Kotyza: Věřím, že Péťa ukáže ještě lepší tenis

1. 7. 2012, 19:40
Aktuality 20
Obhájkyně wimbledonského titulu Petra Kvitová má za sebou na londýnské trávě úspěšně první týden. Po nervózním rozjezdu si připsala dvě pohodové výhry, ale těžké soupeřky ji teprve čekají. Trenér David Kotyza věří, že jeho svěřenkyně druhý týden ještě zlepší svoji hru.
Profily hráčů
Petra Kvitová a David Kotyza

"Je to stejné jako loni, žijeme. Péťa je vysoko nasazená, los byl poměrně příznivý a toho využila," řekl dnes Kotyza. "První zápas byl nejsložitější, ale od té doby se herně zvedá a doufám, že to takhle půjde dál. Může hrát ještě lépe a věřím, že to v druhém týdnu ukáže," uvedl. 

Kvitová při návratu do All England Clubu zdolala Akgul Amanmuradovovou z Uzbekistánu svázaná nervozitou dvakrát 6-4. Následně si bez problémů poradila s Britkou Elenou Baltachaovou 6-0 6-4 a v třetím kole v sobotu naznačila vzestup formy, když Američance Varvaře Lepchenkové povolila jednu jedinou hru.

Postoupit na všech grandslamových turnajích do druhého týdne je pro nejvýše nasazené hráčky základním cílem. "V tom případě je mise úspěšná, takže spokojenost. Přežít první týden je důležité. Už to znamená, že to není neúspěch," řekl Kotyza. "A teď uvidíme, jak Péťu další hráčky prověří. Myslím, že podá podobný výkon jako loni."

V pondělí začne druhá část Wimbledonu a na Kvitovou čeká první test v podobě 26. hráčky světa Francesky Schiavoneová z Itálie. V případě postupu pak nejspíše Serena Williamsová z USA, předloňská přemožitelka Kvitové ve Wimbledonu.

Česká favoritka v druhém kole cítila záda, ale ve srovnání s předchozími měsíci je v pořádku. Letos už ji trápila achilovka, koleno a kvůli nachlazení brala antibiotika. "Zdravotně je na tom teď nejlépe z roku," zaťukal Kotyza. A k pohodě Kvitové přispívá i fakt, že se hraje na trávě. "Cítí se na ní dobře, vyhovuje její hře. Vyhrála teď pár zápasů a může mít sebedůvěru do těžkých bojů, které čekají," řekl.

Důležitým faktorem bude servis. Kotyza byl rád, že se podání Kvitové postupně zlepšuje. "V prvním kole bojovala s nadhozem a myslím, že se to zlepšilo. Bez servisu se s lepšími hráčkami dá těžko hrát," uvedl. Chce, aby ještě více zapracovala na výhodě levácké zatáčky. "Získává tím převahu. Péťa, když jí to jde, nedá ránu jako Serena, ale umí to taky slušně umísťovat," řekl Kotyza.

Kotyza chtěl na podání před sezonou i během roku zapracovat co nejvíce, ale kvůli zdravotním omezením se to nepodařilo, jak si představoval. "Chtěl jsem to víc zmáčknout, protože je třeba dělat nejen na nedostatcích, jako třeba kondičce, ale musí pilovat také pilíře své hry - servis, return a ostré zahájení hry," prohlásil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak určitěěěěě :). Zatím je to zápas od zápasu lepší! Těším se už na čtvrtfinále :).
Reagovat
Pesek12
Kotyza: "Myslím, že podá podobný výkon jako loni."
Opravdu velký optimista, ale uznávám, že jako trenér se tak musí vyjadřovat. Letos je u Petry velký rozdíl proti loňsku. Zejména v kvalitě hry (daleko větší výkyvy), ale hlavně v hlavě. Letos žádné vítězství na turnaji WTA, žádné vítězství na turnajích s kvalitní hráčkou (do top10, snad se dá uznat jen s Erraniovou) a z toho pramenící nízké sebevědomí a víra ve vítězství. Ještěže má velmi šťastné losy na GS turnajích, jinak by byl propad v žebříčku daleko výraznější než z 2.místa na 4.místo. Zbývá doufat v zázrak jako to předvedl Rosol s Nadalem. Ale protože ženský tenis je daleko méně předvídatelný než mužský, tak pravděpodobnost v takový zázrak je daleko pravděpodobnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Kotyza: priprava nevysla idealne, vysledky treba taky ne, ale nevim, v rozhovoru, ktery jsem cetla, se vyjadroval strizlive a s plany zachazel taky rozumne, step by step... Navic se mi libila zminka, ze si Petra dela o hrackach poznamky a taky z nich jeste vyjdou - to je dobra skola, respekt ke sverenci, navic chytry psychologicky i metodicky tah...
Srovnani Petry s Rosolem je pri nejmensim zvlastni, jeji pripadny uspech bude teda rozhodne z jine sorty. :-)
A celkove je situace jina nez loni, snad neni treba furt pripominat, ze je na Petru vyvijeny ohromny tlak, je tezke byt bezstarostna a uvolnena a sebevedoma a .. :-) Kazdy ji chce porazit, nestoji proti ni jen samotne hracky, ale cele "nepratelske" teamy odborniku, metodiku, psychologu, radcu, tatinku.... sileny, ne? O publicite a spolecenskem tlaku atd. nemluve. Neni na to jeste dostatecne vybavena... A za losy nemuze, jakoby se ji vzdycky trochu kladlo za vinu snadne vylosovani... nebo "vyhrozovalo", ze to mohlo byt teda jeste mnohem horsi.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hezká fotečka :D
Já jinak netipiju ale zkusim to,pak se aspoň podívám jestli mi něco vyšlo...
Ana Ivanovic - Victoria Azarenka....Ana
Maria Sharapova - Sabine Lisicki....jednoznačně Maria ?
Serena Williams - Yaroslava Shvedova...Serena,ale bude to těsné
Agnieszka Radwanska - Camila Giorgi...Aga,Camilu jsem ještě hrát neviděla,asi nepřekvapí
Francesca Schiavone - Petra Kvitova...Petra
Kim Clijsters - Angelique Kerber...to bude boj tipiju na 3 sety,vyhraje Kim
Tamira Paszek - Roberta Vinci...těžké,ale asi Tamira
Maria Kirilenko - Shuai Peng...Kirilenko
Reagovat
smazaný uživatel
místo toho otazníku u Marie mělo být srdíčko,ale nezobrazilo se to :(
Reagovat
Heather_Fedex
tenisportal nema v oblibe ani azbuku, ani jine cizojazycne znaky ;//
Reagovat
smazaný uživatel
škoda...
Reagovat
smazaný uživatel
máš tam jeden tip špatně drobně bych to upravil

Francesca Schiavone - Petra Kvitova ... Francesca
Reagovat
gedzitka
Zkusím si taky tipnout, jen rozdíly:
Ana - Vika...Vika
Kim - Angelique...Angelique
Serena - Yarka...Yarka (jen jestli v tomto případě není přání otcem tipu :-D )

A samozřejmě fandím Petře, přeju to Petře a taky tipuji Petru.
Reagovat
smazaný uživatel
Francesca na trávě Petru neporazí, jediná její šance je doufat, že se Petra porazí sama. Nicméně zatím to Lvici lítá, jak potřebuje, takže se to nezná být moc pravděpodobné.
Reagovat
smazaný uživatel
Věruško, kolik je ti let? Neměla bys spíš fandit Petře? U uřvaný nestydatý nesportovně se chovající ruský Marfuši bys ráda viděla srdíčko?
Nikdy mi tahle plošina bez zadku a s mizernými zplihlými vlasy nepřipadala atraktivní. Teď navíc čím starší, tím je ošklivější i v obličeji.

Tobě připadá tenis doprovázený jejím účelovým řevem nějak divácky atraktivní? Předem lituju soupeřky. Např. já se na Marfušu už téměř nedívám.
Když nebude pršet, i zítra od 14:00 budou na výběr jiná utkání. Hlavně asi budu koukat na Clijsters - Kerber. Ale pokud mladá Italka předčasně neodpadne, budu sledovat spíš Camilu. Souboj s opatrně hrající Agnežkou by mohl být zajímavý.
Reagovat
smazaný uživatel
Vika - téměř jednoznačně
Maria - jednoznačně
Serena - ale sem zvědavý na Shvedovou, myslím, že může klidně překvapit
Agnieszka - jednoznačně
Petra - hodně bych se divil, kdyby Francesca vyhrála
Kim - Kerber nevěřím, Kim ve 2 setech
Tamira - asi
Peng - ale to spíš jenom tak sřílím, netuším
Reagovat
smazaný uživatel
a ač sem byl z počátku vůči Petře dost pesimistický, věřím, že má i na Serenu. Radwanské jsem taky moc nevěřil, ale ta má cestičku do semi vyšlapanou.
Viděl bych to na TOP 4 v semifinále.
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi 22let a nejsem Věruška ale Veronika ;) a můžu si fandit komu chci milej zlatej.Já se nedívám na tenis jen proto kdo je jak krásnej nebo jestli řve nebo ne to mě nevadí!Prsotě mám ráda Mashu a hotovo...
Reagovat
smazaný uživatel
* oprava Prostě...
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře děláš! :) Broze si nevšímej, to je takový místní otrapa. :D
Reagovat
smazaný uživatel
vim vim :) stihla jsem si všimnout ;)
Reagovat
VlS
Vlku, tak tady je tipovačka na ženské ve čtvrtém kole
Sharapova, Maria vers. Lisicki, Sabine Maria, asi bez dalších komentářů
Clijsters, Kim vers. Kerber, Angelique ? hmmmm, tak to je trochu rébus, tipnu Kim
Radwanska, Agnieszka vers. Giorgi Camila Tip Aga
Kirilenko Maria vers Peng, Shuai ani jedna mě letos nijak nenadchla ani nepřesvědčila, tip je Makiri
Williams, Serena vers Shvedova Yaroslava fandím Jarce, tipuji Serenu
Schiavone, Francesca vers Kvitova, Petra, Petra
Paszek Tamira Vinci, Roberta, Tamira má zatím kliku, má možnost se dostat do QF a proti Robertě se jí to asi podaří, ale může to být zajímavý zápas. Tamiřtina kombinace výtečných úderů s velmi slabým servisem, to se těžko odhaduje.
Ivanovic, Ana - Azarenka, Victoria, no prostě Ajde Ana
Reagovat
dadaft
Maria, Angie, Aga, Yarka, Petra, Tamira, Vika
Reagovat
smazaný uživatel
- Marus, ale pral bych to Sabine:)
- Ja spis verim Angelice
- No, tipnu Kamilu
- Marie
- Pokud se Serena dostatecne soustredi, tak Serena
- Petra
- Zkusim Tamiru
- ViKi
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist