Kvitová: Doufám, že u čtvrtfinále nezůstanu

1. 7. 2013, 22:30
Aktuality 26
Bez propadů jako v předešlých zápasech zvládla tenistka Petra Kvitová osmifinále Wimbledonu a na londýnské trávě je znovu mezi nejlepší osmičkou. Česká jednička doufá, že dnešní výhra nad Španělkou Carlou Suárezovou ve dvou setech jí může do dalších bojů pomoci.
Petra Kvitová

První grandslamové čtvrtfinále sezony je pro Kvitovou pozitivem mezi letos nevyrovnanými výsledky. Na osmé hráčce světa je vidět, že v All England Clubu ožívá a je nebezpečnější. "Je to Wimbledon a doufám, že u čtvrtfinále nezůstanu," řekla předloňská šampionka, která je mezi osmi nejlepšími počtvrté za sebou. 

V duelu se Suárezovou se Kvitová vyrovnávala s rolí favoritky a hráčky, kterou při vyřazení Rusky Marie Šarapovové a Bělorusky Viktorii Azarenkové mnozí už vidí ve finále. Ve spodní části pavouku je nejvýše nasazenou. 

"Každý o tom mluví a není snadné to poslouchat. Hráčky, které postoupily, hrají dobře, jsou ve formě, takže to není snadné," řekla Kvitová. V utkání se Španělkou bylo především v prvním setu vidět, jak moc chce roli favoritky naplnit. "Dávala jsem si tlak sama na sebe a byla jsem fakt zatažená a nervózní," konstatovala. 

Tlak na Kvitovou ještě vzroste po dalším šoku turnaje - vyřazení světové jedničky a obhájkyně titulu Sereny Williamsové, která podlehla Němce Sabine Lisické. "Turnaj je plný překvapení, ale já myslím jen na další soupeřku," řekla Kvitová. Doufá, že zkušenost z duelu se Suárezovou jí do úterního čtvrtfinále pomůže. "Snad začnu uvolněnější," uvedla směrem k utkání s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. 

Na utkání se Suárezovou Kvitovou potěšilo, že zápas zvládla ve dvou setech. Vyvarovala se tentokrát propadů ve hře jako v prvním a v třetím kole. "To mi může pomoci, že jsem to udržela. Uvědomovala jsem si to ve druhém setu. V tom jsem byla na sebe přísná a snažila jsem se, abych ten propad neměla," řekla. 

Těžkou práci bude mít nyní s Flipkensovou. Světové dvacítce dvakrát ze tří zápasů podlehla a letos v Miami dostala v prvním setu "kanára". Levorukou Češku čeká především nepříjemný čopovaný bekhend soupeřky. 

"Proti Carle (Suárezové) jsem čop zvládla dobře a z tohoto pohledu bych se nemusela tolik bát. V roce 2011 jsem tady porazila Vinciovou, která hraje podobně jako Flipkensová, takže myslím, že se s tím dokážu poprat. Je to otázka hlavy, abych nepanikařila, dostala se tam správně nohama. To bude klíč," řekla. 

Zraněná pravá noha z prvního kola Kvitovou nelimituje. Musí mít ale na zápasy obvázaný kotník, nohu pod kolenem a zadní stranu stehna. "Nebolí to, momentálně je to dobrý. Už jsem podobnou situaci zažila," řekla. Třeba právě v roce 2011 ve Wimbledonu kralovala s bolavým pravým stehnem. 

Nejvíce práce po zranění udělal Kvitové fyzioterapeut Kristián Bajza. Ten ale musel v sobotu ze zdravotních důvodů odjet. "Necítí se nic moc a mrzí mě, že to tady nemůže prožívat s námi. Ale zdraví je přednější," řekla tenistka. "Hodně mi pomohl s nohou na začátku, tu strašně důležitou část udělal," dodala.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
tommr
průběžnej stav žebříčku WTA po zkompletovaným čtvrtým kole ve Wimbledonu. Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Petru, hvězdička znamená, že hráčka postoupila do čtvrtfinále a ještě může ve Wimbledonu získat další body (maximálně je ještě možný získat 1500 bodů za titul):

1. Williams, S. (+7460 bodů)
2. Sharapova (+4800 bodů)
3. Azarenka (+4390 bodů)
4. Radwanska, A. (+1130 bodů) *
5. Li (+1120 bodů) *
6. Errani (+745 bodů)
------------------------------
7. Kvitová 4435 bodů *
------------------------------
8. Kerber (-465 bodů)
9. Wozniacki (-775 bodů)
10. Bartoli (-1260 bodů) *
...
15. Stephens (-1565 bodů) *
...
17. Flipkens (-1929 bodů) *
...
23. Kanepi (-2654 bodů) *
24. Lisicki (-2685 bodů) *
...

Petra postupem do čtvrtfinále obhájila lonský body a s největší pravděpodobností bude po Wimbledonu na sedmým místě. Může se ale ještě trochu posunout směrem nahoru nebo dolů ...

Možnosti posunu směrem nahoru:
Pokud Petra dojde do finále předstihne Erraniovou a posune se na šestý místo.
Pokud Petra získá titul předstihne bud Agu Radwanskou nebo Li Na (tedy tu hráčku, která vypadne ve čtvrtfinále) a posune se na pátý místo ...

Možnosti posunu směrem dolů:
Pokud Petra dneska vypadne ve čtvrtfinále a Bartoliová získá titul posune se Bartoliová před Petru na sedmý místo a Petra bude i po Wimbledonu osmá ...
Reagovat
UnrealTom
to musí vyhrát :)
Reagovat
smazaný uživatel
Šance tam rozhodně jsou. Ale není to tak snadné, jak se to někomu může, po vypadnutí všech favoritek, zdát.
Soupeřky, které tam zůstaly, nejsou žádná ořezávátka. Teď se Petra dostala do pozice, kdy se od ní opět něco očekává, a takové role jí nesedí. V zápasech má stále velké propady. Jednou je to na returnu, podruhé na podání.
Dnes tipuji, že Kirsten porazí, očekávám spíše tři sety. Ale Sloane, Marion, Na - Li i Aga, ji mohou pořádně zatopit. O Sabine si myslím, že to neustojí tradičně buď hned dnes, a nebo že by neustála finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale zase v r.2011 Serena taky vypadla ve 4. kole a Petra vyhrála, takže třeba to zvládne i tentokrát.:)

Ovšem Marion jak prochází postupně bez pozornosti turnajem..... To by bylo něco, kdyby ve 29 letech vyhrála Wimbledon! Přál bych jí to moc. Nakonec, byla už ve finále, na trávě to umí.... Jó, letošní ročník je opravdu hodně zajímavý.:)
Reagovat
Heather_Fedex
oskar, mam stejne prani ;) marion je velky dric, kde jinde ma tak velkou sanci ziskat gs jako na letos ve wimb??
Reagovat
smazaný uživatel
No právě, tak jsem se zasnil, jaké by to bylo pro Marion na sklonku kariéry krásné zadostiučinění.:) A máš pravdu, jinde než na trávě je to sci-fi....

Ale už dneska bude Sloane velmi těžký oříšek....
Reagovat
Roger_Federer
Kvitova je ze všech tech zustavšich aktualne nejslabši..snad si vzpomene na 2011 a urve finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc pěkná fotka Petry :)) Výhru přeju všem možným, jen ne Marion, každý má svého neoblíbence a u mě je to ona. Nicméně se mi zdá, že se silnějšími soupeřkami umí Petra víc bojovat (i když to někdy vypadá, že silné soupeřky jsou pro Petru pomalu všechny hráčky) :)) U Petry je dost těžký předvídat vývoj zápasu, ale držím moc palec, jak jinak :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Nejslabší? To je vtip??
Reagovat
dadaft
ještě bych snad dodal, že hlavní zbraní Flipkens není čop, ale změna rytmu.
Reagovat
smazaný uživatel
:D)))
Opravdu, ty ses neskutecnej:)
Tebe nemit zarazeno v oblibenych diskuterech, je jako nedychat, nezit, nebyt, nepit...a hodne jinych veci:)
Jedna veta, a zvedl si mne totalne naladu chalpe;), jeste ze v kanclu nikdo neni, bo se rehcu na cele kolo;)
Reagovat
smazaný uživatel
to má zcela jasně ve svojich rukách.Pokud neudělá nějakou zásadní chybu,tak ji titul nemůže uniknout.Je to samozřejmně způsobeno i výpadkem favoritek,ale na to se v budoucnu nikdo ptát nebude.Výhra je vždy výhra a tenis zatím není cyklistika(doufám)aby se jednou odebralo co už jednou bylo dané.
Reagovat
Jiri
Péti nejvetsi sila je v tom, ze i kdyz se ji nedari a ani si tolik neveri, porad bojuje co muze. Nikdy to nevypusti, proto verim, ze muze postoupit, ale realne jsou sance 50:50.
Reagovat
smazaný uživatel
Já také doufám, že nezůstaneš u čtvrtfinále! Dej do toho srdce a bojuj jako naše lvice! Sice před každý tvým zápasem musím sníst něco sladkýho na nervy, ale už jsem z těch nervů zhubla 3 kila za týden.. to je dobrý :D Nevím, jak to zhruba do půl čtvrté vydržím, ale budu fandit a držet palce! Petro, POJĎ! Nandej jim to!
Reagovat
dadaft
"Zápas jsem neviděla, ale bedlivě jsem sledovala skóre a fandila. Byla tam velká pozitiva, hlavně žádný velký propad..."
bohužel, celý první set byl jeden velký propad, a jediná záchrana pro Petru byla, že Suarez-Navarro hrála ještě hůř - ve srovnání s ostatními R16 zápasy učiněná hrůza z obou stran.
být na druhé straně třeba Stephens, dostane Petra kartáč jako hrom.
pak se to přece jen rozjelo, ale Petra má v každém zápase dlouhé chvíle, kdy hraje hrozně, a to jí hodně limituje. tenhle opravdu nebyl výjimkou
Reagovat
VlS
já bych 1. set viděl jako propad na returnu, na servisu to až tak strašný nebylo
Reagovat
smazaný uživatel
servis je o hodně lepší, když to srovnám s RG, tak je fakt super... ťuká na stůl, abych to nezakřikla!
Reagovat
smazaný uživatel
Velký propad vypadá jinak. Sice to nebylo nikterak úchvatné, ale ani žádný blackout. Jo, a na kdyby se nehraje..
Reagovat
mac.hall
NO , já bych se k šancím Petry stavěl velmi , velmi opatrně. Vzhledem k obrovské nevyrovnanosti jejích výkonů ji za favoritku nepovažuji. Ke konečnému úspěchu je potřeba podávat konzistentní výkony na vysoké úrovni a víme všichni, kdo Petru sledujeme , že to je poslední 2 roky velký problém. Nicméně při letošní čtvrtfinálové sestavě je to pro ni, a stejně tak i pro ostatní hráčky, které by za normálních okolností nikdo nepasoval na favoritky , obrovská příležitost, která se s vysokou pravděpodobností již nebude opakovat. Já osobně za největší favoritky v tomto okamžiku považuji Agniežku, i když při normálním vývoji bych ji ke kandidátkám na titul neřadil a to i přes její loňské finále, a Li. Závěr turnaje bude skutečně zajímavý a tipovat výsledky mimořádně obtížné. Kdo si již v tuto chvíli asi mne ruce nad skvělými výdělky jsou jistě sázkové kanceláře. Letošní Wimbledon pro ně musí znamenat neskutečné žně.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty radši Petru nesleduj. Nebo to dělej pořádně, ať nepíšeš nesmysly.
Reagovat
smazaný uživatel
a kde přesně tam jsou ty nesmysly?
Reagovat
Frick
Někdy nějaká hráčka, že předešl noc byla velmi vášnivá?
Reagovat
LukasH
Šance je tohle obrovská, ale zase nejde se k tomu tak upínat. Petra má pravdu. Všechny soupeřky kromě dvou jsou níže nasazené, ale všechny mohou být nebezpečné. Co se týká výkonu Petry, nebyl, pravda, nijak oslnivý, ale nikdo nemůže čekat, že to tam najednou začne pálit jako kdysi. Po tolika nevydařených zápasech a špatných výsledcích na letošních grandslamech je jasné, že to Petra v hlavě musí mít a jistota přichází pomalu.
Serena dneska ukázala, že není neporazitelná. Ovšem taky někdy prohrát musí. Sabine hrála skvěle, zato Serena špatně. Když jí to nejde, připomíná mi Petru (nalité míče do sítě, do autu), jenže Sereně se to stává 3x do roka.:-)
Takže, Petro, máš velikou naději. Pojď.
Reagovat
smazaný uživatel
Měla jsem velkou radost, že Petra postoupila. Zápas jsem neviděla, ale bedlivě jsem sledovala skóre a fandila. Byla tam velká pozitiva, hlavně žádný velký propad. V prvním setu si děvčata držela podání, škoda, že Petra nedoservírovala. Ale tiebrek prostě vyšel a dál to bylo celkem jasné. Že tenisté nejsou stroje vyplynulo dnes z vyřazení Sereny. I královna padla. Dnes jsem ráno četla ve Sportu, jak se Serena valí dopředu. No, dnes se dovalila. Lisicki určitě hrála výborně, ale Serena prostě také není stroj. Počet nevynusených chyb byl také úctyhodný ( na Serenu ). Petra má šance, určitě to v ní dříme. Tak ať se to už probudí ! Pojď, Peťo !
Reagovat
misa
Čekám, že s každým dalším zápasem bude hrát Petra lépe, teď už každý zápas bude mít na centrálním dvorci. Tam se jí vrátí vzpomínky na největší úspěch kariéry. Atmosféra nejslavnějšího kurtu světa Petru nabudí k maximálnímu výkonu.

Dneska nepředvedla Petra nějaký krásný tenis, ale soupeřku nepustila k žádnému nadějnému stavu. Předvedla to, co bylo k postupu potřeba.
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky doufám, že u čtvrtfinále nezůstane.. ;-) Takže POJĎ!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist