Kvitová je nováčkem roku okruhu WTA. Hráčkou roku je Clijstersová

1. 12. 2010, 17:23
Aktuality 6
Letošní semifinále Wimbledonu vyneslo Petře Kvitové přestižní ocenění od ženské tenisové asociace. WTA zvolila českou tenistku především kvůli jejímu grandslamovému úspěchu nováčkem sezony. Hlavní cenu pro nejlepší tenistku roku získala Belgičanka Kim Clijsterová.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Dvacetiletá Kvitová je nováčkem roku, i když se na okruhu WTA Tour objevuje již tři roky. Cítí se tedy jako nováček? "Těžko na to odpovím, ale každopádně jsem za ocenění ráda. Je to motivace," napsala Kvitová ČTK ze soustředění ve Vysokých Tatrách, kde bude do soboty nabírat fyzickou kondici. Rok 2011 začne v Brisbane, pak bude hrát v Sydney a posléze první grandslam roku Australian Open. 

Nejvýrazněji se Kvitová prosadila až letos. Překvapila především ve Wimbledonu, kde skončila až v semifinále na raketě tehdejší světové jeničky Sereny Williamsové. Během turnaje vyřadila mimo jiné i Dánku Carolinu Wozniackou, která je aktuální jedničkou a ocenění pro nováčka sezony získala před rokem. 

Kvitová se díky londýnskému úspěchu probojovala do nejlepší třicítky světa, ze které však v závěru roku vypadla a aktuálně ji patří 34. místo v žebříčku.

Podruhé v kariéře a poprvé od roku 2005 byla hráčkou roku zvolena Kim Clijstersová. Sedmadvacetiletá Belgičanka v této sezoně získala pět turnajových titulů včetně US Open a závěrečného Turnaje mistryň. Aktuálně jí patří třetí místo v žebříčku za Wozniackou a Věrou Zvonarevovou.

"Je velmi milé získat cenu pro hráčku sezony jen rok poté, co jsem se vrátila na kurty po mateřské. Rozhodně jsem nečekala, že můj návrat na vrchol půjde tak rychle. Když jsem se o ocenění dozvěděla, ani jsem tomu nevěřila," prohlásila Clijstersová, kterou zároveň ocenily ostatní tenistky za její chování mimo dvorce a její práci v hráčské radě.

Její krajanka Justin Heninová dostala ocenění za comeback roku, když se v lednu vrátila po dvouleté pauze a hned postoupila do finále Australian Open a získala dva tituly. Nejlepším deblovým párem byly zvoleny Gisela Dulková a Flavia Pennettaová, které spolu vyhrály sedm turnajů.

Za charitativní činnost byla oceněna Ruska Maria Šarapovová, která mimo jiné jako ambasadorka Organizace spojených národů navštívila děti postižené tragédií v Černobylu. Šarapovovou rovněž fanoušci zvolili nejoblíbenější tenistkou a nejlépe se oblíkající se hráčkou na okruhu.

Další Ruska Jelena Dementěvová, která po sezoně ukončila kariéru, podruhé získala cenu Karen Krentzckeová za smysl pro fair play.

pva, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prosím.. neví někdo, jestli se bude vysílat exhibice mezi Marií a Věrkou někde? Díks..
Reagovat
smazaný uživatel
Nováček?! Heh, to je fakt směšne, novaček je napřiklad ten kdo hraje prvni sezonu a vyhraje turnaj wta napřiklad apod, rozhodně ne Petra...
Reagovat
skott
Ze bude mit WTA tento rok problemy vybrat novacka roku jsem cekal, ale ze nakonec zvoli Petru Kvitovou, tomu rikam zoufale reseni:/ Petra novacek opravdu neni v zadnem ohledu.Jak je zmineno v clanku, byla to jeji treti kompletni sezona na okruhu a pokud mela tohle oceneni ziskat, tak jiz za predchazejici rocnik, ktery pro ni byl prulomovy v pravem slova smyslu (prvni titul, vysledek na US Open, vitezstvi nad Dinarou), ale zcela nesmyslne brala cenu Melanie Oudin.
Letos byl samozrejme vyber horsi, nove hracky prilis nezarily, kandidatek by se sice par naslo, jen zadna zkratka nevycnivala, at uspechy nebo stalou formou.Nemelo by to ovem znamenat, ze cenu ziska zavedena tenistka!
Podle me se melo rozhodovat mezi trojici:
Anastasia Sevastova - ziskala titul (Estoril), ma nejlepsi ranking z mladych tenistek
Coco Vandeweghe ? fantasticka druha polovina sezony, nekolik velkych vyher vcetne Top10 nad Verou Zvonarevou
Bojana Jovanovski ? nejmladsi soucasna hracka v první stovce, slusne ji vysel Fed Cup, vyhra nad Jankovic

dalsí kandidatky, ktere jeste mohly pripadat v uvahu:
Ksenia Pervak, Simona Halep a mozna i Johanna Larsson, ktera je sice starsi, ale na WTA do letosního roku minimalne zkusena.
Zminit potom musim jeste Regi Kulikovou, ktera mela naslapnuto nekam k prvni cyricitce a pravdepodobne by vyhrala ona, ale jiz tradicne si vybrala obrovskou porci smuly na zraneni.

Ostatni ceny jsou podle ocekavani (i kdyz hrackou roku bych radsi videl Serenu, protoze 2GS jsou preci jen vic nez TM a 1GS), jen jsem nikde na ofic. strankach nenasel jemno tenistky s nejvetsim zlepsenim v sezone...
Reagovat
BooOoo
pro Kvitovou určitě velký úspěch .. Ale myslím, že by si to více zasloužily Sevastova nebo Halep, které jsou budoucnost ženského tenisu .. Ale můžeme být rádi, že toto ocenění má naše Petra Kvitová
Reagovat
smazaný uživatel
taky podle meho nazoru bych to dal Halep a ne kvůli ceckám:))
Reagovat
skott
Ja jsem to myslel ponekud jinak.Petry uspechy jsou daleko vetsi nez dosahly hracky, ktere jsem zminoval.Z toho pohledu si Petra cenu nepochybne zaslouzi vic nez Sevastova nebo Halep, jen samotne SF Wimbledonu prebije vsechno ostatni.Pouze mi na tom vadi, ze podle me prote nesplnuje, co bych si predstavoval pod pojmem ¨novacek roku¨.Oceneni by se melo drzet urcitych nemennych kriterii, aby melo prestiz, ne si je prizpusobovat, jak se hodi.
Muj tip byl jinak take Sevastova.Titul radim v tomhle pripade o neco vys nez samotna vitezstvi na jednotlivych turnajich.
No a Halep me spis trochu zklamala.Po antuce se vyparila a vyjma toho, ze servirovala na zapas proti Jankovic (USO), jsem si ji uz poradne nevsimnul.Mozna jsem cekal moc v jejim veku, ale chybel mi u ni herni posun, ktery se mi libil a stale libi treba u Alex Dulgheru mimo antuku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist