Nadal: Byla to dvojnásob cenná výhra

20. 3. 2008, 16:55
Rozhovory 6
Velké drama viděli diváci v Indian Wells při zápase Nadal - Tsonga. Přestože byl Francouz krůček od vítězství, na světovou dvojku letos podruhé nevyzrál. Jestli takhle bude hrát dál, může se dostat na Turnaj mistrů, řekl přesto po utkání uznale Španěl.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Vzpomněl jste si během utkání za zápas v Melbourne?
Ne, ne. Každý zápas je jiný. (Tsonga) byl v Melbourne neuvěřitelný a já jsem tehdy určitě nehrál nejlépe. Kurty a míče jsou tu jiné, a to mi vyhovuje. Dnes jsem hrál lépe než v Austrálii, což je taky dáno podmínkami tady.

Co se stalo za stavu 5-2 ve třetím setu pro Tsongu?
To nevím. Zkoušel jsem urvat každý bod, měl jsem samozřejmě i štěstí. Prohrávat 2-5 ve třetím setu s takovým servismanem, jako je Tsonga, většinou znamená prohrát 3-6. Za stavu 3-5 jsem uhrál těžkou výměnu a to mi dodalo sebedůvěru. Výhry jsou pro mě důležité, ale takovéto vítězství dvojnásob.

Když jste se ohlédl za zápasem na Australian Open, říkal jste si, že si s ním dnes můžete vyřídit účty? Byl to pro vás o to důležitější souboj?
No, vždycky je důležité oplatit soupeři předešlou prohru. Tím spíš, když je to semifinále na Australian Open. (Tsonga) bude letos jeden z nejsilnějších soupeřů, snaží se dostat nahoru. Ten zápas byl pro mě důležitý, ale neřekl bych, že to měla být pomsta, nebylo to zase tak výjimečné utkání.

Byl jste nervózní?
Ne, ani ne.

V Austrálii jste se vůbec nedostal do zápasu, jako by vám úplně utekl. Dnes to vypadalo, že jste si na to dal pozor a držel s ním krok...
Jak jsem řekl, podmínky jsou tu jiné než v Austrálii a teď hraju lépe, řekl bych. Tam jsem navíc začal špatně - sebral mi hned první podání a sám servíroval moc dobře. V prvním setu hrál neuvěřitelně a pak už pro mě bylo těžké to srovnat. Tady byl začátek zápasu jiný a právě těch několik prvních gamů může rozhodnout celý zápas, myslím si.

Co se týká psychické stránky zápasu - Tsonga je nepochybně velmi talentovaný, vždyť hrál ve finále Australian Open. Vy jste ale vyhrál tři grandslamy a spoustu dalších titulů. Na konci to vypadalo, že máte psychicky navrch...
To se těžko posuzuje podle jednoho utkání. Ale je pravda, že jsem odehrál víc let mezi tenisovou špičkou a v uplynulých třech letech jsem vyhrál hodně podobných zápasů. Důležitá věc je nepřestat věřit ve vítězství. I když prohráváte 2-5 ve třetím setu, tak se nepřestat soustředit na každý bod. Dokud neprohrajete, pořád máte šanci.

V Austrálii jste řekl: "Uvidíme, jestli Tsonga vydrží takhle hrát dál." Myslíte si teď, že má na světovou desítku?
Určitě. Jestli mu to takhle půjde i dál, může se určitě dostat na Turnaj mistrů do Šanghaje. Uhrál hodně bodů, 700 v Austrálii a teď dalších 75. Rozhodně má šanci na Turnaj mistrů, 700 bodů v prvních týdnech roku je hodně.

A může se přiblížit úplné špičce, tedy Rogerovi, Novakovi a vám?
To záleží na několika zápasech. Je rozdíl, dostat se na turnajích Masters nebo na grandslamech do čtvrtfinále nebo semifinále a vyhrát je, a skončit třeba ve třetím kole. Jeden, dva zápasy tak hodně změní vaše postavení v žebříčku. Těžko říct, ale určitě má slušnou šanci.

Takže musí vyhrávat zápasy, jako byl ten dnešní?
Tak jsem to nemyslel. Chtěl jsem tím říct, že když ty zápasy bude vyhrávat, dostane se mezi úplnou špičku. Když ne, bude mít větší problémy se tam dostat. Stejně jako já nebo jakýkoliv jiný hráč.

Tsonga po zápase řekl, že mu vadilo, jaké jste měl pauzy před podáním, a že si stěžoval rozhodčímu. Slyšel jste, jak mu to říkal?
To není moc příjemné, když si soupeř stěžuje rozhodčímu kvůli překročení časového limitu. Rozhodčí je tam od toho, aby to hlídal, tak mu nic nemusíte říkat...

A slyšel jste ho?
Ne. Soustředil jsem se jen na sebe.

Co si myslíte o svých možných dalších soupeřích, buď Blakeovi nebo Gasquetovi?
Blakea jsem nikdy neporazil, takže je to pro mě výzva. S Gasquetem jsem hrál častěji a taky jsem proti němu vyhrál. Tak nebo tak, bude to určitě těžký zápas.

Vzpomínáte si na zápas, který jste tu s Jamesem (Blakem) odehrál před dvěma lety?
Skončil 7-6 6-3, nebo tak nějak. Bylo to docela vyrovnané, druhý set skončil 6-3, ale bylo to těsnější, než by výsledek napovídal. Naposledy jsem s ním hrál na Turnaji mistrů v Šanghaji. První set jsem prohrál 4-6, ve druhém už jsem vedl 4-0 a prohrál jsem 6-7. Takže šance jsem proti němu v posledních zápasech měl, jen jsem je nedokázal využít.

Proč je pro vás v zápasech s ním tak těžké je využít, když proti ostatním se vám to daří?
James je velmi agresivní tenista, hraje vždycky útočně. Když hraje na sto procent, je hodně těžké s ním hrát.

Po svém včerejším zápase Roger řekl, že se mu mnohem lépe hraje s francouzskými soupeři, kteří hrají pestřeji, než se Španěly, kteří jen vracejí míče. Co si o tom myslíte?
Když vyhraju 6-1 6-1, tak to taky okomentuju, že se mi se soupeřem hrálo dobře, to si myslím. Když vyhrajete zápas jako já dnes, je to jiné. Neřekl bych, že existuje něco jako francouzský styl, španělský styl nebo švýcarský styl. Každý hráč je jiný, myslím.

Takže Španělé podle vás nehrají jen stereotypně odzadu?
Feliciano (Lopez) hraje servis-volej, já hraju od základní čáry, David Ferrer taky, ale určitě jinak než já. Verdasco má neuvěřitelný forhend, Moya má výborné podání, výborný forhend a hraje hodně agresivně. Každý hráč má svůj styl, to je můj názor.

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
booorec!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tyhle rozhovory jsou moc super...pravděpodobně je to přeložené ,poněvadž v našich novinách tohle nenajdu a pravděpodobně rozhovor nedělal Poulíček nebo Tittelbach,poněvadž ti by se ptali stylem "proč jste dnes nevyhráli" nebo" vyhráli".Tohle je pro mě jako sázejícího přínosné.Dříve na Special tipu komentovali své tipy ,což bylo super,ale dnes už na to serou(prý z toho nic nemají).škoda.Sázení je o informacích a tyhle články je přesně to co hledám. ......mimochodem věřím ,že dnes Blake prohraje.
Reagovat
dabelsobul
Naprostý souhlas! Takové rozhovory jsou super, v českých novinách se jich nedočteme. A jak píšeš, pro sázející jenom přínos ;)
Reagovat
smazaný uživatel
naprosta shoda!!!! supr rozhovor a prinos pro tipery!!! jen tak dal.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak, naprosto s vami suhlasimi.
Reagovat
smazaný uživatel
rozhovory jsou parada
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist