Nadal: Jsem lepší než loni

3. 7. 2008, 11:40
Rozhovory 29
Světová tenisová dvojka Španěl Rafael Nadal vrazil dýku do srdcí britských tenisových fanoušků. Ve čtvrtfinále Wimbledonu včera hladce 6:3 6:2 6:4 porazil jejich jedinou a velkou naději Andy Murrayho. Po zápase pak mluvil o soupeřových kvalitách, své výkonnosti i chystaném přestupu Cristiana Ronalda do Realu Madrid. O pravděpodobném finále proti Rogeru Federerovi ale mluvit nechtěl.
Profily hráčů
Nadal Rafael

S čím jste byl ve svém dnešním výkonu obzvláště spokojený?
Se vším.

Pokud je to tak, dokázal byste svou dnešní výhru porovnat s Vašimi dalšími velkými wimbledonskými výhrami? Byl to Váš nejlepší výkon ve Wimbledonu?
Určitě, ve druhé polovině prvního setu a hlavně ve druhém setu jsem tu pravděpodobně odehrál svůj nejlepší tenis.

Čím to je?
Těžko říct, nevím. Víte, dnes to byl speciální zápas, hrát proti velkému hráči jako je Andy. A tím pádem jsem měl velkou motivaci, navíc šlo o postup do semifinále. Jednoduše jsem šel na kurt a snažil se hrát své maximum. Pravdou je, že jsem hrál velmi dobře i před tímto zápasem, na hřiště jsem šel dobře takticky připravený a mám teď hodně sebevědomí. Na začátku jsem byl trochu nervózní, ale pak jsem začal hrát opravdu dobře.

Jak důležité dnes bylo hrát od samého začátku agresivně? Přestože jste byl na začátku nervózní, bylo důležité vnutit soupeři svou hru.
Hrál jsem velmi agresivně po celý zápas. Ať mám času hodně nebo málo, vždy se snažím údery směřovat blízko k čarám. Protože jsem věděl, že s pomalou hrou by bylo problém Andyho porazit, má dlouhé ruce. Takže má šance spočívala ve snaze hrát rychleji než on a o to jsem se snažil celý zápas. Andy je výborný hráč a s jiným stylem by bylo velmi těžké ho porazit.

Bylo pro Vás těžké, že všichni fanoušci stáli na Andyho straně?
Myslím si, že publikum bylo velice férové. Samozřejmě celou dobu podporovali Andyho, ale to je normální. Na kurtu jsem se cítil velmi dobře, takže bych rád divákům poděkoval. Po každém zápase si většinou říkám, že mi diváci fandili. Dobře, tentokrát jich většina fandila Andymu, ale někteří i mně. Andy se také choval férově.

Za stavu 5-4 ve 3. setu diváci doufali v Murrayho stejný obrat jako v zápase proti Gasquetovi. Uvědomoval jste si to?
Každý zápas je jiný. Soustředil jsem se hlavně na svou hru, snahu být stále agresivní, trefit první podání. Ano myslel jsem na to, ale říkal jsem si, že po celý zápas neměl jediný breakball, tak proč by mi měl vzít servis teď.

Myslíte si, že jste už na trávě někdy podával lépe než dnes?
Myslím, že proti Južnému jsem o trochu lépe podával. Na začátku zápasu jsem měl dnes jen 59% úspěšnost, proti Južnému jsem měl více než 70%. Nakonec mám, koukám, 62%. Není to špatné, protože podávám rychleji.

Kdyby nastoupil současný Nadal proti tomu loňskému, jaké by bylo skóre?
Myslím, že by vyhrál ten současný(smích).

A jaké by bylo skóre?
To nevím. Minulý rok jsem tu hrál také velmi dobré zápasy, např. čtvrtfinále proti Berdychovi nebo poslední 3 sety ve čtvrtém kole proti Južnému. I finále proti Rogerovi byl z mé strany výborný zápas.

Určíte alespoň jednu věc, ve které jste letos lepší než loni?
Myslím, že zvládám mnoho věcí lépe než minulý rok. Slice je lepší, pokrytí kurtu je podle mě také lepší. Hraji víc agresivně, z forehandu skoro pořád a backhand je také dobrý.

Mluvil jste o taktice, s níž jste šel do zápasu proti Murraymu. Kdo taktiku stanovuje, Vy nebo trenér?

Ani nevím, trenér mi samozřejmě vždy před zápasem něco radí. Říká hlavně ať hraju svou hru a příliš nepřemýšlím. Že hraju dobře, ať pokračuju jako doposud a abych hrál agresivně. To mi říkal i před dnešním zápasem. O to jsem se snažil a hrál jsem velmi dobře. Někdy to funguje, jindy ne, záleží na momentu.

Jak se cítíte před nevyhnutelně se blížícím finále proti Rogeru Federerovi v porovnání se stejnou fází turnaje minulý rok?
Jsem teprve v semifinále a čeká mě těžký zápas proti Clémentovi nebo Schuettlerovi, protože hrají dobře. Musí hrát velmi dobře, když bojují o semifinále. Proto ještě nechci přemýšlet o finále, zatím ne.

Myslíte si, že máte větší šance na turnajové vítězství než loni?

Minulý rok to bylo těsné. Jeden míček navíc a pravděpodobně bych vyhrál. Byl jsem zklamaný, ale bylo to těsné. Nevím jestli letos budou mé šance vyšší. Hlavně proto, že jsem teprve v semifinále. Každopádně musím hrát velice dobře, pokud chci turnaj vyhrát. Hraju dobře, ale nevím, jestli to bude stačit. Doufám.

Sledoval jste loňské finále znovu?
Ne.

Podíváte se na něj před finálovým zápasem, pokud se do něj probojujete?

Ne, proč?

Přijede Vás povzbudit Vaše rodina jestli budete hrát finále?
Otec se sestrou už tu jsou, někeří přátelé také. Na semifinále pravděpodobně přijedou další příbuzní. Zatím jsem s rodinou nemluvil, ale myslím, že na semifinálový zápas přijedou.

Co byste poradil Andy Murraymu na základě dnešního zápasu, aby zlepšil ve své hře?
Nic zvláštního. myslím, že hraje velmi dobře. Určitě bude na nejvyšších pozicích. Vlastně už tam je, ale dostane se až do první pětky. Pokud bude takto pokračovat, je to jen otázka času, množství odehraných zápasů a získaného sebevědomí. Myslím, že pro něho nebude problém dostat se do první pětky.

Španělsko se vyhouplo na 1. místo ve světovém fotbalovém žebříčku. Myslíte si, že může být Španělsko první i v tenise?
Myslím, že Španělsko nejlepší tenisovou zemí v současnosti je a nepotřebujeme pro to vyhrát Wimbledon. Máme 2 hráče v první světové čtyřce a mnoho našich hráčů tam bylo v minulosti. V tenise jsme nejlepší.

Myslel jsem Vás osobně.
Pak nemluvte o Španělsku. Nevím, uvidíme po US Open.

Hrál jste fantasticky. Co myslíte, že byste ještě měl zlepšit?
Pokud budu hrát jako dnes, především ve 2. setu, moc věcí na zlepšování už tam asi nebude. Je důležité v téchto výkonech pokračovat. je ale pravdou, že dnešní druhý set byl vyjímečný, normálně hraji bohužel o něco hůř. Dá se zlepšovat podání, voleje, vlastně cokoli.

Jste fanouškem Realu Madrid. Co si myslíte o příchodu Cristiana Ronalda do Realu?

Nevím co si mám myslet. Každý den o tom čtu v novinách, jednou píší, že přijde, pak zase, že ne. Uvidíme jak to dopadne.

Bude to pro Real dobré?

Pro každého fanouška Realu Madrid by bylo dobré, kdyby do týmu přišla hvězda jako Cristiano Ronaldo. Bylo by to dobré pro celé Španělsko.

TenisPortal.cz, wimbledon.org, Václav Navrátil

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Podle mě letos neexistuje lepší tenista než Rafa-strašně bych mu přál letošní Wimbledon,ale pozor jsou tu pořád ještě další 3 hráči.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalovi bude jedno,jestli porazí ve finále Rogera nebo Marata,Na Rafu mám vsazeno 10 000 Kč od začátku
turnaje,kdy byl kurz 3,5,dnes již 2,1!!!VAMOS RAFA!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Federer vyhraje o tom není pochyb možna by to bylo i drama kdyby se Rafa přestal škrabat v zadku a soustředil se na tenis:D
Reagovat
smazaný uživatel
kokote
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto souhlasím:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jakos tím prvním:D
Reagovat
smazaný uživatel
V neděli budeš brečet,Rafael je v současnosti bezkonkurenčně nejlepší tenista na světě,Federer bude šťastný,když nedostane opět kanára!V A M O S R A F A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
pro tvou informaci.. Sampras nikdy v Paříži nevyhrál.. a Borg zase nikdy nevyhrál v Austrálii ani na US open. zjisti si fakta, než začneš trousit "moudra"
Reagovat
Tenista
To,co momentálně předvádí Nadal je neskutečné,zatím na něj nikdo nemá sned jen Roger,ale ten se v tomto roce proti němu neukázal zrovna v dobém světle.Zatím to vidím pro Rafaela,ale každopádně to bude skvělý tenis,pokud se oba dostananou do finále:-)...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa předvádí bezkonkurenčně nejkvalitnější tenis současnosti!VAMOS RAFA!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Je to namachcrovanej chcipak jak Real Madrid.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvůj příspěvek ukazál,kdo tady je chcípák. A Nadal to není...
Reagovat
smazaný uživatel
Příště už radší nic nepiš,protože to sou pěkné sračky co tu píšeš!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je mimoň
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím,že vůbec nerozumíš tenisu,Rafa je momentálně lepší než Roger!!!!!
Reagovat
Joska
Běž do základní školy a nauč se psát hezky česky!
Reagovat
smazaný uživatel
jj mno přesně tak... feda si ennechá sebrat titul na travě:D to vyhraje.. ikdyž ej tedkom rafa lepší jak předtím.. ale stejně feda vyhraje!!muck
Reagovat
smazaný uživatel
mozno hral dobre rafa to ja ti nevi scilek povidat ale na trave fedeho neporazi.to je nemozné..uz tu neprohral vic jak 5 let...tak ide si po sesti triumf..hotovo
Reagovat
smazaný uživatel
nevim proc by mel vyhrat federer rafa uz finle vyhraje a zanedlouho bude 1 na svete je to jenom otazka casu
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak.Můj člověk!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky moc přeju Rafovi, aby ten Wimbledon do třetice konečně vyhrál, i když je jasný, že proti Rogerovi to bude těžký. Ale vzhledem k tomu, že už loni mu to uteklo o fous a letos je ještě o dost lepší než loni, tak snad to vyjde:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Věřím Rogerovi,pořád je na trávě nejlepší na světě
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhraje Federer, přesně tak, není o čem spekulovat! Možná to je jenom otázka času, jenže Nadal se nikdy nestane tak skvělým jako je Roger ať už bude světová jednička nebo ne, Roger je nejlepší tenista všech dob!
Reagovat
smazaný uživatel
Rafael Nadal/Espaňa/-wimbledonský vítěz roku 2008,o tom nemůže nikdo pochybovat,na španělskou tenisovou superhvězdu nemá v současnosti nikdo,ani odeznívající světová jednička Roger Federer!!!!!VAMOS RAFA!!!!!
Já a všichni,kdo opravdu rozumí tenisu ti budou v neděli držet palce!!!!!VAMOS RAFA!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa vyhraje každopádně letošní Wimbledon a když bude chtít bude do konce letošního roku světovou jedničkou!!!!!VAMOS RAFA!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já souhlasím...tento rok je bezpochyby nejlepší tenista Rafa ....velmi bych mu přála a chtěla aby vyhrál Wimbledon, bude to mít těžké, ale myslím, že tentokrát to zvládne.
Reagovat
smazaný uživatel
Federee je jeden z nejlepších tenistů světa,co Sampras,Borg....?Ti však dokázali vyhrát i v Paříži,nejlepší tenista by měl umět vyhrát na všech površích,tak je otázkou zda je Federe nejlepší,mimochodem,kdyby např.
Borg neskončil s karierou velmi brzy,tak např.on by byl jistě nejlepší tenista všech dob!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zatímco Roger stagnuje,Rafa se lepší a lepší a co nevidět usedne na trůn!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Mám radost,že čteš moje myšlenky,plně souhlasím!VAMOS RAFA!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist