Macháč s Michelsenem neztratil set a v Tokiu postoupil do prvního semifinále na pětistovce

29. 9., 08:32
Aktuality 10
ATP TOKIO - Tomáš Macháč (23) na turnaji ATP 500 v Tokiu porazil Američana Alexe Michelsena (20) 7:6, 6:3, navázal na třísetové skalpy Alexeie Popyrina (25) a Tommyho Paula (27) a poprvé postoupil do semifinále na pětistovce. O druhé letošní i kariérní finále se utká s vítězem duelu mezi Ugem Humbertem (26) a Jackem Draperem (22).
Macháč si v Tokiu zahraje semifinále.(@Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Macháč – Michelsen 7:6, 6:3

Tomáš Macháč před měsícem prolétl přes Fabia Fogniniho, Sebastiana Kordu a Davida Goffina poprvé do osmifinále grandslamu, v němž utrpěl debakl s Jackem Draperem. Pak už se představil jen v Davis Cupu, v němž kvůli zdravotním potížím vzdal navzdory vyhranému setu favorizovanému Carlosi Alcarazovi a po jediném odehraném gamu i Alexeii Popyrinovi.

Na turnaji v Tokiu však opět ukazuje skvělou formu, kterou se prezentoval ve většině sezony. Ve svém čtvrtém letošním čtvrtfinále přehrál ve dvou setech Alexe Michelsena, který v prvním kole vyřadil turnajovou čtyřku Řeka Stefanose Tsitsipase. Američana letos porazil ve stejné fázi turnaje také v Ženevě, kde si zahrál první finále na okruhu ATP.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

První set začali oba hráči brejkem a poté už si drželi svá podání a rozhodnout musel až tie-break. V něm si český tenista rychle vypracoval vedení a využil hned první setbol. Macháč v úvodním dějství přestřílel soupeře na vítězné údery 20:9.

Druhou sadu rozhodl brejk v osmém gamu, kdy si rodák z Berouna vypracoval tři brejkboly v řadě a poslední po chybě Michelsena na síti využil. Následně utkání dopodával a postoupil do svého největšího semifinále.

"Jsem spokojený s tím jak jsem dnes hrál. Soupeř hrál také skvěle a byl to vyrovnaný zápas a tahle výhra pro mě moc znamená.  Zdejší podmínky mi vyhovují, míče i povrch jsou skvělé," řekl Macháč po vyhraném zápase.

Macháč tak navázal na třísetové skalpy Alexeie Popyrina a Tommyho Paula a poprvé postoupil do semifinále na pětistovce. O své druhé letošní i kariérní finále se utká s vítězem duelu mezi Ugem Humbertem a Jackem Draperem.

Macháč loni touto dobou vyhrál dva halové challengery ve Francii a pokud chce udržet pozici v TOP 50, potřebuje v Asii nasbírat cenné body. Postupem mezi kvarteto nejlepších se v živém žebříčku posunul na 33. pozici a je na kariérním maximu.

Nišikori – Rune 6:3, 2:6, 5:7

Holger Rune v Tokiu přemohl domácího Keie Nišikoriho po odvrácení mečbolu a postoupil do semifinále. Dánský mladík zvítězil 3:6, 6:2, 7:5. O finále se utká s vítězem duelu mezi Benem Sheltonem a Arthurem Filsem.

Nišikori měl proti mladému Dánovi navrch hned od začátku, když jako první získal brejk a dostal se do vedení 3:0. Náskok už udržel a sadu po půlhodině hry dopodával. Ve druhém setu byl lepším hráčem Rune, který dvakrát sebral Japonci servis a srovna na 1:1. Třetí sada nabídla největší drama. Vedení se ujal domácí hráč a za stavu 5:3 měl při podání Runeho mečbol. Dán však i přes napomenutí za překročení časového limitu podání udržel a ziskem čtyř her v řadě zápas otočil.

 

Nišikorimu se tak proti světové čtrnáctce nepovedlo navázal na skalpy Marina Čiliče a Jordana Thompsona, kterému povolil pouze pět her. Japonec před domácím publikem startoval poprvé od roku 2018, kde prohrál až ve finále, v letech 2012 a 2014 získal titul.

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

10
Přidat komentář
lvicek
Gratuluji Tomasovi. Ale jaktoze vlastne dneska (v nedeli) postoupil (teprve) do SF na petistovce?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spíš Už v neděli se dostal do druhého týdne, ne?
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tokio a Peking začínali ve středu, respektive ve čtvrtek. Jirku bude taky čekat ČF zítra. Finále jsou naplánovaná na úterý (středu).
Reagovat
lvicek
A proc to takhle maji i 500 turnaje?
Reagovat
Trojchyba_Mat
Asi chtěli, aby po Laver Cupu měly turnaje co nejlepší obsazení. Kdyby turnaj začínal v pondělí, tak by se jim na to Alcaraz, Fritz, Tsitsipas, .... asi vykašlali. Jinak nevím
Reagovat
annah
Hezké to bylo. Koho tam má Tomáš dál? Asi Drapera. Tak to bude boj.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak Draper vzdal, takže bude hrát s Humbertem
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
jackiec
Paráda, hobluj dále, klidně k titulu.
Reagovat
George_Renel
Tomáš hrál gem od gemu lépe a lépe. Zaslouženě postoupil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist