Na US Open se představí pět bývalých šampionek

24. 7. 2009, 11:11
Aktuality 1
Pořadatelé US Open zveřejnili seznam tenistek, které by měly startovat na závěrečném grandslamu roku. Nechybí mezi nimi hned pět bývalých šampionek včetně Kim Clijstersové, která se po "mateřské" pauze vrací k tenisu.
Kim Clijstersová

Na listu tenistek, které se přihlásily na letošní US Open chybí z první stovky světového žebříčku jen jméno Nathalie Dechyové. Ta před pár dny oznámila konec kariéry kvůli těhotenství.

Naopak po mateřských povinnostech se na kurty vrací bývalá světová jednička Kim Clijstersová. Vítězka US Open z roku 2005 a dvojnásobná šampionka Turnaje mistryň ukončila kariéru na jaře 2007. Důvodem byla častá zranění, ztráta motivace a také touha po rodině. V červenci se pak Clijstersová provdala za amerického basketbalistu Briana Lynche, který hraje belgickou ligu.

Poslední vítězky US Open:
2008 ... Serena Williamsová (USA)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Světlana Kuzněcovová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Venus Williamsová (USA)
2000 ... Venus Williamsová (USA)
1999 ... Serena Williamsová (USA)

Zpráva o těhotenství belgické tenistky se dostala na veřejnost jen měsíc poté, co ukončila profesionální dráhu. Rok po porodu dcera Jady oznámila, že se vrátí k tenisu.

17. května nastoupila s Timem Henmanem proti manželskému páru Agassi/Graffová při příležitosti představení nové střechy centrálního dvorce ve Wimbledonu.
Současně hraje v letní americké soutěže družstev World Team Tennis. Před odletem na kurty ve Flushing Meadows by měla startovat na turnajích v Cincinnati a Torontu.

Zatímco od šestadvacetileté Belgičanky se útok na závěrečná kola očekávat nedá, Serena Williamsová bude hlavní favoritkou na triumf. V New Yorku loni získala již třetí titul a letos vyhrála i Australian Open a Wimbledon. Celkově má 11 grandslamových triumfů, nejvíce z aktivních hráček.

Představí se také Venus Williamsová, vítězka z let 2000-2001, Světlana Kuzněcovová (2004) a Maria Šarapovová (2006). Z hráček, které vyhrály jiný grandslam než US Open, jsou na listině přihlášených Ana Ivanovičová (French Open 2008) a Amelie Mauresmová (Australian Open a Wimbledon 2006).

Na vrcholu 104 členného seznamu je světová jednička Dinara Safinová, jež však na první grandslamový titul stále čeká. Turnaj v New Yorku bude probíhat od 31. srpna do 13. září.

Podle agentury AP dostane každá vítězka 1,6 milionů dolarů (asi 30 milionů korun), což je o šest procent více než loni.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Justine, pls rychlý comeback, do srpna to zvládneš, jinak mě ten ženský tenis unudí!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist