Krejčíková vydřela postup do čtvrtfinále OH, Svitolinovou přetlačila po téměř třech hodinách

30. 7., 18:29
Aktuality 91
OH PAŘÍŽ - Barbora Krejčíková (28) je ve dvouhrách letošního olympijského turnaje na pařížské antuce poslední českou nadějí. Úřadující wimbledonská šampionka v osmifinále po téměř třech hodinách boje přetlačila 7:6, 2:6, 6:4 Elinu Svitolinovou (29), přestože ve všech třech setech prohrávala o brejk. O možnost zabojovat minimálně o bronzovou medaili a zároveň postup do semifinále se česká jednička popere se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou (29).
Barbora Krejčíková zvládla v Paříži další tuhou bitvu (© AFP)

Svitolinová – Krejčíková 6:7, 6:2, 4:6

Barbora Krejčíková je po úterních nezdarech Tomáše Macháče a Jakuba Menšíka poslední českou nadějí ve dvouhrách letošního olympijského turnaje. Úřadující wimbledonská šampionka dál táhne český prapor a svou aktuální neporazitelnost protáhla už na 10 zápasů. Již podruhé však koketovala s vyřazením, v úvodním kole udolala v tie-breaku rozhodující sady Saru Sorribesovou a téměř tři hodiny bojovala i s Elinou Svitolinovou.

Proti bronzové medailistce z posledních her v Tokiu se ukázal jako velmi důležitý hned úvodní set. Krejčíková v něm byla dvakrát jediný míček od manka dvou brejků, ale náskok Ukrajinky postupně zlikvidovala a dějství získala poměrem 7:5 v tie-breaku. Ve druhé sadě naopak uhrála jen dva gamy a na začátku té rozhodující to s jejími šancemi nevypadalo vůbec dobře.

Brněnská rodačka se totiž v závěrečném klání opět dostala do stavu, kdy byla jeden míček od deficitu dvou brejků. Také tentokrát však nepříznivé skóre dohnala a v deváté hře měla možnost utkání dopodávat. To se jí sice nepovedlo, nicméně závěrečný game zvládla mnohem lépe než Svitolinová a sebrala jí čistou hrou servis.

Ještě před pár týdny bylo nemyslitelné, že by Krejčíková zaznamenala tak dlouhou šňůru výher a zvládala takto psychicky i fyzicky náročné bitvy. Během antukového jara se vrátila po dvouměsíční zdravotní pauze a prohrála na nejpomalejším povrchu všechny čtyři zápasy.

Po dvou zvládnutých těsných duelech ve Wimbledonu se však rozjela. Bývalá šampionka French Open získala na londýnském pažitu svůj druhý grandslamový titul ve dvouhře a teď prožívá své nejlepší olympijské hry v singlu. Dosud se pod pěti kruhy představila jen před třemi roky v Tokiu a vypadla v osmifinále s pozdější šampionkou Belindou Bencicovou.

Ve čtvrtfinále bude mít rozhodně hratelnou soupeřku. Čeká ji totiž premiérový vzájemný souboj s outsiderkou Annou Karolínou Schmiedlovou a vítězství by znamenalo nejen postup do semifinále, ale i jistotu bojů o cenné kovy.

Schmiedlová prožívá na olympiádě v Paříži jeden ze svých nejlepších turnajů v kariéře. Slovenská tenistka si v osmifinále vyšlápla 7:5, 3:6, 7:5 na finalistku posledních dvou grandslamů a světovou pětku Jasmine Paoliniovou.

Výsledky dvouhry žen na olympiádě v Paříži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

91
Přidat komentář
turista
Báře gratulka! Výborně!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Murray postupuje v deblu a po odvrácení 2 MB slaví jako po zisku zlata Docela mu to přeju
Reagovat
Holahej
Je to dané tím, jak se vyjádřil, že by rád hrál dál, tenis miluje, ale tělo, zdraví mu to neumožní..Na čtyřhru si "nevybral" silného partnera, Evans téměř každý "backhand" ztráta, podání nic moc, dal dvě dvojchyby v TB druhého setu, své MB nevyužity a pak šťastný STB s odvrácenými MB a ještě si užijí atmosféru OH.
Reagovat
lvicek
Teda zatím se ukazuje, jak je tenis opravdu nesmírně náročný sport. Holky se musí vyrovnat s neskutečnou palbou zátěže, den co den, ty lepší mají dva zápasy za den (a nevim, co by se dělo, kdyby Katka neprojela zcela zbytečně v singlu), musí hrát v příšerném vedru a výhni a nebo v zimě, v dešti, větru. A další den zase to samé. U jiných sportů např. na vodě slyšíme, že sportovec 100 sekund trvající jízdu ke konci už vypouští, aby ušetřil nějaké síly na semifinále/finále konané třeba i další den. Chápu, že je to prostě sport o něčem jiném, ale ten fyzický zápřah je prostě v tenisu obrovský. Přeju Báře, ať se jí podaří na zítřek nějak zregenerovat, má obrovskou šanci na medaile, snad jí v tom nezabrání vyčerpání.
Reagovat
Otmar
Tak kanár by mě nenapadlo ani v agónii, tak zlé to s Asiatkami nebylo a pro KrejSi určitě nebyl zadarmo, musely naplno. Nesmírně důležitá výhra. Mimochodem...Katka dneska excelentní, tak dobrou jsem ji dlouho neviděl....a bez řečí !!!! Dobře a díky!
Reagovat
historik
No nevím nevím. Mám z toho singlu zítra docela obavy. Bára bude psychicky I fyzicky totálně vyšťavená. Slovenka nebude mít co ztratit a Bára bude mít v hlavě, že los na čtvrtfinále olympiády je to výborný.
Reagovat
Jan
Nakonec KrejSi ten debl vyhrály, takže spokojenost. Zítra mají všichni přeživší tenisti další šichtu.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
HAJ
Holky se nakonec rozjely. Gratulka
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Otmar
Tak to je ženský debl jak řemen. ChanChan hrají velmi dobře a razantně v poli, minimálně chybují. První set je doma, ale rozhodnuto určitě není. Barbora pořád hoře kopcom, dole kopcom...umí to líp! Věřím, že to vyjde!
Reagovat
dorsch2
velmi som chcel v QF češku,, pretože tam ju môže Schmiedlova porazit cez kondičku, ale inak nerozumiem programu, maju na to cez dva tyzdne a oni cely turnaj nasypu do 4-5 dni aj so stvorhrou a mixom, jednoznacna nevyhoda pre hracky typu Krejcikova, pri tomto je GS pijanko, ak to zvladne tak to bude jeden z najlepsich vykonov roka(medaila z dvojhry aj stvorhry)
Reagovat
SydneyOpen
No, protože to by museli posunout celou americkou část a US Open, prostě ten tenisový program je nahuštěný a jinak to nejde.
Reagovat
lars
Tak mohli zacit hrat tenis uz v minuly patek
Reagovat
SydneyOpen
minulý pátek? To bylo zahájení, to se žádné soutěže nekonaly. Občas se v den zahájení konají třeba soutěže v lukostřelbě, fotbal nebo někdy veslování.
Reagovat
George_Renel
Některé soutěže začaly již dva dny před oficiálním zahájením....
Reagovat
SydneyOpen
ano některé, až do Tokia vždy JEN fotbal, nic jiného. A v Tokiu ještě softball a lukostřelba. To je asi i na ITF, ale nechtějí aby zbytečně moc soutěží začínalo před začátkem OH, to už rovnou můžou OH prodloužit třeba na 20 dní...
Reagovat
lars
A nekecas ?
Reagovat
SydneyOpen
v čem? Od Barcelony 1992 až do Ria 2016 se před zahájením LOH konaly jen nějaké zápasy ve fotbale. V Tokiu ještě softball, lukostřelba a veslování a v Paříži rugby, fotbal, házená a lukostřelba
Reagovat
lars
na sobotu byl predpovidan dest, takze by to zbytecny nebylo.
A prodlouzeni OH na asi 20 dni asi nekdy nastane, az to MOV "docvakne".
Reagovat
SydneyOpen
To ano, ale počasí je počasí a kdyby teda začal tenis v pátek/čtvrtek, tak co hráči a hráčky co byli na turnajích? Takhle se s programem hýbat nedá. Pokud by chtěli přesunout start tenisu na čtvrtek nebo pátek, tak by to organizátoři museli dát vědět týdny dopředu, ne dny.
Reagovat
lars
psal jsem o patku.
I tento tyden se hraji tenis. turnaje.
Reagovat
lars
To " docvaknuti" bylo pred nekolika lety u UEFA, kdyz se umoznilo stridat na ME behem zapasu 5 fotbalistu. 5 stridani na ME uz mohlo platit v min. stoleti.
Reagovat
lars
vetsinou se v den zahajeni nejake souteze na OH konaly.
Na sobotu byl predpovidan dest.
Reagovat
lvicek
Jde o to, že to chtějí mít jako turnaj na jeden týden, kdyby se začínalo už ve středu nebo čtvrtek, tak to koliduje s předchozím turnajem, což byla v tomto případě Praha, kde naše holky hrály skoro všechny. Taky je pavouk na 64 míst a ne 128 jako na GS. Kolize se dvěma turnajovými týdny by se určitě nelíbila všem organizacím (WTA, ATP, ITF), ale ani samotným hráčům a odhlášek by možná bylo ještě víc...
Reagovat
lars
Psal jsem o patku.
Hraje se i mix, ktery se mimo GS nehraje na tenis. turnajich.
Reagovat
lvicek
V pátek nebylo na programu nic, bylo ve středu a ve čtvrtek. A kromě toho v pátek brutálně lilo...
Reagovat
lars
RG uz ma kurt se zatahovaci strechou.
Reagovat
lvicek
Upřímně, můžou si za to víceméně sami těmi svými kvótami. Mají je nastavené tak pitomě, že je jasné, že ti stejní hráči budou hrát jak singl, tak debl a nejspíš i mix. Pak se to nedá stíhat. Nevím, proč si vymysleli jen 6 tenistů na stát. Pokud by se mohlo kvalifikovat více tenistů, pak by se do pavouka debla a dostalo více odlišných hráčů a pak by se snadněji stavěl program a nebylo by to pro hráče tak náročné.
Reagovat
SydneyOpen
Ty kvóty jsou dané ve všech sportech, bohužel. Prostě je to OH a chtějí tam mít co nejvíce tenistů z různých zemí. Takhle by na OH bylo téměř jen USA, Česko, Španělsko, Austrálie, Německo
Reagovat
lvicek
Ale jo, ja to chapu, ale do kazde jednotlive souteze zvlast - tzn. kvoty na singlisty a pak zvlast kvoty pro deblistky. Jenze ono je to max 6 dohromady a to jeste podle nejakych podminek, takze ty deblove pary se pak lepi na miste z dostupnych singlistek, viz napr. debl Muchova Noskova, ktere spolu predtim nehraly. Takze je jasne, ze budou nastavat kolize programu. Nevim, proc nemuze byt z jedne zeme 4 singlistky a 4 jine deblistky.
Reagovat
Sinuhet1
Taky jsem si rikal proc to tak hrnou
Reagovat
Sinuhet1
Takhle Bara opravdu muze dojet na kondici
Reagovat
SydneyOpen
Jde i o televizní program, příští týden začíná Atletika. Nemůžou jet všechny sporty 2 týdny. Navíc by se musel měnit tenisový kalendář, protože příští týden už začíná Toronto. To by bylo na dost složitou domluvu mezi WTA/ATP/ITF
Reagovat
Sinuhet1
OK, ten tenisovy kolotoc je sileny
Reagovat
SydneyOpen
je, prostě jinak to nejde. Musela by se posunout celá americká šňůra i s US Open, což ale znamená, že by se musela škrnout část Asie, nebo se celá sezóna (už tak dlouhá) posunout o týden...
Reagovat
dorsch2
takze Chan Chan do toho!, nech sa hra co najdlhsie a Krejcikova nejde spat pred polnocou, mi slovaci napr. na MS v hokeji, kde mame po troch zapasoch jeden bod, sme v matematike a taktike uz zocelení:)
Reagovat
PetaM
Vy Slováci jste strašní komedianti. Ani se nedivím, že jste k smíchu.
Reagovat
Jan
Velká gratulace Báře. Je to velká hráčka, když zvládá takové zápasy. Občas to vypadalo zle a dokázala se z toho vyhrabat. Ve čtvrtfinále hratelná soupeřka, ale může mít formu, tak to nemusí být opět jednoduché. Gratulace i Pavláskovi s Macháčem. Sledoval jsem konec 2. setu a vypadalo to, že to projedou. Šel jsem ven a jaké pak bylo překvapení, že to nakonec vyhráli. Kdyby se Macháčovi povedlo se Zverevem dostat se do 3. setu, také to mohlo ještě dopadnout jakkoliv. Neměl k tomu daleko. Ale nemůžeme chtít všechno. I tak je zatím bilance českých tenistů a tenistek slušná.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Kaprik
Řekl bych, že Bára se ve čtyřhře zatím dost trápí
Reagovat
com
Kostyuk vyhrala v singlu a na debl se vykvajzla jo
Doufam, ze ji Vekic ze singla vystrili
Reagovat
magnus
Naopak Kostyuk by sa mohla dostať až do finále, nerozumiem tomu že niekto je proti nej.
Reagovat
Holahej
Vekič odstoupila z mixu...
Reagovat
frenkie57
Jasný signál, že větří úspěch v singlu...
Reagovat
com
tak to si pak teda obe nemaj co vycitat.. ale je to nefer vuci spoluhracum, kteri si delali zalusk na medaile..

Tak to jedina Krejcikova vetri uspech jak v singlu, tak v deblu
Reagovat
magnus
V dalšom kole Krejčíková končí ani ona nemôže stále vyhrávať, každá séria sa raz skončí. Karolína Schmiedlová ešte nechce končiť. Krejčíková chod už domov
Reagovat
PTP
Shut Up Čobolský
Reagovat
aligo
Ale o tak...
Reagovat
GaelM
Obávám se že můžeš mít pravdu, Bára se umí proti silným soupeřkám vyhecovat, ale proti no name outsiderce z Medvědária to může být s motivaci složitější a hrozí podcenění
Reagovat
SydneyOpen
no ale je to olympijské čtvrtfinále... tady si myslím, že Bára nepodcení nic
Reagovat
GaelM
Podcenění je sviňa v tom, že přichází nezváno a nečekáno... nejde si vybrat, kdy bude a kdy ne.
Reagovat
Otmar
Bára dnes hrála na nervy sobě, nám všem a Svitolině....důležité je, že odešly Ukrajince. Další kolo je hratelné, jenom se bojím, aby Bára nedojela na nadprodukci UE. Těch zejména forehandů vyhozených za BL jsou kvanta a zatím to vždy prošlo, kéž by to prošlo pokaždé, nebo líp, kdyby nebyly!!
Reagovat
HAJ
M+P jsou bojovníci.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky nechat si vzít vedení 5:2...
Reagovat
Fransoas
Bára Krejčíková.
Ukrajinka byla hodně nebezpečná. I přesto,že sety se pro Báru nevyvíjely dle jejích představ,opět prokázala velkou mentální sílu. Od turnaje Livesport Prag Open je pod neustálým tlakem a musí se velice ocenit,jakým způsobem to vše zvládá. Navíc se dnes hrálo v úmorném vedru - někdo by mohl říci,že zápas bude jakoby jasnou záležitostí ze strany Báry,ale soupeřka jí to vůbec nulehčovala,ba naopak měla úžasné momenty. Její další soupeřka nečekaně vyřadila favoritku a ambiciózní Italku a může to být pro Báru i trochu výzva. Nejspíš to nebude úplně jednoznačné. Slovenka má teď dobrou herní fazónu. Báře patří 2x podržená gratulace !

Tomáš Macháč spolu s Pavláskem postoupili do dalšího kola . Patří jim samozřejmě také velká gratulace za bojovnost !
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
SydneyOpen
Joo, další skvělá otočka od kluků
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
horska.kraslice
Skoro ideální průběh této formy čtyřhry. První set prohrát (naladit soupeře), druhý zdramatizovat a pak soupeře doklepnout dvěma tiebreaky.
Reagovat
PTP
Anebo z jiného pohledu z prdele klika. Ale na to se historie ptát nebude Vamos MaLásek!
Reagovat
Liverpool22
Svitolina 3x hrála na OH a vždy padla s Češkou. Na OH v Riu dostala klepec ve čtvrtfinále od Petry, na OH v Tokiu v semíčku prohrála s Maky a dnes byť po bitvě padla s Bárou.
Reagovat
com
a za 4 roky to projede s Karolinou P smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
vergus
Na olympiádě se turnaj hráček po konci kariéry nehraje ;)
Reagovat
SydneyOpen
Může to zkusit na paralymiádě
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
GaelM
Reagovat
lars
Na OH v Riu Gaelina porazila Serenu
Reagovat
Walda58
Dobře to dopadlo smile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
BÁRO PARÁDA a velká gratulace k postupu. Byl to nervák a zápas jak na houpačce, ale Bára vše zvládla.
V 1. setu byla klíčová 4. hra, kdy hrozil stav 0:4, ale Bára snížila na 1:3 a tím se udržela v setu, který nakonec urvala v TB. Ve 3. setu opět po špatném začátku byla klíčová 3. hra, kdy hrozil stav 0:3, ale Bára znovu zabojovala a snížila na 1:2 a následně srovnala na 2:2. No a pak za stavu 4:3 Bára udělala geniální tah, kdy si vzala taktické MTO a Elina vychladla a dostala rozhodující úder na 5:3 Bára dnes potvrdila, že je velká bojovnice a tenis hraje jako šachovou partii - má připraveno mnoho herních variací + různých taktických kulišáren.
V dalším kole nebezpečná Kája, která tady hraje v životní formě. Takže Bára nesmí nic podcenit.
Reagovat
Walda58
věřil jsem že to dokáže. Banderóva ukrajína nemá přeci nárok. smile
Reagovat
HAJ
Ty jsi asi studoval dějiny, že?
Reagovat
com
A ty sis vzal Emmu Smetanovou ze smile
Reagovat
HAJ
A ty sis vzal Simonjanovou
Reagovat
ladinec
Já ano
Reagovat
HAJ
A co jsi si z nich zapamatoval?
Reagovat
ladinec
Za 2 světové války se i Němci podivovali nad krutosti banderovců. A dnes hrdinové co chrání evropské hodnoty.....viz. zahajovací ceremoniál OH
Reagovat
HAJ
30. léta 19. století byla krutá doba. Krutost plodila další krutost. Tak by se to dalo vyčítat až do středověku. Teď jsme o století dál, tak by se nemělo rozpoutávat další vraždění a omlouvat to dějinami.
Reagovat
Ondra979
je s podivem, ze je to tady vubec tolerovano, protoze to neni nic jineho nez celkem otevrena podpora ruskych vrahounu, kteri jsou zaroven nasimi neprateli, takze je to taky kolaborace samozrejme..ale to se u nas tak nejak bere jako ze je to celkem v pohode...ale zatim, ono to taky muze jednou pretect
Reagovat
HAJ
A nebo Ti tuto reakci poradil Solovjov.
Reagovat
ladinec
A i on mluvil co dělali banderovci v 2014. Zavřeli lidí do budovy odborářů a tu zapálili a nechali lidí uhořet. To vám v TV neřekli?
Reagovat
GaelM
Uff, hrozný zápas. Na sledování a určitě ještě víc přímo na kurtu v tom hrozném vedru.

Báře to většinu zápasu úplně nefungovalo, ale o to cennější ten ubojovaný postup je. Hratelná a unavená Svitolina, los jako dálnice k medailím. To by byla příležitost doslova hozená do koše, kdyby to nevyšlo. Přeci jen už jí není 20, kdo ví jestli vůbec ještě bude mít další singlovou olympijskou šanci.

Snad bude fyzicky v pohodě, uvidíme kdy zařadí ten debl. Jestli dnes, bude to hodně na morál...
Reagovat
Liverpool22
Na debl je asi vyženou, ale možná pomůže počasí - v Paříži má být bouřka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdyby hrály proti domácím, tak je ti Žabožrouti vyženou na kurt, i kdyby padaly kroupy
Reagovat
vergus
Uff, Bára dneska vůbec neměla svůj den (snad to bude v deblu lepší), ale na morál to nějak doklepala.
Los v její půlce se dost pročistil; AKS a Vekič/Kostyuk jsou do závěrečných kol skoro dárek
Reagovat
EllNino
Za normálních okolností možná jo, ale tady je to tak nahuštěné, že jde slíš o fyzičku a tu má zrovna AKS a Kostyuk skoro bezednou
Reagovat
tommr
Paolini, Sakkari a Gauff jsou ale také neskutečně fyzicky vybavené a navíc daleko lepší hráčky než Schmiedlová, Kostyuk a Kekic. Takže pro Báru je jejich vyřazení jednoznačné plus ...
Reagovat
tommr
nemělo tam být Kekic ale Vekic ...
Reagovat
aligo
Jen jestli...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist