Na Li: Nehrála jsem špatně, jsem spokojená

30. 3. 2014, 11:54
Rozhovory 15
I když Číňanka Na Li ve finále prestižního turnaje v Miami podlehla světové jedničce Sereně Williamsová, na slavnostním ceremoniálu jí bylo do smíchu a bavila publikum. Vám nepřijde vtipné, že jsou ve finále dvě staré ženy, žertovala světová dvojka. Nehrála jsem špatně, se svým výkonem jsem spokojená, hodnotila svůj výkon.
Profily hráčů
Na Li a Serena Williamsová

Co se stalo v prvním setu? Vedla jste už 5-2, ale nakonec jste 5-7 prohrála, čím to bylo?
Nemyslím si, že jsem hrála špatně, ale ona prostě začala hrát lépe. Začala hrát agresivněji a padalo jí to. Já jsem neměla špatný herní plán, nehrála jsem špatně, dokonce si myslím, že to byl skvělý zápas. Snažila jsem se hrát přesně, častěji jsem chodila k sítě, ale nepomohlo to. Se svým výkonem jsem ale spokojená.

Některé tenistky si na kurt často volají trenéry, vy jste tuhle možnost ale nevyužila, proč?
Myslím si, že trenér mi důvěřuje a já také věřím sama sobě. Jsem dost stará a silná na to, abych věděla, co je špatně, o co se mám pokoušet, co mám změnit. Rozhodli jsme se už předem, že nebudu na kurt trenéra volat.

Na slavnostním ceremoniálu jste byla usměvavá a spolu se Serenou jste se chichotaly. Co vás tak rozesmálo?
"Dvě staré ženy jsou ve finále," vám to nepřijde úsměvné? Trošku jsme si dělaly legraci z našeho věku, protože jsme téměř stejně staré a obě jsme hrály ve finále. Bylo to skvělé!

Cítíte stará?
Teď se cítím trošku unaveně, ale jinak rozhodně ne! Je mi 32 let a jsem mladá! (smích) Mám pocit, že se tenis v poslední době hodně změnil, už to není jen o technice, ale také o určité vnitřní pohodě, o vnitřním klidu. Po fyzické stránce už vím, jak se mám o sebe starat, co mám dělat v den zápasu, co dělat po zápase. Mám zkušenosti, které člověku vždy pomohou.

Jaké cíle máte pro antukovou část sezony, která se vám v minulé roce příliš nepodařila?
Budu se určitě snažit o to, abych hrála lépe než v minulém roce. Uvidíme, jak to půjde.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

15
Přidat komentář
Titan
Prosím, Hingisová / Lisicki mají titul z Premier mandatory turnaje a v televizi nic... To svědčí o úrovni amerického tenisu...
Reagovat
horska.kraslice
Musím se omluvit našim deblistkám Šafářové a Hlaváčkové. Když v prvním kole podlehly Hingisové s Lisickou, počastovala jsem je rýpavpu poznámkou (jakože co toto má být?). Čili - je to jinak, Lucko a Andrejko sorry, prohrát s pozdějšími vítězkami není žádná hanba. Při dalším turnaji snad zúročíte příznivější los (?).
Reagovat
Titan
Sabče to může být celkem jedno, ale Martina má velice dobrou motivaci k tomu, aby naskočila do WTA. Je mladá a hrát nějakou soutěž veteránek není nic extra...
Reagovat
A.R.R.
:-)
Reagovat
PetaM
Na Li, přál jsem ti to, ale nevadí. Finále je také úspěch - a upřímně, proti Sereně není ostuda prohrát asi nikdy. Jinak rozhovor nezklamal - Na Li je stále stejně vtipná. Je to až s podivem, že první dvě příčky drží tak "staré" tenistky. Něco to prostě o těch mladých holkách vypovídá no :D Každopádně, obě dvě si zaslouží být tam, kde jsou. Přeju Na Li, aby po 3 letech vyhrála znovu RG. Když to šlo jednou, půjde to i po druhé :D
Reagovat
smazaný uživatel
A o čem vypovídá, že v letech 2010-2012 zakončovaly sezonu na 1. místě hráčky, které jsou ročník 1989-1990 (Caro, Vika)? Na konci roku 2011 byly hráčky narozené v těchto letech dokonce na prvních třech místech (1. Caro, 2. Petra, 3. Vika)... Takže je třeba říct, že každé období je přechodné a žebříček se neustále mění. Jednou jsou na špici mladé tenistky, podruhé starší a potřetí zase střední generace... Mladé pušky se teď možná neprosazují tak výrazně jako kdysi, ale pořád jsou některé z nich celkem hodně vidět (např. Genie, Sloane).
Reagovat
Fandina
To, že jsou starší vpředu je dobrá zpráva pro všechny. Staří mají zkušenosti a dospěli k tomu časem a už to umí a mladí mají šanci, že do jejich věku dospějí a mohou je nahradit. Takže super zpráva pro mladé a uznání těm starším.
Reagovat
PetaM
Tak každý rok vypovídá o něčem jiném :D Mě je úplně jedno, jestli jsou na vrcholu "staří" nebo "mladí" :D Když tam nebudou ti, kterým nefandím, tak jsem v pohodě :D :D :D

No právě Monty. V roce 2011 byly na vrcholu mladé holky. Taky ale musíme říct, že se jim ten rok vyhýbala zranění a nemoci. Vika a Petra - zdárný příklad. Vice se zranění vyhýbala i v dalším roce. Pak ale už to bylo jiné - jak dlouho se jí to vyhýbalo, tak tolikrát silnější to přišlo v dalších letech ... :) :) Ale jsou mladé a vypořádají se s tím :) :)

Navíc, čím větších jmen je ve špičce, tím by měla být motivace větší :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, to je dobrá poznámka, co se týče zranění a nemocí. Vika na to má v posledním roce dost velkou smůlu. Masha musela kvůli tomu vynechat značnou část loňské sezony (a to ani nemluvím o vynucené pauze v letech 2008-2009). V letech 2010-2011 zase měla zdravotní problémy Serena... Takže je to taky hodně o tom. Když je hráčka zraněná a musí vynechat nějaké turnaje, tak už se to potom do konce sezony těžko dohání...

Na závěr bych dodal slova Jardy Jágra: Věk je jenom číslo. :)
Reagovat
Fandina
Ono je to tak, že v roce 2011 celý rok nehrály ani ty staré v uvozovkách Serena i Venus také celý rok nehrály, Henin odešla a pak se vrátila a Clijsters mezitím absolovala mateřskou. Pro mladé byla otevřená vrátka, kterou využily.
Reagovat
Roger_Federer
Wozniacki a Kvitova jsou presne ukazkou hracek, ktere dokazali zarazit jednu dve sezony, vyletet vzhuru...a nic.Vsadil bych se ze Caro by to prvni misto v zebricku vymenila za jeden Gr.jako ma Kvitova..

Sharapova a Serena jsou zcela jina liga..jsou to sampionky, ktere se i po zraneni dokazali vratit na vrchol.
Reagovat
Fandina
Sorry, monty psal o té Sereně, omlouvám, se, že jsem to znovu opisovala, nicméně platí to, že jich pauzírovalo víc, takže proto mohly být mladé dopředu.
Reagovat
Fandina
To srovnání Petra s Caro se Serenou a Márii je jen potvrzením, že obě jak Serena ták Mária byly a jsou tenisové jedničky oprávněně a také se tam proto umí vrátit. Co se týká Petry, tak ta v roce 2011 ze čtyřicátého místa vyběhla do top deset a tam se drží. Takže v tom je dobrá.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si zase myslím, že Caro by nic neměnila. Vyhrát grandslam jsou určitě větší emoce než být světovou jedničkou, ale pořád je to prostě jeden turnaj. Když se někdo drží dva roky na vrcholu, tak to prostě vypovídá o tom, že celou sezonu hraje dobře. No a že se tam Caro udržela tak dlouho i bez vyhraného grandslamu (za který se dává nejvíc bodů), to si myslím, že je ještě obdivuhodnější. Zároveň je třeba dodat, že Caro sice GS nevyhrála, ale na druhou stranu tam nemívala výpadky jako ostatní hráčky. Caro měla od AO 2008 do RG 2012 sérii, kdy na 18 grandslamech po sobě došla minimálně do 3. kola! Ukaž mi jinou hráčku, která by dokázala něco podobného...

Jinak to je prostě sport, že se situace mění a jednou je lepší ta a podruhé zase ona... Netýká se to jenom Caro nebo Petry. Anička byla taky jedničkou, potom klesla až do sedmé desítky a pak se zase vyškrábala do Top 15. Jelena Jankovic taky byla jedničkou, pak měla horší roky a teď je zase v Top 10. Dinara Safina měla obrovskou smůlu, že jí přestalo sloužit zdraví. No a takhle bych mohl pokračovat a psát další jména. Jak říkám, to je prostě tenis a sport celkově... Já osobně hodnotím úspěšnost hráčky podle toho, jakého nejvyššího umístění dosáhla ve své kariéře. Teprve pak se dívám na počet GS a počet titulů celkem... Třeba Na Li je v současné době mnohými považována za šampionku, přitom nikdy nebyla světovou jedničkou. Tím ale rozhodně nechci říct, že Na Li není skvělá hráčka. Právě naopak, vyhrát dva grandslamy je obrovský úspěch a 2. místo na světě jakbysmet. Jsou ale třeba grandslamové vítězky, které nikdy nebyly v Top 3 (a určitě by se našlo i pár grandslamových vítězů)...
Reagovat
smazaný uživatel
tipoval jsem,že Na Li vyhraje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist