Macháč v Tokiu nezvládl koncovku proti Humbertovi a o první titul si nezahraje

30. 9., 13:08
Aktuality 13
ATP TOKIO - Tomáš Macháč (23) si na pětistovce v Tokiu zahrál podruhé v kariéře a poprvé na tvrdém povrchu semifinále turnaje ATP, své maximum z letošní Ženevy ale nevyrovnal. Do boje o premiérový titul českého tenistu nepustil 18. hráč světa Ugo Humbert (26) z Francie, který po zisku 16 z posledních 17 fiftýnů zvítězil 6:3, 3:6, 6:2.
Tomáš Macháč (© Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Press W / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Macháč – Humbert 3:6, 6:3, 2:6

Tomáš Macháč před měsícem na US Open prolétl poprvé do osmifinále grandslamu. Pak už se představil jen v Davis Cupu, v němž kvůli zdravotním potížím vzdal navzdory vyhranému setu favorizovanému Carlosi Alcarazovi a po jediném odehraném gamu i Alexeii Popyrinovi.

V Tokiu však znovu potvrdil velmi dobrou formu z průběhu celé sezony a po skalpech Alexeie Popyrina, Tommyho Paula a Alexe Michelsena si podruhé v kariéře zahrál semifinále. Poprvé na tvrdém povrchu a poprvé na podniku kategorie ATP 500. V něm už ale nenašel recept na světovou osmnácku Uga Humberta navzdory náznaku obratu prohrál 3:6, 6:3, 2:6.

Macháč nezahájil utkání proti osmifinalistovi letošního Wimbledonu Humbertovi dobře. Ve čtvrté hře první sady přišel o podání, nevypracoval si jediný brejkbol a set za 32 minut ztratil.

Ve druhé sadě se český tenista vrátil do hry. V úvodním gamu odvrátil na servisu nepříznivý stav 15:40 a ve čtvrté hře získal důležitý brejk. Přestože v devátém gamu čelil dalším dvěma brejkbolům, podařilo se mu je smazat a vývoj utkání srovnat.

Statistiky zápasu Tomáš Macháč – Ugo HumbertStatistiky zápasu Tomáš Macháč – Ugo Humbert (@ Livesport)

Rozhodující třetí sadu však Macháč ztratil kvůli nevydařené koncovce. Od stavu 2:2 uhrál rodák z Berouna pouze jeden ze zbývajících 17 fiftýnů a Humbert díky čtyřem získaným hrám v řadě mohl slavit.

Macháč si své dosud jediné finále zahrál letos na jaře na antuce ve švýcarské Ženevě, kde po překvapivém skalpu Novaka Djokoviče prohrál až v boji o titul s Norem Casperem Ruudem. Posledním českým finalistou v Tokiu zůstává Tomáš Berdych, který v roce 2008 turnaj vyhrál.

Aktuálně 34. hráč světa Macháč loni touto dobou vyhrál dva halové challengery ve Francii a semifinále na pětistovce v Tokiu výrazně zvýšilo jeho šanci udržet se v TOP 50. Nyní ho čeká Masters 1000 v Šanghaji, následně halové akce v kazašském Almaty a rakouské Vídni.

Šestadvacetiletý Humbert postoupil do celkově sedmého finále, v nichž dosud neprohrál, a druhého na akci ATP 500. O 7. titul si zahraje s dvacetiletým krajanem Arthurem Filsem, který v druhém semifinále zdolal po téměř dvou a půl hodinách boje 7:6, 7:6 Dána Holgera Runeho.

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Drzymalski
Machačovi došla pára. Humbert mu dal ochutnat vlastní medicínu. Úhly, šílené winery, minimum UE, překvapivá řešení. Prásk! Tomáš v tom čase připomněl časy kdy se plácal po chalengerech. Celkově může být spokojen. Skalpy Popyrina a hlavně Paula se počítají. Michelsen byl dáreček. Možná si myslel že Humberta vyučí taky.
Reagovat
lvicek
Cim pripomnel? Videla jsem kousek zapasu a proste Humbert hral lepe, ale zapas to byl podle me pekny.
Reagovat
sojka1
tohle me vzdycky strasne trapi..... :-)) kdyz to shrnu, Tomas mel proste podavat jak Buh a nemel hrat jako chalengerovy hrac a basta..... pritom je kazdy zapas tak zajimavy pribeh a kazdy hrac jen clovek.... napr. uz klimaticke podminky v Japonsku jsou des bes (vlhkost)... tady konkretne celkem naloz cely turnaj a dnesni souper vysoky levak z top 20, takze naproste svinstvo do BH (uz sama rotace hnus a podani ke vsemu z rohu kurtu).... plno zvratu.... i Ugo mel slabsi chvilku, ale Tomas zrovna krotil neposlusne mice do kurtu na jistotu, ze kterych zase Ugo, jak polity zivou vodou, primo caroval... tam toho bylo, ze me ruka brnela, ale Machac to jednoduse nezvladl (na cislech je prece 2:6) a pritom mel..... :-))
Reagovat
Kandinsky1
Jakou koncovku, když třetí set prohrál 2:6
Reagovat
Dobry-den
Frantík Tomáše krutě přestřílel. Ve 3. setu 15:2 na winnery. Určitě chybělo lepší podání, aby to soupeř neměl tak jednoduchý v závěru. :(
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Toma jsem neviděl, ale neudržel si servis, takže to bylo hlavně o něm. A prohrával si ho celkem jednoznačně na rozdíl od Cirkusa, který tam servisy nasázel jak vejce vejci.
Šance tam byla, Cirkus není mentálně silný, i když na tom teď snad pracuje. Momentum nevyužito.

Jirka hrál pěkně, ve druhém setu s Jankem držel krok, bohužel v TB nevyužil nabídnutou výhodu. Podobně jako Tomáš zklamal na servisu. Několik prvních mu nevyšlo a také některé neměly razanci/umístění.
Prostě s nejlepšími se na BP nedá hrát na jistotu.
Reagovat
Mony
Ale prece jen na tech Bigpointech Tom trochu vyzrálejší, nez Lehy
Reagovat
com
oba to v koncovkach pekne podelali smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Další dvě (ne)slavné prohry...
Reagovat
Mony
Tom byl prehrán, Lehy si to pokonil sám
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tom byl sice přehrán, ale neodvíjela se prohra od jeho neschopnosti být suverénní na servisu?
Reagovat
sojka1
tak nezvladl koncovku.... kdo se dival na cisla, je mu to jasny, ale kdo na kurt a co tam v zaveru chodilo Ugovi..... a Tomovi proste dosla para, to je cele
Reagovat
Mony
Ugo v závěru fanantazie ..tomu se nedalo konkurovat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist