Kvůli tmě nefungovalo ani jestřábí oko, ale my hráli dál, nechápal Berdych

28. 6. 2014, 09:26
Aktuality 57
Tomáš Berdych ocenil po prohře ve 3. kole Wimbledonu výkon svého přemožitele Chorvata Marina Čiliče. Zároveň ale po páteční porážce 6-7 4-6 6-7 nechápal rozhodnutí hlavního sudího, který zápas navzdory šeru nepřerušil. Kvůli tmě na kurtu číslo tři přestalo ve třetím setu fungovat i jestřábí oko.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (wimbledon.org)

"Zase z toho nedělejme moc velkou aféru. Není to konec světa. Rád bych řekl, že Marin hrál opravdu skvěle. Od začátku jsem skoro neměl šanci. Jenom jsem v zápase visel. Zasloužil si vyhrát," řekl šestý nasazený Berdych novinářům.

Zápas s Čiličem skončil ve 21:38, což byl nejpozdější konec utkání na otevřeném dvorci ve Wimbledonu v historii. Dokonce i obhájce titulu Brit Andy Murray uvedl, že míč jen stěží v televizi viděl. "V tie-breaku bylo vidět špatně," souhlasil Čilič.

Když se ve třetím setu pomalu stmívalo, přestalo fungovat jestřábí oko. V tu chvíli Berdych nechápal, proč se zápas dohrává. "Kdyby na kurtu vůbec nebylo, bral bych to. Ale proč máme pokračovat, když ani technika nefunguje?" divil se. S hlavním rozhodčím o situaci několikrát diskutoval. "Řekl, že jestřábí oko nefunguje, protože je tma. Ale my hrajeme dál? ptal jsem se. A on říkal, že hrajeme dál."



Berdycha mrzelo, že tenisté nemohli kvůli šeru podat ideální výkon. "Nikdo nechce, aby někdo hrál špatně a dělal chyby, protože na to nevidí. Každý by rád podal co nejlepší výkon, jenomže to tentokrát nešlo," řekl.

V utkání si stěžoval i na jednoho z lajnových sudích. Ten podle českého hráče na jeho straně opakovaně chyboval. "Udělal dvě chyby a připravil mě o brejk. Třikrát jsem hlavního žádal o výměnu, ale on ho omlouval, že je dobrý a musí mu dát šanci. Pak přišel třetí sporný okamžik, já se podívám a zase tam sedí ten samý. Přestal jsem mít chuť s rozhodčím o čemkoli diskutovat," prohlásil Berdych.

Teď je čas na odpočinek
Nyní si chce odpočinout a doléčit naražené levé zápěstí z prvního kola Wimbledonu. "Pořádně si oddechnu, což jsem tři roky za sebou v zimě nemohl. Teď si to vyberu, abych rozjel dobře druhou půlku (sezony)," řekl Berdych deníku Sport.

Z Londýna neodjede spokojený, ale ani rozladěný. "Je lepší, když se končí s dobrým pocitem na dvorci. Takový výsledek štve, ale aspoň se nebudu vracet s vědomím, že jsem se v posledním zápase hledal a nevěděl, co se děje. Tohle je drobný plus," uvedl Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
Jan
Jestli ten Tomáš nemá smůlu. V semifinále na USO prohrál s Murrayem za neregulérních podmínek v silném větru, teď to zase také moc regulérní nebylo, jak byla tma, jeden rok ve Wimbledonu mu zase klouzala tráva, když prohrál ...
Reagovat
spaniel
Nemít takovej pech, tak uz ma vic GS nez Novak a davno se s Nadalem pretahuje o post světové jednicky.
Reagovat
Davor1
V tých podmienkach hrajú vždy obaja hráči...
Reagovat
spaniel
To byla ironie.
Reagovat
Davor1
jasné, tú poslednú vetu som nejak vypustil ;)
Reagovat
Jan
Ale, když na USO hrál v tom větru Djokovič a Ferrer ho drtil a vypadalo to, že vyhraje, tak rozhodčí hru přerušili a následující den Djokovič Ferrera smázl. Tak vypadá "rovné" rozhodování o zápase. S tou tmou je to to samé.
Reagovat
smazaný uživatel
O co tady komu jde.Tomáš uznal porážku těmito slovy tak co tady řešíte............"Zase z toho nedělejme moc velkou aféru. Není to konec světa. Rád bych řekl, že Marin hrál opravdu skvěle. Od začátku jsem skoro neměl šanci. Jenom jsem v zápase visel. Zasloužil si vyhrát," řekl šestý nasazený Berdych novinářům.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš se k tomu postavil čelem. Spousta lidí tu křičí, že se na něco vymlouvá, ale nevymlouvá, prostě jen konstatoval fakta, u nichž navíc uznal, že byla stejná pro oba, což ani nemusí být pravda, protože v šeru někteří lidé vidí líp a někteří hůř, ale to už by bylo fakt na velký spekulace. Zajímalo by mě, co by ten rozhodčí dělal, kdyby jeden z nich přišel s tím, že trpí šeroslepostí. Čilič vyhrál zaslouženě, Tomáš ale odchází se vztyčenou hlavou, protože hrál dobře a nemusí se za svůj výkon stydět. Čilič byl včera jak v nějakém tenisovém rauši. Kdoví jestli si nešňupnul z tý lajny, co tam Tomovi chyběla :D
Reagovat
smazaný uživatel
No ta lajna ,to bude asi to pravé oříškové.Také bych si rád šňupnul lajny při Wimbledonu. Ale není mi dáno a nikdy nebude.
Reagovat
Fandina
že tenhle zápas skončil ve 21:38, což byl nejpozdější konec utkání na otevřeném dvorci ve Wimbledonu v historii. Berďa má po diviscapovém rekordu ve čtyřhře další. Když jsem byla v pondělí ve Wimbledonu, tak jsem sledovala zápas Caro s Peer než byl přerušen kvůli dešti někdy po osmé hodině a na kurt tedy už moc dobře vidět nebylo a tenhle zápas se hrál ještě po západu slunce, který byl v 21:21.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím rekordem mě to napadlo taky :D Jinak kamera hodně zkreslovala. Když se člověk podívá na fotky, tak vidí, jaká tam byla tma. Nechápu, že si tohle dovolili.
Reagovat
spaniel
Jestrabi oko bych do toho netahal. Kdysi nebylo vubec a hrálo se. Na spoustě turnajů/kurtu neni doted. Podmínky meli oba stejne, Cilic si poradil.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně jsem čekala, kdy někdo vytasí, že dřív jestřáb vůbec nebyl a šlo to. Nojo, jenže teď je a právě třeba u Berdycha bylo vidět, jak moc je důležitý. Pokud si Berdych vyžádal challenge, měl obvykle pravdu. Ono dřív taky nebyl tenis tak rychlý. Ale především jde asi o to, že výpadek jestřába opravdu potvrzuje, že na kurtu byla tma a v takových podmínkách by se prostě hrát nemělo.
Reagovat
spaniel
To nejsou fakta, ale jen tvoje domnenky. Prestat hrat by se melo, kdyz je tma, ne kdyz prestane fungovat jestrab. Je to na objektivnim posouzeni umpira, tentokrat to mozna prehnal, ale s jestrabem to nic nema. Jestrab se pouziva cca od 2006, chces rict, ze 2005 byl pomaly tenis? :D
Taky bych rad videl, odkud si vzala ze pokud si Berdych vezme jestraba, tak je obvykle uspesny? Pokud vim, zadny hrac nema s jestrabem pozitivni bilanci. A vubec, Berdych nema zapas, v kterem by nediskutoval s rozhodcim, nehadal se, nestezoval si. Prohral, protoze byl Cilic lepsi a odklad chtel, protoze preruseni vzdy vyhovuje tomu, co prohrava.
Reagovat
slacker
Umpire to nechtel protoaovat na dalsi den z mrzkych osobnich duvodu. Po zitrejsi dohravce by uz nemohl ridit dalsi zapas a nedostal by za nej priplatek ke gazi :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Totálně překrucuješ moje slova tak, aby se ti to hodilo do krámu. Jaký moje domněnky? Byla tam taková tma, že jestřáb nefungoval. To je fakt. Jestliže je tato technologie součástí zápasu, pak by její výpadek měl být jednoznačným a objektivním impulsem k přerušení. Rozhodně je to mnohem objektivnější, než že si nějaký umpirový sudí myslí, že hrát se ještě dá. Zařízení, které je schopno rozklíčovat sporné míčky s přesností na 2mm, nevidí, ale lajnoví sudí vidí. To je fakt postavený na hlavu. Ale i kdyby tam jestřáb nebyl, to, že byla tma, viděl snad každý.
Jinak jsi nenapsal, že máš na mysli rok 2005, ale napsal jsi dřív a dřív skutečně tenis pomalejší byl. Jeho zrychlení si vyžádalo nové metody, ostatně to teď můžeš sledovat ve fotbale. Ale o tom žádná, v roce 2005 už rozhodně pomalý nebyl :)
Ty Berdychovy spory s jestřábím okem jsem vztahovala k letošnímu Wimbledonu. Měla jsem totiž za to, že se bavíme o něm, ne o tenise celkově, tudíž upřesňuji - Berdychův souboj s challengemi na LETOŠNÍM WIMBLEDONU.
Zápasů, kdy Berdych s rozhodčími nediskutuje, je rozhodně mnohem víc, než těch, kdy diskutuje. A jak jsem tu už někde psala, tentokrát diskutoval celkem oprávněně. Možná byses měl víc začít dívat na jeho zápasy.
Ta tvoje poslední věta je zcela zbytečná, protože jsem zde neviděla nikoho, kdo by tuto skutečnost popíral. Naopak to zde snad už každý napsal.
Reagovat
spaniel
Ježíš, o cem tocis proboha? Nenapsal jsem 2005, ale driv? Ja psal o dobe, kdy jestřáb nebyl, coz je pred 2006, to jen ty si myslis, ze to asi bylo v roce 1907!

Pointa je, ze nikde a nikdy nebyl jestřáb používán k tomu, aby se určilo, ze uz neni videt. Ty a ani nikdo jiny nevi, kde je ta hranice kdy uz jestřáb nefunguje. Treba je to v case, kdy uz to ovlivňuje hrace, treba je to 30 minut predtim. Jestřáb neni určeny na tento účel a Berdych to tam jen prihodil, aby zdůraznil, ze uz byla fakt tma. Sledoval jsem to a jestřáb nesel mnohem driv, nez se zacal zmiňovat konec. Nesel uz v dobe, kdy se jeste bezne zapasy hraji.

A Berdych je placka, jedna z největších. V prvni vete rekne, ano Cilic byl lepsi a pak dodá dalsich 5, jak mu ublizovali lajnovi a jak byla tma, jelikoz uz nefungoval jestřáb. Kdyby zůstal u prvni vety, neni co řešit. Vzdyt prohral ve 3 a 90% zapasu se odehrálo za světla, takze si ty kecy mohl odpustit.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, a tyhle kecy bysis zase mohl odpustit i ty :/ Pokud si někdo vybírá jen útržky vět k tomu, aby mi mohl ukázat, že nemám pravdu, pak s ním nemá smysl diskutovat.
Reagovat
spaniel
Nevybírám si útržky. Proste to co pises, nedava smysl a ty si nejsi ochotna to priznat. To je cele.
Reagovat
Stan_Borowitz
Dobře to dnes vyřešily Lisická s Ivanovičovou. Prostě se dohodly, že dál hrát nebudou, a když na ně rozhodčí na umpiru začal dělat ramena, že o tom rozhoduje on, zavolaly si supervizorku zápasu a bylo vymalováno.
Reagovat
J.M.
To je pěkné. :-) V jednotě je síla.
Reagovat
Stan_Borowitz
spanieli, existují dokonce hygienické normy minimálního přípustné intenzity osvětlení na pracovišti. No a kurt je pracoviště tenistů. Nevidím nejmenší důvod, proč by i oni nemohli mít takovou normu, která se navíc dá snadno měřit přístrojem za pás set euro.

Tím se ovšem nijak nezastávám Berdycha, protože před rokem nebo dvěma právě on vyřadil v Paříži Murraye a dohrávalo se v podobné tmě jako včera. Tehdy si kupodivu nestěžoval...
Reagovat
spaniel
Ja jsem za. Melo by byt objektivni a empirické posuzováni světelných podmínek. Takhle se hraci dohadují podle toho jak na tom jsou, jeden chce hrat (ten co vede, nebo ma momentum), druhy ne. Málokdy se shodnou. Jedine co jsem tady tvrdil, ze jestřáb neni na toto určeny a tahat sem veci typu, ze kdyz jestřáb, ktery ma rozlišení 2mm (jinak jsou to 3mm) uz nefunguje, tak to znamena tmu, je proste blbost. Je určeny na jinou vec a treba to jednou změří a propojí a pak to tak bude, ale momentalne ne.
Reagovat
smazaný uživatel
No, jenže právě takhle jsem to nenapsala, takhle sis to vyložil ty. Ty 2 mm říkal komentátor v TV, ano, máš pravdu je to dokonce 3,6 mm. Spokojený?
Reagovat
spaniel
:) ale napsala. "Ale především jde asi o to, že výpadek jestřába opravdu potvrzuje, že na kurtu byla tma a v takových podmínkách by se prostě hrát nemělo"
Ale to je v pohode. To co bychom si vysvětlili v reálu za 5 minut, se tady natáhne na 2 dny.
Reagovat
smazaný uživatel
No, vždyť říkám, jedna věta. To, co jsem napsala předtím, asi vůbec neexistuje.
Reagovat
spaniel
Vzdyt jo. A ja na ni reagoval. Výpadek jestraba nepotvrzuje nic.
Reagovat
smazaný uživatel
* předtím a potom, abych byla přesná

Mě prostě akorát totálně vytáčí argument "dřív to tak nebylo". Dřív nebylo věcí. Třeba taky televize a internet, dokonce v dávných časech ani ten tenis nebyl. Dneska na GS kromě RG jestřábí oko je, je to dobře, že je, pak by ale jeho nefunkčnost měla být objektivním důvodem k přerušení zápasu a ne že se může hrát bez něj. A jestliže důvodem nefunkčnosti jedné složky hry je tma, pak je pro hru tma. Kdybych to měla ukázat na nějakém viditelnějším, byť naprosto nereálným příkladě... Vlivem nějaké špatné výroby se stane, že všechny míčky najednou změknou. Bude se hrát s měkkými míčky, když to přece jde, hru by to svým způsobem pouze omezilo, nebo se hra přeruší a bude se hledat jiné řešení?
Já rozhodně nechci, aby jestřábí oko bylo měřítkem tmy, jak se mi tu snažíš vnutit. Je samozřejmě blbost přerušovat zápas za stavu 6:6 jen proto, že právě přestalo fungovat jestřábí oko, ale pokud k tomu dojde v půlce setu, tak proč ne?
Reagovat
spaniel
Protoze na většině kurtu a turnaju neni. Nema se tam snad hrat? Tenis nestojí na jestrabim oku. Taky nemam rad kecy typu driv to nebylo, neni to nutné ani ted (jsem treba za video rozhodčího ve fotbale). Jen v tomto pripade si myslim, ze je to precenovani jestraba. KDyby micky létali tak rychle, ze by je rozhodčí nebyl schopny videt, pak by hra byla plne závislá na jestrabim oku a muselo by se přerušit. Ale takto? Ani nahodou. Navic maji jen 3 challenge v setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vážně nedokážu pochopit, jaké myšlenkové pochody tě vedly k napsání prvních dvou vět. Jestliže ses až dosud opíral o nějakou konkrétní větu, kterou jsem napsala, tak myšlenku, že na kurtech bez jestřábího oka by se nemělo hrát, jsem ani nenaznačila. Já napíšu, že na GS jestřáb je, proto by měl fungovat a ty napíšeš, že na většině kurtů není, tak jestli by se tam nemělo hrát. Je to už podruhý, kdy z tématu Wimbledon odbíháš do obecný roviny. V tvých myšlenkových pochodech je vskutku obtížné se vyznat. Buď jsi vážně totální mimoň nebo mě chceš vytočit.
Reagovat
spaniel
:D já mam dost. Tezko diskutovat s nekym kdo neudrží nit myšlenek ani 2 vety.ja reagoval jen na to si psala, problem je ze ty si za tim nestojis a začneš pistet, ze si to tak nemyslela a ze je to vytržené z kontextu. Neni.
Reagovat
smazaný uživatel
Spanieli, sorry, ale ty jsi vážně trotl. Z nás dvou to fakt nejsem já, kdo neustále odbíhá od Wimbledonu k obecný rovině tenisu. O kurtech bez jestřábího oka jsem se za celou dobu ani náznakem nezmínila, tak mi netvrď, že pištím a nedokážu udržet nit. To ty máš problém s tématem.
Reagovat
smazaný uživatel
French Open 2010, čas letí :) Ano, tenkrát se dohrávalo v 21:30 SEČ a taky už byla slušná tma. A Murraymu se to taky vůbec nelíbilo :D
Reagovat
Pesek12
Nevím co Tomáš myslí výrokem "Pořádně si oddechnu, což jsem tři roky za sebou v zimě nemohl. Teď si to vyberu, abych rozjel dobře druhou půlku (sezony)". To jako myslí Turnaj mistrů a 2x finále DC a zápasy extraligy?
Po posledních výsledcích na GS (ale spíše hře kde neměl šanci) bude nakonec rád, že může hrát finále DC.
Reagovat
smazaný uživatel
Těmi posledními výsledky myslíš i SF v Austrálii a ČF v Paříži? Tím dvojnásobným finále myslíš dvojnásobné vítězství v DC? A Turnajem mistrů myslíš zřejmě cosi zcela bezvýznamného, že? Tak to jo.
Reagovat
Pesek12
Nikde nepíši, že ty jeho výsledky na GS nejsou dobré pro udržení v top ten. Ale jistě ne pro Tomáše, který chtěl letos zaútočit na postavení velké čtyřky a aspoň navázat na nějakém GS na finálovou účast ve Wimbledonu 2010.
Dobře, na letošním AO porazil jediného hráče z top ten Ferrera, ale na dalších vypadnul zcela jasně s Gulbisem a Čiličem. Ani jinde letos někoho jiného z top ten nedokázal porazit. Nebo se mýlím?
A už vůbec nic netvrdím o výsledcích na TM a DC. Jen jsem položil otázku, jestli tím myslí tyto akce, aby si v zimě mohl dostatečně odpočinout.
Reagovat
smazaný uživatel
Těžko říct, co tím myslel, ale pokud mu odpočinek pomůže k úspěchu na USO, pak ať si ho užije :D Já to samozřejmě vidím taky, že Tomáš vypadává s hráči, kteří nejsou ani v top10, ale na druhou stranu, to, co předváděl Gulbis v Paříži a Čilič včera, to prostě nejsou jejich standardy, to bylo hodně nad jejich možnostmi. Nakonec Gulbis vyřadil i Federera a Djokovičovi taky slušně zatopil.
Reagovat
facom
Jo tak on by pan Berdych chtěl do první čtyřky, jo? :D A ze třetího kola grandslamu? :D :D :D
Reagovat
EllNino
budeš se divit, ale i za 3. kolo GS bude na 5. místě, pokud andy neobhájí :DD ...a na US Open obhajuje jen 4. kolo
Reagovat
Stan_Borowitz
Na tom úvodním framu videa k článku vypadá Čilič jako Šebrle.
Reagovat
smazaný uživatel
ajaj, ty budeš Berdychfan :D
Reagovat
smazaný uživatel
to bylo na PetaM
Reagovat
PetaM
Vůbec :D :D Mě mužský tenis nebere. Je to nuda :D
Reagovat
smazaný uživatel
jo jasněě, zase si stěžuj -.-sem přemýšlel na co si bude stěžovat letos :D
Reagovat
PetaM
Nevěděl jsem, že říct pravdu a především svůj názor je považováno za stěžování. Dobrý.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak je pravda, že Berdych si stěžuje obecně zbytečně hodně. Kdyby tím aspoň uměl pobavit jako svého času Big Mac, ale to jeho stěžování je jako jeho hra - tak nějak bezkrevné až nudné.
Reagovat
VlS
s tímhle nesouhlasím, existuje kopec větších stěžovatelů.
Reagovat
Stan_Borowitz
A tak to asi jo. Ale myslím, že ne mezi těmi, mezi které chce podle vlastního vyjádření patřit...
Reagovat
VlS
No, myslím, že včera to bylo trochu dost, ale nevím. Už jsem viděl podobný výstupy i u těch nejvysších.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak ať do toho alespoň zařadí vzdělávací prvky :-)

http://www.youtube.com/watch?v=RCKV5K_KQ5I :-)
Reagovat
VlS
Tak já jsem pro to, aby si tyhle vložky odpustil, jen si nemyslím, že patří k týpkům jako třeba mladý Ital,
Reagovat
Stan_Borowitz
Lasciatemi cantare
con la chitarra in mano
lasciatemi cantare
sono un italiano

Buongiorno Italia gli spaghetti al dente
e un partigiano come Presidente
con l'autoradio sempre nella mano destra
e un canarino sopra la finestra

Buongiorno Italia con i tuoi artisti
con troppa America sui manifesti
con le canzoni con amore
con il cuore
con piu' donne sempre meno suore

Buongiorno Italia
buongiorno Maria
con gli occhi pieni di malinconia
buongiorno Dio
lo sai che ci sono anch'io

Lasciatemi cantare
con la chitarra in mano
lasciatemi cantare
una canzone piano piano
Lasciatemi cantare
perche' ne sono fiero
sono un italiano
un italiano vero

Buongiorno Italia che non si spaventa
e con la crema da barba alla menta
con un vestito gessato sul blu
e la moviola la domenica in TV
Buongiorno Italia col caffe' ristretto
le calze nuove nel primo cassetto
con la bandiera in tintoria
e una 600 giu' di carrozzeria

Buongiorno Italia
buongiorno Maria
con gli occhi pieni di malinconia
buongiorno Dio
lo sai che ci sono anch'io

Lasciatemi cantare
con la chitarra in mano
lasciatemi cantare
una canzone piano piano
Lasciatemi cantare
perche' ne sono fiero
sono un italiano
un italiano vero.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím teda nesouhlasím. Berdych naopak v posledních letech své diskuze s rozhodčími hodně omezil. A že si stěžoval při letošním Wimbledonu? No, ale sakra, vždyť měl snad pokaždé pravdu. Vůbec se mu nedivím a naprosto ho chápu. To, co při jeho hře předváděli rozhodčí, bylo do nebe volající.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pokud je na nějakém kurtu instalováno jestřábí oko a má oficiálně konečné slovo při posuzování sporných míčů, pak pokud světelné podmínky na dvorci nedovolují jeho použití, měl by být zápas přerušen. Dokonce by to mělo být objektivní a spravedlivé měřítko přerušení zápasu pro tmu. Tam, kde jestřábí oko není, by se měly nainstalovat luxmetry, to jsou relativně levné přístroje.

Ponechávat toto na subjektivním posouzení rozhodčího na umpiru mi připadá v dnešní době absurdní.
Reagovat
VlS
S tímhle souhlasím.
Reagovat
Jan
Přesně tak. Bohužel rozhodčí kazí hru ve všem. I ve fotbalu, hokeji ... Je to často černá skvrna ve sportu.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas. Vidím to stejně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist