na lyzich poprve nekdo skocil vecko koukali na nej jak na blazna. Nadal ma uplne jinej styl hry a fyzicky a technicky ukazuje kam az s da zajit. To ze je dneska tenis jinej a dominuje hra od zakladni cary, je proste dnany posunem tenisu k jinemu stylu hry. Servis volej dneska moc hracu nehraje... Nadal hraje účelně a je i hráčem s rozmanitými udery. Na antuce, pokud mu vydrzi zdravi sveho premozitele jen tak nenajde...
Reagovat
Roger_Federer
Ja souhlasim a myslim toteš.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis sa neustále vyvíja, s odchodom Samprasa, či Raftera neodišla len jedna generácia tenistov, ale aj jeden celý tenisový štýl.

To že sa hrá v súčasnosti inak, nie je vina Rafela Nadala, už Roger Federer prišiel s komplexnou hrou od základnej čiary, Agassi zakladal na podobných princípoch. Nadal, či Djokovič ju dokázali len zveľadiť a povýšiť na vyššiu úroveň.

Dnes je teda trendom hra od základnej čiary, závislá od skvelej atletickej pripravenosti a pohybe. Trend nikto dopredu nevymyslel, je výsledkom prirodzených procesov, stal sa z neho mainstream preto, lebo je účinný. Ak by bol rovnako efektívny servis volej, bol by na očiach najčastejšie práve ten. Bohužiaľ tu platí, silnejší vyhráva a tak sme svedkami éry baselinerov.
Reagovat
urbi
"Přirozeným procesům" se však jde velmi razantně naproti - ať už jde o preferování typů povrchů (a míčků), na kterých (se kterými) se hraje, vstřícností právě ke všem těm herním prostojům, apod. Je to pak z pohledu ATP supeeer, smazávají se rozdíly v kvalitě, tenis zůstává jenom o běhání a bouchání, prodlužují se zápasy, trhají se rekordy, odvysílává se více reklam. Otázka je, jak dlouho toto bude fanoušky tenisu ještě bavit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomuhle napomaha pouze nesmyslny zpomalovani vsech povrchu, kterej povrch je dneska opravdu rychlej? 10 let zpatky treba na trave, by Nadal s jeho pojmutim tenisu nevzal Federerovi ani set a byl by rad ze by uhral par gamu...
Reagovat
smazaný uživatel
Špekulácie. Pred 10 rokmi boli vo finále Hewitt a Nalbandian, čistí baselineri. Povrchu sa alibisticky pripisuje zbytočne veľká rola v kontexte úspechov Nadala, či Djokoviča.

Zaujímavé, že Serena hrá na rovnakých povrchoch ako muži, ale vyhrávala aj pred 10 rokmi aj teraz. Jej to asi nevadí.
Reagovat
smazaný uživatel
a cim to je, ze Rafa vyhral 8x Pariz, 2x Wimbl, 1xUSO, a 1x AO, podle me to je jasny, cim pomalejsi povrch tim lip pro nej, nebo ne? Wimbl, USO, AO vyhral az po razantnim zpomaleni povrchu.. Kdo to kdy videl, aby micek na trave tenkrat letel 10x pres sit. V dobe kdy bylo USO opravdu rychly, se nedostal ani do finale... Zatim co na antuce neporohral... To jsou fakta ktery nejdou prehlidnout...

Chapu, ze chteli tenis zatraktivnit, ale podle me ma servis-volej taky svoje kouzlo...

A Serena? To je snad jinak kapitola, ta je uplne nekde jinde... Tim se neohanej, vsichni vime proc...
Reagovat
smazaný uživatel
Pozor, Rafa sa nedostával do finále USO v čase, kedy bol príliš mladý. V tom veku sa tam nedostával ani Roger..

Ja sa nejdem púšťať do dalších siahlodlhých diskusií o milionkrát prediskutovanom, len upozorňujem, že treba veci vidieť o niečo objektívnejšie. Veď aj v čase rýchleho povrchu vo Wimby sa dostávali do finále hráči, akých som spomenul. V New Yourku to bol napríklad Ferrero..Takže taký rýchly povrch tam asi nebol..
Reagovat
Stan_Borowitz
Já mám k tématu diskuse poznámku z trochu jiného úhlu pohledu. V pátek se hrálo dlouho očekávané semifinále RG mezi Nadalem a Djokovičem, čili to nejlepší, co může současné převládající pojetí tenisu nabídnout. Já jsem shodou okolností byl ten den na deblovém turnaji a spolu s ostatními hráči, kteří nepostoupili ze základní skupiny, jsem zápas sledoval od jeho začátku. Bylo nás cca 10.

Mečbol jsme ale viděli jen DVA. Ostatní postupně znuděně odcházeli. A v tom vidím hrozné riziko směru, kterým se ATP přehnaným zpomalováním vydala. Kromě skalních fanoušků obou aktérů se to, co Nadal s Djokovičem předvádějí, stává po zhruba hodině dosti nudnou a stereotypní podívanou. Samozřejmě, že to nepovede k vyprázdnění tribun, ale dobře víme, že to nejsou diváci na stadionu, což jsou většinou právě fanoušci daných hráčů, kdo drží celou tu mašinérii profesionálního tenisu v chodu, ale anonymní divák u obrazovky. Právě o jeho co nejvyšší přízeň by měla ATP usilovat a místo snahy o unifikaci (kdy se umělé povrchy zpomalují téměř na úroveň antuky) by měla povrchy co nejvíce diverzifikovat, aby hráči typu Michaela Llodry nebo našeho Radka Štěpánka nebyli ohroženým druhem. Není to proto, že by neuměli hrát tenis, ale protože jejich hře současné povrchy a míče nesvědčí.

Pro mne osobně byl například jedním z nejkrásnějších tenisových zážitků posledních let první set semifinále mezi Llodrou a Ferrerem v Paříži. Nádherně vyrovnaná konfrontace dvou úplně odlišných stylů. Byla by věčná škoda, kdyby takové zápasy zcela zmizely a nahradily je nekonečné výměny od základní čáry. Tyhle mače ať se hrají na antuce, to je v pohodě. Ale na trávě a umělých površích (mylně nazývaných "betony") by měla být hra pestřejší. Jinak bude podle mne tenisu hrozit odliv diváckého zájmu.
Reagovat
urbi
"Druhá" Paříž je (nebo už taky jen platí, že byla)zřejmě jeden z posledních rychlých povrchů. Kdybych měl vzpomenout nějaké silné tenisové zážitky (vyjma GS), také bych si asi vzpomněl na zápasy odtamtud - u mě ve vzpomínkách vítězí dvojzápas Federer-Monfils a Llodra-Soderling (obojí semifinále v r. 2010). I zde šlo o zmiňovanou bitvu rozdílných stylů a la Sampras-Agassi, Edberg-Lendl. Škoda, že haly jsou pro tento druh podívané posledním útočištěm.
Reagovat
Amputace
S tím zápasem Nadala a Djokoviče máš pravdu. Rozhodně v prvních třech setech nenabízel zdaleka to, co tito dva ve vzájemné konfrontaci dokážou předvádět. Djokovič hrál velice špatně, dělal spoustu nevynucených chyb a nelze tento konkrétní zápas rozhodně považovat za vrchol toho, co mohou tito dva proti sobě zahrát a jaký zážitek tudíž nabídnout divákovi. Ovšem na druhou stranu čtvrtý set už byl velice kvalitní a pátý byl jako z jiného světa. Winner za winnerem, jen minimum nevynucených chyb - bylo to to nejlepší, co ti dva proti sobě doposud zahráli. Také je třeba brát ohled na to, že se hrálo na pomalé Pařížské antuce. Vezmi si, jak Nadal hrál v IW. Hrál výborný variabilní tenis s mnoha přechody na síť, v každém zápase dosáhl více winnerů než soupeř, rozhodně to nebyla žádná nudná pinkaná od základní čáry.
Další debaty o zpomalování povrchů je zbytečné rozvíjet. Řeči typu, že před deseti lety by si Nadal proti Federerovi na US Open ani neškrtl jsou zbytečné a irelevantní. Jestliže Nadal v něčem opravdu vyniká, je to jeho přizpůsobivost. On dokáže nutit svoji filosofii hry soupeři, ale na druhou stranu je velice přizpůsobivý, to znamená být situace jiná, i Nadal by hrál jinak, to dá rozum. Nelze očekávat, že kdyby byl Nadal už natolik vyspělým hráčem jako je dnes, ale hrál na Wimbledonu či US před deseti lety, praktikoval by stejné herní pojetí jako dnes na pomalejším Wimbledonu. To si může myslet jen ignorant.
Reagovat
spaniel
Llodra - Murray byla taky velka parada. Jinak nejsem za rychle povrchy, jsem za rozmanitost. Tenis je výjimečný prave díky ruznym povrchum, na kterých se hraje. Byla by skoda, kdyby se nakonec lišili jen barvou.
Reagovat
Stan_Borowitz
Byl bych nerad, kdyby to, co jsem napsal, vyznělo nějak proti Nadalovi. Ani já nesouhlasím s tím, že by si Nadal před deseti lety "ani neškrtl". On je opravdu velký tenista, určitě člen historické "League of the Extraordinary", takže by se mezi nejlepší dostal v každé době.

Problém je spíše v ostatních hráčích, nebo lépe řečeno, v tom, jak je dnes v tenisových školách vychovávají. Právě při psaní tohoto příspěvku sleduji zápas Mayer-Fischer v Halle. Mám takový pocit, že po zhruba 20 minutách hry ještě nezahrál ani jeden z nich jediný volej. Ani po dobře umístěném prvním podání nebo jiném úderu skoro nenabíhají na síť, raději čekají na základní čáře. A to prosím na trávě!

Hra na síti se prostě dnes uči jen okrajově a hráči se v ní necítí jistí. No, právě teď mi udělal Mayer radost, hodil rybičku jako svého času Becker a byl to vítězný volej....
Reagovat
Stan_Borowitz
I já jsem za rozmanitost. O něco delší travnatou sezónu a povýšení Halle nebo Queens minimálně na kategorii 500. Ideální by bylo rozdělení - první polovina sezóny na pomalých umělých površích + antuka, druhá polovina sezóny tráva + rychlé umělé povrchy.

A do Madridu bych vrátil (neklouzavou) modrou antuku. Čistě ze sobeckých důvodů televizního diváka, který by alespoň na jednom antukovém turnaji chtěl míček pořádně vidět.
Reagovat
urbi
...a u nás by se pak v té druhé části povrchově rozmanité sezóny mohl hrát třeba turnaj na parketách, nejrychlejším povrchu všech dob;)
Reagovat
J.M.
To, že se ve Wimbledonu zpomalilo právě od roku 2002, tedy právě toho roku, kdy bylo zmíněné finále Nalbandian-Hewitt (což bylo jenom razantní potvrzení toho, jaká ta změna měla zásadní vliv - předchozí rok, poslední na rychlé trávě, bylo finále Ivaniševič-Rafter), se tady psalo už asi trilionkrát, proto nechápu, že má Forehand pořád ten žaludek znovu a znovu vytahovat tu lživou demagogii, že "tihle hráči hráli finále i na rychlé trávě", když na to byl už nesčetněkrát předtím upozorněn.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom případě ani Federer nehrál na rychlé trávě. Takže vlastně třeba vyhrál tolik titulů pravé kvůli tomu...
Reagovat
Amputace
Přesně tak.
Reagovat
tito
s Arcusll. Pořád se zde mluví hlavně o zpomalování povrchů, ale největší zlom přinesly právě nové materiály na výrobu raket. Hra se extrémně zrychlila a právě zpomalení povrchů se možná jevilo jako nejvhodnější kompenzace. Hráči se pochopitelně tomuto trendu pouze přizpůsobují a volí nejefektivnější cestu k vítězství.
Fajn odkaz, co se zvláště materiálů raket týká -
http://is.muni.cz/th/296808/fsps_b/bakalarska_prace.txt
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa sa vyjadril, že Rogerových 17 je stále nedostižných. Dá sa s tým z veľkej časti súhlasiť, no v zásade to je strašne nepredvídateľná situácia, Rafa by už z princípu nepovedal opak, hoci by si to mohol myslieť. Každopádne verím, že ten včerajší nebol posledný a minimálne Samprasa vyrovná, či prekoná.
Reagovat
Reti64
Nedá se mu věřit. Miluje slávu a pro úspěch udělá všechno na světě.
Reagovat
smazaný uživatel
No pokud pro úspěch neuděláš maximum,tak se nemůže dostavit.Popřemýšlej o změně léků,nebo doktora.
Reagovat
Sonja
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/p480x480/1002968_324373521027590_1722385129_n.jpg

:-D:-)))))))
Reagovat
Bob
dobře :D to mě opravdu pobavilo :D
Reagovat
Mayo
Pánes :)
Reagovat
Roger_Federer
to maš nejaky program, ktery to sem vklada automaticky? Pod každy članek vyjadřini "panes:), nebo Rafa je panes:)"??
Reagovat
tito
Pánes, s kterým Mayo přišel, se chytil a dnes je zde hodně používaný. Na rozdíl od různých plků, které nejen že se nechytnou, ale nedají se ani číst. A Rafa nepochybně Pánes JE! :-)
Reagovat
Roger_Federer
Nadal je panes s velkym p..:)otom žadna.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady na tom webu mu tvoje gratulace h*vno pomůže jestli mu chceš pogratulovat tak mu pogratuluj na stránkách facebooku nebo twitteru ,Rafa ani neví že naký tenisportal exsituje .
Reagovat
Fandina
Já myslím, že Rafa nepotřebuje pomoct. Napsala jsem příspěvek pod článek, který popisuje jeho úspěch. Pořád lepší než tvoje výtka vůči mě. To je úplně o ničem.
Reagovat
Rafael_Nadal
Zdravím po náročném dni.
Moc dobře o tenisportalu vím. Často si to tu čtu.
Reagovat
Fandina
a tady to máš ... úsměv
Reagovat
Roger_Federer
Ktery blazen, by si mohl dat nick Rafael_Nadal, to je komika :):)
Reagovat
Rafael_Nadal
Tak už jsme tu dva, ostatní se doufám připojí.
Reagovat
PetaM
A na co jsou mu gratulace asi 70 lidí pod článkem, že vyhrál French open? ;) Za gratulaci si chleba nekoupí ... A proč se navážíš do fandiny nechápu, není jediná, co gratulovala ...
Reagovat
Fandina
ještě jednou gratulace. Výborné finále. Obrovský úspěch. Gratulka.
Reagovat
Rafael_Nadal
Díky Fandino.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist