Kotyza: Snažím se Petru přesvědčit, že antuka může být její povrch

31. 5. 2015, 13:15
Aktuality 24
Kromě Wimbledonu Petra Kvitová na boj o titul na zbylých třech grandslamových turnajích zatím čeká. Její trenér David Kotyza si myslí, že prorazit by nejvíce mohla na antukovém Roland Garros. V Paříži je světová čtyřka už v osmifinále a může myslet výš.
Profily hráčů
Petra Kvitová a David Kotyza

Kvitová by mohla napodobit Marii Šarapovovou. Ruska kdysi říkala, že se na antuce pohybuje "jako kráva na ledě", nicméně Roland Garros už dvakrát vyhrála. V tom je určitá podobnost, jelikož Kvitová má z pohybu také respekt. 

"Zvrtla si tady kotník a bála se na antuce klouzat. Pořád je na ní opatrná," řekl Kotyza o Kvitové. " Snažím se ji přesvědčit, že to může být její povrch. Doufám, že přesvědčí sama sebe, že i na antuce může udělat velký výsledek." 

Během roku hraje Kvitová jen čtyři turnaje na antuce. V hale ve Stuttgartu, ve vyšší nadmořské výšce v Madridu, kde letos zvítězila a porazila i světovou jedničku Serenu Williamsovou z USA, v Římě a nakonec pařížské French Open. "Všechny jsou podmínkami pro její hru dobré. Když to stiskne, letí to," řekl Kotyza. 

Letos ale podmínky v Paříži Kvitové příliš nenahrávají. Míče jsou pomalejší než dřív. "Slyšíme to tady všude, ale nebylo by dobré, abychom se o tom s Petrou pořád bavili. Měla by to víc v hlavě," řekl Kotyza. Jeho svěřenkyně jako ostatní povolila výplet, ale jen o kilo. Pro srovnání, Tomáš Berdych to udělal o čtyři kila. "Nám se nikdy neosvědčilo výrazně změkčit výplet. Když jsme to dřív zkusili, Petra začala spekulovat a do míčů, do kterých dřív šla, začala jenom strkat," řekla Kotyza. 

I antuky je letos na kurtech víc. Dřív přitom na kurtech býval jen jemný poprašek. "Přijde mi, že má hrubší konzistenci a jinou barvu. Víc to klouže," řekl Kotyza. "Ale musíme se s tím porvat. Teď se ukáže, kdo to nejlíp zvládne." 

Kotyza: Dát si pauzu byl dobrý krok
Trenér doufá, že se v druhém týdnu turnaje může projevit duše šampionky, kterou v sobě Kvitová má. S přibývajícími koly a kvalitou soupeřek její výkon roste. Na druhou stranu bývá poměrně nevyzpytatelná, a to i pro Kotyzu, který ji zná. 

"Já jsem si zvykl na horskou dráhu. Každé ráno něco čekám, pak jsem překvapený a večer si říkám, že to zas takové překvapení nebylo, protože takhle je to pořád," usmál se Kotyza. "Blbě se mi s tím usíná, ale tak to je," pokrčil rameny. 

V letošní sezoně si Kvitová na konci února vzala od tenisu nečekaně na měsíc úplně volno. Důvodem byla únava. "Jí se neunavalila celá sezona, ale celá předchozí kariéra. Takže nějaký výdech potřebovala," řekl Kotyza.

S odstupem času hodnotí rozhodnutí přerušit rok pozitivně. Přispívají k tomu i výkony Kvitové, která pomohla fedcupovému týmu do finále a ovládla turnaj v Madridu. "Doba po pauze je křehká. Nevěděla, co od sebe čekat. Byla spousta názorů, jestli udělala dobře. Výsledky nahrávají tomu, že to byl dobrý krok. Ale i kdyby nehrála výborně, názor bych neměnil." 

V Paříži plní Kotyza vedle trenéra i roli kondičního kouče. Před Madridem se Kvitová totiž rozešla s kondičním trenérem Alexem Stoberem z Německa. "Už trochu dokážu odhadnout, co potřebuje," řekl Kotyza. Náhradu začnou hledat po Roland Garros. "Pokud bychom nikoho nenašli, jsme schopní zvládnout období do Wimbledonu. Po něm už to ale fakt hoří," řekl Kotyza. Podle něj právě po Wimbledonu je potřeba před druhou částí sezony zapracovat na fyzičce.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
Patri.k
Petra je až moc labilní, což může být nebezpečný, taky z ničeho nic se může propadnou až na dno, podobně jako Vaidišová kdysi... ale na druhou stranu, ona je tak skvělá hráčka, že i kdyby byla třičtvrtě roku labilní a hrála strašně, tak ji stačí aby hrála měsíc svůj kvalitní tenis a vyletí navrchol...
Reagovat
FulnekUltras
Tak nějak labilně už skoro pět let pořád v elitní světové desítce - to je celkem slušný... ;-)
Reagovat
slacker
Slusny ? Kdyz mela predevsim za ukol nahradit Serenu?
Reagovat
George_Renel
A kdo jí ten úkol zadal? Ty? :-)
Reagovat
slacker
Ukol od roku 2011 znel jasne :-D Budes dominovat zenskemu tenisu v nasledujich letech.
Reagovat
Fandina
Přání není úkolem.
Reagovat
FulnekUltras
Mě jen tak na dálku s Petrou ;-) napadlo při pohledu na fotku...
Reagovat
freeteepek
To přirovnání k Šarapovový sedí. Letos jsou ty kurty ovšem velmi pomalé a Petře stále chybí trpělivost. Ano, může vyhrát i French Open, ale podle mě má větší šanci v Austrálii. Koukám na počasí a má se oteplovat. To by Petře mohlo pomoct. Pokud přejde přes Baczinskou.
Jestli se bojí vymknutýho kotníku, tak ať si vezme bandáž jako Murray nebo Lisická. Není to sice moc sexy, ale za ten dobrý pocit to stojí:-)
Reagovat
FulnekUltras
Letos zatím Petra vypadá, že už ten antukový blok v sobě docela překonala. Teď ještě překonat zítřejší těžkou soupeřku - a pocit by mohl být ještě lepší... ;-)
Reagovat
Fandina
Petra už jednou byla na RG v semifinále, takže pro ne teď a proč ne i výše. Peti pojď!!!
Reagovat
baggik
Kotyza chce ohnout Petru na antuce. Petra zatím odolává.
Reagovat
FulnekUltras
zítra se ukáže... ;-)
Reagovat
FulnekUltras
když člověk uvěří, že to jít může.
Reagovat
Stan_Borowitz
toho jde, to jo, ale rozhodně zdaleka ne všechno...
Reagovat
FulnekUltras
Svět falešných iluzí jsem teď nemyslel. ;-)
Reagovat
horska.kraslice
Jenže jak rozpoznat, které jsou falešné?
Reagovat
FulnekUltras
je skrz ně dobře vidět dál... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Preventivně to sem nápišu: Kotyza ven!
Reagovat
slacker
ano, Kotyza ven. uz 3 rokem presluhuje
Reagovat
LukasH
ano, Kotyza ven. V tom případě rovnou i Petra..:-):-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Ať hraje radši golf, ten se hraje na trávě celý rok, to jí bude sedět.
Reagovat
slacker
Golf MU bude sedet. nebo si muze vzit do parady druhou Pliskovku

A do Petrina tymu krome noveho kouce a superkouce jeste pribrat oficialniho propleskavace
Reagovat
rib
nevím, jak jste četli ten článek, ale podle mě to má Kotyza srovnané, a líbí se mi, že zachází s Petrou s důvěrou a jako s kompetentním člověkem. Nikoliv jako s nástrojem svého počínání, jak to stále mnozí primitivové ve sportu prosazují...
Reagovat
sprchon
Taky proti němu nic nemám... Je v pohodě. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist