Kvitová s Berdychem porazili i Američany, jsou blízko finále

4. 1. 2012, 11:37
Aktuality 21
Čeští tenisté mají nakročeno do finále Hopman Cupu. Petra Kvitová s Tomášem Berdychem neprohráli v Perthu s Američany ani jedno utkání a po výhře 3:0 na zápasy si do tabulky skupiny A připíšou druhou výhru. V pátek se Kvitová s Berdychem střetnou s Dánskem.
Petra Kvitová

Vedení dnes zařídila českým tenistům stejně jako v předchozím duelu Petra Kvitová, která si v Perthu poradila s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou snadno ve dvou setech.

Kvitová nebyla spokojená s vlastním výkonem, občas kroutila hlavou, i když Mattekové-Sandsové prorazila podání. Světová dvojka se nemohla dostat do rytmu, do tlaku, ale tradičně agresivně returnovala a dobře podávala.

Asi největší problémy Kvitová přečkala hned v úvodním gamu, v němž odvrátila dva brejkboly. Pak už ale zápas nevalné kvality dostávala pod kontrolu. Matteková, která kvůli zranění ramena odehrála od loňského Wimbledonu do konce roku už jen jeden zápas, dělala spoustu chyb a česká tenistka se tak těžko dostávala do tempa. Nicméně nebylo ho potřeba; i když Kvitová zdaleka nepředvedla svůj nejlepší výkon, na hladké vítězství 6-2 6-1 to bohatě stačilo.

"Jsem šťastná, že jsem vyhrála, ale necítila jsem na kurtu moc dobře. Cítím ve své hře rezervy, můžu se ještě hodně zlepšovat," komentovala Kvitová v televizním rozhovoru. "Porazit dnes Spojené státy pro nás bude hodně důležité. Půjdu teď fandit Tomášovi," dodala světová dvojka.

A její týmový partner Tomáš Berdych Petru Kvitovou nezklamal. Přestože proti němu na druhé straně kurtu stál osmý hráč světa Mardy Fish, Berdych neztratil set a zvítězil 6-3 6-3.

Už úvod zápasu patřil českému hráči, který Fishovi okamžitě sebral podání. Svůj servis si Berdych držel, a když v závěru setu přidal další brejk, vyhral sadu poměrem 6-3. Ve druhém setu jako první udeřil Američan, který se po brejku ujal vedení 3-2, ale dlouho se z něj neradoval. Tomáš Berdych si servis vzal hned zpět a další prolomené podání znamenalo vedení 5-3 pro rodáka z Valašského Meziříčí. Fish ještě závěr utkání zdramatizoval, když si vypracoval tři brejkboly, dva z nich ale Berdych smazal esem, odvrátil i další nebezpečí a zápas vzápětí ukončil.

Závěrečná smíšená čtyřhra už nemohla na vítězství české dvojice nic změnit, Berdych s Kvitovou ale chtěli napravit zaváhání ze souboje s Bulharskem. To se jim povedlo: sice si vybrali několik slabších momentů, ale vedení 5-1 v úvodním setu už nepustili a poté zvládli i druhou sadu. V ní rychle přišli o podání a prohrávali 1-4, nepříznivý vývoj ale otočili na 5-4, a i když Tomáš Berdych nedokázal zápas doservírovat do vítězného konce, český pár ukořistil další dva gamy a v duelu se Spojenými státy tak neztratil jediný set.

Rozhodne se až v posledních duelech
Ani s dvěma výhrami na kontě nemají čeští tenisté postup do sobotního finále jistý, ale mají ho ve vlastních rukách. V pátek ráno budou v každém případě potřebovat i body ze zápasu proti Dánsku, aby se nemuseli ohlížet na poslední duel ve skupině Bulharsko - USA. Dánové Caroline Wozniacká a Frederik Nielsen dnes podlehli Bulharům, kteří se vrátili do hry a zamotali postupovou matematiku.

"Na zápas s Caroline (Wozniackou) se těším. Sice ani jedna nejsme v top formě, ale bude to ideální test na úvod sezony." řekla Petra Kvitová, která by mohla usednout na tenisový trůn v případě, že příští týden vyhraje turnaj v Sydney.

"Pořád ještě nemáme finále jisté, takže potřebujeme ještě jednou podat výborné výkony, a proto jsme tady," řekl Berdych na webu turnaje směrem k duelu s Dánskem. "Rok se zatím rozjíždí výborně, všechno funguje, i proto už se těším na náš třetí zápase ve skupině, třetí úspěšný zápas," doufal pětadvacetiletý Berdych.

Výsledky - Hopmanův pohár smíšených dvojic v Perthu (Austrálie):

Skupina A:
ČR - USA 2:0 po druhé dvouhře
Kvitová - Matteková-Sandsová 6:2, 6:1, Berdych - Fish 6:3, 6:3, Kvitová/Berdych - Matteková-Sandsová/Fish 6:3, 7:5.

Bulharsko - Dánsko 2:1
Pironkovová - Wozniacká 5:7, 6:4, 2:6, Dimitrov - Nielsen 7:6 (7:5), 6:2, Pironkovová/Dimitrov - Wozniacká/Nielsen 3:6, 6:4, 10:1.

Tabulka:
1. ČR 2 2 0 5:1 11:3 2
2. Dánsko 2 1 1 3:3 8:7 1
3. Bulharsko 2 1 1 3:3 8:8 1
4. USA 2 0 2 1:5 2:11 0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
JStriegler
všem díky za rady taky věřím že to nebude potřeba a že vyhrajem teď otázka jen lepší do finále že...
Reagovat
JStriegler
Zdravím tenisové odborníky nemáte někdo zjištěny jestli si můžeem dovolit prohrát. co rozhoduje asi vzájemny zápasy a pak hry ne?
Reagovat
smazaný uživatel
prohrat by si "dovolovat" nemeli:-)), rozhodl by vzajemny zapas. Ale jak se postupuje, pokud by mela tri druzstva dve vitezstvi.....asi score - body, sety, gamy.... ?
Reagovat
VlS
Taky jsem se po tom díval, ale na ofi stránkách turnaje jsem pravidla nenašel a na WTA celkem pochopitelně není nic. Doufejme, že s Dány vyhrají a žádné pravidlo na nic nebudeme potřebovat.
Reagovat
smazaný uživatel
"Proti Seveřanům stačí české dvojici vyhrát jeden ze tří pátečních zápasů výsledkem 2:0 na sety (případně vyhrát 2:1 a ještě uhrát další set ve zbývajícíh utkání). Za takové situace by se vůbec nemuseli ohlížet na výsledek zápasu Bulharsko - USA."
zdroj: aktualne.cz

Český postup je skoro jistý. Moc nevěřím, že by Frederik proti Tomášovi uhrál set.
Reagovat
rib
moc nevěřím,že by to Petra Caro odevzdala jen tak :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Nemusí jí to odevzdat jen tak... Pořád je ale mnohem reálnější prohra Petry proti Caro než Tomášova prohra s Frederikem.
Reagovat
smazaný uživatel
mne mira pravdepodobnosti prijde v obou pripadech uplne stejna...... :-)) Musim te klovnout, kdyz fandis Dansku! ;-) Ale k tomu score, logicky se nabizelo, ale nevedela jsem, jestli se pocita cela skupina nebo jen ta tri "postupova" druzstva.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle toho, jak je teď tabulka, tak dřív rozhoduje počet vyhraných/prohraných setů před vzájemným zápasem, když jsou Dánové před Bulhary... Pokud by to tak bylo i na výhry/prohry a ty byly přednější než ty sety, stačila by podle mě jakákoli výhra 2:1, aby nás už nijak nepřeskočilo Bulharsko.
Reagovat
smazaný uživatel
První hráčka žebříčku porazí druhou a 236. hráč žebříčku porazí sedmého... Klidně si klovni, ale to má být úplně stejná pravděpodobnost? :D Aby bylo jasno, já fandím jenom té hezčí polovičce Dánska. :)
Reagovat
VlS
Ty jsi na chlapce?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, opravdu nejsem na chlapce. Nebo ty si snad myslíš, že hezčí polovička dánského týmu je Frederik? :D
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
vendulkabendulka
Bude CT4 vysilat i mix? Bylo to preruseno kvuli skokum na lyzich a ja ted nemam cas sledovat jestli budou pokracovat v puvodnim programu, nebo tam daji i mix.. Diky
Reagovat
smazaný uživatel
řekl bych že mix asi vysílat budou... Ale asi až ve večerním záznamu...
Reagovat
smazaný uživatel
když končil Berdych, tak říkali, že to na mix určitě na chvilku přepnou
Reagovat
vendulkabendulka
Nojo. Koukam na nejaky britsky stream, neni to nic moc, ale dokoukat se to da. Druhy set nasi mozna jeste otoci, je to 3:4.
Jinak Mattek-Sands tradicne zabavne oblecky, v mixu vypada jak Batman na koncertu Madness ;)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.ceskatelevize.cz/ct4/tenis/159141-zive-cesti-teniste-prehrali-i-americany-vedou-2-0/
Reagovat
VlS
ještě je dejte v deblu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už je dali.
Se těším, až zase v noci budu na to koukat.
Já to tušil, že jim to půjde jen líp a líp. :-)
Reagovat
VlS
Já jsem zvědavej, co se dělo na začátku druhýho setu, když prohrávali už 4:1. No, důležitý je, že to dokázali otočit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist