Letošní ambice zničili Francouzi. Stanou se horší věci, řekl Berdych

8. 9. 2015, 10:25
Aktuality 88
Tři mušketýři letos překazili Tomáši Berdychovi jeho grandslamové ambice. Francouzští hráči českou jedničku vyřadili v osmifinále antukového Roland Garros, na trávě ve Wimbledonu i nyní na US Open.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Posledním osmifinálovým přemožitelem Berdycha se stal v pondělí v New Yorku Richard Gasquet. V Londýně českého tenistu vyřadil Gilles Simon a v Paříži Jo-Wilfried Tsonga. "Letos to byl francouzský grandslamový rok. Třikrát ze čtyř," konstatoval Berdych. "Co se dá dělat. Je třeba se dívat dál. Je to jenom tenis. Pokračuje se dál," prohlásil. 

Po Wimbledonu absolvoval tvrdou přípravu směřující k US Open. Ani jeho devětačtyřicátý grandslam kariéry ale titulem neskončí. "Tak to je, buď se vyhraje, nebo prohraje a pak je třeba se z toho otřepat a pokračovat dál," řekl. "Co jiného by měl člověk dělat? Na světě jsou horší věci a tohle je snové zaměstnání, které člověk může mít. Pro mě je to pořád zábava a nemůže být nic lepšího." 

Gasqueta letos dvakrát relativně hladce porazil a i v prvním setu na US Open soupeře přehrál. Ve zbytku utkání už ale neproměnil ani jeden ze čtyř brejkbolů. "Když takový šance neudělám, tak nemůžu čekat, že jich bude přicházet víc a víc. On hrál líp a líp, svoje šance využil, proto se to tak najednou 'hezky' otočilo." 

Francouz naložil se svými příležitostmi lépe. Využil polovinu z deseti brejkbolů. "To je, jako když se rozevírají nůžky. Na jedné straně je chyba a na druhé on přidá, že zahraje solidně, a proto se to zdvojnásobí a je to na konci vidět," řekl Berdych. 

Na zápas čekal osm hodin
Na zápas musel v areálu dlouho čekat. Duel s Gasquetem byl na kurtu Louise Armstronga v plánu jako poslední a každé utkání před tím se protáhlo. Proto Berdychův zápas začal až v půl desáté a skončil deset minut před půlnocí. 

"To bylo asi zbytečné," řekl Berdych. Ptal se dopředu, jestli nebude mít zápas daný začátek, ale organizátoři o tom nechtěli slyšet. "Kdyby se náhodou něco stalo, tak by lidi zbytečně čekali," dostalo se mu vysvětlení. Na kurtech a v útrobách stadionu proto byl od půl druhé. "Je to hodně nepříjemný, když tady trčím celý den. On tady ale byl taky a zvládl to lépe," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

88
Přidat komentář
turista
Berdych je přetrénovaný. Porážka s Gasquetem je pro něj ostuda. Gasquet má sice hezký bekhend a hraje chytrý celodvorcový tenis, ale první podání má snad nejpomalejší z celé první světové padesátky. Kompenzuje to druhým podáním s nepříjemnou rotací.
Reagovat
smazaný uživatel
"Porážka s Gasquetem je pro něj ostuda." Uvědomuješ si, že Gasquet je hráč, který se stabilně již několik let pohybuje na přelomu první a druhý desítky?
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.aktualne.cz/berdychuv-stret-s-realitou-jeho-velky-sen-je-spise-utopie/r~beb17c46560d11e5b605002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-4

Dobrý článek. Není nic špatného na tom, nevyhrát za kariéru žádný GS. Ale je trochu zarážející, když 30-letý hráč se od úspěchu čím dál tím víc vzdaluje, a přesto dělá, že se vlastně nic neděje a že to třeba příště vyjde...
Reagovat
a.magerova
Jj pěkné..... tady mě napadá....
Djokovič, když byl malý, tak přišel za svou trenérkou a řekl ji: "Chci vyhrát Wimbledon a být světovou jedničkou."
Federer to za mala taky říkal a před jedenácti lety na AO své přání povýšil na: "Chci překonat tenisové rekordy." (v rozhovoru to řekl ten rozhodčí co nenávidí Federera a miluje Nadala)..... takže tak..... :-)))
Reagovat
FulnekUltras
ale maximální sportovní úsilí být aspoň jednou a na chvíli ze všech nejlepší bohužel ne.
Soráč, Tome...
Reagovat
Kytka
Pravda. Souhlasím. A kdyby nebylo fanoušků, tohle snové zaměstnání by neměl. A ničí pak naše nervy. On je v poho.
Reagovat
SwissMaestro
No nevím. Přijde mi, že Tomáš dělá pro ten GS maximum. Alespoň si na konci kariéry bude moci říci, že ze sebe vydal všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Myslím si, že Tomáš pro to udělal, co mohl.
Reagovat
SwissMaestro
Možná jsem hodně naivní, ale příští rok ten GS pořád může urvat. Teprve poté bych jej asi odepsal...
Reagovat
darek.vrana
Po těch třech letošních osmifinále a výkonech v nich bych řekl, že je pravděpodobnější, že GS vyhraje Rosol nebo Veselý.
Reagovat
SwissMaestro
Ok bylo to řečeno asi v nadsázce, ale stejně... Rosol, který nikdy nebyl ani v OF? :D
Reagovat
darek.vrana
Byla to nadsázka, ale prostě už mu nevěřím vůbec. Ty letošní osmifinále byly fakt žalostný a to nehrál s žádnými top hráči.
Reagovat
smazaný uživatel
na AO si myslím, že by zase mohl mít šanci. A možná jsem taky naivní, no tak co :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, že bych mu to nepřála, ale fakt tomu nevěřím.
Reagovat
Kytka
No to tvrdí Martina Navrátilová s tím, že si to musí sednout a v poslední době něco podobného prohlásil i Ivan Lendl s tím, že to může trvat 6. 9 i 12 měsíců než si to sedne. Tak zase jako blbec budu doufat snad AO? Tam mu to jde nejlíp poslední dva roky.
Reagovat
spaniel
To je ale blbost. Kdyby to fungovalo takto, tak vsichni teniste by meli vyhrat aspon jednou GS a byt nejlepsi.
Reagovat
FulnekUltras
Tak mírná nadsázka v tom je. ;) Ale když si vzpomenu, jak Tomáš na LOH-2004 zdolal Fedexe, tak tehdy ten jeho nástup do špičky vypadal o dost progresivněji a zaníceněji než současná už poněkud rutina.
Reagovat
spaniel
To jo. Nekde se stala chyba. V Madridu pak jeste vyklepl Nadala. Vypadalo to nadejneji.
Reagovat
a.magerova
Četls knihu Open od Agassiho, tam o Tomovi píše, že byl z něho v Austrálii 2004 nadšen, když s ním hrál.... no a pak na USO 2005, zklamán, že se nikam herně neposunul..... ale samo, že jiní jsou na tom mnohem hůř....
Reagovat
Kytka
Určitě. Už tehdy měl mít dalšího trenéra, který by ho posunul zase dál. Na co už pan Navrátil nestačil. Měl už tehdy mít někoho jako je Krupa a pak někoho dalšího a ne vždy po sedmi či pěti letech, když se to už nikam neposunuje.
Reagovat
tommr
průběžnej singlovej žebříček ATP k dnešnímu dni tj. po kompletně odehraném čtvrtém kole na USO ...
Všem hráčům už byly odečteny body za lonské USO ...
Hvězdička * znamená, že hráč postoupil na USO do čtvrtfinále ...
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Tomáše Berdycha ...

1. Djokovic 14505 (+9455) *
2. Federer 8705 (+3655) *
3. Murray 8660 (+3610)
4. Wawrinka 5710 (+660) *
-----------------------------------
5. Berdych 5050
-----------------------------------
6. Nishikori 5015 (-35)
7. Nadal 3770 (-1280)
8. Ferrer 3695 (-1355)
9. Raonic 2790 (-2260)
10. Simon 2560 (-2490)
11. Gasquet 2510 (-2540) *
12. Anderson 2430 (-2620) *
13. Isner 2325 (-2725)
14. Goffin 2130 (-2920)
15. Lopez,F. 1935 (-3115) *
16. Cilic 1910 (-3140) *
17. Tsonga 1855 (-3195) *
18. Karlovic 1620 (-3430)
19. Dimitrov 1600 (-3450)
20. Thiem 1555 (-3495)
21. Troicki 1511 (-3539)
...
Reagovat
tommr
Tomáš Berdych sice zase vypad už v osmifinále (na GS už potřetí za sebou), ale přesto se v žebříčku posunul na 5.místo před Nishikoriho ...
Z hráčů, kteří jsou v žebříčku za ním ho už nikdo nemůže předstihnout ...

Z ostatních hráčů stojí za zmínku hlavně opětovnej návrat Federera na druhý místo před Murrayho ...
Cilic vypad z první desítky a nevrátí se tam pokud nedojde aspon do finále ...
Do desítky mají naopak nakročeno nečekaní čtvrtfinálisté Gasquet a Anderson ...
Karlovic se i přes porážku s Jirkou Veselým prodral do první dvacítky ...
Reagovat
Kytka
Jenomže pokud US Open nevyhraje někdo z trojky Federer, Djokovič, Wawrinka, ale někdo z těch pěti dalších, bude mít jako GS vítěz, který se umístí aspoň do snad 2O místa v žebříčku, právo na start na Turnaji Mistrů. Takhle se na TM dostal vloni Čilič, který byl 9. Pokud by Rafa neodstoupil, tak tam 8. Raonic nehrál. Tím pádem by se o zbývající tři místa musel Berďa porvat s Nishikorim, Ferrerem a Rafou a to by byla setsakra práce. Wawrinka myslím bude mít TM jistý co nejdříve a vyhrál letos GS. A nejsem si jistá, že se Berďa ještě umí o něco poprat. Je moc velký flegmatik.
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka už ho snad jistý má, ne?
Reagovat
Kozoroh
Úplně ne. Pokud by se od teďka Standovi přestalo úplně dařit a skončil by v žebříčku třeba na 10. místě, dále kdyby letošní US Open vyhrál někdo z okruhu Gasquet/Anderson/Lopez/Tsonga a před TM by byl 9., tak Stan na TM hrát nebude.
Reagovat
Fandina
A neplatí tam něco ve smyslu, že když vyhrál GS, tak tam patří?
Reagovat
smazaný uživatel
To platí jen tak, jak to Kozoroh píše. Pokud se umístí do 20. místa a vyhraje GS, pak postupuje na TM. Pokud se to ale stane dvěma, pak postupuje jen ten lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť jsem na to včera koukala a už mu to dává bodově.
Reagovat
smazaný uživatel
Teda s těmi body, které už má za USO jisté.
Reagovat
smazaný uživatel
A Ferrer v tuhle chvíli ztrácí na Berdycha přes 800 bodů. Pokud to nedokáže Berďa udržet, pak tam nemá co dělat.
Reagovat
Kytka
Jenomže do tabulky GS se počítají jen letošní body a ještě jsou nějaké tisícovky 800 není až tolik. Na TM je Berdych až šestý za Nišim.
Reagovat
smazaný uživatel
Berďa je momentálně před Nišim i v race.
Reagovat
Kytka
Aha, tak ho na US Open předhonil. Niši to podělal ještě víc než Tom.
Reagovat
smazaný uživatel
Vím jak se to počítá a vím i o těch tisícovkách. 800 bodů je slušný náskok, nikde jsem ale nenapsala, že je nepřekonatelný. Napsala jsem, že pokud tohle Tomáš nedokáže udržet, nemá tam co dělat. Myslím, že jsem se vyjádřila celkem jasně.
Reagovat
Kytka
Já mám spíš pocit, že se naučil rychleji běhat po kurtu, ale ztratil to co uměl předtím na velice dobré úrovni. A to kvalitní servis, přesnost úderů a nátlakovou hru. Také jeho hra na síti se zhoršila. Tam on by měl při svém typu hráče urvat body. Jako Anderson včera, toho myslím by už dneska porazit nedokázal. Teď sice běhá jako atlet, ale je především tenista a je třeba trefovat kurt. Dřív občas porazil Murrayho, Federera, Ferrera. To už druhý rok ne. Letos vlastně porazil Rafu vracejícího se po pauze. Ale toho už porazí každý a polochromého Raoniče. Neměla bych se rozčilovat a užívat si ještě aspoň toho, co se mu povede, protože až Berďa skončí, tak já při svém věku se už asi aspoň tak dobrého hráče nedočkám. Rosol je o půl roku starší než on a nic z něj už nebude. Veselý se jaksi zarazil ve vývoji a na svůj věk je často nějak nemocný zraněný apod.a Pavlášek se také moc nelepší. A za nimi už nikdo není.
Reagovat
letityfanousek
Kdyby nehráli Djoko+Federer+Murray, tak by se možná titulu na GS dočkal. Ale historie Gaudia se asi opakovat nebude
Reagovat
gusticek
Včera se nestalo nic vyjímečného, ale ztratil jsem naději, že grandslam někdy vyhraje, myslím že se bude zaměřovat na točení reklam na slipy a podobně. I tak zážitků nám dopřál víc jak dost.
Reagovat
FulnekUltras
rajt... ;)
Reagovat
misa
Původně jsem chtěl něco k němu napsat, ale po přečtení vět...

"Tak to je, buď se vyhraje, nebo prohraje a pak je třeba se z toho otřepat a pokračovat dál," řekl. "Co jiného by měl člověk dělat? Na světě jsou horší věci a tohle je snové zaměstnání, které člověk může mít. Pro mě je to pořád zábava a nemůže být nic lepšího."

... jsem pochopil, že by to nemělo smysl.
Reagovat
Paseka
Přesně tak !
Reagovat
smazaný uživatel
Jalové kecy jako vždy po porážce. Nikdy neřekne tenhle úder mi nešel, v tomhle mě přehrával, tady jsem to nezvládl, za tohle jsem na sebe naštvaný. Jen trapné fráze typu nevyšlo to, život jde dál, snad příště...
Reagovat
Lina
Přesně, život jde dál. Každopádně škoda. Byla jsem ráda, že mu chodí 1. podání a po odvrácení brejkobolů v 1. setu, kdy začal hrát uvolněně, jsem věřila, že vyhraje a Richard mu vezme nanejvýš jeden set, jenže stalo se to přesně naopak. Bohužel mu začalo odcházet 1. podání a Richard se začal zlepšovat. Věřila jsem přesto ještě, že začne hrát líp i po prohraném 2. setu, ale víra mě po 3. setu opustia. 4. set jsem již zbaběle zabalila.
Nechápu, proč má s 1. podání delší dobu problémy, když ho uměl skvěle? Nejsem tenisová odbornice, pouze tenis miluji.
Druhá půlka sezóny horší stejně jako v loni. Snad se mu forma zlepší a podaří se mu v pohodě kvalifikovat na TM a podá tam lepší výkon než minulý rok.
AO bude určiě opět semifinále. :)
Reagovat
smazaný uživatel
No ve skutečnosti si je zničil spíš sám Tomáš, ve všech třech zápasech podal špatné výkony. Včera to bylo rozhodoně hratelné, jenom by bylo bývalo potřeba hrát tak, jak to Tomáš určitě dokáže. Prostě jedna z proher, které nechápu. Ten úpadek formy je bohužel dlouhodobějšího rázu, vlastně Tomáš od RG neuhrál téměř nic. Ale nedá se nic dělat, zklámání trošku je, i když na tomto turnaji by stejně nešel dál jak do čtvrtfinále, když to John nezvládl.

Tak snad se ta náročná letní příprava projeví na Australian Open, kde Tomáš hraje stabilně kvalitní tenis. A ještě uvidíme, co přinese zbytek sezóny, pár dobrých turnajů bude, tak bude šance na zajímavé zápasy :-) A Tomáš to nese dobře.
Reagovat
Fandina
škoda, že to včera nevyšlo, ale Ríša byl prostě lepší. Ale jinak to byl hezký mač, škoda jen, že to Berďovi nevyšlo. Tak příště Berďo, pojď. Ráda se na tvoji hru dívám!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Neviděl jsem to, ale souhlasím, že Rišárek Gaskétek hrál dobře.
Reagovat
Fandina
Já to viděla, hrál. Je to můj Rišulka rozmilý. Ale Berďulku mám radši.
Reagovat
FulnekUltras
On pohled i bez rakety a kurtu je to jistě pěkný... ;)
Reagovat
Lunej..
škoda, tak mu přeju GS, ale zdá se mi, jako když už v jeho věku se dá těžko něco předělat. Přitom vloni pod Danim začal hrát tak dobře, vypadal nabuzeně, teď bohužel zase hraje svoji hru, co měl pod Krupou. Tak snad ještě něco urve, budu si ho užívat, dokud bude hrát, protože potom bude asi delší doba temna. :)
Reagovat
pockerface
Přesně. Musím souhlasit i s Horáčkem: "Berdychovi fandím, ale má nudnou hru, při které mi nepůjde mráz po zádech", což je pravda, ale pokud nebude hrát proti Rogerovi, vždy budu na jeho straně.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
pockerface
Ale jo, já to beru. Tomáš má pravdu, je to sport, má snové zaměstnání, co by za to jiný dal. Já tedy určitě. A že to nevyšlo? No taky nemáme v práci nebo ve škole každý den posvícení. Hlavně, že to Toma baví. Ve vrcholovém sportu stačí maličkost a zítra může být s tenisem konec, no a život půjde stejně dál. Tak budu držet Tomášovi, aby se dostal na TM a snad na AO to bude lepší.
Reagovat
Fandina
Hezký příspěvek. Připojuji se.
Reagovat
smazaný uživatel
Vy jste úplná sluníčka!
Reagovat
Fandina
Co se týká Brďulky, tak ano. Mám ho moc ráda. Sluníčko.
Reagovat
a.magerova
Být Tomášem, tak mě takové označení fakt nasere... :-/
Reagovat
Fandina
To je ale tvoje věc, co tě štve.
Reagovat
Fandina
Mám stejně starého syna jako je Berďa a zdrobněliny mu nevadí. Kdo chce, tak to pochopí, kdo ne bude rýt do všeho.
Reagovat
slacker
Tak nerej
Reagovat
Fandina
Nejsem ty.
Reagovat
a.magerova
Fakt by tvému synovi nevadilo, kdybys mu veřejně říkala Brďulka ?!!! Nevěřím !!!
Teda za předpokladu, že se jmenujete Berdychovi.
Reagovat
tedi
co ona, ale nekdo cizi!
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že kdyby mi osobně řekl, že mu přezdívka vadí, tak mu tak říkat nebudu.
Reagovat
Fandina
On je také velký rozdíl, jak to oslovení podáváš. Samozřejmě, že když ho řekneš nějak výsměšně, tak se to druhého dotkne. Ale když to řekneš s láskou, tak to vycítí.
Reagovat
Fandina
Včera byl Berďa na ES v křesle, kam tam chodí tenisti a ptali se ho tam pochopitelně na přezdívku. Řekl Berďa. Takže asi je normální, že mu někdo jeho přezdívku zdrobní. A to, že říkám synovi zdrobněle i před lidma, tak si na to zvyknul. Stejně tak, jako říkám zdrobněle manželovi, dceři, vnoučatům.
Reagovat
a.magerova
No Berďa jo, ale Brďulka ?!!!
To už je fakt infantilní :-/
Reagovat
Fandina
Jasně, k stáru lidi dětinští. Já si to můžu dovolit v mém věku, říkat mladým lidem zdrobněle.
Reagovat
a.magerova
Kůň je jednou hříbětem, ale člověk dvakrát dítětem, říká staré české přísloví o faktu, že lidé na stáří často dětinští až blbnou.
Reagovat
Fandina
Tak určitě na tom něco bude. Já například na sobě pozoruji změny v tom, že jsem pohodlnější a línější na spoustu věcí. Například někdy i tady, přemýšlet o tom, co vlastně kdo svým příspěvkem myslel. To dřív nebývalo. A určitě je to věkem. Nikam nespěchám, jsem pohodlná. A třeba i tohle může způsobit, že se zase člověk vrací z plodného období do bezstarostného dětství.
Reagovat
a.magerova
OK každá máme něco, tak já si jdu na dvě hoďky zaběhat do lesa, mějte se tu jak chcete :-))
Reagovat
Fandina
Já si jdu udělat cafe laté a naladit na svých strojích tenis. Každý máme něco ... úsměv
Reagovat
Roger_Federer
Z jake znacky kavy??:)
Reagovat
Fandina
Z přístroje, který mám doma.
Reagovat
Fandina
Dolce Gusto. Všem doporučuji.
http://www.peckasms.cz/images/upload/f634051530635717326.jpg
Reagovat
Roger_Federer
Do neho musis davat nejakou kavu, bud pomletou, nebo cele zrna, pripadne kapsle.
v kancelari mam stroj za 120t...a mam nakoupeno 18 znacek kavy, dokonce i svoji smes, namichanou specialne pro sebe, stridam znacky na ktere mam zrovna chut..Asistentka ma odborne skoleni, jak se chovat ke kave, i pristroji, jak nastavit hrubost mlynku i teplotu vody...
Reagovat
slacker
a ma asistenka i odborne skoleni jak se chovat ke tve zizale?
Reagovat
Roger_Federer
Ne
Reagovat
FulnekUltras
;)))))
Reagovat
Fandina
Já mám to viz nahoře obrázek a cafe late si dělám z kapslí. Mám to tak ráda. Koupila jsem si to samé i na chalupu. Dřív jsou na cafe laté chodila do restaurací, teď si to dělám sama. Jinak mám ráda preso nebo capucino Segafredo, to si dávám v restauracích. Zrnkovou kávu, turka nepiji vůbec.
Reagovat
a.magerova
Není to zbytečná investice?
Třeba já piju jen kohoutkovicu, sem tam zelený či bylinkový čaj.... a protože doma kávu nepijeme a nikdy jsme nepili, tak z toho důvodu i vím, že kávu nepije velké množství lidí, tož co tož jak ? :-))
Reagovat
Fandina
Já zase vůbec nepiju čaj. Nechutná mi, nedělá mi to dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Když mu nevadí Berdyš a Berdyč, tak mu nemůže vadit ani Berďulka :D
Reagovat
a.magerova
No jenže, tos blbě přečetl :-))
Reagovat
Fandina
Dobře to přečetl. Berďulka mu tu píši.
Reagovat
a.magerova
V tomto vlákně píšeš Brďulka a né Berďulka, ani jednou jsi nenapsala, že to byl překlep, takže logicky beru v úvahu, žes zas posunula tu zdrobnělinu dál úmyslně...
Reagovat
Fandina
Říkám mu Berďulka, takže by mě ani nenapadlo, že se bavíme o Brďulkovi. To byl překlep.
Reagovat
mahycek
To už je tak obehraná písnička- Co se dá dělat?? Nic, no jede se dál. Je to jen tenis. Jsou horší věci, to máš pravdu Tome, ale na tu úpornou hru, stereotipní se nedá dívat. A žádný plán B, nebo dokonce C.
Reagovat
smazaný uživatel
Chtěl bych se podívat, jak hraješ ty
Reagovat
spaniel
Ma velice rozmanitou hru, ovlada vsechny druhy uderu, dokonce i ramem. Casto zaskoci soupere uderem na druhy kurt nebo za plot. Taky ma plan B, kdyz mu A nejde, zacne souperi nadavat a kdyz to nezabere, tak je tu C, praskne raketou a jde na pívo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist