Menšík dostal po prvním setu lekci. V Šanghaji podlehl Djokovičovi a loučí se ve čtvrtfinále

11. 10., 15:18
Aktuality 56
ATP MASTERS ŠANGHAJ - Jakub Menšík (19) krajana Tomáše Macháče v semifinálové fázi na prestižní tisícovce v Šanghaji nedoplnil. Talentovaný teenager začal proti svému idolu Novakovi Djokovičovi (37) skvěle, ale po zisku úvodního setu už byl bez šance a ve svém prvním čtvrtfinále na Masters padl 7:6, 1:6, 4:6. Čtyřnásobný šampion Djokovič bude v souboji o finále čelit Taylorovi Fritzovi (26), s nímž vyhrál všech devět utkání.
Jakub Menšík prohrál bitvu se svým idolem Novakem Djokovičem (© Alex Plavevski / EPA / Profimedia)

Menšík – Djokovič 7:6, 1:6, 4:6

Právě díky Novakovi Djokovičovi začal Jakub Menšík s tenisem. Talentovaný teenager a jedna z největších českých nadějí do budoucna si při debutu na Masters v Šanghaji díky čtyřem vyhraným třísetovým duelům a dvěma skalpům TOP 10 zajistil první ostrý zápas se svým největším vzorem.

První komplikace na servisu přišly v sedmém gamu. Menšík je s pomocí dělového servisu ustál a oba brejkboly odvrátil. V další hře na podání už ale i kvůli nechytatelnému prasátku z rakety Djokoviče zaváhal. Slabší chvilku na servisu si ovšem ihned vzápětí vybral i Srb a set nedokázal uzavřít. O chvíli později následoval tie-break. Menšík prohrál oba předchozí na turnaji, nicméně v tomto se dokázal vyhrabat ze stavu 0:3 a zkrácenou hru získal 7:4.

Menšíkovi evidentně vydřený úvodní set sebral spoustu fyzických i psychických sil a trvalo mu, než se opět srovnal. To už ale bylo pozdě, jelikož Djokovič dle očekávání svůj výkon ve druhé sadě pozvedl a po jednoznačném průběhu skóre utkání velmi rychle vyrovnal.

Začátek rozhodujícího dějství sice český outsider zachytil, ovšem pořád byl na kurtu horším hráčem. Manko 15:40 na první pokus zlikvidoval, ale stejný náskok povolil Djokovičovi i o dva gamy později a Srb šel do vedení 3:2 s brejkem. Menšík se za celý set k žádné brejkbolové příležitosti nepropracoval a po dvou hodinách a 21 minutách padl.

Menšík prožívá průlomovou sezonu. Už na začátku roku prorazil mezi elitu a také do nejlepší stovky žebříčku. Postupně došel na všech třech površích alespoň do čtvrtfinále a teď si zahrál své vůbec první čtvrtfinálové utkání na prestižních podnicích Masters.

Díky němu má na dosah debut v nejlepší padesátce pořadí. Rodák z Prostějova, který v únoru zazářil finálovou účastí v Dauhá, si zhoršil svou skvělou letošní bilanci s hráči TOP 10 na 4:2. Proti Djokovičovi ztratil sérii čtyř vítězství nad takto vysoko postavenými soupeři. V Šanghaji zapsal hned dvě, konkrétně proti Andrejovi Rubljovovi a Grigorovi Dimitrovovi.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Djokovič bude usilovat o své teprve třetí finále v této sezoně. Ve Wimbledonu neuspěl a už několik týdnů je jasné, že poprvé od roku 2017 zakončí sezonu bez grandslamového titulu. Největší letošní cíl si však splnil, když ziskem zlata v Paříži zkompletoval sbírku všech možných úspěchů.

I při svém 10. startu v Šanghaji postoupil minimálně do čtvrtfinále a svou bilanci v této fázi upravil na 9:1. Jediný nezdar zaregistroval při poslední účasti v roce 2019 proti Stefanosovi Tsitsipasovi. V sobotu odehraje 78. semifinále na Masters, čímž posunul vlastní rekord. Navíc je historicky třetím nejstarším semifinalistou těchto akcí.

 

Fritz – Goffin 6:3, 6:4

V semifinále potká srbský rekordman svého oblíbeného protivníka Taylora Fritze, s nímž vyhrál všech devět soubojů. Američan si dle očekávání poradil s Davidem Goffinem, který na turnaji zapsal svůj první skalp TOP 10 po dvou letech a také premiérové čtvrtfinále na tisícovkách od Monte Carla 2021.

Finalista nedávného US Open zvítězil nad bývalou světovou sedmičkou snadno 6:3, 6:4 a zabojuje o své druhé kariérní finále na Masters. Předloni triumfoval na domácí půdě v kalifornském Indian Wells.

Druhé semifinále vytvořili už ve čtvrtek Tomáš Macháč po senzačním skalpu 12 zápasů neporaženého Carlose Alcaraze a světová jednička Jannik Sinner.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
lvicek
Jeste muj maly prispevek do debaty o titulku - myslim, ze Jakubovi vubec nevadi dostat lekci od Novaka, je to jeho vzor a sam byl vdecny za moznost s nim trenovat a neco se naucit (="dostat lekci") a ted se mohl neco priucit i v ostrem zapase ;). Snad si z toho vezme co nejvice do svych dalsich velkych zapasu!
Reagovat
enfee
Titulek podle me uplne v pohode. Nechapu co tady resite probuh
Reagovat
sojka1
presne.... :-)) jsem velmi hakliva na briskni odsuzovani, necitlivost a neoceneni hracu, na neschopnost lidske a predevsim tenisove empatie, na argumentaci pouhymi cisly, protoze zivot jde po kurtu, ne tabulkami, ktere jsou jen zaznamovou casti jeho odrazu, ale Ondra (podle me) pouze svym (tady tak ztrhanym) titulkem normalne vypichl holou pravdu. (Mimochodem Ondra pro me byl pri svem objeveni se na TP opravdu necekane svezim vetrem, je za nim spousta kvalitni prace, kterou okamzite pri cteni poznam a citim za ni i kopec osobniho zaujeti - jeho vstupy do diskuzi jsou samy dukazem.) Nikdo me jiste nemuze podezrivat z podkurovani idolovi, cekala jsem jen, jaky ze druh balkanske finty zase vytahne, kdyz to nepujde, tak alespon nahozeni obvykleho ksichtu absolutniho nezajmu a netecnosti (kdybych chtel, tak bych... ale ja nechci) a predevsim jsem cekala, kdy konecne vysumi. :-)) Protoze uz konci, davno neni pri puvodni sile (stary tygr ma sramy) a kluci mu to zakonite musi pripominat. A pripominaji. A Mensa klidne taky uz mohl, jenze narazil a o kvality a zkusenosti a sebevedomi idola se prerazil. Ja na idola nemam nervy a nevydrzim a ani nechci se na neho divat, treti set jsem uz nevidela. Podivala jsem se jen na ta cisla,,,,,, ve tretim, ve kterem melo kvalitni mladi hodit prohrany set za hlavu a uz primo zakonite dominovat a idol litat ze strany na stranu a dopredu, dozadu, Kuba uhral na prijmu nejakych 6 fiftynu, za set nemel jediny BB, sam podani ztratil.... s tim dedkem... a to neni lekce? Pripominka kolik fyzicke, mentalni, takticke i technicke prace ho jeste ceka? Sehral vynikajici turnaj, krasne zapasy, za pasem ma cenne skalpy... Klarin kloboucek Kubovi! Ale lekce to byla...... ;-)
Reagovat
EllNino
Ano :))
Reagovat
Ondřej.Jirásek
děkuju za komentář, hrozně mě to potěšilo a motivovalo do další práce :))))
Reagovat
sojka1
:-)))
Reagovat
annah
Reagovat
George_Renel
Tak každému musí být jasné, že bez Ondry Jiráska by se spříznění Tenis portálu s aplikací a portálem "live sport" nekonalo.
Reagovat
muster
souhlasím...lekce to byla a ty články jsou taky skvělý
Reagovat
baba
mně titulek nevadí, opravdu mu udělil Djoko lekci, že první set zápas nedělá, že je potřeba být lepší po druhém podání a hlavně, / můj dojem/ je potřeba fyzicky udržet standart i ve 3 setu. Mně přišlo, že Kuba ve třetím fyzicky trochu odešel a nad vodou ho drželo první podání. A to je málo. ale jinak klobouček nad výkonem 19 letého kluka, ten na rozdíl od Sinnera nemusí zobat, aby zpevnil postavu. Pokud nepoleví, bude fakt dobrý. Jen bych mu doporučila ještě více odvahy a agresivity, jinak se uběhá ...
Reagovat
frenkie57
V těch pozdějších fázích turnaje se to Kubovi stává, že mu začne docházet energie a začne ve zvýšené míře chybovat. Takže musí buď zlepšit kondici,aby vydržel déle,nebo se příliš nepouštět do dlouhých výměn, které berou hodně sil.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak přeci jen to pro něj byl už 5. tříseťák v řadě a je mu pořád teprve 19 let. Všechno vylepší
Reagovat
frenkie57
Však ano, nepochybuji o tom. Moc se mně na tom turnaji herně líbil. Na 19let špica.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
diskuse
Jsem fanouškem obou hráčů.... ačkoli "in Jirásek, we trust" ........... titulek je hodně na hraně. Neřekl bych, že to psohlavec úplně 100% nezvládl, ale......

Ok, Jakub dostal lekci ve druhém setu. V posledním setu ovšem dostal spíše "lekci z produktivity". A tímto směrem bych se vydal. Mělo tam být "lekce z produktivity", když už. Protože Jakub byl ve třetím setu reálně ve hře a mohl Noleho dostat, tlačil Noleho do vyšších rychlostních stupňů.

Slovo lekce bych nepoužil. Nakonec může být Ondřej rád, že takový titulek nenapsal ke Gauffové, ta už by ho obvinila z rasismu na všech platformách. :)) hihi Většík bude nejspíš nad věcí. Nakonec, je to rozumný kluk. :))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano i v tom třetím šance byly, ale dost jich trestuhodně vyházel spolu myslím s jednou velkou breakovou šancí, po níž nasledoval bezchybně nastřílený servírovací game.
Reagovat
Dobry-den
Kuba může odejít se vztyčenou hlavou.

Na rozdíl od autora. Titulek jak někde na sport.cz - neprofesionální.
Reagovat
mamina
Nadpis není hodný sportu znalého novináře. Spíše ignoranta. Jakub Menšík sbírá zkušenosti na rozdíl od zkušeného Novaka a přesto mu byl více než důstojným soupeřem. Jakub hrál skvěle a ve 3. setu si Novák už chystal, náhlým protahováním nohy, svůj oblíbený zdržovací trik. Nakonec ho, naštěstí pro něho, nemusel použít. Jakub zaplatil nováčkovskou daň, přesto zanechal úžasný dojem ze své hry a má můj obdiv.
Reagovat
com
jak by rekl Bolek Polivka - Matko, neser! smile
Reagovat
EllNino
Skvělé vystoupení českých tenistů v Šanghaji :)
Reagovat
darek.vrana
Přidávám se s názorem, že titulek je nevhodný. Asi jako nedávno "zoufalá Krejčíková". Přijde mi to, jako že autor byl naštvaný, že to nevyšlo, tak to v titulku osolil .
Reagovat
Ondra979
ja si to taky myslel, ale kdyz jsem si precetl vysvetleni od Ondreje Jiraska, tak uz s tim problem nemam, videl jsem jen cast zapasu a to hlavne prvni set kde to bylo jeste celkem vyrovnane, pak byl Djoko lepsi..
Reagovat
HAJ
Jo, titulek se zdá tvrdý. Myslím si, že každé takové utkání je zatím pro Kubu lekce (je důležité, že se utkává s čím dál lepšími soupeři) a záleží, co si z ní vezme.
Na Djokim bylo vidět krásně, jak rozdával údery zleva doprava a jejich délka byla skoro vždy k základní lajně a když chce, tak přitvrdí. Dnes s ním bylo hrát velmi těžké. Ale Jakub mně nezklamal. Hrál, na co zatím má. Jeho hra ani nemůže být zatím vyrovnaná, tak jako ji má Djoky. I když má 37, je to zkrátka třída.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Drzymalski
Novakovi utekl mezi prsty první set. Od stavu 5:4 nebyl soustředěný a Jakub toho parádně využil. Ve druhé sadě se dál dokupy, zpřesnil údery a dominoval v delších výměnách. Třetí sadu Djoker urval když uplatnil chytrost i sílu. Ten chlap snad nestárne! Kuba nehrál špatně ale viditelně mu došla energie. Odešel ale z kurtu se vztyčenou hlavou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Joker si to mazácky pohlídal. Ale myslím, kdyby Kuba ve 3.setu udržel level 1.servisu, pak by měl šanci, že Joker pod tlakem znervózní jako se mu to stalo v TB
Reagovat
Marduch
Za mě škoda, že Nadal nevydržel v provozuschopném stavu ještě rok, dva, pak by měl Djoko důvod jet dál na 100%.
Reagovat
turista
Je to možný, že Novak Djokovič toho Rafu Nadala na okruhu prostě potřeboval víc než to vypadalo.
Reagovat
Patik
Vyzerá to tak.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spíš jestli potká Janka, a jestli nebude plnit na 120%, tak se s turnajem rozloučí
Reagovat
aligo
Hotový výprask fakt že jo
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já se teda vyjádřím k těm hejtům tady :)

píšu, že dostal lekci po prvním setu, to je jedna věc...

ve druhém setu uhrál jeden game, Djokovič byl jasně lepší. ve třetím setu byl Djokovič taky jasně lepší, ale Kuba držel skóre o jeden brejk hlavně díky tomu, že se mu většinou v kritické situaci povedl servis.

od začátku druhého setu byl Kuba bez šance... na returnu získal do konce zápasu jen 10 bodů a ani jednou to nedotáhl na shodu. sám na svém servisu musel ve druhém setu vždy odvracet brejkbol nebo jít přes shodu... ve třetím si jasně vyhrál servis jen ve dvou z pěti gamů, jinak pokaždé delší game přes shodu, nebo brejk.

je to subjektivní, ale za mě jasná lekce, co zlepšit. Kuba prostě po vypjatém prvním setu tahal od začátku do konce za kratší konec a vůbec se nepřiblížil nějakému zvratu.
Reagovat
com
vsechny co nesdili tvuj nazor bych vyhodil a zrusit jim profily
Reagovat
Nola
a ty by si bol prvy na zozname, hajty dokola, ci sa jedna o zeny, alebo panov
Reagovat
Nola
Ahoj, zapas som nevidela, nemam ani sajnu o com Kijo10 pise, ale to bude zrejme neaka reinkarnovana podoba FH, presne ako Royal Blue, podla mna zapas ani nevidel, lebo ti co ho videli sa vyjadrovali podobne ako ty....

ale to ma netrapi, teba mozno ano, stale sa tu vyskytuju neresti, ktore sme viaceri popisovali, nejake divne zoradovanie clankov, prispevky, ktore uverejnime sa tvaria ako nove, nie som tiper, ale par uzivatelov sa vyjadrovalo aj k tejto teme.....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ondro, za mě, i když jsem nehejtil , i tu lekci odsouhlasil, ale šlo mi spíš o celkové negativní vyznění titulku. Článek píšeš ty, takže jde o dvě subjektivní hodnocení. Já bych osobně vyzdvihl snahu, bojovnost a také fakt, že to po nepovedeném druhém setu nezabalil. V expreskách mi titulek sednul víc
Pěkný víkend!
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tebe jsem zrovna nemyslel ;) je to věc názoru, chápu :) tobě taky pěkný víkend.
Reagovat
Kijo10
Přesně. 19lety kluk prohraje v prvnim zapase s nejlepsim hracem tenisove historie ve třetím 4:6 a autor dá do titulku, že dostal lekci. A jeste to tady obhajuje. To je raději už bez meho dalsiho komentare na tohoto radoby pisalka...
Reagovat
Kijo10
Zprava od vasi konkurence: Splněný sen s trochu hořkým koncem. Menšík vyzval Djokoviče, s idolem padl ve třech setech
DNES 16:00 - Jan Vojkůvka
Je jeho vzorem, tenisovým idolem. Po finále juniorky na Australian Open 2022 s ním dokonce mohl trénovat. Teď Jakub Menšík konečně vyzval Novaka Djokoviče v soutěžním utkání a ve čtvrtfinále Masters v Šanghaji s ním svedl urputnou třísetovou bitvu. Zápas měl nakonec trošku hořkou tečku, český mladík totiž po srdnatém výkonu padl 7:6(4), 1:6, 4:6.

Devatenáctiletý Menšík prožil v Šanghaji svůj nejlepší turnaj Masters v kariéře. Vůbec poprvé se probil mezi osmičku nejlepších a slavil skalpy takových hráčů jako Andrej Rubljov a Grigor Dimitrov, tedy dvou členů elitní světové desítky.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
nikdo výkon Kuby nesnižuje, hrál po většinu zápasu výborně. to ale nemění nic na tom, že byl od druhého setu bez šance (podloženo fakty v mém delším příspěvku) a lekci dostal (můj názor).

tohle je můj poslední komentář na tvou adresu. za toho rádoby pisálka se s tebou už bavit nebudu. bavím se jen s lidmi, kteří se chovají slušně. měj se dobře.
Reagovat
Pe3k
Dobrou bídu si tady dneska dostal
Reagovat
Nola
mozno ten nadpis nie je celkom koser, ale nikdy nepreferoval ziadneho hraca, co je celkom vzacnost, jeho kolegovia robia chyby ako na beziacom pase, niekedy do oci bijuce, ale nikdy sa nezapoja do diskusie, kto je aktivny dostava na frak..... keby sa to tykalo ineho ako ceskeho hraca, tak je tu ticho po pesine, a este by niektori prilievali olej do ohna
Reagovat
Kijo10
Autorovi s tím titulkem preskocilo. Djoko vyhraje ve trech setech, ve třetím vyhraje 6:4 a on napise, že Kuba dostal lekci. Fakt mimoň
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, jak vám, ale mně se titulek nelíbí. Lekci Kuba sice dostal, ale takhle to vypadá, že dostal 2x6:1. Ve třetím setu přitom Jokerovi stále šlapal na paty a ten si to musel dopodávat.

Jinak Kubovi gratulka k úspěšnému turnaji a i dnešnímu výkonu, za který se rozhodně nemusí stydět
A pokud může využít Jokerovy přízně, tak lepšího sparinga nenajde. Čerpat zkušenosti od posledního hráče z Big3 na okruhu, takovou kliku má jen pár vyvolených. A Kuba si to tvrdě vydřel.
Reagovat
Kandinsky1
Titulek tradičně mimo.
Reagovat
Marie9
Reagovat
Nola
Novak Jakuba pozval davno pradavno do Belehradu, trenoval s nim, spickovi hraci rozpoznaju talentovanych hracov, par clanockov o tom vyslo, tak sa netvarme, ze sa to nestalo, Jakub ma podla mojho nazoru velku buducnost, Nole si velmi dobre pamata v akych podmienkach tenisovo vyrastal, nedostaval ziadne WC ako trebars Andy, vsetko si musel v kvaldach vybojovat a o.i. je to dieta vojny na Balkane, obcas ked nazriem do nejakych diskusii a pripisuju mu rusofilne chovanie, normalne zamrznem, on ako prvy podporil byvalych tenistov z Ukrajiny, ale to je davno zabudnute...... vzdy bude nechcenym rozbijacom rivality, je to proste Jugos, ale deti netusia ako ta Juhoska prosperovala v casoch komunizmu, vobec nebola orientovana na Rusko, ale skor naopak.......
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A proč to píšeš pode mě?
Reagovat
com
Nolka chce byt pod tebou no
Reagovat
frenkie57
A kďe si bola na dovolenke? Pod stanom.
Reagovat
frenkie57
A ako sa má Stano?
jsem zapomněl na druhou část.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stano sa má naozaj dobre
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tam už je obsazeno
Reagovat
frenkie57
Oblíbená dovolenková destinace. Přes ní se nejsnadněji utíkalo na Západ.
Reagovat
Patik
Lekcia je v podstate každá porážka..možno keby ho dorazil kanarom alebo by to skončilo v dvoch setoch by mi to sedelo viac..ale budiz.
Reagovat
com
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist