Kvitová o přípravě na trávu, o podmínkách v Eastbourne i o přátelství se Šafářovou

17. 6. 2014, 22:04
Rozhovory 9
Petra Kvitová dnes vítězně odstartovala travnatou část sezony, když v prvním kole turnaje v Eastbourne porazila již počtvrté v letošním roce krajanku Lucii Šafářovou. Když jsem zjistila, že spolu budeme zase hrát, tak jsem se dost smála, přiznala česká jednička. Přečtěte si rozhovor, v němž světová šestka mluví nejen o přátelství se Šafářovou, ale i o přípravě na trávu, či o podmínkách turnaje v Eastbourne.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Jak se cítíte před startem travnaté části sezony?
Cítím se dobře. Je fajn, že tady teď skoro neprší, takže jsme mohli v klidu trénovat a nic nám to nekomplikovalo. Po Roland Garros jsem byla nějakou dobu doma, kde jsem si pár dní odpočinula a pak začala trénovat. V Anglii jsem od čtvrtka a musím říct, že ty tréninky tady byly super, těším se na zápasy.

V prvním kole jste hrála znovu proti krajance Lucii Šafářové, jak jste reagovala, když jste se to dozvěděla?
Když jsem to zjistila, tak jsem se dost smála, tady to byl vlastně už náš čtvrtý letošní zápas. Jsme dobré kamarádky, známe se z Fed Cupu, kde se spolu skvěle bavíme, s Luckou je velká legrace. Mám ji ráda, proto je těžké proti ní hrát, ale někdy to tak prostě je, v zápase ji vnímám jako soupeřku.

Jak těžké je pro vás soustředit se na turnaj tady v Eastbourne, když víte, že už příští týden startuje Wimbledon?
Už jsem na to zvyklá, nehraju tu poprvé. Vždy se snažím maximálně koncentrovat na ten turnaj, kde zrovna hraju, nemyslím dopředu. Je jasné, že jsem tady kvůli zápasům, musím si zvyknout na trávu před Wimbledonem, ale ten turnaj beru maximálně vážně. Je tu řada výborných hráček, proto chci ukázat to nejlepší.

Mluvila jste o tom, že neprší, ale nezdá se vám tu poněkud chladno, není tolik stupňů, že?
To je pravda, ale rozhodně se kvůli tomu nechystám hrát v teplákách, to ne. Ty podmínky jsou tady někdy náročné, ale za ty roky už jsme si na to všichni zvykli a navíc je to prostě pro všechny stejné. Já mám radši, když je trošku tepleji, protože o to lépe míče létají, ale to je něco, co nemůžu ovlivnit a musím se s tím vypořádat. Hlavní je, že neprší, protože to je pak hodně komplikované a na trávě někdy i nebezpečné, někdy to pak dost klouže.

Takže máte radši teplo, nebo zimu?
Nemám ráda teploty v Austrálii, to je opravdu extrém. Na druhou stranu hrát třeba v deseti stupních je také málo, takže já volím takový ten zlatý střed. (smích)

Dalším problémem tady v Eastbourne je vítr, který tu tenisty hodně zlobí, je to pravda?
Je. Tady je opravdu většinou dost větrno. Vzpomínám si na zápasy z posledních let, kdy to bylo až neuvěřitelné, myslím, že někdy to prostě ani nebylo o tenise, ale o tom, kam vítr míček odfoukne. Když jsem tu hrála v roce 2011 ve finále s Marion Bartoliovou, tak to bylo zábavné pro nás obě, nic s tím ale nešlo dělat.

Jak moc je pro vás těžký přechod z antuky na trávu?
Musím říct, že je to dost obtížné, i když by to třeba lidé neřekli, protože tráva je můj oblíbený povrch. Pohyb na trávě je úplně jiný než pohyb na antuce, na což si musí člověk nějakou dobu zvykat. Na antuce se hrají dlouhé výměny, můžete se klouzat, zatímco na trávě se hraje rychle a ty výměny jsou proto spíše kratší. Snažím se hrát víc agresivně, protože to je na trávě výhoda, víc to platí, stejně jako hra na síti.

Vaše sezona je zatím dost nahoru a dolů, nemyslíte? Jak se na první polovinu roku 2014 díváte vy sama?
Víte, já jsem nic neočekávala. Začátek sezony se vůbec nepodařil, což mě hodně mrzelo, ale i to se v tenise někdy stává. V posledních týdnech se cítím dobře, jsem zdravá a snažím se dělat maximum pro to, aby se má hra zlepšovala a já zase uhrávala dobré výsledky. Teď je tu tráva, takže uvidíme, jak to půjde.

Myslíte, že soupeřky vás na trávě vnímají jako velkou hrozbu, když jste vyhrála Wimbledon, a právě proto vás chtějí porazit?
Možná, nevím, nikdy jsem se jich na to neptala. (smích) Možná je to pro ně větší motivace, když ví, že by tak porazily bývalou šampionku.

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zaujala mě Petřina věta "Na antuce se hrají dlouhé výměny, můžete se klouzat, zatímco na trávě se hraje rychle a ty výměny jsou proto spíše kratší.".
Reagovat
PetaM
No, holka to asi myslela všeobecně. Protože ona rozhodně dlouhé výměny nehraje. :D :D I když je fakt, že se občas ve výměně udrží a DOKONCE ji i vyhraje. Ale spíše se s ní hrajou krátké výměny :D

No a ty skluzy, to rozhodně nemluvila o sobě :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, že všeobecně, a pak už o sobě "Snažím se hrát víc agresivně, protože to je na trávě výhoda". Já myslel, že už to víc pálit nejde.
Reagovat
PetaM
Taky pravda :D :D :D Petra má velké pecky a už teď hraje na obrovské riziko :D Kdyby přidala, tak bych se bál chodit na její zápasy si sednout do hlediště ... :D
Reagovat
smazaný uživatel
asi ma vlohy aj na bejzbol
Reagovat
Jan
Jestli netrénovala baseballové odpaly i na Wimbledon :) A třeba ještě v bazénu :)
Reagovat
pepin
Pokud to tedy řekla, tak to vypadá, že objevila ameriku.
Reagovat
slacker
Proste myslivna
Reagovat
VlS
Opět - dostala otázky, tak odpověděla. Na fádní a hloupé otázky neexistují chytré a zajímavé odpovědi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist