Murray neuhrál ani set, Berdych je ve čtvrtfinále!

30. 5. 2010, 21:40
Aktuality 11
Tomáš Berdych si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále na Roland Garros. Český hráč v dnešním osmifinále zvládl deštěm přerušený souboj s Britem Andym Murrayem a světovou čtyřku porazil 6-4 7-5 a 6-3. V boji o semifinále se Berdych utká s Rusem Michailem Južným.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych, který ve třech dosavadních zápasech v Paříži neztratil jediný set, se znovu opíral o skvělé podání. Čtyřiadvacetiletý tenista zvládl výborně první sadu, při svém servisu Andymu Murraymu nic nedovolil a naopak na returnu tlačil turnajovou čtyřku často do nesnází. Z několik brejkbolů využil až ten v sedmé hře, ke kterému se dostal po sérii skvělých bekhendů. Při svém servisu pak čtrnáctý nasazený český hráč set jistě získal.

Povzbuzen prvním setem začal Berdych výborně i druhý. Hned si znovu vzal Murrayho podání a vedl 2-0. Ve čtvrtém gamu nabídl Berdych po chybách soupeři první brejkbol a hned přišel o podání. "Berdych o sobě začíná pochybovat, šance pro Murrayho," citovala BBC bývalého britského tenistu Grega Rusedského. Berdych se ale postavil na nohy za pomoci výborného servisu a stále nesklonil hlavu.

Oba hráči si drželi podání až do stavu 4-3 pro Murrayho. V tu chvíli začalo silněji pršet. Brit diskutoval s rozhodčím, možná chtěl hrát, protože se mu začalo dařit, ale zápas byl přerušen.

Berdycha nezastavil ani déšť
Tenisté se zdrželi v šatnách jen třicet minut. Berdych sice začal chybou, ale brzy se dostal do tempa a opět byl ve výměnách lepší. O rok mladší Murray se zlobil na kurt a rozhodčího, zatímco Berdych se soustředil na tenis. K tradičním vítězným úderům z forhendu přidal v 11. hře dva z bekhendu a Murraymu znovu sebral podání. Při svém servisu nezaváhal a i druhý set získal pro sebe.

Berdych na sobě nedával znát emoce, naopak Murray vypadal stále více znechuceně. "Hraj!" snažil se kouč Alex Corretja povzbudit Brita, kterého rozhodila mokrá antuka. Z českého tábora v hledišti, kde seděla i Berdychova přítelkyně Lucie Šafářová, bylo slyšet: "To je ono. Nic složitého a jdi do něj!" Od stavu 3-3 už Berdych na dvorci kraloval a jistě kráčel za postupem. Dvakrát vzal ve třetím setu Britovi podání a po chybě soupeře využil druhý mečbol.

Vzápětí zazněl Berdychův vítězný křik a nad druhým hlavním dvorcem zavlála v rukou fanoušků česká vlajka. Český tenista zaťatými pěstmi oslavil postup po dvou hodinách a sedmnácti minutách.

"Dopadlo to dobře a to je důležitý," řekl povzbuzený Berdych Radiožurnálu. "Zvládl jsem to solidně, za což jsem rád, ale doufám, že to ještě nebyl můj poslední zápas," citovala hráče agentura AP. V grandslamovém čtvrtfinále je Berdych podruhé v kariéře. Poprvé to dokázal před třemi lety ve Wimbledonu, ale dál se nedostal.

V duelu s Murraym se český hráč opíral o skvělé podání, povolil soupeři jen jeden brejkbol a zahrál 59 vítězných úderů. "Na to, že to je čtvrtý hráč světa, tak za tři sety měl pět minut, kdy byl v nějakém větším tlaku. S tím asi nebude spokojený. Já na druhou stanu jsem a jsem rád, že se mi podařilo vyhrát," řekl Berdych.

Čtyřiadvacetiletý český reprezentant zvládl výborně první sadu. Při svém servisu soupeři nic nedovolil a naopak na returnu tlačil turnajovou čtyřku často do nesnází. Z několik brejkbolů využil až ten v sedmé hře, ke kterému se dostal po sérii skvělých bekhendů. Při svém servisu pak čtrnáctý nasazený český hráč set jistě získal.

"Věděl jsem, že hraje chytrý tenis a vyčkává, ale nedal mi moc příležitost, abych se dostal pod tlak a dělal chyby. Na všechno jsem měl dost času, dělal jsem si, co jsem chtěl. Mohl jsme si do míčů jít a nedostal mě extrémně do úzkých," pochvaloval si Berdych, zatímco Murray po utkání nehledal žádné výmluvy.

"Bylo pomalé a vlhké podmínky. Oba jsme je měli stejné. Za takových podmínek je těžké hrát a on hrál lípe než já," uznal Brit.

O semifinále si rodák z Valašského Meziříčí zahraje s Rusem Michajlem Južným, který dnes v Paříži nepotěšil domácí fanoušky čekající na vítězství posledního francouzského zástupce v soutěži Jo-Wilfrieda Tsongy.

Osmý nasazený Tsonga si už před dnešním utkáním stěžoval na zdravotní potíže a v zápase s ruským soupeřem si kvůli nim za stavu 2-5 v prvním setu přivolal lékařskou pomoc. S ošetřenou pravou nohou už ale uhrál jediný game. Po prohrané úvodní sadě už se na kurt nevrátil a zápas skrečoval.

Paříž uvidí reprízu loňského finále
Grandslamovému titulu se dnes v Paříži přiblížil i jeho loňský obhájce Roger Federer. Světový hráč číslo jedna, jenž loni ve francouzské metropoli zkompletoval kariérní Grand Slam, dnes v osmifinále porazil ve švýcarském souboji Stanislase Wawrinku 6-3 7-6 a 6-2.

S mladším krajanem, s nímž vybojoval olympijské zlato ve čtyřhře, měl Federer vážnější problémy jen ve druhém setu, v němž už prohrával 2-4. Dokázal si však vzít brejk zpět a sadu získal díky vítězství 7-5 ve zkrácené hře.

O postup do 24. grandslamového semifinále za sebou bude osmadvacetiletý Federer bojovat v repríze loňského finále se Švédem Robinem Söderlingem. Ten v dnešním osmifinále za 100 minut porazil 6-4 6-4 a 6-2 Marina Čiliče z Chorvatska.

Pro Söderlinga je Švýcar na okruhu ATP zatím nepřekonatelným soupeřem. Když loni ve finále Roland Garros porazil Nadalova přemožitele, bylo to už podesáté v kariéře. Následně ho vyřadil i ve Wimbledonu a na US Open a vylepšil si tak bilanci už na 12-0.

"Nevím. Záleží na turnaji, na kole, na různých věcech," odpověděl Švéd na otázku, jestli by pro něj ukončení černé série proti Federerovi znamenalo víc než loňské vítězství nad Nadalem, který poznal porážku na Roland Garros poprvé v kariéře.

"Jsou světová jednička a dvojka. Porazit je je skvělý úspěch. Musíte hrát svůj nejlepší tenis. Je to moc těžké, ale ne nemožné, což už jsem dřív ukázal, stejně jako další hráči," dodal Söderling.

Výsledky - French Open - muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (15-ČR) - A. Murray (4-Brit.) 6:4, 7:5, 6:3, Federer (1-Švýc.) - Wawrinka (20-Švýc.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:2, Söderling (5-Švéd.) - Čilič (Chorv.) 6:4, 6:4, 6:2, Južnyj (11-Rus.) - Tsonga (8-Fr.) 6:2 skreč.

Čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý/Paes (3-ČR/Indie) - Gonzalez/Rettenmaier (Mex./USA) 6:4, 6:3, Lopez/Riba (Šp.) - Čermák/Mertiňák (9-ČR/SR) 7:6 (7:2), 7:6 (9:7).

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:

Collarini (USA) - Veselý (4-ČR) 5:4 skreč.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Krasna prace a gratulka:)
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud bude hrát Tomáš takhle, tak se nebojím, že by Južného nedal.
Reagovat
JIMI
Južnyj je pro Tomáše hodně nepříjemný soupeř,ale jestli zopákne včerejší výkon tak to půjde.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak či to bude Južnyj alebo Berdych tak to bude prekvapivý semifinalista, i keď pri pozretí na los turnaja bolo jasné, že jeden z nich prípadne Murray to dotiahnu až do najlepšej 4ky. Dúfam, že obaja budú odpočinutí a ukážu ako sa má hrať tenis. Južnyj bude ťažký súper pre Berdycha, nemá síce dobrý servis, Južný nie je vysoký hráč ale je dobrý na returne a vo výmenach. Federer by mal zvládnuť Soderlinga aj ked je to nebezpečný hráč a pre Rogera by bol prijateľnejší súper Južnyj ako Berdych určite.
Reagovat
nando
Nejdřív musí udělat Južnýho, to bude těžší soupeř než Murray. A taky Roger musí přejít přes Robina, což taky není úplně automatický. Ale Berďa hraje zatím skvěle, Južnýho jsem neviděl, ale snad ho dá. Musííííí !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace! S takovým výkonem by mohl v semi sestřelit i elegouna, pokud by se o to nepostaral švéd, v což pevně doufám .)))
Reagovat
Teo
Ty ještě žiješ? Ach jo...
Reagovat
smazaný uživatel
doufej, doufej panacku:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja doufam,ze Robin sunda napred elegouna a pak ve finale zatoci i s Rafou,pac mu fandim:))
Reagovat
smazaný uživatel
Semifinále je hratelné! :-) Uvidíme pokud se tam dostaneš jak na Fedouše! Ale finále Rafa vs Federer je pro mě reálnější a zajímavější! Ale Tome budu ti držet pěsti! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace! Semifinále je reálné, i když to bude vyrovnané. Každopádně GL!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist