Murray už pod dohledem Lendla postoupil do finále, vyzve ho Dolgopolov

7. 1. 2012, 09:15
Aktuality 12
ATP BRISBANE - Ukrajinský tenista Alexander Dolgopolov postoupil potřetí v kariéře do finále, čeká ho však težká zkouška. Nejen že ho limituje zranění, v boji o titul se navíc postaví Andymu Murraymu. Britský tenista dnes proti Australanu Tomicovi slavil hladké vítězství, kterému poprvé přihlížel Ivan Lendl.
Alexander Dolgopolov

Andy Murray poslední den loňského roku oznámil, že se v Austrálii začne připravovat pod dohledem legendárního Ivana Lendla. Ten okamžik právě nastal: vítěz deseti grandslamů za čtyřiadvacetiletý Britem přiletěl do Brisbane, kde už sledoval trénink i dnešní výhru v semifinále nad Bernardem Tomicem.

"Jsem rád, že je tady. Má hodně zkušenosti a vědomosti, takže jsem přesvědčen, že mi pomůže. Už první den s ním byl skvělý," řekl Murray. "Vždycky když začnete pracovat s někým novým, je to jiné. Ale mě zajímá jen vítězství," přidal Murray. 



Úvod semifinálového zápasu nabídl vyrovnanou partii, ve které si oba tenisté drželi servisy. Tomic držel krok skvělým podáním i technikou úderů, hrál s rozvahou a divákům se tenis vysoké úrovně musel líbit. V osmém gamu však Murray udeřil a už se nezastavil. Poprvé se dostal do hry na returnu, proměnil hned první vypracovaný brejkbol a brejk potvrdil bleskovou čistou hrou na servisu. Po něm v úvodním dějství nasbíral 21 fiftýnů, z nichž hned 9 získal esem. 

Už během první hry druhé sady začal mít Tomic problémy s pohybem a si nechal zavolat fyzioterapeuta. Ten mohl přijít ale až o přestávce po třetí hře, kdy už měl Murray náskok jednoho brejku. Tomic si nechal ošetřit palec na pravé noze a v utkání, které se kvůli dešti hrálo pod zataženou střechou, pokračoval. Na vstup do zápasu už ale navázat nedokázal: kupil spoustu chyb, ještě jednou přišel o podání a Murray už po 70 minutách slavil vítězství 6-4 6-2.



"V úvodu zápasu to bylo hodně vyrovnané. Ale postupně se mi ho (Tomice) dařilo držet v delších výměnách, ve kterých jsem měl převahu," komentoval čtvrtý hráč světa. "Už včera jsem říkal, že s lepším pohybem jde všechno lépe. Myslím, že se tu stále zlepšuju. Dnes jsem v závěru předvedl pár pěkných čistých winnerů," dodal po postupu do celkově 31. finále. V nich má skvělou bilanci, neboť ve sbírce má už 21 titulů.

Proti Tomicovi se prý nesnažil udělat na Lendla dobrý dojem. "I kdyby tady nebyl, rval bych se jako lev, protože mě zajímají jenom vítězství. Je mi jedno, jestli se na to nebude dát dívat, jestli budu hrát špatně, nebo dobře. O vítězství se musí bojovat a dneska jsem k tomu naštěstí ještě přidal dobrou hru," prohlásil. 

Murray, který v loňské sezoně nechyběl na žádném grandslamu v semifinále, ale ve finále má celkově bilanci 0-3, si o vítězství na turnaji v Brisbane zahraje s třetím nasazeným Alexanderem Dolgopolovem. Ten na Brita nemá dobré vzpomínky, neboť s ním prohrál při loňském překvapivém tažení ve čtvrtfinále na Australian Open.

Ukrajinský tenista, jenž ve čtvrtfinále zdolal Radka Štěpánka, si dnes poradil 6-3 6-4 s turnajovou dvojkou Gillesem Simonem. S francouzským soupeřem ztratil po servisu jen 10 fiftýnů a k bodům si pomáhal hlavně dělovým forhendem. Třiadvacetiletého Dolgopolova nezastavilo ani zranění levé nohy, kterou si v průběhu druhého setu nechával masírovat. V nedělním finále by ale chybět neměl.

"Oh, jistě. Je tu tolik lidí, zítra musím hrát," řekl odhodlaný Dolgopolov a rozesmál publikum. "Jsem opravdu rád, že se tu lepším každým zápasem. Finále bude vzrušující," dodal 15. tenista světa.

- ATP 250 BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 434.250 dolarů)
sobotní výsledky (07. 01. 2012)

Dvouhra - semifinále:
A. Murray (1-Brit.) - Tomic (8-Austr.) 6-3 6-2
Dolgopolov (3-Ukr.) - Simon (2-Fr.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nevidel som ani jeden zápas Andyho na turnaji, ale z tých Higlightov mi príde, že jeho údery postrádajú razanciu..Aj naďalej..Naopak, pridal na servise..To je úder, ktorý je pre neho prioritný, vďaka nemu dokázal poraziť dvakrát Nadala..+ celkom rozumiem tomu cirkusu okolo Lendla, je to veľká tenisová persóna, no nemyslím si, že už na AO by sa mohli prejaviť akési plody jeho spolupráce..Neexistuje..Som skôr zvedavý na dlhodobý kontext, v Austrálii to ešte bude skôr o Andym Murraym..+ Zajtrajšie finále samozrejme vyhrá.
Reagovat
Jan
Proč Lendl raději nepomáhá Berdychovi ?
Reagovat
smazaný uživatel
Co to je za otázky proboha?
Reagovat
Jan
Lendl je Čech, Berdych taky, tak by bylo lepší, kdyby šel nahoru s Lendlovou pomocí Berdych než Murray ne ?
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska to bylo hodně o poznávání se, hráli spolu poprvé, oba hráli hodně slizů, nakonec se ale ukázali zkušenosti Murrayho, do optimálního výkonu to mělo ale daleko. Pochválit lze ale servis, ten zase psal výborně, ačkoliv Tomic často při servisu riskuje stranu.

Dolgopolov hrál ale výborně a jsem zvědavý na finále, na AO loni dlouho Andyho trápil, nakonec se ale vyházel. Každopádně to bude zajímavé finále.
Reagovat
smazaný uživatel
jak je Andy muj nejoblibenejsi hrac, tak si myslim, ze vyhraje Dolgopolov, teda pokud nema nic s tou nohou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Co ty tu? Jinak bude to těžké, já mám rád oba, ale myslím, že se projeví zkušenosti a skvělá obrana. Je ale možné, že to Alexovi bude padat a vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
ja sem chodim od uplnyho zacatku TP, ale do diskuze, pod clanky nepisu :)
uvidime, kazdopadne se na ten zapas tesim, mohlo by to byt finale jak se patri :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to snad bude. a s dobrým koncem pro Andyho, klidně i ve třech dlouhých setech.
Reagovat
Jersey
Dolgič je můj nejoblíbenější tenista hned po Monacovi,strašně moc se mi líbí jeho styl hry,styl podání a agresivní pojetí hry,budu mu fandit aby s Murraym hrál alespoň vyrovnanou partii =)
Reagovat
smazaný uživatel
ted budu klidne prat i ten titul Alexovi, ale na AO uz to Andy vyhraje :)
Reagovat
smazaný uživatel
No to doufám.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist