Mít štěstí na los, pak je šance vyhrát Fed Cup

27. 4. 2009, 15:56
Aktuality 0
Říkal to před lety Jan Kukal a po něm to opakovali všichni další kapitáni: České tenistky mají šanci vyhrát Fed Cup. Letos se naskytla obrovská šance, ale zůstalo jen u ní.
Trofej pro vítězky Fed Cupu

"Blíž k finále jsme být nemohli," litoval současný kapitán Petr Pála. Jasné vedení a ani mečbol v závěrečné čtyřhře nakonec nestačily.

Brněnské semifinále s výběrem USA přineslo drama se smutným koncem pro domácí tým. Ten nepoložila díky skvělé práci lékařů a fyzioterapeutů ani zranění Petry Kvitové (kotník) a Lucie Šafářové (rameno). Obě získaly po bodu a nahradily tak sobotní výpadek jedničky Ivety Benešové.

Americká naděje Alexa Glatchová se podle kapitánky Mary Joe Fernandezové stala nejužitečnější hráčkou víkendu, Benešová se ale v utkání proti ní zdaleka nepřiblížila ani svému průměru. "Glatchová se nedostala do kritického stavu, takže nehrála pod tlakem. Třeba by to pak vypadalo jinak," uvedl Pála.

Místo myšlenek na listopadové finále tak domácí šatnu naplnily slzy hořkosti. Ve Fed Cupu český tým takový smutný obrat nepamatuje. Přitom mu vše hrálo do karet. Vylosování i fakt, že v prvním kole Španělkám i o víkendu Američankám chyběly největší hvězdy.

Hlavně absence sester Williamsových dělala z Češek proti USA favoritky. "Ale je to Fed Cup, týmová soutěž, a nedá se čekat, že vyhrajeme pět nula a nashle," předpovídal Pála před utkáním. A nespletl se.

Sama semifinálová účast fanoušky potěšila, vždyť se to českému týmu ve Fed Cupu povedlo po devíti letech. "Je skvělé, kam jsme došly, ale převládá smutek nad spokojeností," vystihla Benešová fakt, že finále leželo tenistkám u nohou, přesto jim uniklo.

I do budoucna je jasné, že český tým musí mít štěstí na los i na složení soupeřek, aby mohl dojít daleko. "Když nemáte dvě hráčky do pátého místa, ale jsou mezi třicátým a padesátým, tak to jinak nejde, aby bylo možné pomýšlet na finále nebo na výhru," přikývl Pála.

"Když budeme mít všechny formu, tak se můžeme dostat minimálně tam, kam jsme se dostaly teď," věřila Květa Peschkeová, která nadále nabízí své deblové služby. "Cítím se fit a zbytek záleží na kapitánovi."

Z Kvitové roste tenistkám velká opora a rovněž Šafářová prokázala psychickou odolnost. Otazník visí nad Benešovou. Ta v sobotu vyhlašovala, že přenechá místo ostatním, ale po nedělní čtyřhře řekla, že si vše musí rozmyslet. Na turnajích dokáže hrát skvělý tenis, jenže Fed Cup je pro ni velkou psychickou zátěží a není v něm sama sebou.

Ve hře proto může být i návrat Nicole Vaidišové. Pokud se jí pod nevlastním otcem Alešem Kodatem podaří vrátit do bývalé formy, měla by být vítanou oporou. Její účast je ovšem také věcí jednání o financích za start s její agenturou.

Los ročníku 2010 se uskuteční v červnu na Roland Garros. Pokud se bude tenistek držet štěstí a nedostanou třeba Srbsko s Anou Ivanovičovou a Jelenou Jankovičovou, mohou pomýšlet znovu vysoko. Prodleva od poslední české účasti ve finále se ale zatím protahuje stále víc.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist