Macháč i Menšík na Masters v Šanghaji postoupili do osmifinále, Lehečka nestačil na Runeho

8. 10., 08:14
Aktuality 39
ATP ŠANGHAJ - Mezi šestnáctkou nejlepších na Masters 1000 v Šanghaji postoupili dva ze tři českých tenistů. Tomáš Macháč (23) se po dvoudenním marném čekání kvůli dešti dočkal zápasu třetího kola a bez problémů přehrál Australana Alexandara Vukice. Jakub Menšík (19) i potřetí zvládl třísetový zápas, naposledy si poradil s Kazachem Alexanderem Ševčenkem a je ve svém největším osmifinále. Neuspěl jen Jiří Lehečka (22), který nenašel recept na servis Dána Holgera Runeho..
Tomáš Macháč (© RICHARD A. BROOKS / AFP)

Macháč – Vukic 6:4, 6:2

Tomáš Macháč vstoupil do turnaje v Šanghaji už v pátek, kdy zdolal Španěla Alejandra Davidoviche, přestože prohrával 1:6 a 1:3 a ve třetím setu ztrácel 0:3. Na další zápas si musel čtyři dny počkat. Zatímco v sobotu měl plánované volno, v neděli a v pondělí se na kurt nedostal kvůli vytrvalému dešti.

V úterý se ale počasí již umoudřilo a třiadvacetiletý berounský rodák mohl hned na začátku programu vyzvat Alexandara Vukice. Australského kvalifikanta, který si v předchozím kole vyšlápl na světovou devítku Caspera Ruuda a připsal si první skalp hráče TOP 10, přehrál 6:4, 6:2 a také druhý vzájemný duel vyhrál ve dvou setech.

Český tenista prohrál prvních sedm výměn a při svém podání prohrával 0:1 a 0:40, ale do brejku soupeře nepustil. Odvrátil všechny čtyři brejkboly a další potíže na servisu už řešit nemusel.

Macháč na předchozích dvou turnajích (osmifinále na US Open a semifinále v Tokiu) porazil pokaždé tři soupeře. V Šanghaji se o vyrovnání této bilance a zároveň vyrovnání maxima na akcích Masters (Miami 2024) utká se světovou třináctkou Tommym Paulem z USA, kterého udolal před dvěma týdny v japonské metropoli.

Macháč si v Šanghaki zahrál i čtyřhru s domácím Zhizhen Zhang na teprve druhém ze sedmi společných turnajů ale prohráli hned svůj úvodní zápas. Šampioni z Marseille, semifinalisté Australian Open a čtvrtinalisté Wimbledonu podlehli 6:7, 7:6, 7:10 italským finalistům dvou letošních grandslamů a čerstvým vítězům z Pekingu Simonemu Bolellimu s Andreou Vavassorim.

Menšík – Ševčenko 6:1, 6:7, 6:2

Jakub Menšík v Šanghaji porazil ve třech setech i třetího soupeře. Po Pedru Martínezovi a světové šestce Andreji Rubljovovi si poradil také s Kazachem Alexanderem Ševčenkem, kterého porazil 6:1, 6:7, 6:2.

Devatenáctiletý rodák z Prostějova měl zápas rozehraný na dvousetové vítězství, ale vedení 6:1 a 3:1 neudržel a vinou jediného ztraceného servisu a neúspěchu v tie-breaku musel opět do tří setů. Nicméně v rozhodující sadě proti o čtyři roky staršímu soupeři, který v žebříčku figuruje o sedm příček výše, dominoval. Od stavu 2:2 získal 16 z 19 fiftýnů a vyhrál i třetí vzájemný duel.

Statistiky zápasu Jakub Menšík – Alexander ŠevčenkoStatistiky zápasu Jakub Menšík – Alexander Ševčenko (@ Livesport)

65. hráč světa Menšík si letos odbývá debut na podzimní asijské tour a zápasovou bilanci má pět výher a jednu porážku. Minulý týden na pětistovce v Pekingu prošel kvalifikací, ale na úvod hlavní soutěže nestačil na Francisca Cerúndola.

Tři zápasy po sobě na takto velkém turnaji Menšík vyhrál poprvé v kariéře. Postupem přes třetí kolo překonal maximum na grandslamech (US Open 2023 a 2024) i akcích Masters (Madridu 2024).

Ve svém největším osmifinále si Menšík zahraje se světovou desítkou Grigorem Dimitrovem (H2H 1:0), s nímž si v květnu poradil na antuce v Madridu a proti kterému se pokusí protáhnout vítěznou třízápasovou šňůru s hráči TOP 10. Bulharský semifinalista loňského ročníku ve třetím kole porazil 7:6, 6:2 Australana Alexeie Popyrina, oplatil mu porážku z Montrealu a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Lehečka – Rune 4:6, 5:7

Jiří Lehečka se v srpnu vrátil po čtvrt roku dlouhé pauze zaviněné únavovou zlomeninou zad a v Cincinnati, na US Open i v Pekingu vyhrál dva zápasy, než ztroskotal na raketě třetího soupeře. Také v Šanghaji začal vítězstvím, ale druhou výhru jako na předchozích akcích přidat nedokázal.

Po španělském antukáři Jaume Munarovi mladoboleslavský rodák nestačil na Holgera Runeho. Se světovou čtrnáctkou prohrál druhý ze tří vzájemných soubojů, v Číně nenašel recept na servis o rok a půl mladšího Dána a prohrál 4:6, 5:7.

¨Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Holger Rune¨Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Holger Rune (@ Livesport)

Český tenista se ke dvěma šancím na brejk dostal ve druhém setu, během kterého si vyžádal pauzu na ošetření pravého kolena, za stavu 2:1 a po odvrácení dvou mečbolů při skóre 5:6. Rune si ale zápas zkomplikovat nenechal a může se chystat na osmifinále s Američanem Taylorem Fritzem.

Dvaadvacetiletý Lehečka v Asii odehrál pět zápasů s bilancí 3:2. Všechny výhry zaznamenal proti Španělům, kromě Runeho prohrál ještě čtvrtfinále v Pekingu se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem. Nyní se vrátí do Evropy, kde by měl zakončit sezonu na halových akcích v Antverpách, Basileji a na Masters v Paříži.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Drzymalski
Gumový muž Machač - postrach favoritů ten chlapík se nikdy nevzdává. Paul už z něho má asi komplex. A nejen on. Car Řetězov II. se budí že spaní když si vzpomene na Tomášovy akrobatické sestavy a inside rány po lajnách. Kdo ho zastaví?
Reagovat
diskuse
Takže, Djokovic smáznul Čobolisko. Můžeme zde 1000x říkat, že Ital byl unavený a poznamený Wawrinkou. Ale pamatuji si, že Djokovic hrál dlouhé semifinále s Murraym v Římě 2011 a pak smáznul antukového krále Nadala. Takže mě absolutně nezajímá únava Itala, je mladý. Djoko hrál dobře... Servis vypadá mnohem líp.

A ještě bych se chtěl vrátit k úžasnému úderu Novaka proti Michelsenovi z předchozího kola. To byl v podstatě squashový úder. Mám takovou perličku. Když jsem byl letos na Australian Open, tak mi přítelkyně, která pracuje na Virgin Voyge, řekla, že Djokovic byl s Jelenou na lodi asi na tři dny. Richard Brunson je tam pozval. A co je na Virgin Voyge? Squashový kurt a přítelkyně i další zaměstnanci Djokovice viděli hrát squash. Takže tenhle úder mě nepřekvapuje.... Úžasný úder, skvělá práce zápěstím.

A tím bych se chtěl dostat ještě k potenciálnímu zápasu Federer vs Djokovic ve squashy. Myslím, že kdysi Roger říkal, že hrával squash občas s otcem. Já hraju squash dlouhé roky, miluju ten sport....... A říkám si, kdo by vyhrál? Federer má jednoruční backhand, to je výhoda... Djokovic by musel hrát taky jednoruč... Ale ve squashy se stejně hraje v drtivé většině případů čop, takže tím se smazává výhoda Federera. Navíc dráha švihu je ve squashy odlišná od tenisu. Voleje by Rogera nezachránily... Má dobré zápěstí, ale fyzikalita a flexibilita Djokovice by ho zničila. Ve squashy je mnohem těžší zahrát vítězný míč. Podle mě by Djokovic paradoxně Federera zničil ve squashy ještě víc než v tenisu. Pravděpodobně by to bylo jako zápas Faraq vs Shorbagy s tím, že by Djokovic udusil Federera jako Faraq Shorbagyho. Nadal by dostal dostal nakládačku od obou.

V badmintonu bych věřil Federerovi víc než Djokovicovi a Nadalovi.
Reagovat
RFanousek
Tak a teď ještě kdo by vyhrál v šachách, v kostkách a v kámen nůžky papír.
Reagovat
diskuse
Proč jsi tak negativní a za každou cenu to musíš hnát ironicky do šílených extrémů a vyvolávat konflikt?

Je to jenom v rámci raketových sportů.

Věř mi, že se mnou nechceš jít výměny, která by opustila raketové sporty. To bychom se též mohli dostat k tématu, jak Federer miloval šlapat po mladých hráčích a Djokovic jim naopak vždy bezelstně pomáhal, i když věděl, že mu budou jednou pravděpodobně šlapat na paty.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mohameda osobně znám. Je celkem fajn, ale co se squashe týká, tak už má samozřejmě nahráno...
Reagovat
diskuse
Fakt? Odkud?
Reagovat
diskuse
Jeho zápasy s Ashourem jsou "an absolute instant classic".....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Lítá poměrně často do Prahy... a většinou se staví Asi tak 2-3 roky.
Jenže na squash já zrovna nejsem Kromě tenisu spíš pinec a badminton. Takže o turnajích toho moc nenakecáme. Když volá, tak se ptá, jestli je žena ok (měla nějaké zdravotní trable). Není to prostě jen takové to zdvořilostní, je vidět zájem a to je od něj pěkný.
Reagovat
diskuse
A ty jsi jeho fyzio jako Kolář nebo jak?

Mně byl na kurtu vždy rozhodně sympatičtější Mo než jeho bratr Marwan. Marwan hrál jako prase, hodně blokování, nečistá hra. Mo byl určitě z bratrů talentovanější, úspěšnější a hlavně nehrál špinavě (gentleman) - legenda.

Pokud vím, tak ho teď minulou sezonu vedl Gregory Gaultier. Což je celkem vtipný, protože Francouz Gaultier si vzal sestru Jana Koukala, což je nejlepší český squashový hráč všech dob. S tím se znám pro změnu já. Každopádně je mazec v rozdílech levelů..... Když Koukal čelil hráčům jako Matthew, Ashour nebo Shorbagy, tak zkrátka bez šance. Ale v ČR neměl konkurenci. Poslední roky, ale už spíš sleduju jenom highlights, obzvláště v zahraničí. Není moc čas, ani energie.

PS teď jsem se schválně koukal na Shorbagyho věk a má 33. Pamatuju si, že mu už výkonnost začala klesat nebál bych se říct ve 30. V tomhle je squash opravdu neúprosný oproti tenisu. Těžko vykompenzovat úbytek vytrvalosti a výbušnosti... Nemyslím si, že by Djokovic, Federer nebo Nadal byli schopní vydržet tak dlouho ve squashy.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
strašnej záhul na tělo, asi podobný jako badminton. Tenis se dá hrát do 40, pinec skoro do aleluja
Mo známe právě díky Gregorymu. Tak dlouho se chodí za trenérem, až ti sebere ségru
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a Kolář nejsem
Reagovat
diskuse
já si už udělal vizualizaci, že jsi pan docent...
Reagovat
Krisboy
Lehečka podlehl rumu?

Amatér
Reagovat
Tomas_Smid_fan

P. Zabloudil má prostě se skloňováním cizích jmen problém. Poměrně častá záležitost.
Reagovat
PetaM
Lehečka opět vysrabil ...
Reagovat
Pe3k
Rune hrál dobře, prohrát s ním není žádná ostuda.
Reagovat
PetaM
Zajímavé, že ztratil servis vždy až na konci setu. To mi nepřijde jako hlava vítěze. :)
Reagovat
Pe3k
Takže je ztratit hned na začátku by bylo lepší? Kde se tvrdí, že on je nějaký vítěz?
Reagovat
PetaM
Však říkám, že vysrabil. :D
Reagovat
turista
Lehečka měl potíže s kolenem. Takže byl v zápase určitým způsobem limitovaný.
Reagovat
Petr_Fisk
Až ve druhým setu.
Ten závěr prvního setu Runemu věnoval asi k vánocům.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
njn, už se to rozeběhlo, odevšad se to na člověka valí (i když na mě zrovna moc ne ), tak tomu holt lidi podléhají.
Reagovat
Petr_Fisk
My jsme to přestali držet na už na Islandu a teď v tom úspěšně pokračujeme.
To Ti je taková úleva, balzám.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to je vždycky, když se to pustí

já se nějakou dobu snažil přejít na oslavu slunovratu, ale kvůli času a rodině mají pořád lehce navrch vánoce.
Reagovat
Petr_Fisk
Midsommarafton jsem rád "slavil" v Uppsale,
některý švédský holky byly jak utržený z řetězu.
Reagovat
darek.vrana
"Lehečka nestačil na Runemu". Kdo je to ten Runema?
Reagovat
wojtop
Náhradník za Runeho
Reagovat
diskuse
Zajímavý detail v kauze Sinner.

"Tara Moore has deleted her account.

She had highlighted ITIA's inconsistent protocols & shared her own story --1.5 yrs suspension due to meat contamination.

Tara revealed that Sinner's lawyer, Kendrah Potts, is actually ITIA's attorney who is currently prosecuting her."

Zase se ukazuje, jaké italské protekční prase Sinner je i s italským panem prezidentem ATP, který tahá za nitky za oponou. Celý ten cirkus i s bláznivým klaunem Panattou, který vydává bláznivá poselství, je k zblití.

Bože Carlitos, ubij toho zrzouna v tom semifinále. Nikdy jsem si nepřál něčí prohru víc než Sinnera. A globálně se má nevraživost k přizrzlu pomalu ale jistě blíží Dopalovi z Manacoru. Ukaž mu Carlos, kdo bude hlavní hřebec 2030's.

https://x*.com/marramirem5/status/1842209776953856426 - SMAŽTE SI HVĚZDIČKU ZA X V ODKAZU, HLOUPÝ TP NECHCE ODESLAT TEN
Reagovat
milik254
Lool, běž žít normální život bráško
Reagovat
Dobry-den
Kluci dělají na závěr sezóny radost.

Tomáš měl na začátku problémy s arytmií, to už tu několikrát bylo. Buď tohle nebo křeče. Možná i kvůli tomu prohrál prvních 7 míčů a hnedka měl 0:40 na servisu, ale když to odeznělo, tak už to byl zcela suverénní výkon.

Kuba opět výpadek v koncentraci, zbytečný tříseťák proti Rublovi i dneska, jinak byl jasně lepší.
Reagovat
Kandinsky1
Pěkně kluci
Ale ty Kubovy výpadky jsou něco hrozného.
Reagovat
baba
Jakub fajn,mohl ale pošetřit síly a vyhrát už ve dvou.I tak výborný počin, jediný Jirka to asi nedá,ale i tak dobře chlapci!!
Reagovat
diskuse
Menšík top... Super mentální odolnost proti nepříjemně přesnému soupeři.

Kazach mě nehorázně iritoval. Svou hrou, způsobem chůze, dýchání .. vším. A není to první Kazach. Kdysi jsem nemohl vystát Kukuškina. Snad se vrátí oba hoši tam odkud přišli, teda na suchý hajzl někde do předměstí Astany.
Reagovat
darek.vrana
Tak hlavně Ševčenko je Rusák. A to tvoje vyzdvihování Menšíkovy odolnosti a shazování Macháče a Lehečky je trochu nemístné. V poslední době koncovky setů několikrát hrubě nezvládl a proti lepším soupeřům by ho to mohlo stát zápas. Koneckonců takhle projel 3. kolo US Open.
Reagovat
diskuse
1) nebuď posedlý Leh a Mach, teď jsem je nikde nezmiňoval

2) kde byl Lehečka s Macháčem v 19 letech?
Reagovat
darek.vrana
Čtu tady tvoje příspěvky každou chvíli, tak vidím, kdo je posedlý. Menšík je samozřejmě příslib, ale tvoje hejtování těch dvou je trapné.
Reagovat
sojka1
hlavne v kariere neni rozhodujicim faktorem, ze je nekdo fyzicky pripadne i mentalne akcelerovany, vsechny kluky predevsim valcoval Jonas Forejtek a co to dneska znamena, ze.... a kde byl v 19 Fedex. Kubuv uzasny potencial taky samozrejme vidim, nejsem na hlavu padla.... ja ne.... ;-) :-))
Reagovat
Krisboy
Myslíš, že australopitekus zná význam slova "trapný"? Zřejmě ne, jinak by nemohl Kukuškina a Ševčenka (čistokrevné ruSSy) označit za Kazachy. Zřejmě už mu ta nenávist a chorobné lhaní dočista zatemnilo mozek a když sebe považuje za australana, tak ruSSy považuje za Kazachy. Těžko říct, v té jeho mozkové bramboračce se nevyzná ani jeho lékař.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Gratulace, jen tak dál
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist