Menšík vyřadil nasazeného Augera-Aliassimeho, Macháč je poprvé ve druhém kole US Open

27. 8., 19:24
Aktuality 40
US OPEN - Jakub Menšík (18) výrazně zvýšil své šance na to, že na US Open obhájí loňskou účast ve třetím kole. Talentovaný český teenager totiž v úvodním kole překvapil hladkou výhrou 6:2, 6:4, 6:2 nad nasazenou devatenáctkou a bývalým semifinalistou Félixem Augerem-Aliassimem (24). Stoprocentní bilanci českých mužů v letošním ročníku posledního grandslamu sezony uhájil Tomáš Macháč (23), který si poradil 7:5, 6:1, 6:3 s Fabiem Fogninim (37).
Jakub Menšík si vyšlápl na nasazenou devatenáctku (© MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Menšík – Auger-Aliassime 6:2, 6:4, 6:2

Jakub Menšík si loni na US Open coby kvalifikant připsal svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, ovšem s jeho šancemi na úspěšnou obhajobu loňského třetího kola to po velmi nepovedené přípravě nevypadalo příliš slibně. Po vítězství v úvodním kole nad nasazenou devatenáctkou Félixem Augerem-Aliassimem je ale všechno jinak.

Proti favorizovanému Kanaďanovi začal ztrátou servisu v úvodním gamu. Své zaváhání však ihned napravil a rozjel se k parádnímu výkonu. V dalším průběhu zápasu už čelil jen jednomu brejkbolu, který zlikvidoval, a ve výměnách byl jasně lepším hráčem.

Zatímco počet vítězných úderů byl na obou stranách vyrovnaný, Menšík vyrobil v utkání o 21 nevynucených chyb méně (15) než jeho soupeř (36). Navíc pošetřil síly pro další kolo, jelikož na kurtu strávil zhruba jen dvě hodiny.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Menšík prožívá průlomovou a zatím jasně nejlepší sezonu své kariéry. Po senzačním únorovém finále na tvrdém povrchu v Dauhá si zajistil debut v TOP 100 žebříčku a postup do závěrečných kol vybojoval po vleklých zdravotních problémech i na dalších dvou površích (semifinále na antuce v Umagu a čtvrtfinále na trávě na Mallorce).

Svou bilanci v úvodním kole grandslamových podniků vylepšil na 3:1. Na letošním Australian Open se dostal z kvalifikace do druhého kola, French Open musel vynechat a ve Wimbledonu podlehl v prvním kole z náskoku dvou setů Alexanderovi Bublikovi.

Ve čtvrtek se popere o vyrovnání svého maxima v tomto dějišti a zároveň na majorech. V dalším zápase bude naopak v roli favorita, jelikož nastoupí proti divoké kartě Tristanovi Schoolkateovi.

 

Fognini – Macháč 5:7, 1:6, 3:6

Tomáš Macháč nastartoval v závěru loňské sezony životní období a usadil se v elitní stovce žebříčku. Nyní je členem TOP 40 pořadí, na kontě má čtvrtfinále na podnicích Masters a také dva postupy do třetího kola grandslamových turnajů.

Svůj čtvrtý start na US Open zahájil hladkou výhrou nad zkušeným veteránem Fabiem Fogninim a dočkal se premiérového postupu do druhého kola v tomto dějišti. Oba aktéři si v utkání vypracovali shodně sedm brejkbolových příležitostí. Macháč byl v těchto momentech daleko úspěšnější, když zlikvidoval šest hrozeb a využil stejný počet svých šancí.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodák z Berouna prošel i na čtvrtém letošním grandslamu do druhého kola. Na Australian Open a French Open se dostal do třetího kola, které je jeho maximem na podnicích velké čtyřky. Ve Wimbledonu naopak v této fázi neuspěl a prohrál s Romanem Safiullinem. Na každém z předchozích tří letošních grandslamů ho zastavil ruský protivník.

Takovému ve druhém kole probíhajícího US Open čelit nebude. Jeho dalším soupeřem bude Francouz Corentin Moutet, nebo Američan s českými kořeny Sebastian Korda, jenž plní v New Yorku roli nasazené šestnáctky.

Čeští muži jsou v hlavní soutěži letošního US Open zatím stoprocentní. V rámci úterního programu slavili postup Menšík i Macháč a už v pondělí prošel do další fáze posledního grandslamu sezony Jiří Lehečka.


Výsledky mužské dvouhry na US Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Dobry-den
Klukům se to hezky sešlo - zraněný Fučovič, vožralý FAA a Fognini na hardu.
Ale ne, hráli dobře.
Kuba se po rychlé ztrátě servisu brzy dostal zpět do zápasu a využil slabšího dne soupeře. Nepadla na něj žádná deka, v poslední době byl dost nevyrovnaný, ale dneska to zvládl s přehledem.
Tomáš v prvním setu nepůsobil moc jistě, ale pak to šlo nahoru, žádný výbuch se nekonal, tak snad už se mu vrací forma.

V dalším kole to vypadá pro naše kluky taky zajímavě, hmm.
Reagovat
diskuse
Evans vs Khachanov je topovka zatím. Evans taková novodobá pravoruká neortodoxní verze Myšky Llodry.

De Minaur podle očekávání přehrává Girona. Doufám, že se se příští rok jeho kamarád Karue Sell zúčastní kvaldy na US Open (jestli nažene body do žebříčku). Sellův příběh je inspirativní pro níže žebříčkově postavené hráče.
Reagovat
Patik
Tsitsipas v prvom kole GS aj s Runem out.. to sú fakt top hráči na pohľadanie..Rune bol vynesený do neba keď porazil Djokoviča vo finalne Masters v Paríži..odvtedy je uletený volade..a Tsitsipas a jeho divná kariéra s otcom o tom by sa mohla napísať kniha..FAA čo mal mať budúcnosť v top10 môže konkurovať akurat na challengeroch..Medvedev čo mal byť v peaku na amerických betónoch uhral pred US Open dva zápasy..what the fak.
Reagovat
paddy
Rune má zas zraněné koleno, takže nemohl ani podávat
Tsitsipase úplně vysála Badosa, ten je čím dál víc odepsaný smile
Reagovat
Patik
O zranenom kolene som nepočul potom beriem späť..vlastne ani nie veď už dlhú dobu sa hľadá..
Reagovat
Kandinsky1
Pěkný výsledky dneska
Reagovat
diskuse
Obrovská gratulace Kubisovi Menšíků.

Dlouho zde opakuji, že on je pro mě budoucí českou jedničkou. Na rozdíl od nice boy Lehečky či homeless kouzelníka Macháče má Jakub i hlavu. Ani proto nepřekvapí, že je velikým fanouškem Djokovice, má to v hlavě srovnané a umí být i trochu zm.rdík. Takových hráčů je jako šafránu, zoufale chybí. Los má navíc hratelný!

U FAA platí to, co od naposledy. Sympaťák, se solidní hlavou, ale bohužel mu nejspíš chybí talent a správné vedení. Ten backhand a return.... to je strašný. Jeho kariéra se aktuálně vyvíjí poněkud do ztracena. Podobný osud má zatím Rune, ale tam je to spíše způsobeno Murrayho syndromem. Když už se ten mamánek odpojí od pupeční šňůry své matky? Od 10 k 5.

Teď jsem si ještě všiml v losu i toho Mickelsona nebo jak se ten vadný kus jmenuje. Doufám, že to protekční nastřelené americké prase ve druhém kole končí.
Reagovat
HolyMotors
Spíš mi řekni, jak se jmenuje vadný kus tohoto portálu. Nevěděl bys?
Reagovat
diskuse
Ten vadný kus zrovna 27.08.2024 ve
22:12 napsal doslova "reakci do diskuse". :) Asi law of attraction nebo magická síla US Open, těžko říct. Hihi.
Reagovat
aligo
Jannik je bez steroidů poloviční
Reagovat
diskuse
Je to GS, stále dost času na nápravu.

On Jannik není asi zlý člověk, ale je to podvodník a nejspíš ho dohnalo i černé svědomí. Nakonec karma si nevybírá.

PS proč tu nemáš už 100 komentářů? hihi :)
Reagovat
aligo
Páč už mi neblbne mobil
Není asi zlý, ale celá ta záležitost byla, mírně řečeno, dost podivná, od průběhu šetření, po vysvětlení
Reagovat
Pe3k
Tsitsipas konec v prvním kole? A Sinner tam dělá co?
Reagovat
Ela-fon-isi
Viděla jsem jen Jakuba a hrál skvěle. Ani těch několik neproměněných brejků ho nenahlodalo. Tři muži ve třetím kole je sen! Přidá se k nim ještě někdo v budoucnu?
Reagovat
EllNino
Kluci překvapili, upřímně jsem čekal spíš 0:3 :))
A ani 2. kolo nevypadá špatně, Kuba a Jirka mají kvalifikanty a Tom nejspíš Seba
Reagovat
darek.vrana
A i pak by to mohlo jít. Kubovi teď Kokki odklidil Cipa, Rubl je pro Lehyho taky hratelný a i Tom by to měl schůdné (asi Goffin?).
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Preview.lover
Z. Zhang prohrál 15 gemů v řadě a skrečoval, účast v deblu s Macháčem nevidím moc reálně
Reagovat
Preview.lover
*oprava: jen 12
Reagovat
Vlk-v-trave
Tomáš mě překvapil, u Kuby jsem si i myslel na možný upset kola... každopádně pěkné
Můžeme je nazvat tři mušketýři... Macháč, Lehečka a Menšík :-))
Nejsou náhodou všichni tři poprvé ve druhém kole na USO ???
Reagovat
gugu
Však Kuba obhajuje loňské 3.kolo
Reagovat
Vlk-v-trave
Takže tahoun skupiny :-)
Reagovat
darek.vrana
Menšík loni 3. kolo.
Reagovat
Pe3k
Pěkně Menša. FAA hrál mizerně, ale i tak dobrý skalp a taková výhra mu určo zvedne sebevědomí do dalších soubojů
Reagovat
frenkie57
Zabodoval i Tomáš M. a tak se stala věc moc nevídaná: tři cz muži ve druhém kole. paráda a gratulka všem.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Blondie
Klobouček, pánové!
Reagovat
darek.vrana
Vidím to na 4 české muže v osmifinále . Vzpomeňte si na mě za týden .
Reagovat
Trojchyba_Mat
Bylo by to hezké, ale ten 4. mi tam někde chybí
Reagovat
gugu
No Korda to nebude, jelikož zápas Macháč - Korda může být ve 2.kole
Reagovat
darek.vrana
Myslel jsem 3!
Reagovat
lvicek
My mame dokonce sest zastupcu v muzskem pavouku?
Reagovat
darek.vrana
Vtípek pro matematické fajnšmekry
Reagovat
darek.vrana
No jo, on už tam není J1rka??
Reagovat
Trojchyba_Mat
bohužel už není
Reagovat
gugu
Místo toho dnes ve dvou vyletěl u Rafánka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Viděl, jak kluci postupují na GS a bylo po motivaci...
Reagovat
darek.vrana
Jakub po delší době hodně dobrý výkon s minimem chyb. Vypadá to, že Kanaďan hrál prd, ale Menšík se mu dostal do hlavy, vynutil si to.
Reagovat
annah
Teď jsem přijela domů a zírám na ten výsledek. To hrál FAA s přivřeným okem, nebo co? To je teda pecka! Nečekaná!! Menšík zabodoval. Gratulace!
Reagovat
George_Renel
Menšík držel otěže zápasu pevně v rukou, soupeři nedal šanci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist