Lvice Šarapovová vybojovala titul z tříhodinového finále s Jankovičovou

22. 8. 2011, 07:51
Aktuality 5
WTA CINCINNATI - Maria Šarapovová letos i pojedenácté uspěla v třísetovém zápase, díky čemuž se raduje z druhého titulu v sezoně. Ve finále turnaje v Cincinnati otočila nepříznivý vývůj utkání bývalých světových jedniček s Jelenou Jankovičovou, která na vítězství čeká už rok a půl.
Profily hráčů
Maria Šarapovová

Maria Šarapovová ve finále opět předvedla, že se nikdy nevzdává a umí vybojovat vítězství z nepříznivě se vyvíjejících zápasů. Už v semifinále otočila z 0-1 na sety duel s krajankou Zvonarevovou, to samé pak předvedla i v boji o titul s Jelenou Jankovičovou.

Finále nabídlo v zápasech Šarapovové již tradičně velké množství dvojchyb a ztracených podání. Z 31 gamů se hned šestnáctkrát bodovalo po brejku, na dvojchyby 'vyhrála' Ruska 11-9.

Šestadvacetiletá Jankovičová se ujala vedení 6-4 a 2-0, k triumfu však měla ještě hodně daleko, neboť zápas nebyl ani ve své polovině. O dva roky mladší Šarapovová nepřestávala bojovat a v tie-breaku si vynutila třetí dějství. V něm hned v úvodu musela třikrát smazat manko ztraceného podání, nicméně byla pokaždé úspěšná, a když si navíc Jankovičová ve třetím setu nedokázala ani jednou udržet svůj servist, vyhrála ruská tenistka po bez jedenácti minut tříhodinový souboj 4-6 7-6 6-3.

"Byl to fyzicky velmi náročný zápas. Ale když hrajete proti Jeleně, tak se to dá očekávat. Úroveň dnešního duelu byla jako na houpačce - jednou jsem hrála dobře já, pak zase ona. Hodně jsme ztrácely podání a nakonec jsem měla více štěstí já, že jsem turnaj vyhrála," komentovala Šarapovová, jež letos vyhrála i 11. třísetový zápas. Posedmé se navíc dostala ze stavu 0-1 na sety.

Šarapovová si tak spravila chuť po loňském finálovém nezdaru, kdy proti Clijstersové neproměnila tři mečboly. "Loni jsem byla tak blízko, je to hezký pocit být šampionkou. Bylo to (titul) něco, na co jsem tento týden myslela. Věděla jsem, že letos hraju dobrý tenis a doufala, že bych mohla udělat ten jeden krok navíc."

Semifinalistka French Open a finalistka Wimbledonu tak letos po antukovém turnaji v Římě získala druhý titul, celkově čtyřiadvacátý. Po právu se tak může považovat na jednu z favoritek US Open, které začíná už za týden. Do New Yorku poletí jako světová čtyřka, což je její nejlepší umístění od zranění ramene, se kterým se léčila od srpna 2008 do května 009.

Jankovičová v Cincinnati sice vyhrála první zápas od osmifinále French Open, ve finále však už potřetí v řadě prohrála a na titul čeká už takřka rok a půl. Naposledy triumfovala loni v březnu v Indian Wells.

"Měla jsem šanci, abych dnes vyhrála, ale ona (Šarapovová) byla na konci zápasu lepší. Myslím, že největší chybou bylo, že se mi dnes nedařilo na podání. Hodněkrát jsem ji brejknula, bohužel jsem to málokdy dokázala potvrdit," litovala Jankovičová, jež má nyní finálovou bilanci 12-14.

Srbská tenistka se před US Open představí ještě v New Havenu, mluvila však už o svých ambicích na newyorkském grandslamu. "Myslím, že favoritky jsou pořád stejné. Zmínit se musí Maria (Šarapovová) a sestry Williamsovy... ale chci věřit tomu, že se dostanu daleko i já. Byla jsem tam ve čtvrtfinále (2006), semifinále (2007) i finále (2008). Takže tam mám dobré výsledky a v New Yorku hraju ráda."

Uhlířová prohrála šesté finále po sobě
Vladimíra Uhlířová s Jihoafričankou Grandinovou v Cincinnati porazily v semifinále světové jedničky Peschkeovou se Srebotnikovou, v boji o titul však podlehly v zápase přerušeném deštěm 4-6 6-3 9-11 trojnásobným grandslamovým vítězkám Američance Vanie Kingové a Jaroslavě Švedovové z Kazachstánu.

Deblová specialistka Uhlířová tak na turnajové vítězství čeká už rok, od loňského léta ve finále prohrála už pošesté bez jediného úspěchu.

- WTA PREMIER 5 CINCINNATI (USA / Ohio, tv. povrch, 2.050.000 dolarů) -
nedělní výsledky (21. 08. 2011)

Dvouhra - finále:
Šarapovová (4-Rus.) - Jankovičová (13-Srb.) 4-6 7-6(3) 6-3

Čtyřhra - finále:
Kingová/Švedovová (3-USA/Kaz.) - Grandinová/Uhlířová (JAR/ČR) 6-4 3-6 11-9

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
frufru77
Parádní zápas, sice s mnoha chybami, ale neskutečná bitva - klobouk dolů před oběma...
Reagovat
smazaný uživatel
Fantazie.. Byl to nádherný zápas ( i když tak trochu break ball challenge ) :D
Maruška je neskutečná bojovnice.
Reagovat
smazaný uživatel
Velice působivé finále, smekám klobouk před Marií, protože Jelena nehrále špatný tenis. Byla jako zeď, kterou Maria dokázala rozbít svými skvostnými údery. Nebyl míček, který by Maria získalazadarmo, téměř o každý míč se musela rvát. Skvělý výsledek.. :-)
Reagovat
skott
Jo, ¨pusobive finale¨ je vystizny:-) Jiste jsem videl lepsi zapasy, ale Maria i Jankovic si sahly vcera na dno a predvedly po fyzicke strance zenske maximum.Obe by na kurtu radsi zkolabovaly, nez by nechaly druhou vyhrat, jak moc se nemusi.
V clanku ale chybi, ze Maria vedla ze zacatku s dvema brejky 4-1, takze to potom vypada, jakoby mela zapas pod kontrolou Jankovic, coz rozhodne neni pravda.Maria ji prvni set prakticky odevzdala, az jsem si v tu chvilku vzpomnel na lonske finale s Clijsters a preruseni pro dest (ikdyz tentokrat podstatne kratsi).
A uznani zaslouzi take Hogstedt, ktery opravdu nejenze ma s Mashou vysledky, ale dokaze ji v pravou chvili na kurtu pomoct i radou jako po prohranem 1.setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ackoliv ji nemam mc v oblibe, tak je nutno rici, ze je to velka bojovnice!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist