Murray zdolal Baghdatise těsně po 'limitu'

1. 7. 2012, 18:58
Aktuality 11
Ve Wimbledonu sice mají kurt se zatahovací střechou, jistotu tenistům, že svůj zápas dohrají, to ale nedává. Podle pravidel turnaje se smí hrát maximálně do 23 hodin, pak má rozhodčí duel přerušit. Včera na to málem doplatil domácí Andy Murray, který porazil Kypřana Baghdatise 2 minuty po 'limitu'.
Profily hráčů
Andy Murray

Zápas Andyho Murrayho s Marcosem Baghdatisem začal na centrkurtu v podvečer. Po dvou odehraných setech a stavu 1-1 byl v 21 hodin místního času kvůli tmě na půl hodiny přerušen, aby pořadatelé zatáhli střechu a duel se mohl dohrát za umělého osvětlení. 

Britský tenista v tu chvíli bojoval nejen s houževnatým Kypřanem, ale i s ubíhajícím časem. Aby se zápas nemusel dohrávat v pondělí (v neděli se ve Wimbledonu podle tradice nehraje), potřeboval svěřenec Ivana Lendla zvítězit ještě před jedenáctou hodinou, kdy se podle pravidel končí i na hlavním kurtu vybaveném umělým osvětlením. 

K nadšení publika se Murraymu po pauze dařilo a zbylé dvě sady vyhrál 7-5 a 6-1. V závěru časomíra přece jen překročila jedenáctou, rozhodčí však za již téměř rozhodnutého stavu nechal hru pokračovat. Duel ukončil Baghdatis autem ve 23:02 hodin, stanovil tak nejpozdější konec zápasu v historii Wimbledonu. 

"Byl jsem v laufu, takže jsem chtěl pokračovat co nejrychleji. Pro něj by bylo lepší zdržovat. Myslel jsem, že v 11 se skončí i za prakticky rozhodnutého stavu, přece jen i při skóre 5:1 se může leccos stát. Měl jsem štěstí, že jsem to ukončil za pár minut," řekl po zápase Murray.

Pětadvacetiletá domácí naděje oplatila Baghdatisovi porážku z roku 2006, kdy s ním prohrála v osmifinále Wimbledonu 0:3 na sety. Brita nyní čeká Chorvat Marin Čilič.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Wimbledon chief executive Richard Lewis explained the match against was allowed to continue because a conclusion was in sight.
Victory was tied up by Murray at 11.02pm, which exceeded the previous record of 10.58pm set by Novak Djokovic and Olivier Rochus two years ago. The official curfew is 11pm, which is the time the final game began.
However, Lewis explained on BBC Five Live's Sportsweek programme: 'The fact is planning permission for the roof and the air management system was granted on the basis of an 11 o'clock finish.
'So once you get to 11 o'clock, it becomes a tennis decision and it was quite obvious last night that Andy Murray....was to be given a service game at 11 o'clock to give the player a chance to finish the match, so it was a very simple decision.'
While there is a small degree of flexibility and common sense, Lewis also emphasised the safety aspects of all the spectators dispersing and that local residents also have to be taken into consideration.
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem preco nezatiahnu este pred poslednym zapasom na centri..Murray zacinal niekedy okolo pol 8mej..Snad v Anglicku vedia ratat..Mimochodom,strecha sa zatahovala niekedy okolo 21:15,v Rafovom pripade to bolo nutné uz o 20:40..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak oni to vždy chtějí zatáhnout po dohraném setu. Před pátým setem u Rafy byl čas, jak píšeš a u Andyho nechali dohrát druhý set a pak zatáhli. Neviděl bych v tom nějaké účelové rozhodnutí proti Rafovi, jestli jsi to tak myslel.
Jinak souhlas, před posledním utkáním, u kterého se dá předpokládat, že se za světla pravděpodobně nedohraje, by měli střechu zatáhnout než začne zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebolo to účelové,to urcite nie..Len som uz videl prerusenie zapasu aj po konci setu aj v priebehu setu..Ak by Rafu nechali odohrat este 5gemov,nikomu by to neprislo cudné..Ak to prerusili uz po konci setu,tiez to nikomu nepride cudne..Akuratnta druha moznost bola pre Nadala horsia..
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, s tím souhlasím, kdyby to odložili nebo nechali odehrát pár her pátého setu, byla by to pro Rafu výhoda a patrně jistě by vítězství zvrátil na svou stranu. Lukáš se dal za tu pauzu do kupy a Rafa než si asi přivykl na podmínky, ztratil tu první hru pátého setu....
Reagovat
smazaný uživatel
Před 23. hodinou místního času se před instalací střechy se světly tam nikdy nedalo hrát. Takže v tomto případě nejde o nějakou anglánskou zkostnatělou tradici, ale o čerstvý nesmysl. Kdo takovou stupiditu mohl vymyslet? Nutit tenisty dohrát pár gemů nebo poslední set až v pondělí?
Reagovat
ludolf
Někde jsem myslím četl, že to byl požadavek místních úřadů, když se plánovalo zastřešení.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jestli je to pravda, a já věřím tomu, že ano, tak jsou ty stavební úřady všude na světě stejní zmetci.
Reagovat
smazaný uživatel
nezapoměl...David hraje s DelPo a myslim si, že jej dá, ale pak doufám, že na Andyho to stačit nebude...
Reagovat
smazaný uživatel
včera to bylo ok, i když Andy začal hrát dobrý tenis až po zatažení střechy...avšak přesně jak řek pro BBC sport, tak potřebuje hrát mnohem lepe jestli chce pokračovat turnajem co nejdále...v dalším kole na Marina to stačit bude, ale pak přijde podle mě odveta za RG a na Ferrera musí přijít s něčím navíc...
Reagovat
hatatytla
na Ferrera? Asi jsi se zapoměl podívat ským Ferrer ještě hraje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist