Nadal: Hrál jsem teď skvěle, ale uvidíme, jak to bude dál

19. 8. 2013, 19:32
Rozhovory 11
Rafael Nadal včera v Cincinnati už popáté v letošní sezoně triumfoval na turnaji kategorie Masters 1000, čímž získal celkově už 59. titul v kariéře. V novém vydání žebříčku ATP se posunul už na 2. místo, na němž vystřídal Brita Andy Murrayho. "Hrál jsem teď skvěle, ale uvidíme, jak to všechno bude dál," řekl novinářům v Ohiu sedmadvacetiletý Španěl.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Tohle vítězství pro vás bylo hodně emotivní, je to tak? Můžete říct něco o tom, co cítíte a co pro vás zisk tohoto titulu znamená?
No, výhra tady pro mě znamená opravdu hrozně moc, protože se mi ještě nikdy nepodařilo vyhrát dva turnaje Masters na tvrdém povrchu za sebou. Je to prostě úžasné, nikdy jsem nic podobného nezažil, je to krásný pocit. Takže se není čemu divit, že jsem byl dojatý, že to bylo hodně emotivní. Vyhrál jsem velice důležitý turnaj, po grandslamu nejvyšší, co se dá, Masters 1000. Další věc je to, že po to všem, co jsem si v posledních letech prožil, jsem zpátky a dokážu hrát ten nejlepší tenis na tvrdém povrchu. Ranking je skvělý, získal jsem teď spoustu bodů a jsem na dobré pozici.

Víte, kdo vyhrál turnaj v Montrealu i v Cincinnati a následně pak triumfoval i na posledním grandslamu sezony na US Open?
Byl to Roddick, pamatuju si na to. Jsem moc rád, že teď hraju tak dobře a doufám, že budu schopný předvádět podobnou hru i nadále na US Open. To je můj cíl. Teď se ale těším na pár dní odpočinku, už ho potřebuju. Ve středu budu poprvé trénovat v New Yorku a budu tvrdě pracovat na tom, abych byl co nejlépe připravený na turnaj.
Uznávám ale, že je krásný pocit jet do New Yorku s titulem z Montrealu i z Cincinnati. Doufám, že když se připravím, budu schopný odehrát dobrý turnaj a uhrát nějaký dobrý výsledek.

Rafael NadalVe finále jste tady v Cincinnati hrál s Johnem Isnerem. Dělal vám problémy jeho servis? Rychlosti jeho servisů jsou opravdu hodně vysoké a to dělává hráčům na tvrdém povrchu problémy. Co na to říkáte vy?
Jeho servis je hodně nebezpečný, takže problémy mi dělal. On je velmi vysoký, takže ty úhly, které k vám létají, jsou prostě zcela jiné, než když hraju proti jiným hráčům. Vysoká rychlost, ale i rozlišné rotace servisu to dělají hodně náročné a složité. Je velice těžké číst to, kam ten míč zrovna poletí, je to vždy překvapení. Potom ve hře byl vidět jeho skvělý forhend, takže má opravdu hodně zbraní, kterými může překvapit.

Vím, že jste už s Johnem odehrál 4 zápasy a všechny jste vyhrál. Musíme ale uznat, že většinou to bylo hodně těsné. Co si myslíte o jeho růstu, o jeho hře?
Vždycky jsem si o něm myslel, že je to moc dobrý hráč. Jeho servis, skvělý forhend, pohyb. O něm nikdo nemůže říct, že není dobrý hráč. Nevím, proč není blízko TOP 10 a neútočí na vyšší a vyšší pozice. Opravdu to nevím, nechápu to. Vždycky, když vidím žebříček a nevidím ho poblíž TOP 10, jsem z toho hodně překvapený. On na to rozhodně hru má, mohl by být mezi nejlepšími. On je skvělý hráč!

Teď, když jste minulý rok hodně dlouho kvůli zranění nehrál, zažíváte fantastický rok. Vaši fanoušci, kteří vám píšou na sociálních sítích, vám dávají hodně podpory, že? Co to pro vás znamená?
Podpora, kterou od fanoušků dostávám, je pro mě neskutečně důležitá. Znamená to pro mě opravdu hodně, dodává mi to vnitřní energii. Děkuji za to nejen své rodině, přátelům, ale také mému týmu a všem fanouškům, kteří jsou semnou a drží mi palce. Když je člověk smutný nebo ho něco trápí, potřebuje cítit lásku k lidem a jejich podporu. A já jsem to cítil celou dobu, celou dobu během herní pauzy, ale poté i v těch momentech, kdy jsem se vracel na kurty. Je to skvělé!

Rafo, co můžete říct z vašich zkušeností? Proč je tak těžké vyhrát Masters v Kanadě a v Cincinnati za sebou? Jsou tam různé podmínky, míče, prostředí?
Je to o tom, že na turnaji Masters 1000 nikdy nenarazíte na lehké soupeře. Je to velmi těžké vyhrát turnaj téhle kategorie, protože se na něj sjíždí všichni nejlepší hráči světa. Na ostatních turnajích můžete v prvním kole hrát proti hráči, který je ve druhé stovce, tady se vám to nestane.
Ani kurty nejsou na obou turnajích stejné, takže jde i o zvyk, přechod z jednoho kurtu na druhý. Je to i časově náročné. Během 14 dnů hrajete tolik zápasů, musíte se stále soustředit, připravovat se ze dne na den. Letos jsem měl asi i velké štěstí, že se mi povedlo vyhrát oba tyhle velké turnaje. Byl jsem blízko prohry s Rogerem, s Novakem, teď ve finále to bylo hrozně těsné i s Johnem. Takže i štěstí v tom hrálo svou roli.

Když se podíváte na žebříček ATP, uvidíte řadu nových jmen mladých kluků, kteří se snaží dostat se co nejvýš. Raonic, Janowicz, Dimitrov, vidíte je jako novou generaci šampionů až vy a tenisté stejně staří skončíte?
Někdo z nich třeba vyhraje. Nebo přijde úplně někdo jiný. Já a hráči, co jsou stejně staří jako já, tu nebudeme věčně.

Můžete nějakého z těch mladších kluků vyzvednout? Registrujete je?
Mladých hráčů je v žebříčku spousta. Ti, o kterých mluvíme, jsou opravdu dobří. Janowicz má letos vynikající sezonu. Hrál semifinále ve Wimbledonu, ale uhrál i další skvělé výsledky. Raonic hrál minulý týden doma výborně. V něj vkládám hodně důvěry. Je to velmi, velmi nebezpečný hráč. A Dimitrov? Ten má také velmi dobrou hru. Jsem si jistý, že půjde výš a výš. Jsou ještě hodně mladí, ale určitě už mají velké šance na dobré výsledky.

Minulý týden jste v Montrealu řekl, že nevíte, co máte očekávat, že můžete hned prohrát. Teď máte v kapse dva tituly, hrál jste 10 dní v řadě a ještě k tomu nějaké zápasy ve čtyřhře. Jak se teď cítíte? S jakým pocitem odjíždíte do New Yorku?
Já nevím. Nikdy nevíte, co se stane. New York bude zase jiný týden. Vyhrál jsem teď dva velice důležité turnaje. Myslím si, že jsem se během těch 14 dnů dobře rozehrál, jsem teď fit. Byla to perfektní příprava na US Open. Nerad teď v Cincinnati mluvím o US Open. Nezaslouží se říkat Montrealu nebo Cincinnati, že jsou to přípravné turnaje, protože jsou to turnaje Masters 1000 a ty jsou důležité. Hrál jsem skvěle, ale uvidíme, jak to bude dál. Těším se na to!

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

11
Přidat komentář
Bob
se odhlásili.
Reagovat
Bob
Oba dva mimochodem finalisté 2012.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro oba to nejlepší, zvolili správně :-)
Reagovat
Mayo
vamos a zabojuj o titul z US Open
Reagovat
smazaný uživatel
Mám takový pocit že tam máte chybu , Nadal triumfem v Cincinnati získal 59 titul kariery ne 58.
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuji za upozornění. Omlouvám se za chybu, koukal jsem na neaktualizované stránky ATP. Děkuji a ještě jednou se moc omlouvám.
Reagovat
smazaný uživatel
To sa stane.
Reagovat
gigin
Normálně to budeš furt kosit, dokud nepadneš. Nevím, co s tím děláš pořád takové cavyky, tvl...
Reagovat
Faddova
:-D ...znáš jeho rétoriku a přístup, ne? ;-)
Reagovat
Bolomsson
Je to borec, ač jsem především fanda Rogera, moc mu to přeju, pro jeho přístup k tenisu, předvedenou hru a zranění, kterým si prošel! Prostě je to velikám a neskutečný profesionál. Tleskám ti Rafo, jakým způsobem jsi vyhrál Montréal a Cincinnati! Vamos! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Titul z US Open predsa
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist