Královna obratů. Siniaková v Clevelandu utekla i ze stavu 1:6 a 0:3 a poprvé v sezoně je v semifinále

23. 8., 06:26
Aktuality 18
WTA CLEVELAND - Kateřina Siniaková (28) v americkém Clevelandu zdolala i svou třetí soupeřku po obratu z 0:1 na sety. Domácí nasazenou šestku Peyton Stearnsovou (22) porazila 1:6, 6:3, 6:4, přestože prohrávala 1:6 a 0:3 s mankem dvou brejků, poprvé v sezoně v hlavní soutěži vyhrála víc jak dva zápasy po sobě a po 10 měsících postoupila do semifinále. V něm osmadvacetiletá Češka vyzve nejvýše nasazenou Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie.
Kateřina Siniaková (© Pavel Mazáč / CNC / Profimedia)

Siniaková – Stearnsová 1:6, 6:3, 6:4

Kateřina Siniaková v uplynulých třech měsících slavila deblové triumfy na Roland Garros, ve Wimbledonu, na Livesport Prague Open a získala olympijské zlato v mixu. Ve dvouhře sice strádá, tento týden v Clevelandu se ale rve a během tří dnů vydřela už tři třísetové výhry po obratu z 0:1 na sety.

První dvě soupeřky rozehrané z kvalifikace udolala až v tie-breaku rozhodující sady. Japonskou teenagerku Sajaku Išijovou v úterý porazila až po odvrácení tří mečbolů, ve třetím setu otočila vývoj z 1:5. Ve středu proti Španělce Jessice Bouzasové v rozhodující sadě prohrávala 3:5 a čtyřikrát byla dva míčky od porážky. A ve čtvrtek si poradila s domácí Peyton Stearnsovou, i když prohrávala 1:6 a 0:3 s mankem dvou brejků.

Osmadvacetiletá Češka porazila pátou nasazenou Američanku, jež v předchozím kole vyřadila španělskou obhájkyni titulu Saru Sorribesovou, po 2 hodinách a 4 minutách hry 1:6, 6:3, 6:4 a oplatila jí vyřazení z loňského French Open.

Siniakové se podobně jako v předchozích kolech nedařilo na servisu a v úvodu utkání hraného za soumraku si ho pětkrát v řadě nedokázala udržet. Postupně se však začala prosazovat na returnu a 70% úspěšnost při proměňování brejkbolů jí nasměrovala k obratu.

Ten Siniaková nastartovala ziskem sedmi her a i když ve třetí sadě dvakrát nepotvrdila brejk, napotřetí to vyšlo. První mečbol jí ještě o šest let mladší soupeřka sebrala nekompromisním winnerem, ale při druhém chybovala a poslala českou tenistku dál.

Osmadvacetiletá rodačka z Hradce Králové letos startuje již na 20. turnaji na okruhu WTA, teprve počtvrté vyhrála dva zápasy po sobě a poprvé se dostala přes tři soupeřky. Čtvrtfinále překonala na třetí pokus, postupem překonala červnová maxima z trav v Berlíně a Bad Homburgu. V květnu slavila triumf na antukovém podniku nižší kategorie WTA 125k ve španělské Lleidě.

Do semifinále turnaje WTA 36. singlistka a druhá deblistka světa Siniaková postoupila poosmnácté v kariéře a poprvé od loňského října, kdy v čínském Nanchangu proměnila jubilejní 10. finále v 5. titul.

O celkově 11. finále si Siniaková zahraje s nejvýše nasazenou Beatriz Haddadovou Maiaovou. S brazilskou vrstevnicí má vyrovnanou bilanci 1:1, když ji porazila 2:0 v mexické Guadalajaře 2022 a podlehla jí ve třech setech v Indian Wells 2023. Haddadová Maiaová ve čtvrtfinále smetla dvakrát 6:2 Francouzku Claru Burelovou a do semifinále postoupila podruhé v sezoně.

Výsledky turnaje WTA 250 v Clevelandu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
zfloyd
náhodou jsem viděl jen dva poslední gamy , ale musel to být zápas na nervy , Kačenka má pořád skrytý potenciál
Reagovat
baba
tak psychika se zvedla ,možná pomohla další medaile z OH a Katka si začíná více věřit. Ale takhle se před US spíše utaví ...
Reagovat
tommr
u Katky se nebojím toho že by se mohla utavit. Navíc na USO vypadne v singlu jako tradičně už v prvním kole bez ohledu na to jestli tam přijede odpočatá nebo unavená ...
Reagovat
GaelM
Pomáhá spíš vědomí, že je to zase malý turnaj. Ty ona umí. Na GS je ta psychika úplně o něčem jiném. A proti Keysové má šance tak jako tak dost malé...
Reagovat
com
smile
Reagovat
Dobry-den
Katka tento týden zkouší všechny možné typy obratů. Co má nachystané na příště? Otočku z 0:6 0:5 0:40?
A ve finále pak výhru 6:0 6:0?
Jo, bylo by to hezký, ale v SF už to vidím bledě.
Reagovat
tommr
v SF bych prosil normální výhru bez obratu. Nervy už mám pocuchaný dost ...
Reagovat
frenkie57
Potřebuje si procvičit psychicky zátěžové situace. Snadné výhry by jí ani netěšily.
Reagovat
aligo
Tak na USO nikdy nic pořádného neuhrála, tak si potřebuje před ním trochu nahrát body ne?
Reagovat
frenkie57
No, logiku to má.
Reagovat
Otmar
Máte pravdu...navíc první kolo Madison, ono to tak bude.
Reagovat
EllNino
Katka na GS obecne jedno 4. kolo :(
Reagovat
aligo
Asi jako Klára KoukalováZakopalová nikdy nevyhrála ani zápas a bůh ví kolik účastí
Reagovat
Otmar
Ta holka je blázen. S tímhle zatížením na US Open ani nedojde. A že fyzičku má, to zas' jo!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Katka je terminátor
Reagovat
makro99
je. a tady ten fyzický zápřah v jejím případě může dokonce pomoct, pže pak už nemá čas/energii na ta mentální extempore...
Reagovat
EllNino
Katka má zase vlnu
Reagovat
makro99
skvěle takticky vedený turnaj
a finále potom do hodiny, dvakrát 6:1
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist