Kvitová: Jsem vyšťavená. Fyzicky i psychicky

4. 9. 2022, 12:15
Aktuality 8
Šťastná z postupu do osmifinále US Open, ale fyzicky a psychicky unavená z prožitého dramatu byla po utkání s Garbiňe Muguruzaovou Petra Kvitová. Česká jednička odvrátila v duelu 3. kola posledního grandslamu sezony dva mečboly a díky výhře 5-7 6-3 7-6 si zahraje po dvou letech v New Yorku mezi šestnácti nejlepšími. O čtvrtfinále se utká s domácí Jessicou Pegulaovou a vedle samotné soupeřky se bude muset vyrovnat i s pravděpodobnou nepřízní diváků.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

"Musím říct, že jsem se úplně vyšťavila," řekla českým novinářům Kvitová. "V tie-breaku jsem to tahala jako nikdy v životě. Přitom jsem si říkala, že to není moje hra a že do toho musím víc chodit. Chtěla jsem si to uhrát sama, ale nešlo to. Hlava dělá strašně moc. Ač jsem u úderů byla nohama, ruce mi vůbec nešvihaly. Naštěstí jsem to nějak uklohnila," konstatovala.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka vyhrála proti bývalé světové jedničce Muguruzaové šestý zápas po sobě. Podobné drama s ní ale zažila poprvé. "Nečekala jsem to tak náročné. Takhle jsem Garbiňe neviděla hrát už hodně dlouho, zejména ve vzájemných zápasech," uvedla Kvitová.

Rodačka z Bílovce prohrávala v rozhodujícím třetím setu 2:5 a později při servisu za stavu 5:6 odvrátila dva mečboly. Zahraniční novináři jí na tiskové konferenci připomněli paralelu s loučící se Serenou Williamsovou, která ustála ve zřejmě posledním utkání kariéry s Ajlou Tomljanovicou pět mečbolů. "Viděla jsem to a líbilo se mi, jak to nevzdávala. Určitě se jí nechtělo jít pryč z kurtu a podobné to bylo u mě. Nechtěla jsem na turnaji skončit, takže jsem tam nějak visela," podotkla Kvitová.

V rozhodujícím super tie-breaku vedla Češka 8:5 a měla dva servisy na ukončení zápasu. Oba ale ztratila, duel pokračoval a Kvitová proměnila až čtvrtý mečbol na 12:10. "Zkrácená hra byla noční můra. Obě jsme byly strašně stažené a nervózní. Když se hraje takto důležitý tie-break, je to vždy náročné. Po výhře ale přichází super pocit a po mečbolu to ze mě spadlo. Jsem docela šťastná," řekla bývalá světová dvojka.

Před super tie-breakem si Kvitová netradičně vyměnila oční kontakt s členkami týmu Muguruzaové. "Jsou to fajn lidi, takže jsem se na ně podívala. Ta blondýnka, fyzioterapeutka, se na mě usmála, tak jsem se usmála taky. Obě jsme si povzdychly a šly na to. Tohle se mi asi v životě nestalo. Není obvyklé, že bych se dívala do boxu soupeřky. Obě jsme si sice přály jiný konec, ale bylo to hrozně hezké. Po zápase také za mnou všichni přišli a pogratulovali," podotkla Kvitová.

Zároveň žertovala, že se k ní nedostaly žádné zprávy o tom, že by dramatický závěr zápasu měl za následek ztráty vědomí v okruhu jejích příznivců. Měla jen informaci, že rodiče její postup lehce oslavili. "Prý si dali panáka, což chápu. Naštěstí se ale snad nikomu nic nestalo. Nebo o ničem nevím. Vy jste v pohodě?" opáčila směrem k novinářům s úsměvem Kvitová.

V boji o čtvrtfinálovou účast na US Open v kariéře ji čeká domácí osmá hráčka světa Pegulaová. V případě úspěchu by Kvitová vyrovnala na newyorském betonu své maximum.

"Dopředu víme, že mě čeká divácká nepřízeň, ale doufám, že by mi pár lidí mohlo zatleskat. S Jessicou jsem hrála dvakrát a mám s ní pozitivní bilanci, což mi pomůže. Utkaly jsme se i tady na US Open, jen to proběhlo bez diváků," vzpomínala Kvitová.

"Od té doby se ale zlepšila. Má dobré výsledky během celé sezony a letos patří do Top 10. Hraje agresivně, byť ne úplně. Dobře se však hýbe a hodně toho vrátí. Bude tedy záležet na mém výkonu," dodala turnajová jednadvacítka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
GaelM
Po dvou odehraných zápasech? RIP smile
Reagovat
Alien
Kdyby to zavřela z hodinu 6 : 3, 6 : 3, nebyla by vyšťavena!
Reagovat
com
Vanek ji nakou tu stavicku doda smilesmile
Reagovat
tommr
v Cincinnati Petra odvracela mečbol proti Teichmannový a nakonec došla až do finále. Nebyl bych proti kdyby si to zopakovala i na USO. I když tady odvracela mečboly dva takže by měla to finále vyhrát ... smile
Co se týče divácké podpory v příštím kole tak to by měla tak zkušená hráčka jako je Petra hravě ustát. Navíc nečekám že by zrovna Pegulu diváci podporovali nějak fanaticky. Jo kdyby Petra hrála s Williamskama nebo s Gauffovou tak to by asi byl mazec ...
Reagovat
Bee
Kdyby hrála s Gauffovou, tak by to bylo finále... to by nebylo špatný!!!smile
Reagovat
tommr
jj to by bylo snový finále ... smile
Reagovat
com
peo me by bylo snovy finale Karolina - Tomljanovic 6:1 smile
Reagovat
tommr
to by taky nebylo špatný. Tomljanovic je asi jediná ze zbývajících hráček proti které by byla Karolína ve finále jasnou favoritkou ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist