Kurt na finále Fed Cupu je příliš rychlý, svaz dostane pokutu

8. 11. 2014, 17:13
Aktuality 46
Kurt na pražské finále tenisového Fed Cupu je rychlejší, než by podle pravidel měl být. Český tenisový svaz proto nejspíš čeká pokuta od mezinárodní federace ITF. Čeští pořadatelé připravili na souboj s Německem v O2 areně povrch Novacrylic-Ultracushion a při měření přesáhly hodnoty povolenou hranici. Maximální hodnota tzv. Court Pace Rating je 50, dvorec má 52.
Rozestavěný kurt (© Česká sportovní)

Rychlost odskoku míčů na dvorci se během týdne měřila dvakrát. Hlavní rozhodčí utkání Švéd Stefan Fransson na setkání s týmy řekl, že je kurt hratelný. Variantou bylo dvorec přetřít, aby se zpomalil, ale to oba výběry odmítly, protože chtěly trénovat. Německá strana podle informací ČTK nepodala proti rychlosti kurtu protest.

"Na tomhle rychlém povrchu by to proti (Petře) Kvitové měla těžké každá hráčka na světě, ale neprohrála jsem kvůli povrchu," řekla světová čtrnáctka Andrea Petkovicová po prohře 2-6 4-6 s českou jedničkou v úvodní finálové dvouhře.

O pokutě pro českou stranu rozhodne komise ITF do patnácti dnů. Po zavedení měření rychlosti dvorců dostalo v minulosti pokutu Chorvatsko.

Česko využívá povrch natřený na dřevotřískových deskách podeváté a tenisté v Davisově poháru i ženy ve Fed Cupu na něm dosud vždy vyhráli, a to včetně finálových zápasů obou soutěží v roce 2012. Španělé si na rychlost předloni stěžovali, ale ani oni protest nepodali a povrch měřením prošel.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

46
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
tommr
komise může uvalit i jiný - mnohem horší - postihy:
pic.twitter.com/QycLyxqjkM
Reagovat
Titan
Může, může...
Každou hýkající tenistku může diskvalifikovat, přesto to nedělá...
Uvědom si, že dnes jsou sport skoro čistě peníze. Nevím, který sponzor by loboval za vítězství Německa kvůli odchylce dvou bodů v rychlosti. Navíc, když si soupeř nestěžoval. Krom toho Pála si v Palermu taky stěžoval zbytečně...
Upřímně, koho v ITF zajímá FED Cup..? S Navrátilovou v hledišti... ;-)
Reagovat
VlS
Ještě jim tam chybí, že organizátor přijde do pekla.
Reagovat
Jan
Pěkné postihy. Diskvalifikace pro letošní rok by pěkně bolela. Ještě kdyby dali titul Němkám. Stejně by bylo nepříjemné nemožnost volit povrch v dalších utkáních a při nuceném sestupu do nižší divize ztráta 1 roku.

Ale pořád si říkám, organizátoři včetně Pály museli znít pravidla a měli si na to dát pozor. Ale jestli to ITF kontrolovala a rozhodčí řekl že se může hrát, tak o co jde ?

Na druhé straně letošní FC ve Španělsku, to také stálo za to. A bylo to bez jakéhokoliv postihu. Nebo jak někteří uvádějí loňské Palermo.
Reagovat
Jan
znát pravidla
Reagovat
blixa
No myslím, že nějaký drakonický trest pro ČR by FED Cupu opravdu hrozně pomohl. Taky bychom se na něj mohli vyprdnout úplně a z toho by ITF byla jistě štěstím bez sebe. To už by to pomalu mohli zabalit.
Reagovat
Jan
Štěstím bez sebe by určitě byli. Že to vyhrávají východoevropské hráčky se jim určitě vůbec nelíbí. Proto se snaží seč můžou. Letošní FC ve španělsku bylo OK. Pěkně mě naštvali. A kdyby vyhrávali 2:0 Němky, tak si na povrch nikdo ani nevzpomene.
Reagovat
Jan
vyhrávaky
Reagovat
blixa
No jasně, jde o temné imperialistické spiknutí proti nebohým východoevropankám. Bože kdy ty dospěješ .. no že se ptám, blbá otázka :D
Reagovat
Jan
Jsi normální ? :) Co sem taháš politiku. Jde o to, že bývalým velmocím Francii, Anglii, Španělsku se nelíbí, že jejich hráčky nejsou top a ovládly to hráčky východní Evropy.
Reagovat
FulnekUltras
Východ vadí pořád...
Reagovat
smazaný uživatel
Diskvalifikace nebo sesazení do nižší divize asi nehrozí. Maximálně by nám mohli pro příště odebrat právo volby povrchu.
Reagovat
Titan
Aniž bych chtěl někomu něco připomínat, tak na čem se hrálo loni v Palermu...? Na směsi vody a antuky o parametrech dostihového závodiště...
Reagovat
freeteepek
Já myslím, že protest nakonec podají sázkové kanceláře, protože kdyby věděly, že povrch bude nepředpisově rychlý, tak by přece nevypisovaly nesmyslně vysoký kurs 1,7 pro náš tým:-)
Reagovat
FulnekUltras
že poslední roky se REÁLNÝ CPR tlačí všude na umělých površích nenápadně čím dál níž.
Reagovat
misa
Diváci prý chtějí nekonečné výměny (alespoň podle Nadala).
Reagovat
EllNino
no zrovna Nadal, kterej je poslední dobou pořád lazar, by měl mlčet o dlouhých výměnách, to by bylo trochu kontraproduktivní v jeho připadě :D
Reagovat
Padme
Můj zaujatý názor je ten, že kdyby byly povrchy rychlejší, tak se Rafa přizpůsobí a hraje agresivněji, nemyslím si, že by mu to tolik ublížilo...
Reagovat
EllNino
no právě, vždyť to říkám, na co zpomalování, větší zátěž po fyzický stránce, takhle by to měl ulehčený...
Reagovat
Padme
Teď ještě počkat na nějaký Rafanovský názor... :-p
Reagovat
Filippo_Volandri
Tenisu zdar a pinkálistům a vracečům zvlášť!
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt směšný, nakonec by nám ještě chtěli sebrat titul, protože na tak rychlým povrchu Němky prostě nemohli stíhat, že? Před zápasy naostro to nikomu nevadilo, teď přijdou stížnosti, když prohrávají...
Reagovat
EllNino
vždyť ony nepodaly stížnost, tak nevymejšlej pohádky, ony naštěstí nejsou zákeřné, bejt to jinej tým s nějakými hádačkami typu Rodionova ...:D
Reagovat
smazaný uživatel
jen trochu otráveně říkám, že ta pokuta je směšná, když protet nepřišel, pak když prohrajou, začne se to rozmazávat, že to nebylo fér a podle regulí
Reagovat
EllNino
je to blbost, to uznávám :D ...
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud vím, začal to rozmazávat kdosi na Twitteru, ne německý tým...
Reagovat
George_Renel
To, co slyšíme v jiných případech, kdy povrch nevyhovuje našim. Kurt je stejný pro všechny hráče. Když si vzpomenu na zpomalované kurty v Itálii a Španělsku, ani si nevzpomínám, že by byla řeč o nějakých pokutách....
Reagovat
smazaný uživatel
U antuky se CPR neměří, takže tento důvod padá. V Seville byla ale vysloveně blátivá (špatná drenáž?) a přesto se hrálo - podle rozhodčích to bylo OK.
Reagovat
VlS
vosk na parkety a leštit, ať to CPRs dostanem aspoň na 75 :-)
Reagovat
smazaný uživatel
já jen fakt nechápu, že s tím přijdou po odehraných zápasech při vedení našich 2 : 0 !
Reagovat
smazaný uživatel
Před tím se to asi nevědělo, že ?
Reagovat
Jan
Zajímalo by mě, jestli by se s tím šlo na světlo, kdyby vedly 2:0 Němky :)
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak
Reagovat
EllNino
tohle ortodoxní zpomalování kurtů mě je hodně proti srsti, když si vzpomenu na to, že jsem začínal v hale na parketovém kurtu, kde se míček spíš otřel o desku než že by vyskočil :D ....
Reagovat
smazaný uživatel
Pravidla znali předem, takže teď se není co divit, že když je nesplnili, dostanou pokutu.
Reagovat
misa
by bylo i ten Wimbledon zasypat antukou. Vždyť přece chudáci defenzivní hráči si tam nemůžou doběhnout pro titul!
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavní rozhodčí řekl, že je kurt hratelný ? A teď pokuta ? Já jim fakt nerozumím...
Reagovat
mrafe
Neboj, Gábina nám to určitě podá po svém
Reagovat
smazaný uživatel
Ta jistě, pokud si to přečte....
Reagovat
misa
gabina teď nemůže provokovat. Celý týden tady psala, jak se Kvitová ztrapní.
Reagovat
gedzitka
To taky nechápu, hlavní rozhodčí řekne, že je kurt hratelný, soupeřky nepodaly protest, návrh na přetření (zpomalení) odmítly, tak nechápu, k čemu pokuta...
Reagovat
blixa
Je to mimo toleranci. Pokuta pak je asi automaticky.
Reagovat
smazaný uživatel
Není automaticky. Je to jeden z trestů, který může být za nevyhovující povrch udělen. Takže to neznamená, že opravdu udělena bude.
Reagovat
VlS
Vzhledem k tomu, že já ji platit nebudu, nemám potřebu se s ní hlouběji zabývat.
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba už na ni ministr Chládek slíbil státní dotaci :P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist