Kvitová je už světovou trojkou, za týden může být první!

24. 10. 2011, 06:57
Aktuality 37
Petra Kvitová se den před startem Turnaje mistryň stala světovou trojkou. Česká tenistka tak vylepšila své maximum, aniž by v uplynulém týdnu hrála.
Petra Kvitová

Oproti zvyklostem se body za Turnaj mistryň odečítají o týden dříve, tedy těsně před start vyvrcholení sezony, na kterém nebude chybět nejlepší česká hráčka současnosti Petra Kvitová

A právě jednadvacetiletá rodačka z Bílovce se v dnešním vydání žebříčku WTA posunula ze čtvrtého na třetí místo. Sama na Turnaji mistryň ještě nehrála, naopak Běloruska Viktoria Azarenková dnes přišla o 440 bodů a klesla.

"Nemám to v hlavě, neřeším to. Každé pozice v horních patrech žebříčku je těžké dosáhnout," řekla Kvitová na úterní odpolední tiskové konferenci.

Wimbledonská šampionka Kvitová se tak v žebříčku vyrovnala Haně Mandlíkové, která byla třetí v dubnu 1984. Výš už z tenistek narozených v Československu byly pouze Jana Novotná (2.) a Martina Navrátilová (1.).

A vzestup Kvitové nemusí na třetí příčce skončit. V případě úspěchu na Turnaji mistryň má teoretickou šanci být první na světě. K tomu je potřeba v Istanbulu triumfovat, a to buď bez porážky, za což by získala 1.500 bodů, nebo s jednou prohrou (1.340 b.) a aktuální jednička Caroline Wozniacká z Dánska by musela zároveň třikrát prohrát. "Myslím, že to je dost nepravděpodobné," dodala česká tenistka.

Na letošní Turnaji mistryň se kvalifikovaly Wozniacká, Šarapovová, Kvitová, Azarenková, Zvonarevová, Na Li, Stosurová a jako poslední Agnieszka Radwaňská. Včera byly rozlosovány skupiny.

Své postavení po semifinále v Moskvě vylepšila i druhá nejlepší Češka Lucie Šafářová. V žebříčku se posunula o tři pozice na 24. místo a už pouhé dvě soupeřky ji dělí od vyrovnání maxima. Čtrnáct dní před finále Fed Cupu proti Ruskám dobrá zpráva.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
VlS
Líbí se mi stručná "analýza", že jen Petra a Maša mají vše ve svých rukou. Dokáží porazit kohokoliv (včetně sebe).
Tak se těším (a bojim, bojim)
Reagovat
smazaný uživatel
Doporučuju autorovi, aby "kvalitní" texty původem od nějakého dobře placeného pisálka z ČTK před publikováním nejdřív ověřil.
1) Tři prohry Carol ve skupině dávají ranking 7325 bodů.
2) Za titul Kvitové bez prohry bude 7370 bodů. S jednou prohrou ve skupině je to 7210, což na 1. místo už nestačí.
3) Dále zde není zmíněno, že kombinace tři prohry Carol a titul Kvitové jí nedává jisté první místo. Marfuša při prohře s Petrou ve finále může dosáhnout až na 7420 bodů, což je víc než uvedených 7370.
Reagovat
VlS
Je to tak, i Maša by musela prohrát mimo finále i ve skupině alespoň jeden zápas. Ale nejde o první místo v žebříčku, jde o výsledek turnaje, ten je důležitější. Pokud Caro do SF nepostoupí a Petra a Maša ano, tak bude na špici těsno v každém případě a příští by mohlo být zajímavé. Je to daleko napínavější a zajímavější než ATP a sázkové kanceláře asi vydělají na WTA víc než na ATP.
Reagovat
VlS
...a příští jaro ......
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to nepochybně. Jde o velké tituly, teprve až jako další hledisko velikosti tenisty je počet týdnů na špici žebříku.
Dokud Karolína nevyhraje grandslam nebo aspoň jako nouzovku TM, bude všem pro smích.
Na svůj mladý věk má nadprůměrný počet turnajových titulů. Tipnul bych, že v tomto parametru pár let před koncem kariéry překoná Williamsky, které se na obyčejných turnajích nadšením nikdy moc nepřetrhly. Jenže bez doplnění o pár GS titulů je jí ta bilance naprd.

Nicméně posměšky pseudofandů za svůj pinkací styl hry si nezaslouží, takhle nedůrazně ženský hrály naprostou většinu tenisové historie. Líbil se mi tento názor od Kimiko Date:
Napríklad Martina Navrátilová, mala výborné podanie, volej, cit pre hru na sieti, všetko robila s úžasnou ľahkosťou, no pozerajúc sa na dnešné mladé hráčky, je to všetko len o sile, delovom podaní, žiadna taktika, len bam, bam, bam. Všetky navyše hrajú týmto štýlom. Pred rokmi sa hralo viac defenzívne, hráčky čakali na chybu súperky. Martina Navrátilová, Steffi Graf, Gabriela Sabatini, Arantxa Sanchez, či Martina Hingis, všetko hráčky, ktoré nepotrebovali svaly, pretože používali rozum.
Reagovat
VlS
Sporty (jako ostatně cokoliv) se vyvýjejí a hráči se učí používat ty strategie, které nesou úspěch.
Dovolím si s Kimiko polemizovat. Právě Martina Navrátilová (ale nejen ona) přinesly do dámského pojetí tenisu atletickou přípravu, fyzickou sílu a výkonnost. (V pánském bychom našli paralelu také). Postupně se ze sportu se silně akademickými kořeny (Kodeš, Kukal, Pála byli či jsou inženýři) stal sport vytrénovaných atletů, kteří už na akademický život nemají čas - pokud ovšem chtějí uspět. A to nebyl nějaký dlouhý vývoj, to se odehrálo v jedné tenisové generaci společně s výrazným přechodem od amatérského univerzitního sportu k profesionalitě. To se u nás samozřejmě prohloubilo v okamžiku, kdy už jsme si ani nepotřebovali předstírat amatérizmus, který ztratil "hodnotu" s odchodem Avery Brundage z MOV. Ztratil ji právem, nikdo amatér nebyl už hodně dlouho a všichni to jen předstírali a kamuflovali buď zaměstnáním ve státních službách (Jean Claude Killi byl např. formálně celníkem ve francouzských Alpách, o našich vojácích Duklácích a policajtech z Rudé Hvězdy ani nemluvě) Myslím, že dnes jsou lidé starající se o svou budoucnost studiem spíš výjimkou než pravidlem (Věra, Petko, Lucka Š.). To není kritika, ale konstatování reality.
Carolína používala strategii, která byla úspěšná - vracet, vracet a vracet, dokud soupeřka neudělá chybu (taktika podmíněná rychlýma nohama a vysokou spolehlivostí obranných úderů). Nevím, jestli ztratila schopnost tuhle taktiku uplatňovat, nebo jestli soupeřky (a jejich trenéři, poradci a celé týmy)našly protizbraň a tahle taktika přestává být tak úspěšná. To se teprve ukáže v dalším vývoji.
Reagovat
smazaný uživatel
Fyzická síla narůstala už od 70. let, ale byla tam současně i chytrost. Která většinou těm dnešním mlátičkám chybí.
Karolína je v háji, ale těžko říct, co má větší vliv. Jestli ty protizbraně soupeřek nebo upadající kvalita úderů, taktiky nebo psychiky na její straně. Kromě výjimek v podobě křížného bekhendu prakticky není schopna sama výměnu ukončit. O chytrých elegantních zakončeních ve stylu Agnežky si už hezky dlouho může nechat zdát.
Reagovat
VlS
No vidíš, a teď jsi to řekl - Aga hraje chytře - až vychytrale a někdy tomu chybí odvaha, Schiavone hraje chytře, Sam (když má den) hraje chytře, Jelena Jankovič hraje chytře (teď jí to hraní moc nejde), Vika hraje poměrně chytře. Nemyslím si, že chytrá hra je v protikladu s agresivní, silovou hrou. Kombinace je a bude to nejúčinnější. Petra začíná hrát chytře a začíná mít potřebný přehled. Naopak chytrost bez agresivity a síly prostě nestačí, protože s tím bomberky prostě zametou na první, druhou, nejpozději třetí ránu. Taky je otázka, jaký vliv mají nové rakety, výplety, míče a povrchy. Někdy zapomínáme, že antuka byla alespoň v Evropě standard a Wimbl byl velká výjimka. Dnes je standard spíš hard. Ale bez ohledu na techniku nebo povrch, využití protipohybu, zkrácení hry, změny rytmu, ty tomu pomůžou vždy a všude. Co mi u některých hráček (a Caro je jejich představitelkou) chybí je pestrost hry, celodvorcový tenis, voleje na síti, účinné, ale opravdu účinné kraťasy - pořádnej kraťas vidíš jen tu a tam a to spíš u chlapů (Lopez, Radek). To dělá z tenisu tu nádhernou podívanou, 25 úderů tam a zpátky od základní lajny, to je nuda. Proto třeba za nejlepší moskevský zápas považuji SF Kaia - Lucka, protože Lucka to tam pestře hrála. Cibulka Kaiu upinkala k smrti, bylo to efektivní, vyhrála, dalo se na to dívat, ale úplně ono to nebylo. Těch míčů, při kterejch uděláš áááááááách tam bylo pramálo.
No, nějakej závěr - tenis se mění a bude se měnit. Hráči i hráčky, (herci i herečky) budou hrát to, co jim přinese úspěch a nemá smysl plakat nad tím, že za starejch zlatejch časů to bylo lepší. 1. nebylo, 2., i kdyby bylo, tak je to pryč.
Reagovat
smazaný uživatel
ahoj, VISi, :-) jen gloska, hru dnes opravdu ovlivnuji predevsim technologie materialu a "filosofie" spolecnosti, ktera produkuje uplne jine lidi. Jini jsou proto, aby prezili, nemam jim to za zle, hracickovanim - a to sebedokonalejsim - okouzlis fajnsmekry, jako rarita poslouzis ostatnim, ale v globalu neprorazis, vzdycky se nakonec najde bomber, ktery s tim zamete. Je to rychlejsi.
Reagovat
VlS
Sojko, ty jsi taky spíš sova než skřivan, viď:-))
Jo, to si myslím taky a dokonce si myslím, že je to dobře. Stejně chytrá bomberka blbou porazí.
Reagovat
VlS
A ještě oprava hrubky nahoře "vyvíjejí" - fuj, to se stydím
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi pěkná rozsáhlá úvaha. A ještě navíc tak pozdě v noci :-)
Reagovat
VlS
http://tennis.com/articles/templates/features.aspx?articleid=14853&zoneid=9
Reagovat
smazaný uživatel
Akorát,že je rodačka z Fulneku:-))
Reagovat
smazaný uživatel
omyl, narodila se opravdu v Bílovci
Reagovat
Fandina
se narodila Petra Kvitová i Květa Peschke ..............
Reagovat
vendulkabendulka
Nevite kdy se bude vedet kdo a v kolik bude zitra hrat, prosim?
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím neoficiálně: v úterý od 17 h místního času (ve čtyři tady) by měla začít Petra proti Věře, potom Wozniacká proti Radwańské a nakonec by měla přijít Šarapovová proti Stosurové... Pro Petru teda asi to nejhorší na začátek. Zase ale když Věru dá, bude mít na další dva zápasy sebevědomí dost a dost.
Reagovat
vendulkabendulka
Diky moc
Reagovat
smazaný uživatel
Viděla jsem fotky z turnaje mistryň, Péťa na nich vypadá krásně, sluší to tam skoro všem , jen Hekna má slušnou prdu v té zácloně, děs běs.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, jo, taky jsem koukal na fotky na stránkách wta, Petře to sluší náramně, třeba na té fotce 10, nádherná zlatovláska.
A má druhé nejkrásnější šaty, nejvíce se z mého pohledu turkům povedlo nastrojit Li Na.
Reagovat
VlS
Rozhodně nejsem módní expert, Peťka tam je pěkná, Caro taky a ani Maša mi nepřijde divná. Podle mě to tam nesluší Věrce a Aga vypadá, jak kdyby šla na folklorní část Bierfestu.
Reagovat
smazaný uživatel
pise se tu ze v CESKOSLOVENSKU narozene zeny dosahly Vyse jen Novotna a Navratilova.Nezapomnelo se tu na Hingisovou?(rozena v Ceskoslovensku)
Reagovat
VlS
To máš pravdu. Nevím, ale možná má Martina i Český nebo Slovenský pas (nebo oba).
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha! Přestaň už konečně psát tímto legračním způsobem. Tam patří velká písmena? Jaký Český nebo Slovenský pas? Jaká Slovenština? Jaký nejlepší Moskevský zápas?
Reagovat
smazaný uživatel
to bude eště bitva, proč ale Petře nevěřit??? naopak, ona dokáže překvapit.....pokud to nebude stále Wozniacki, může to bejt i Masha
Reagovat
VlS
Na www.tennis.com je uvedený přehled šancí na vítězství sestavený Peterem Bodo, dopisovatelem portálu a patrně uznávaným tenisovým publicistou. Setsavil žebříček s bodováním šancí od jedničky do desítky (desítka = nejvyšší šance). Žebříček sestavoval ještě před Moskvou, proto v něm je Aga i Marion.
Tabulka vypadá takhle :
7 Wozniacki
5 Sharapova
8 Vika
6 Petra
7 Zvonareva
5 Sam
3 Li Na
8 Bartoli
7 Radwaňska

Důvody pro ty které body poměrně podrobně rozebírá a je to docela zajímavý pohled, i když některé jeho důvody mohou být přinejmenším diskutabilní.
Reagovat
VlS
A ještě jednou - teď tipovačka čtenářu www.tennis.com:
Caroline Wozniacki (12.42%)
Petra Kvitova (11.18%)
Vera Zvonareva (2.48%)
Agnieszka Radwanska (10.77%)
Maria Sharapova (36.65%)
Victoria Azarenka (11.80%)
Li Na (4.14%)
Samantha Stosur (10.56%)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jo Bartoli 8, on se asi pomátl.
Reagovat
VlS
On u Marion oceňuje (řekl či napsal to trochu jinak) to její zakousnutí se. No, prostě má názor. Petře moc nevěří, protože podle něj je zakřiknutá, málo průrazná a bude vykulená z také akce, kde je poprvé. No, doufám, že mu ukáže opak a to, že ze sebe nedělá mediální hvězdu nemusí být nevýhoda, ale naopak. Ale třeba se ukáže, že má pravdu - uvidíme.
Reagovat
Vojtaakk
No já bych řekl, že je přeceňovaná Azarenka dost. A naopak podceňovaná Stosur
Reagovat
VlS
Udělejme svůj žebříček s použitím stejné logiky. Můj je tady:
Maša, Petra 6
Vika, Věra 5
Caro, Sam 4
Li, Aga 3
Reagovat
smazaný uživatel
7 Azarenka
7 Zvonareva
7 Kvitová
6 Sharapova
5 Radwaňska
4 Wozniacki
4 Stosur
3 Li Na
Reagovat
Carloss
Jsem fakt zvědav, jak to dopadne. Moc Wozniacké nevěřím, že to zvládne. Uplně nejlepší by bylo finále Petra-Mária o post světové jedničky. :)
Reagovat
VlS
A asi by i nejlíp odráželo skutečnost, která je skutečně jedničkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Aza přišla o 440 bodů a loni vyhrála na turnaji mistryň jen jeden zápas, odečetli se jí body z Moskvy. Kdo tu píše ty články, bývá tu spoustu nepravd.
Reagovat
smazaný uživatel
Kde tam vidíš chybu? V dnešním vydání rankingu Azarenka odečítala 470 (Moskva 2010) + 370 (TM Doha).
Do žebříkové šestnáctky se jí kromě 280 bodů za Lucemburk dostal jeden z turnajů, kde letos uhrála 120 bodů (Eastbourne, Sydney). Rozdíl odečtených a přičtených bodů je 440.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist