Kotyza: Semifinále na Turnaji mistryň je úspěchem

26. 10. 2013, 18:55
Aktuality 4
Postup tenistky Petry Kvitové do semifinále Turnaje mistryň je pro jejího trenéra Davida Kotyzu na závěr sezony úspěchem. Jeho svěřenkyně už dnes ale neměla dost sil, aby čelila Číňance Li Na a vybojovala v Istanbulu finále.
Profily hráčů
David Kotyza

"Na začátku sezony má každá hráčka cíl zúčastnit se Turnaje mistryň, což se povedlo. Tady je postup do semifinále úspěchem a dá se to brát pozitivně," zhodnotil Kotyza třetí vystoupení třiadvacetileté Kvitové v Istanbulu. 

Kvitová letos neměla dobrou první půlku sezony. Nepovedla se jí Austrálie ani další turnaje, pak sice zvítězila v Dubaji a hrála finále v Katovicích, ale pokazila French Open a ve Wimbledonu nevyužila šanci dojít dál než do čtvrtfinále. 

"Ve světle toho to vnímám jako úspěch a trochu jako povzbuzení do přípravy, do startu na příští rok," vyhlížel už Kotyza sezonu 2014, kterou jeho svěřenkyně začne jako světová šestka. 

Ve druhé části roku se Kvitová výrazně zlepšila. Po US Open začala spolupracovat s kondičním trenérem Markem Všetíčkem a příprava se projevila už v Asii, kde vyhrála turnaj v Tokiu a v Pekingu byla v semifinále. Zajistila si tak účast na Turnaji mistryň a po dvou výhrách ve skupině na něm prošla do semifinále. 

"Podzim dodal Petře chuť do práce, kterou začala po Wimbledonu a začíná se ukazovat. Je to pro ni motivace dál pokračovat a tvrdě makat," řekl kouč. 

V duelu o finále s Li Na se už projevil nedostatek sil. "Domnívám se, že jo, u všeho byla trochu později," všiml si Kotyza v hledišti. Hráčka mu to sama potvrdila, když byl v prvním setu na dvorci na poradě. "Říkala, že se cítí zpomalená, unavená." 

V prvním setu ještě dokázala Kvitová hrát vyrovnanou partii, kterou ztratila po hodině hry. Naděje na zvrat se ale nerýsovala. "Nedokážu si představit, že by se to mohlo otočit. Po prohraném prvním setu vyhrát dva proti takové soupeřce s tím, že měla v nohách včerejší zápas, to bylo hodně těžké," řekl Kotyza. 

Druhý set měl rychlejší průběh a na české tenistce se únava projevovala čím dál víc. "Bylo vidět, že tahá za kratší konec. Jediná šance byla trochu zariskovat, ale bylo vidět, že už nemá sílu pořádně servírovat. Byl to boj o přežití," řekl Kotyza.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
Reti64
Už to tak vypadá, že pokud Petra prohraje, je buď unavená nebo nemocná. Je ale věcí každé hráčky, jak se připraví, či kolik na turnaji musí hrát zbytečně setů navíc, díky neproměněným šancím. Na Li je o osm let starší než Petra a únavu nikdy nezmiňuje. Jelena Jankovičová včera hrála, stejně jako Petra, čtvrtý zápas v řadě, ve skupině odehrála ze všech hráček nejvíce výměn (459, Petra 409), se Serenou bojovala ve třech setech bez jakýchkoliv známek únavy a je přitom o pět let starší, než Petra.
Stává se tu běžným nešvarem neměřit stejným metrem. Zatímco jedna je hodná politování, pokud není úplně fit, či zdravotně v pořádku, druhá je ve stejné situaci nazvána simulantkou. Být trochu objektivní je pro mnoho diskutujících na TP zřejmě nepřekonatelný problém. Jaký pak má diskuze vůbec smysl?
Reagovat
freeteepek
Na Li je ve formě a výborné kondici, zatímco Petra už před turnajem bojovala opět s nějakým nachlazením. Na Li Den před SF odehrála relativně jednoduché utkání se zraněnou Azarenkovou, zatímco Petra tvrdě bojovala s Kerberovou. To jsou prostě nezpochybnitelná fakta. Na středně rychlém istanbulském povrchu účinnost podání není až tak vysoká resp. je znát, když hráčka nemá optimální kondici. Petra není Serena, která má síly nadbytek, takže i když hraje na půl plynu, pořád to bohatě stačí:-)
Další věcí je somatotyp sportovce. Někdo je typem sprintera (silný, rychlý, ale s krátkou výdrží), jiný vytrvalcem (slabší, pomalejší, ale houževnatý s větší výdrží). Do hry vstupují genetické dispozice, se kterými žádný trenér nic nenadělá:-)
Reagovat
freeteepek
Ano, je to problém. Ale nedělal bych z toho žádnou vědu:-)
Reagovat
LukasH
Jenže Petra prostě není zdravá všeobecně. Neříkám, že by byla světová jednička, pokud by zdravá byla, ale v zápasech je vidět, že je limitovaná a přesto bojuje. To si musí všimnout každej. Často používá inhalátor. Na to, že je to s ní takhle, se drží skvěle. Přeci i slepej musí vidět, že Petra není úplně sportovní typ plus k tomu má zdravotní problémy a to se pak všechno dělá hůř.
A mimochodem, věk kolikrát nemusí vůbec rozhodovat. Třeba taková Serena prohlásila, že takhle zdravá se nikdy v životě necítila. Na Li taky začala hrát svůj nejlepší tenis v pokročilým věku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist