Můj cíl? Chci znovu do desítky, říká Berdych

8. 4. 2010, 15:21
Aktuality 7
Návrat do první desítky světového žebříčku má v plánu v průběhu nadcházejícího půlroku nejlepší současný český tenista Tomáš Berdych. Po postupu do finále turnaje Masters v Miami si polepšil v pořadí ATP Tour o čtyři místa, je šestnáctý a od jeho dosavadního maxima ho dělí sedm pozic.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Je příjemné být v první desítce, a tím i v jiné skupině lidí. Ale na druhé straně jsou to stejní hráči jako všichni ostatní. Těm deseti se daří jen o trochu více," uvedl dnes čtyřiadvacetiletý Berdych v Prostějově. Způsob, jak se do "top ten" vrátit, vidí v podstatě jednoduše. "Neměl bych prohrávat se slabšími tenisty, kteří jsou žebříčkově pode mnou. A občas musím porazit někoho, kdo je přede mnou," nastínil Berdych cestu mezi tenisovou smetánku.

Momentálně nejlepší český hráč si na začátku roku řekl, že by rád měl u svého jména jednociferné číslo. Pokud se mu to podaří, pak to dokáže znovu po dvou letech a počtvrté v kariéře. V elitní desítce figuroval již třikrát, v letech 2006, 2007 a 2008 v ní strávil dohromady čtyřiadvacet týdnů. Nejvýše vyšplhal na 9. místo, a to tři týdny koncem srpna a začátkem září 2007 a na dva týdny v dubnu 2008.

Nyní má rodák z Valašského Meziříčí relativně dobrou výchozí pozici, aby se do desítky vrátil. Na třech turnajích - v Monte Carlu, Římě a Roland Garros - loni vypadl vždy v 1. kole, větší bodový zisk obhajuje jen za titul z Mnichova.

Dilema: Obhajoba bodů, nebo odpočinek?
Na turnaji v Miami se dostal Berdych do životní formy. Porazil světovou jedničku Rogera Federera, Španěla Fernada Verdaska a Švéda Robina Söderlinga. Sám ale přiznává, že se příliš nezměnil. Přílišný respekt k druhým hráčům nemá a také jej nezajímá, co soupeř dělá.

"Těžko říci, zda mám více sebevědomí. Spíše jsem více vyrovnaný, všechno mi nyní dobře zapadá, cítím se dobře. Tělo mi drží i po fyzické stránce, mohu si více dovolit," hledal Berdych příčiny herního vzestupu. A také se mu podařilo poskládat i více tenisových faktorů. "Tenis není jen o forhendu a bekhendu. Je také o psychice, každý je na kurtu sám a také si musí sám pomoci. Spousta hráčů z tenisové špičky také občas prohraje," dodal Berdych.

Po prohraném finálovém zápase v Miami se mu podařilo hned v neděli sehnat letenku a už od pondělí doma odpočíval. Dnes si poprvé opět zatrénoval v Prostějově. Již v sobotu odletí na turnaj do Monte Carla, kde vstoupí do antukové části sezony. "Bylo by ideální, kdybych měl ještě týden přípravy navíc. Ale například před rokem jsem byl touto dobou nemocný a bral antibiotika. Takže nikdy nevyjde začátek antukové sezony podle představ," řekla česká jednička.

Z přechodu na antuku nemá Berdych obavy, neboť musel před více než měsícem ladit formu na Davis Cup s Belgií, který se hrál právě na tomto povrchu. Potom ještě na měsíc přešel na beton, proto bude z jeho pohledu přechod na antuku letos jednoduší. "Až teď ale uvidím, jak na tom budu na antuce s pohybem. V mém případě byl pohyb slabinou, na níž jsem hodně pracoval. Ovšem na antuce je pohyb a obratnost mnohem těžší. Neboť povrch buď neklouže, nebo klouže, když to nechci," poznamenal Berdych.

V nadcházejícím náročném programu řeší Berdych dilema, který z turnajů by případně vynechal. Monte Carlo, Řím a Madrid jsou povinné, dalšími jsou Barcelona a Mnichov. Berdych zvažuje, že by vypustil turnaj v Německu, kde by měl ale obhajovat prvenství. "Nejde cestovat týden za týdnem po turnajích. Navíc nyní každý bude očekávat, že moje současné výsledky budou pokračovat. Je však potřeba si také odpočinout," řekl Berdych.

Česká jednička se v myšlenkách zabývá také nadcházejícím utkáním Davis Cupu v Chile. Po turnaji ve Wimbledonu nebude tento duel snadný. Jednak kvůli chladnému počasí a bouřlivému prostředí, navíc je nejistý start Radka Štěpánka, kterého trápí únavový syndrom.

"Vycházím z toho, že se Radek co nejrychleji uzdraví. Při jeho zkušenostech přestávku rychle dožene. V tom případě vidím cestu k vítězství. Musíme oba porazit jejich druhého hráče a vyhrát čtyřhru. A tři body stačí v Dvis Cupu k postupu," zhodnotil Berdych vyhlídky českých tenistů.

pva, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
já myslel, že Monte Carlo není povinné, vždyt Federer se ho schválně neúčastní... nebo si to pletu s jiným turnajem?
Reagovat
smazaný uživatel
jj Federer se proto odhlásil.. ale nwm proč je pro Tomáše povinný..
Reagovat
smazaný uživatel
S tim co momentalně prědvadíš,tak tam patříš.(top 10)
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím!
Reagovat
smazaný uživatel
ale ano, jde však o to slovo "momentálně". Až se z něho stane výraz: "pravidelně" (nebo aspoň "často"), pak tam patřit reálně bude. Počkejme si na antuku. Pokud tam neztratí a snad i trošku získá, je to reálné..
Reagovat
smazaný uživatel
Pocas antukovej sezony Berdych obhajuje malo bodov cize moze dost ziskat, pricom ostatni naopak dost stratit, pripadne menej ziskat ako on cize ma sance. Ale za posledny rok Berdych tam urcite nepatri, myslim si ze je 12 lepsich hracov a potom daky taky premenlivy ako Berdych pricom ta 12 z mojho pohladu konci prave sucasnou 12kou teda Verdascom. Ak chce byt 10na, ci 9na Berdych musi ist bodovo pred tychto hracov ako su Verdasco, Gonzalez, Tsonga lenze aj ked pojde bude to docasne len si myslim. kazdopadne uvidime.
Reagovat
smazaný uživatel
No já jsem opravdu zvědav, jestli bylo Miami jen nějaký výkyv, nebo se bude dařit i nadále. Samozřejmě přeji Tomášovi, aby v tom pokračoval. Tak uvidíme..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist