Murray v dohrávce uspěl a vyřadil Nadala

8. 9. 2008, 07:11
Aktuality 4
US OPEN MUŽI - Britský tenista Andy Murray v neděli vyřadil v semifinále US Open světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska a poprvé v kariéře postoupil do finále grandslamového turnaje. Šestý nasazený se v něm po výhře 6-2 7-6 4-6 6-4 utká s vítězem posledních čtyř ročníků newyorského grandslamu Rogerem Federerem ze Švýcarska.
Profily hráčů
Andy Murray

Murray s Nadalem prohrál všech pět předchozích vzájemných utkání, ale v sobotu vstoupil do zápasu ve velkém stylu. Vycházela mu riskantní taktika, kdy využíval sebemenší šance k útoku, a mohl se opřít o výborný servis. Během úvodní sady nenabídl favoritovi ani jeden brejkbol a naopak sám dvakrát získal Španělův servis. Díky tomu vyhrál úvodní set 6:2.

Překvapivý vývoj měl zápas i ve druhé sadě. Šestý nasazený se často dostával k šancím na brejk, a i když je tentokrát nevyužil, díky suverénnímu servisu dotáhl set do tie-breaku. V jeho koncovce proměnil hned první setbol a vyhrál 7-5.

Na úvod třetí sady však britský tenista vůbec poprvé v zápase ztratil podání a Nadal začal mít navrch. Dostal se do vedení 3-2 a měl jít na servis, když bylo utkání odloženo kvůli dešti. Do nedělního pokračování vstoupil olympijský šampion suverénními hrami na servisu a bez problémů dotáhl třetí set do vítězného konce.

Ve druhé hře čtvrté sady měl Murray sedm brejkbolů, ale ani jeden nevyužil a sám vzápětí hladce ztratil podání. Nadal se dostal do vedení 3-1, jenže v šestém gamu zkaženým volejem nabídl Britovi další šanci na brejk. Murray jí tentokrát nepohrdl a vyrovnal na 3-3.

Od té doby znovu přidal na agresivitě a už v osmém gamu se mohl výrazně přiblížit životnímu úspěchu, když měl brejkbol na 5-3. Ten ještě nevyužil, ale pod tlakem nezvykle často chybující Nadal měl další problémy v desáté hře. Murray v ní proměnil hned první mečbol, když potrestal Španělovo neúčinné zkrácení hry.

Nadal tak k triumfům na Roland Garros a ve Wimbledonu nepřidá další letošní grandslamový titul, ale v New Yorku je semifinále jeho zatím nejlepším výsledkem.

Murray může v prvním grandslamovém finále v životě potvrdit dobrou bilanci proti Federerovi, kterého porazil ve dvou ze tří vzájemných utkání. Jednadvacetiletý Skot navíc na začátku srpna vyhrál na betonu turnaj série Masters v Cincinnati.

Finálový duel začne dnes ve 23:00 hodin SELČ.

US OPEN MUŽI - nedělní výsledky:

Dvouhra - semifinále:
Murray (6-Brit.) - Nadal (1-Šp.) 6-2 7-6(5) 4-6 6-4

finálová dvojice: Federer (2-Švýc.) - Murray (6-Brit.)

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
jediný co mě štve je,že to budou dávat v 11 hodin.
Reagovat
smazaný uživatel
Tento čas mi vůbec nevadí. Viděl jsem i Williamsku, Jankovič byla překvapivě výborná. Dospat se to dá odpoledne po práci.
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS RAFA !!! Ať finále dopadne jakoliv tak nám Rafa opět zvedne náskok na Rogera.

PS:ty kecy co se tady dole vedou jsou velmi směšné! :D Pozdrav Mariovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger Andyho porazí! Go Roger!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist