Nadal: Armstrong sport poškodil, všichni za jeho hříchy ale platit nemusíme

9. 2. 2013, 13:09
Aktuality 28
Rafael Nadal je přesvědčen, že informace o počtu dopingových kontrol u sportovců by měly být veřejně dostupné. Podle něj by to sportu pomohlo získat zpět důvěru, kterou ztratil po aféře bývalého cyklisty Lance Armstronga, jenž se přiznal k dlouholetému užívání zakázaných látek a přišel kvůli tomu mimo jiné o sedm triumfů na Tour de France.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Nemusíme všichni platit za hříchy jednotlivců," řekl Nadal novinářům na turnaji ve Viňa del Mar, kde se vrátil na kurty po osmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena. Během vynucené pauzy prý prodělal šest dopingových kontrol krve a moči. 

"Osm měsíců jsem nehrál a testů bylo dost. Nevidím důvod, proč bych se měl obhajovat. Lidé by měli vědět, kolika kontrolami jsem prošel. Ty informace by měly být veřejně dostupné," uvedl vítěz jedenácti grandslamových titulů. 

"Důležité je, aby podvodníci byli potrestáni. Armstrong sport poškodil, zejména cyklistiku. Proto by měl sport chtít očistit svou pověst a kontroly zveřejňovat," přidal Nadal. "Takže ať testují podle libosti, ale ať při tom také sportovce respektují. Z vlastní zkušenosti vím, že tomu tak vždycky nebylo," dodal.

Všichni elitní tenisté musejí být k dispozici dopingovým testům kdykoliv a bez varování. Například den před finále Davisova poháru 2011 ve Španělsku byli v 6:30 hodin ráno probuzeni tenisté Argentiny, aby jim odebrali vzorky krve. "Mohli to udělat kdykoliv jindy, ale bohužel to nezáleží na nás," zlobil se tehdy kapitán Jihoameričanů Tito Vazquez.

Pro zvýšení antidopingových kontrol se nedávno vyslovil Roger Federer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Z článku je zrejmé, že sa použila len Nadalova priama reč, otázky novinára sú vynechané. Pochybujem, že Rafa začal sám od seba hovoriť o vlastnom obhajovaní skrz doping :) Evidentná odpoveď na otázku redaktora.
Reagovat
Roger_Federer
souhlasim,..Nadalovi odpovedi jako globalni superstar jsou " ubrecene", jako vzdy..Amstrong, dopoval o tom neni pochyb, tak jako dalsich 85% dalsich v jeho sportu..A pokud ted v celem svete sportu bude nastaven tvrdy rezim kontrol a testu je to dobre.
Reagovat
smazaný uživatel
Je pre mňa prekvapivé, že človek, ktorému je blízky racionálny úsudok a zaoberá sa výhradne vecnými argumentami zastáva tento sčasti alibistický postoj.

Stavať sa na stranu neoverených konšpirácií, poloprávd, či predpojatých tendenčných tvrdení bez akýchkoľvek, opakujem akýchkoľvek dôkazov je prinajmenšom nešťastné.

Doping v športe a doping v cyklistike sú stále dve rozdielne veci. Už len samotný potenciál využitia zakázanej látky v monotónnej cyklistike, kde treba šľapať ako králik je neporovnateľne vyšší, než trebárs v technickom tenise, či nedajbože futbale. Ak na základe Armstrongovej kauzy ľudia slepo vrhajú tieň pochybností na ostatných športovcov. Sorry, ale to je veľmi ploché uvažovanie.

Rafa to povedal správne, športovci ostatných odvetví si zaslúžia adekvátny rešpekt. Je to vždy aj na zvážení samotného novinára, či a ako sa na túto spojitosť opýta. Kontroly by mali byť bez debaty zverejnené, kľudne aj intenzívnejšie.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, já jsem to opravdu napsal trochu ve zkratce a měl jsem na mysli spíše ty disciplíny, kde se pořád lámou nové a nové neuvěřitelné rekordy, tj. výkonové/vytrvalostní sporty. Ani tenis samozřejmě není stoprocentně "čistý", dopingové aféry jsou dobře známé i v "našem" sportu, ale naštěstí to (zatím) není v tak masovém měřítku jako třeba v cyklistice. Volně jsem citoval nějakého (sportovního?) lékaře, který takto odpověděl na dotaz, co on si myslí o dopingu ve sportu.

Podle mne je ale skutečně základní problém v tom, že vrcholový sport je dnes sportem tak řekněme ze 30% a zbylých 70% představuje showbusiness neboli - jak říká definice na wiki "komerční a výdělečná podnikatelská činnost v oblasti masové zábavy".

Možnosti (nevylepšeného) lidského těla byly podle expertů v exponovaných altletických disciplínách již vyčerpány (a v cyklistice evidentně taky), ale přece neuspořádáme za čtyři roky olympiádu, na které padne jen několik málo rekordů v nezajímavých sportech. Akce s rozpočtem v řádu miliard dolarů přece nemůže skončit blamáží...
Reagovat
smazaný uživatel
Jasné, s tým sa dá súhlasiť. Akurát verím (možno naivne), že olympiáda bude stále vecou národnej i osobnej prestíže s rekordami, či bez nich a tak bude odsúdená na úspech aj po komerčnej stránke.
Reagovat
Stan_Borowitz
Doufejme... jinak existuje i kačířský názor - doping normálně povolit a nechat soupeřit de facto týmy skládající se z atletů a výzkumníků. Všichni by pak věděli, na čem jsou a do čeho jdou.

Koneckonců tak to funguje například v motosportech - tam hrají vedle schopností jezdce nemalou roli i technické vlastnosti jejich strojů.

No a ti, kdo by se nechtěli nechat vylepšovat, by mohli mít své vlastní soutěže. Asi by nebyly tak atraktivní pro diváky/sponzory, ale zase by v nich bylo více skutečného sportu...
Reagovat
Mayo
Nadal ty obyčajný sypač kulturistický , hanba ti :D
Reagovat
smazaný uživatel
evidentně si sypeš ty ,hlupáku.
Reagovat
smazaný uživatel
příště se snaž ještě víc, očividně jsou tu i tací, kteří nepochopí ani takhle silnou ironii...
Reagovat
Mayo
máš pravdu Sonjičko :)
Reagovat
smazaný uživatel
Sypou vsichni ve vsech sportech...
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha, to už fakt nikdo nevěří na poctivou dřinu, odříkání, píli?
Reagovat
Fandina
Já si určitě myslím, že píle a odříkání je nutná k úspěchu kdekoli. Neznamená to ale, že ten kdo se nejvíc nadře a hodně si odříká musí být nejlepší. Také jsou to dispozice, tenisový talent. Sypání neznamená, že neschopný bude schopný. Sypání může napomáhat, ale samotné nestačí.
Reagovat
smazaný uživatel
Sonja, nežijeme v rozprávke :)
Reagovat
smazaný uživatel
Fandino, ani netvrdím, že kdo se nejvíc nadře, musí být nejlepší, to vůbec. Být nejlepší vyžaduje talent, dřinu a ještě mnohem víc... ale o to mi nešlo, vadí mi, když se za úspěchy vidí spíš doping než ta dřina. Takovýhle myšlení akorát ničí atmosféru sportu obecně. Netvrdím, že nikdo nedopuje, ale nebudu přece permanentně všechny podezřívat, to bych se na to fandění rovnou vybodla.
Reagovat
smazaný uživatel
myslím spíš,že máš názor hospodského povaleče.
Reagovat
Fandina
Sonja ... určitě každý nesype. Jakožto porušování pravidel to samozřejmě odsuzuji.
Reagovat
smazaný uživatel
Sypou vsichni ve vsech sportech...
Reagovat
smazaný uživatel
Jasné, najprv obhajovať Contadora, potom sa púštať do Armstronga.
Reagovat
pepi
no ono je taky mezi kauzou Contador a Armstrong rozdil,ze
Reagovat
smazaný uživatel
Neskutecne vtipna afera, kdy do Lance, ktery udelal cyklistice neskutecnou reklamu a jeho vyznam saha mnohem dal nez za cyklistiku. Jeho nadace prinesla nadeji kupě lidi, zridili onkologicka centra a hlavne ten symbol vzdoru, kdy i s nízkou šancí na uzdraveni byl LA neskutecna vzpruha, daval lidem víru v uzdravení.. doping dnes bezesporu patri ke vsem sportum ale cyklistika ma jedny z nejtvrdsich pravidel a ja se nekdy trochu hrozim dne, ze ostatni sporty prevezmou system kontrol a antidopingovou politiku z cyklistiky a budeme svědky jak (příklad!!) Leo Messi vraci zlate mice, Phelps zlaté medaile a Rogi gs tituly atd...
Reagovat
smazaný uživatel
*kdy do Lance, který..., kopou bulvární hyeny a vsichni se snazi moralizovat. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Já mu třeba nezazlívám, že dopoval, byl součástí celého systému, dělali a dělá to většina. Jenže lhal svým přátelům a rodině a dětem..a nařknul ze lži ty, kteří ho podezírali ..ve jménu čeho? Sám říkal, že ho hnala touha vyhrávat. Jestli toto stačí jako důvod a obhajoba..:-/
Reagovat
Stan_Borowitz
To víš, čas od času je potřeba davu předhodit nějakou oběť, někdo musí z kola ven, aby se kola "sportovního" showbusinessu mohla točit dál. Vždyť lid si přece přeje další skvělé rekordy a výkony na hranici (v poslední době spíše za hranicí) fyzických možností lidského těla. Teď si holt černého Petra vytáhl Armstrong...
Reagovat
smazaný uživatel
Som rafov fans ale tu by mal byt objektivny alebo ticho ,neni to davno co sa zastaval contadora ze stoji za nim a ze nic nebral ze mu veri ked uz tak tak treba to iste povedat o jeho krajanovi ktory nadalej zavodi a urcite to neni nikomu po chuti sa niekym ako on nechat predbiehat potom mu gratulovat usmievat sa a tvarit ze uz sme zabudli.
Reagovat
smazaný uživatel
nechápeme,o čem meleš.
Reagovat
Roger_Federer
o jakem obhajovani to Rafael mluvi?, vzdyt na nem nelezi ani stin pochybnosti..A proc ho tak casto testovali, kdyz nehral..
Reagovat
smazaný uživatel
Hádej Rogere, můžeš třikrát ..stačí ti to? :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist