Murray má šanci v Indian Wells opět zvýšit náskok. Obhájce titulu Djokovič má brutální los

9. 3. 2017, 15:45
Previews 17
Světová jednička Andy Murray se letos na turnaji ATP World Tour Masters 1000 v kalifornském Indian Wells pokusí poprvé v kariéře získat titul. Trojnásobný obhájce titulu Novak Djokovič, jenž v Indian Wells naposledy prohrál před čtyřmi lety, schytal brutální los. Z českých tenistů se letos představí pouze Tomáš Berdych a Jiří Veselý.

První turnaj série ATP World Tour Masters 1000 dnes začíná duely prvního kola. Do kalifornského městečka se již tradičně sjeli nejlepší z nejlepších. 32 nasazených hráčů má pro první kolo volný los. Titul obhajuje světová dvojka Novak Djokovič. Chybět bude loňský finalista Milos Raonic, kterého trápí zranění zadního stehenního svalu. Z elitní třicítky se nezúčastní ještě Richard Gasquet, jenž je po operaci slepého střeva, a jeho krajan Gilles Simon.

• BNP PARIBAS OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Djokovič (1-Srb.) - Raonic (12-Kan.) 6-2 6-0
Nejvýše nasazení: Andy Murray, Novak Djokovič, Stan Wawrinka, Kei Nišikori, Rafael Nadal, Marin Čilič, Jo-Wilfried Tsonga, Dominic Thiem
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Indian Wells, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 7,913.405 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Murray (1-Brit.) - Tsonga (7-Fr.) | H2H 14-3
Wawrinka (3-Švýc.) - Thiem (8-Rak.) | H2H 2-1
Čilič (6-Chorv.) - Nišikori (4-Jap.) | H2H 6-7
Nadal (5-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 23-26
• Česká účast •
Berdych (13-ČR) - volný los
Veselý (ČR) - Olivo (Arg.) | H2H 0-1
Kompletní los turnaje


Zvýší Murray náskok na Djokoviče?
Po odečtení loňských bodů má Andy Murray v čele žebříčku náskok na druhého Novaka Djokoviče přes 3 000 bodů. Srb navíc bude obhajovat titul i na nadcházejícím podniku Masters v Miami. Britský tenista má tak jedinečnou šanci Djokovičovi ještě odskočit a náskok zvýšit, než bude ve druhé polovině letošní sezony obhajovat loňská prvenství právě on.

Zatímco trojnásobný obhájce titulu Djokovič našel v Indian Wells přemožitele naposledy v roce 2013, Murraymu se v Kalifornii příliš nedaří a na premiérový triumf z Indian Wells stále čeká. Jeho maximem je finále z roku 2009. Na rozdíl od aktuální světové jedničky má ale druhý nasazený letos doslova brutální los viz popis čtvrté čtvrtiny.

První čtvrtina
Na vrcholu turnajového pavouka není co řešit. Jasným favoritem je světová jednička Andy Murray. První těžká zkouška čeká Brita nejspíše až v osmifinále, kde by se měl střetnout s vítězem španělského derby mezi Pablem Carreñem a Robertem Bautistou.

Premiérové semifinále by si v Indian Wells určitě rád zahrál Jo-Wilfried Tsonga. V případném čtvrtfinále s Murraym však bude jednoznačným outsiderem. Rodáka z Dunblane porazil ze sedmnácti duelů jen třikrát.

Na druhou stranu má Tsonga vynikající formu. Na posledních dvou halových turnajích v Rotterdamu a Marseille totiž triumfoval a drží si devítizápasovou neporazitelnost.

Aktuálně osmému hráči světa ale bude ještě před čtvrtfinále konkurovat loňský semifinalista David Goffin. Po necelém měsíci by tak mohlo opět dojít k francouzsko-belgickému souboji. Právě Goffina francouzský tenista ve třech setech přehrál v rotterdamském finále.

Tip na čtvrtfinále: Murray (1-Brit.) - Tsonga (7-Fr.) | H2H 14-3
- Proč Murray asi není třeba vysvětlovat. Tsonga má momentálně vynikající formu a při svých třech posledních účastech došel dvakrát do čtvrtfinále. Další by měl přidat letos. V případném zápase s Davidem Goffinem nejspíše uspěje stejně jako letos v Rotterdamu.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Goffin (11-Belg.)
- Šestadvacetiletý talentovaný Belgičan měl na předcházejících turnajích trochu smůlu. Pokud už vypadl brzy, většinou to bylo s hráčem, který došel do závěrečných kol nebo rovnou vyhrál titul. I když má s hráči Top 10 bilanci 5-32, jeví se v první čtvrtině jako nejnebezpečnější.

Druhá čtvrtina
Druhá čtvrtina už tak jednoznačná není. Favoritů na postup do závěrečných kol je tu hned několik. Dá se říct, že všichni nasazení mohou uspět. Turnajová trojka Stan Wawrinka měl solidní vstup do letošní sezony, na minulé akci v Dubaji však jako obhájce titulu totálně pohořel.

U Švýcara nejsou nevyrovnané výsledky žádné překvapení. Na všech turnajích ho ale musíme řadit k favoritům na titul. V osmifinále by mělo dle papírových předpokladů dojít k utkání Wawrinky s třináctým nasazeným Tomášem Berdychem (h2h 11-5).

Česká jednička se dozví jméno prvního soupeře po skončení zápasu mezi Bernardem Tomicem a divokou kartou Bjornem Fratangelem. Už ve třetím kole může Berdych narazit na Iva Karloviče, s nímž má rovněž negativní bilanci.

Další čtvrtfinalista by měl vzejít ze souboje mezi Gaëlem Monfilsem a Dominicem Thiemem. Nicméně Johna Isnera ani Mischu Zvereva nelze odepisovat, protože jestli budou mít zrovna dobrou formu, jsou schopni favority vyřadit.

Tip na čtvrtfinále: Wawrinka (3-Švýc) - Thiem (8-Rak.) | H2H 2-1
- Stan Wawrinka čeká na čtvrtfinále v Indian Wells už šest let a po fiasku v Dubaji by měl přidat další solidní letošní výsledek. V cestě mu sice stojí Kohlschreiber, Karlovič, Berdych a další, ale se všemi si umí poradit. Dominic Thiem postupně nabírá formu, což potvrdil ziskem nedávného titulu v Rio de Janeiru. Pokud dojde k souboji Thiem - Monfils, měl by potřetí uspět Rakušan.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Isner (20-USA)
- Většina lidí, co tento článek budou číst, by tu asi nejraději viděla jméno Tomáše Berdycha. Američanovi jsme dali přednost, protože má obrovskou sílu na servisu a pokud mu půjde, může potrápit / vyřadit takřka kohokoli. Za poslední tři roky navíc v Indian Wells neprohrál dříve než v osmifinále, a před pěti lety dokonce bojoval o titul.

Třetí čtvrtina
Marin Čilič se letos zatím herně hodně trápí. Do osmifinále by ale dojít měl. Výtečnou formu má letos Grigor Dimitrov. Bulhar to ale v pravděpodobném zápase třetího kola s Jackem Sockem, jenž letos už dvakrát triumfoval, nebude mít jednoduché. S Američanem navíc prohrál poslední dvě střetnutí.

Ve třetí čtvrtině je i trápící se Jiří Veselý. Český tenista má letos dost špatnou bilanci 4-6 a v Indian Wells už tři roky nevyhrál zápas. Na turnajích se pokusí prolomit sérii čtyř porážek v řadě.

Zopakovat loňské čtvrtfinále by mohl Kei Nišikori. Japonec to nicméně nebude mít vůbec snadné. V osmifinále totiž nejspíše narazí na Lucase Pouilleho, který šel v posledních týdnech výkonnostně nahoru, nebo Sama Querreyho, jenž v Acapulku získal titul a přehrál Goffina, Thiema, Kyrgiose i Nadala.

Tip na čtvrtfinále: Dimitrov (12-Bulh.) - Nišikori (4-Jap.) | H2H 1-3
- Dimitrov má letos fantastickou bilanci 16-2. Na jeho brzkém vyřazení v Rotterdamu se z určité části podepsal i náročný program úvodních dvou měsíců roku. Nišikori se vrátí na tvrdý povrch, kde má nejlepší výsledky.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Sock (17-USA)
- Tady to byl boj mezi Sockem a Querreym. O pět let mladší Sock má letos přece jen stabilnější výsledky. Querrey sice v posledních týdnech také válí, nicméně šanci na udržení top formy má spíše Sock.

Čtvrtá čtvrtina
Při pohledu na poslední čtvrtinu se asi tenisový fanoušek zasměje, nebo zhrozí. Los totiž do jedné čtvrtiny poskládal jména jako Rafael Nadal, Roger Federer, Nick Kyrgios, Alexander Zverev, Juan Martín Del Potro a Novak Djokovič.

O napínavé zápasy na úvod turnaje tak nebude nouze. Čtvrtá čtvrtina je tak našlapaná, že by nás zajímal i váš názor, kdo bude ve čtvrtfinále a koho tipujete na postup do semifinále (tipy pište do komentářů).

Nejvíce pravděpodobný je nejspíše osmifinálový duel mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Diváci na centrálním dvorci a u televizních obrazovek by tak měli brzy zhlédnout další bitvu hrajících legend, jež se naposledy střetly ve finále Australian Open.

Poslední sekce. Pojďme na to postupně.

Nick Kyrgios. Pokud australský bouřlivák bude chtít a dá do zápasů všechno, klidně může do semifinále projít on. Hru i potenciál, což předvedl v posledních dvou týdnech, kdy v Acapulku vyřadil i Djokoviče, na to má.

Alexander Zverev. Z nasazených se nejvíce trápí právě devatenáctiletý německý talent. Od únorového titulu v Montpellier si připsal dvě porážky v řadě.

Juan Martín Del Potro. Finalista z roku 2013 bude vždy nebezpečný a už se s ním opět musí počítat. Argentinec letošní sezonu zahájil na konci února v Delray Beach, kde si zahrál semifinále, v němž ho vyřadil Milos Raonic. Následující týden v Acapulku podlehl v těsných třech setech Djokovičovi.

Novak Djokovič. Trojnásobný obhájce titulu. Kurt v Indian Wells opouštěl jako poražený naposledy v roce 2013. Srb nehraje letos svůj nejlepší tenis, pořád má však šanci se včas probudit.

Tip na čtvrtfinále: Federer (9-Švýc.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 22-23
- Federer po svém návratu řádí. V Dubaji sice nevyužil mečboly proti Donskému, na podobný scénář si ale dá pozor a tentokrát dojde daleko. Djokovič nebude chtít o svou šňůru v Indian Wells přijít. Pokud to bude nutné, Del Potra znovu porazí, Kyrgiosovi vrátí porážku a svede po více než roce souboj s Federerem.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Nadal (5-Šp.) / Kyrgios (15-Austr.)
- Těžká volba, a proto volíme dva hráče. Bez šance nejsou ani Del Potro a Zverev, ale Kyrgios, pokud v utkáních předvede stoprocentní výkony, je nejnebezpečnější. Souboji Nadal - Federer, který může vyhrát jeden, nebo druhý, by nemělo nic bránit. Otázkou spíše je, kdo případně v osmifinále vyzve Djokoviče.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

17
Přidat komentář
Alexandria
Mozna niekto novy necakane prekvapi v IW je teplota cca 34 C,ale hraci/hracky to predsa musia vydrzat
Reagovat
smazaný uživatel
Chudák Bernard :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Aha, tak proto dostal takový debakl, je to jasné, případ s krycím názvem "Party at Bernie´s" vyřešen :)) Doporučuji Berniemu se odstěhovat do Vladivostoku.
Reagovat
VlS
Nebyl by lepší Murmaňsk? Nebo Fairbanks?
Reagovat
janek_da
Ojmjakon
Reagovat
janek_da
tedy od října do dubna
Reagovat
Mayo
Skôr je toto turnaj kde ma Noje šancu znížiť body na Sira.
Reagovat
Krisboy
Není. Nol obhajuje titul, takže si polepšit nemůže, naopak ten druhý může jenom získat.
Reagovat
Herbert_Hoover
Je to tak, Muzza může vesele trhat body jako jablka poznání ze stromu :) Akorát je na něj možná trošku tlak, páč se čeká, že tu bodovou dominanci prohloubí..o reálné dominanci nemůže být řeč..až v případě že by Muzza porazil Djokera nebo Fedexe..
Reagovat
Marduch
Djokera v listopadu porazil. Roger utekl na půl roku někam do hor nebo co.
Reagovat
Krisboy
Nadýchat se čerstvého horského vzduchu, to nikdy neuškodí.
Reagovat
Kozoroh
Jedna vlaštovka jaro nedělá.
Reagovat
turista
Hajdemo, Novak!
Reagovat
Fandina
OT k Andymu, ale jinak hezké čtení
http://www.tyden.cz/rubriky/sport/tenis/podani-spodem-tajna-zbran-tenistu-lendla-polozilo-berdych-nechapal_420759.html
Reagovat
Nola
http://sportky.zoznam.sk/c/159301/murray-reagoval-na-sialeny-zreb-v-indian-wells-neskutocne-to-je-najtazsi-pavuk-v-dejinach

zaujimave pary sa dali dohromady v debli :
Rafa s Tomicom, Kyrgios so Zimonjicom
Reagovat
janek_da
Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: 1111 (20-USA)
- Většina lidí, co tento článek budou číst, by tu asi nejraději viděla jméno Tomáše Berdycha. Američanovi jsme dali přednost, protože má obrovskou sílu na servisu a pokud mu půjde, může potrápit / vyřadit takřka kohokoli. Za poslední tři roky navíc v Indian Wells neprohrál ...
Reagovat
Herbert_Hoover
Johny je i pro mě černým koněm, ale ten důvod zmíněný v článku mě celkem pobavil. :) Povrch v IW je pomalý s docela vysokým odskokem míčků (pro obra Izzyho super), měl by mít dostatek času na přípravu úderů, což taky potřebuje.. i když míček díky suchému vzduchu poletí rychlejc než v Miami..ty podmínky pro něj jsou dobré, samozřejmě servis trošku limitovaný povrchem, ale to nebude až tak velký problém..horší je to, že je totálně z formy :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist