Na Li po premiérové výhře nad Stosurovou: Klíčem bylo dostat ji pod tlak

15. 5. 2014, 21:37
Rozhovory 8
Světová dvojka Na Li dnes ve třetím kole turnaje WTA Premier 5 v Římě poprvé v kariéře porazila Australanku Samanthu Stosurovou a postoupila tak do čtvrtfinále italského podniku. Soustředila jsem se na svůj výkon a dokázala jsem na ní vytvářet tlak, což byl klíč, komentovala po zápase druhá tenistka světa.
Profily hráčů
Na Li

Číňanka Na Li dnes na turnaji v Římě nastoupila k utkání proti Australance Stosurové již posedmé v kariéře. V předchozích duelech však světová dvojka proti nynější 18. tenistce světa uhrála jen jeden set. Čtyři ze šesti utkání však Stosurová vyhrála v roce 2011, v průběhu nehož získala i grandslamový titul na US Open.

Do dnešního utkání však tenistky nastoupily ve zcela jiném rozpoložení. Zatímco Číňance, vítězce letošního Australian Open, se v sezoně 2014 daří, Australanka se letos trápí. Stosurová sice na začátku ledna hrála semifinále turnaje v Hobartu, od té doby však na žádném turnaji nevyhrála více jak dva zápasy.

Na Li v dnešním utkání zcela dominovala a s Australankou, kterou porazila za hodinu a devět minut hry, ztratila pouze čtyři gamy.

Jaké to bylo poprvé porazit hráčku, s kterou jste v předchozích šesti zápasech vždy prohrála?
Myslím si, že dnes jsem šla do zápasu s jasnou taktikou a s plánem, jak proti ní mám hrát. Soustředila jsem se na svůj výkon a dokázala jsem na ní vytvářet tlak.

Takže cílem bylo dostat ji pod tlak, aby dělala chyby?
Ano, řekla bych, že to byl opravdu klíč k vítězství. V předchozích zápasech jsem to nedokázala, proto vyhrávala ona.

Poslední zápas jste spolu odehrály už v roce 2011, ale teď jste ve zcela jiné pozici, protože jste druhou hráčkou světového žebříčku. Připomínala jste si to před zápasem?
Když jdu na kurt, snažím se o maximální soutředění na výkon, pokouším se tolik nemyslet na to, kdo je mým soupeřem. Myslím si, že to není o pozici v žebříčku, to na kurtě zase takovou roli nehraje. Důležité je, že dokážu hrát dobrý tenis a využívat šancí, které se naskytnou. V minulých zápasech jsem protí ní měla také spoustu šancí, ale nedokázala jsem je využít, dnes se mi to povedlo.

Jaký stanovíte plán na čtvrtfinálovém utkání, v němž budete hrát s domácí Italkou Sarou Erraniovou? Bude to opačně oproti dnešnímu utkání, protože s Erraniovou jste vyhrála všech šest dosavadních střetnutí a budete tak v pozici, ve které dnes byla vaše soupeřka Stosurová. Co můžete o Erraniové říct?
Sara je velmi dobrá hráčka, která je tu navíc v domácím prostředí a hraje se na jejím nejoblíbenějším povrchu. Ona hraje na antuce vždycky výborný tenis, takže to bude určitě těžký zápas. Uvidíme, jak to celé dopadne.

Erraniová má ráda antuku, jaký je váš nejoblíbenější povrch?
Ráda hraju na tvrdém povrchu, protože jsem na něj asi nejvíce zvyklá. Hraje se na něm největší část sezony, asi osm měsíců, zatímco antuková sezona trvá dva měsíce a na trávě hrajeme jen měsíc.

Je to už 12 let, co jedna hráčka vyhrála v sezoně zároveň Australian Open a French Open. Je to teď váš cíl?
Domnívám se, že všechno je teď hodně těsné. Myslím, že spousta hráček má velmi blízko k tomu, aby vyhrála grandslam, ta špička je opravdu hodně vyrovnaná. Prioritním cílem je pro mě zůstat v pohodě a hlavně být zdravá, protože bez toho to nejde. Nemůžu se ale soustředit jen na grandslam, musím dát energii i do dalších turnajů, proto je velmi důležité umět to všechno správně naplánovat a udělat tak, aby se dalo všechno dělat na 100%.

Komentáře

8
Přidat komentář
Bob
Radwa out! :)
Reagovat
tommr
Li Na si v něm zahrála na Kvitovou a zkazila i to co se zkazit nedalo. Je až s podivem jak ty kopce od Erraniový dokážou soupeřky rozhodit ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, Na Li se ten dnešní zápas opravdu nepovedl, i když jsem jí věřil před zápasem víc, než Saře. Znovu se ale ukázalo, že Sára patří na antuce mezi TOP hráčky, které na tomto povrchu opravdu umí hrát i proti těm nejlepším. Na jednu stranu jsem rád, že maličká Sara postoupila, ale více jsem to přál Na Li.
Teď se celkem pousmívám nad tím, že jak je napsáno v rozhovoru, že dnes v bude Na Li ve stejné pozici jako včera Stosurová, tak to dopadlo úplně stejně. Včera šla Na Li proti Stosurce s bilancí 0-6 a dneska šla proti Na Li Sara s bilancí 0-6.
Saře přeju každopádně hodně štěstí dál...
Reagovat
LukasH
Není to tak s podivem. Kdo hraje, ví, jak jsou právě ty liftovaný kopce těžký. Nedá se z toho lehce ukončovat, obzvlášť, když je na druhý straně někdo jako Sara, která všechno vrátí a dvakrát tolik na pomalý antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
dnes to bude mít těžký holka.. pokud vyhraje bude jí to stát mnoho sil... a popravdě, věřím, že jí to surikata znechutí a porazí jí :(
Reagovat
dadaft
červená ti sluší Linuško. ))
Reagovat
smazaný uživatel
no tak tuhlenc japonckou tenisku mam taky moc rad,to zase jo. vona u toho aspon tolyk nehulaka, vo to strah nemam. tak nevym. no. cau.
Reagovat
PetaM
Na Li, moc ti přeji titul z French Open! :) Teda samozřejmě až po Petře, že jo :D :D :D Ale porazit ve finále Serenu by bylo krásnééé :) :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist